גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות: לשקול נחיצות נסיעות לחו"ל; שבים מאיטליה חייבים בבידוד

החל מהיום: החוזרים מאיטליה ייכנסו לבידוד בית של 14 יום ● משרד הבריאות: יש להימנע מקיום כנסים בינלאומיים בישראל ● אולימפיאדת טוקיו 2020 בסכנת ביטול ● רשויות הבריאות בארה"ב נערכות למגפה אפשרית

צעירה בבייג'ין יוצאת ממרכול בסין עם מסיכה בגלל נגיף הקורונה / צילום: Frank Augstein , Associated Press
צעירה בבייג'ין יוצאת ממרכול בסין עם מסיכה בגלל נגיף הקורונה / צילום: Frank Augstein , Associated Press

19:40

משרד הבריאות קורא הערב לציבור לשקול נחיצות של נסיעות לחו"ל, בשל הסיכוי שתחלואת הקורונה התפשטה לאזורים רחבים באירופה ובעולם. לאחר שהממשלה הוציאה אזהרת מסע כוללת לאיטליה בשל התפרצות הנגיף במדינה בימים האחרונים, גם משרד הבריאות קורא לתושבי ישראל לא לנסוע לאיטליה, והנחה כי מהיום (יום רביעי, 26.2), כל מי שחזר מאיטליה ב-14 יום האחרונים יחויב להיות בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד חזרתו. המועד האמור נועד בין היתר לתת מספיק זמן לאיטלקים השוהים בארץ לצאת מישראל באופן מסודר. לפי המועד האמור, הכניסה לבידוד היא וולנטרית. 

בנוסף, מורה המשרד לאזרחים להימנע מנסיעות לכנסים, כינוסים והתקהלויות בינלאומיות אחרות, ובכלל זה גם נסיעה לאירועים בעלי אופי דתי בהם מתכנסים אנשים ממדינות רבות. כמו כן, יש להימנע מקיום כנסים בינלאומיים בישראל. הנחיות מפורטות יועלו לאתר המשרד. 

בתוך כך, באירופה דיווחו ביממה האחרונה על מקרים רבים חדשים של אבחון הידבקות בנגיף מחוץ לאיטליה - וברוב המקרים נמצא קשר לביקור באיטליה או לביקור של תושבים איטלקיים באירופה. בגרמניה קפץ מספר הנדבקים לשישה, בצרפת נרשם קורבן נוסף של המחלה, וזאת בנוסף לדיווחים על מקרי קורונה באוסטריה, שווייץ וספרד שדווחו אמש. שר הבריאות הגרמני יינס שפאן אמר הערב כי "גרמניה נמצאת בתחילתה של מגיפת קורונה" וכי המדינה תיערך להתפרצות בקנה מדה רחב.

19:20

ארגון הבריאות העולמי אמר היום כי לראשונה מספר הנדבקים החדשים מחוץ לסין גבוה יותר מהיקף הנדבקים החדשים בסין עצמה. "העלייה בהיקף הנדבקים באיטליה, איראן ודרום קוריאה מדאיגה מאוד", אמר היום מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדנום גברייסוס. 

נכון לשעה זו, מספר הנדבקים עומד על 81,249 איש ברחבי העולם, מתוכם 78,073 מסין. מספר המתים הוא 2,770, מתוכם 2715 מסין. היקף המחלימים עומד על 30,359 איש, מתוכם 30,049 מסין.

11:40

הקורונה מגיעה ללב תעשיית הרכב האירופית: בהתאם לתחזיות המוקדמות, משבר הקורונה מתחיל לזלוג אל לב הייצור התעשייתי של כלי רכב באירופה. ספק הענק האיטלקי MTA שמייצר חלקים אלקטרו-מכניים עבור קונצרן פיאט-קרייזלר-אלפא (FCA), איווקו ויצרני רכב אחרים, הודיע הבוקר (ד') כי הוא נאלץ לסגור את פעילותו במפעל המרכזי שלו בצפון איטליה בעקבות הוראה ישירה של משרד הבריאות האיטלקי ונשיא מחוז לומברדיה. האזור בו פועל המפעל הוא אחד ממוקדי התפוצה המרכזיים של וירוס הקורונה במדינה.

המפעל משווק את תוצרתו בשיטת JUST IN TIME (אספקה ישירות לפס הייצור ללא צבירת מלאים מוקדמים) לשלושת מפעלי הייצור המרכזיים של פיאט בדרום ובמרכז איטליה. החל מ-2 במרץ יופסק הייצור בכל מפעלי הרכב של הקונצרן באירופה, ויושפעו פסי ייצור גם של רנו, ב.מ.וו ופיז'ו.

על-פי הערכת החברה, אם ההשבתה תתמשך יושפעו גם לנדרובר ויגואר, איווקו ויצרנים שונים של כלי צמ"ה. החברה ביקשה מהרשויות לאפשר לה לחזור לפעילות מוגבלת עם כ-10% מכוח-האדם, אולם טרם קיבלה מענה.

להשבתה ממושכת צפויות להיות השפעות גם על שוק הרכב הישראלי, אולם היבואנים הרלוונטיים טרם הגיבו בנושא.

מחברת סמלת, יבואנית פיאט-קרייזלר ואלפא, נמסר כי בחברה לא רואים כל קשיים באספקת רכב חדש.

11:00

רשויות הבריאות בארה"ב מסרו אתמול (ג') כי הן מצפות להתפשטות רחבה יותר של נגיף הקורונה בארה"ב ונערכות למגפה אפשרית. למרות זאת הרשויות סייגו וציינו כי הן לא בטוחות בשאלה עד כמה חמורה תהיה הבעיה.

עד כה אושרו בארה"ב 14 מקרי הידבקות בלבד. לאלה מתווספים 40 נוסעים מאוניית הקרוז דיאמונד פרינסס ושלושה מבין האמריקאים שחזרו מסין בטיסות פינוי בחסות ארה"ב. מערכות הבריאות בארה"ב מבודדות את החולים הנגועים ועוקבות אחר קשרים שהיו להם עם אנשים אחרים.

10:20

מקרה ראשון של קורונה נבדק כעת בברזיל, בעיר סאו פאולו, העיר הגדולה והמאוכלוסת ביותר בדרום אמריקה, המהווה מוקד עסקי משמעותי ביבשת. האיש אשר נמצא חיובי בבדיקה ראשונית הוא גבר בן 61 ששהה בשבועות האחרונים במחוז לומברדי באיטליה למטרות עסקים.

המקרה מתברר בעת שיאן של חגיגות הקרנבל בברזיל, וגורמים בשלטונות המדינה העלו חשש מהתפשטות נרחבת של הווירוס בשל מספר האנשים הגבוה השוהה בחגיגות הקרנבל.

במקביל, חייל בצבא ארה"ב המוצב בדרום קוריאה נדבק גם הוא בנגיף, כאשר מדובר במקרה הראשון בצבא ארה"ב, שרק אמש הודיע על צמצום האימונים בדרום קוריאה על רקע התפרצות הנגיף במדינה, בה עלה מספר הנדבקים המאומתים ל-1,146. לפי הודעת הצבא האמריקאי, החייל בן ה-23 נמצא בהסגר עצמי בביתו מחוץ לבסיס.

בסין, בה החלה התפרצות הנגיף, נפטרו ביממה האחרונה 52 בני אדם נוספים, ומספר הקורבנות במדינה עלה ל-2,715. מדובר בירידה של 19 מקרי מוות בהשוואה ליממה החולפת. בנוסף, זוהו עוד 406 מקרים חדשים, גם כן ירידה לעומת היממה הקודמת - 102 נדבקים פחות. מספר הנדבקים במדינה עומד כעת על כ-78 אלף, רובם הגורף בעיר חוביי. 

8:30

אולימפיאדת טוקיו 2020 בסכנת ביטול: בוועד האולימפי מודים לראשונה כי הם שוקלים לדחות או לבטל את אולימפיאדת טוקיו 2020 אם לא תהיה התקדמות בטיפול ובעצירת התפשטות נגיף הקורונה. 

06:20

בהלת הקורונה, וגם מקרי הידבקות, התפשטו ביממות האחרונות מאיטליה ליתר מדינות אירופה ומעלות את החשש כי ההתפרצות תגבה קורבנות נוספים. באוסטריה נרשמו שלושה מקרי הידבקות, שגם גרמו לסגר על מלון יוקרה בעיר אינסברוק. ככל הנראה אחד המקרים הוא של פקידת קבלה במלון, שמוצאה איטלקי. המקרה השני הוא של זוג איטלקים מברגמו, שלנו בעיר. המלון נסגר בהוראת הרשויות. כלי התקשורת דיווחו כי חלק מתושבים קונים מצרכים וממלאים עגלות בסופרמרקטים מקומיים, מחשש להתפרצות רחבה יותר שתביא לסגר.

גם בגרמניה נרשמו מקרים ראשונים של קורונה "תוצרת איטליה" - צעיר בן 25 שביקר במילאנו ושב לעיר גפינגן אובחן עם המחלה, וכך גם גבר בן 47 שככל הנראה היה בביקור באיטליה ואושפז במצב קריטי בבית חולים בדיסלדורף. כעת נבדקים האנשים איתם הוא היה בקשר. בתי הספר בעיירה ממנה הגיע, באזור היינסברג שבמדינת המחוז נורדריין-וסטפליה, נסגרו עד יום חמישי לפחות.

בשווייץ דווח על מקרה אחד של קורונה, של אזרח שביקר באזורים הנגועים בצפון איטליה. בספרד דווחו שישה מקרים, אך לא ידוע מקורם. כאלף נופשים עדיין סגורים במלון בטנריפה, לאחר שרופא איטלקי ששהה במקום אובחן כנשא של הנגיף.

הרשויות בבריטניה שלחו ילדים שהיו בטיול סקי בחבל לומברדיה לבידוד ביתי.

איטליה עצמה נאבקת להתמודד עם ההתפרצות, לאחר שמספר הקורבנות בה עלה ל-11, ונרשמו יותר מ-322 חולים. הממשלה האשימה את השלטון המקומי בקודוניה, ליד מילאנו, בטיפול לוקה באחד החולים הראשונים ובאי-בידודו בבית החולים, מה שהביא להתפרצות המשמעותית הנוכחית. אתמול התרחבו ההסגרים גם לדרום המדינה, והרשויות בפלרמו שבסיציליה הודיעו על סגירת בתי הספר בעיר עד יום שני הקרוב לפחות, לאחר שתיירת איטלקית מצפון המדינה שביקרה באי אובחנה כחולה בנגיף.

הרשויות באיטליה הדגישו כי רוב הקורבנות מהמחלה היו מבוגרים עם מחלות רקע.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט, בעקבות ההסכמות שהושגו לגבי גרינלנד

ה-S&P 500 עלה בכ-1.2% ● טראמפ הודיע כי הגיע למתווה של עסקה מול נאט"ו לגבי גרינלנד, ושלא יטיל מכסים חדשים על אירופה ● האיחוד האירופי השהה את אישורו של הסכם הסחר עם ארה"ב ● אינטל זינקה במעל 11%, לקראת פרסום דוחותיה הכספיים בליל יום חמישי ● נטפליקס ירדה בכ-2%, לאחר שתחזיותיה אכזבו את המשקיעים ● מחירי הזהב והכסף נסוגו מהשיאים שלהם

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

מכה נוספת לאיחוד: הפרלמנט האירופי השעה הסכם הסחר עם אמריקה הלטינית

ההסכם היה אמור לסלול את הדרך להגדלת היצוא האירופי לברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי ● המשמעות של ההשעיה היא עיכוב אפשרי של שנים בכניסתו לפועל של ההסכם, ומכה קשה לתדמית האיחוד האירופי כשותף סחר אמין

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

תחרות בנמלים: נמל מספנות ישראל יקלוט תבואה ללחם ולמזון בע"ח

נמל מספנות ישראל נכנס לתחום יבוא הגרעינים עם ממגורה חדשה של 65 אלף קוב, ומציב תחרות למתקנים הוותיקים בחיפה ובאשדוד

שליח וולט

האפשרויות שעומדות בפני וולט אחרי האולטימטום של רשות התחרות

בוולט פועלים להפיג את חששות רשות התחרות, בזמן שמתנהל מו"מ בין הצדדים על התנאים שיאפשרו את חידוש הפטור מהסדר כובל ● מומחים מעריכים כי רשות התחרות תדרוש בין היתר הגבלות על איסוף המידע על התנהגות הצרכנים באפליקציה ופיקוח על העמלות שוולט גובה מהסופרים המתחרים של הזרוע הקמעונאית שלה

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

מגדל פרישמן 46 בת''א / צילום: תמר מצפי

100 אלף שקל בחודש: תושב החוץ ששכר דירה במגדל בפרישמן-דיזנגוף

מדובר בדירה המשתרעת על פני קומה שלמה בשטח של 480 מ"ר בנוי, פלוס 90 מ"ר מרפסות, שמתפרשות כמעט לאורך כל הדירה ● לגלובס נודע כי הסכום הנדרש לשכירות עמד על 115 אלף שקל לחודש, אך לאחר מו"מ ארוך, השוכר ובעלי הדירה סגרו את עסקת השכירות על 100 אלף שקל לחודש כאמור

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

דורון קימלוב בעל השליטה בתומר שיווק, עו''ד חגית רוס מברנע, ג'פה, לנדה ושות', אורי מור מייסד-שותף במור-לנגרמן קפיטל, ושלי מסילתי סמנכ''לית הכספים בסיפיה / צילום: יח''צ

חברת מזון נוספת בדרך לבורסה: תומר שיווק תמוזג לשלד סיפיה ויז'ן

יבואנית מוצרי המזון תומר שיווק חתמה על הסכם מחייב למיזוג פעילותה לתוך השלד בורסאי סיפיה ויז'ן, אשר בסופו מניותיה יחלו להיסחר ● פרופ' ציפי שטראוס משיבא תציג בדאבוס מודל חדש לאריכות ימים ● ומשרד עורכי הדין השלישי בגודלו בישראל, גולדפרב גרוס זליגמן, ממנה 10 שותפים חדשים ● אירועים ומינויים

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

9 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-14 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר