גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם כשהווירוס יפסיק להתפשט, המינוף בשווקים יימשך

הנפילות בשווקים, יותר משהן מצביעות על השפעתו של וירוס קורונה, מלמדות על הקשר החזק בין מדינות ובין חברות שונות בעולם ● ספק אם התפשטות הנגיף תהיה זו שתתיר את הקשר הגורדי של המנוף הפיננסי, אבל אולי אחת התובנות ממנה תהיה להחליש את קשרי החוב הממונף של חברות

שדה התעופה בסיאול, לאחר התפשטות וירוס קורונה בקוריאה הדרומית  / צילום: Geyres Christophe/ABACA, רויטרס
שדה התעופה בסיאול, לאחר התפשטות וירוס קורונה בקוריאה הדרומית / צילום: Geyres Christophe/ABACA, רויטרס

על פי אמרה ידועה של הפילוסוף הדני סרן קירקגור, בן המאה ה-19, "קיימות שתי דרכים לטעות: האחת - להאמין במה שלא קיים, והאחרת - לסרב להאמין במה שיש". לא הרבה השתנה ב-200 השנים שחלפו מאז שכתב קירקגור את דבריו.

כשמתייחסים לווירוס קורונה, צריך להפריד בין ההפחדות וסיפורי המעשיות המתפשטים כאש בשדה קוצים בעולם. כך למשל, יש המדברים על לוחמה ביולוגית שפותחה בסין ויצאה משליטה, וישנם כאלה שמזכירים שגם המגפה השחורה, שפרצה באמצע המאה ה-14, התחילה בסין. הנהירה אחרי שמועות לא-מאומתות והזויות (במגפה השחורה נספתה, לפי הערכות, קרוב למחצית מאוכלוסיית אירופה) מובילה להתנהלות תזזיתית גם בשווקים הפיננסיים.

כשמתייחסים לסוגיית הקורונה באופן שקול, העובדות מלמדות כי מהמחלה לא מתו עד כה צעירים, והנתונים מדברים על כ-0.15% תמותה בקרב בני 40 ומטה. מרבית המתים מהנגיף עד כה היו בגילאי 80 ומעלה - כך שסביר להניח שגם סיבוכים של שפעת רגילה היו גורמים להם לנזק בריאותי. נוסף על כך, תפוצת המחלה בסין מצטמצמת, בעיקר לאור היכולת של הממשל הסיני לכפות הסגר, וזאת מכיוון שירי מידי שוטר סיני באמצע הרחוב יוביל למוות בטוח, בעוד בידוד בבית טומן בחובו סיכוי גבוה להישאר בחיים - גישה שקשה יותר לנקוט בעולם המערבי.

יחס החוב לתוצר של חברות לא-פיננסיות בארה"ב

נתון נוסף הוא שהתחממות מזג האוויר בעולם עם בוא האביב צפויה לסייע במיגור המגיפה, וזה עוד לפני שמתייחסים לרמת ההיגיינה, הגבוהה כיום עשרות מונים מכפי שהיתה לפני עשרות שנים. אלה הנתונים הקיימים - ומהם אי-אפשר להתעלם.

ההתרחשות הנוכחית בשווקים הפיננסיים, שגם ממנה אי-אפשר להתעלם, היא שהכל נופל: אין ענפים "דפנסיביים" וענפים עתירי סיכון - כמעט הכל אדום, כמעט כל החברות חוות זעזועים והפסדים. מבחינת טווחי זמנים, סביר להניח שב-31 בדצמבר 2020 יעסוק חלק ניכר מסיכום השנה הפיננסית בווירוס קורונה. לעומת זאת (וזאת כבר הערכה), אני מסופק אם בסוף שנת 2029, כשיסכמו את העשור הפיננסי, יזכרו את התפרצות הקורונה.

הקשר הגורדי

הנפילות בשווקים הפיננסיים - יותר משהן מצביעות על וירוס קורונה עצמו, שיבוא על פתרונו אולי בעוד שבוע או בעוד חודש - מצביעות על הקשר שבין כל מדינות העולם ועל הקשר בין החברות השונות. זהו קשר כה חזק, שהוא הופך את הכלכלה למעין משחק דומינו, שבו אם אבן אחת נופלת - נופלות כל האבנים.

אנו חיים בעולם שבו הריבית האפסית דחפה חברות ליטול על עצמן הלוואות, והפכה את העולם הפיננסי לממונף הרבה יותר. כשהחוב מגיע לרף מסוים, יכולת ספיגת הזעזועים של החברות מצטמצמת. כך למשל, בחברת טבע הישראלית, אם נטל החוב היה נמוך יותר, החברה היתה יכולה להקצות משאבים לגורמים מחוללי צמיחה על פני הקצאת משאבים לשירות החוב.

כשכל העולם ממונף, זה מייצר קשר שלא ניתן להתיר בין החברות השונות. אם חברות התעופה נכנסות לקשיים פיננסיים בעקבות וירוס קורונה, זה משליך על חברות הקייטרינג, שמספקות מזון לנוסעים, ועל בתי המלון, שהתפוסה בהם יורדת. הירידה בהכנסות חברות הקייטרינג מובילה לירידה בהכנסות של ספקיות חומרי הגלם להכנת האוכל, והתפוסה הנמוכה בבתי המלון משפיעה על המסעדות והחנויות באזור בית המלון. אם חברות התעופה, הקייטרינג ובתי המלון יצמצמו את מצבת העובדים, אז העובדים שפוטרו - יתקשו לעמוד בתשלומי החובות לבנקים, ואז גם הבנקים ייפגעו.

הניסיון לייצר הפרדה בין ענפי הפעילות השונים מתברר כמלאכותי, בעולם עמוס חובות וממונף לעייפה.

תשואות אג"ח דולריות בדירוג "זבל" ל-10 שנים

לחפש מונופולים

גם בעולם ממונף, יש מונופולים שישרדו. כך למשל, אם סיפור הקורונה ילווה אותנו אל תוך חודשי הקיץ יוני-יולי, ייתכן כי מספר חברות תעופה בעולם יקרסו. ואולם, גם אם חברות תעופה יקרסו, שדות התעופה בעולם ימשיכו לעמוד על תילם. מכאן שהשקעה בשדה תעופה עדיפה על השקעה בחברת תעופה בתקופה הנוכחית.

השקעה בשדה תעופה היא לא "בונקר", וגם שם עלולים להיות הפסדים בטווח הקצר. ואולם, נפילה של חברת תעופה, גדולה ככל שתהיה, לא תוביל לסגירה של שדה התעופה JFK בניו יורק, למשל. הדבר נכון גם לגבי חברות הובלה ימית - ייתכן כי ההאטה בפעילות הכלכלית תוביל לפגיעה משמעותית בחברות כאלה, אבל נמלי הים צפויים לצלוח את הזעזועים באופן טוב יותר.

התפיסה של האטה כלכלית בעקבות פגיעה בקווי אספקה היא תפיסה שיכולה להיות רלוונטית רק לפרק זמן קצר. האם בגלל שחברות רכב, למשל, משהות ייצור כלי רכב בגלל השבתה של מפעלים בסין, אז האנשים שרצו לרכוש רכב שינו את דעתם והחליטו שעכשיו, בגלל הקורונה, הם ירכבו על מטאטא ואין צורך ברכב?

סתם נטפלים לסין

הניסיון להאשים את התלות של הכלכלה העולמית בסין, ולקבוע שבגלל זה השווקים נופלים, זאת היטפלות למדינה שמשקיעים זרים עדיין לא הצליחו לפענח. הרי וירוס קורונה הגיע כבר לכל קצוות תבל, אז זה באמת משנה אם מפעלי ייצור הרכב של פיאט היו במילאנו או בסין? בשני המקרים החברה היתה משביתה את מפעלי הייצור.

מבחינת "שלא לשמה בא לשמה", דווקא מלחמת הסחר שהתפתחה בשלוש השנים האחרונות הקטינה את התלות של העולם המערבי בסין. הייצור עדיין מתבצע ברובו בסין, כי כוח העבודה שם זול - אבל ככל שתהליכי המיכון צוברים תאוצה, וככל שמפעלים עתירי כוח אדם נהפכים לעתירי מיכון - גם יתרון כוח העבודה הזול של סין צפוי לדעוך, ואז גם תעבור סין בעל כורחה את השינוי הכלכלי של מעבר לכלכלה צרכנית, שבה מעמד ביניים גדול שצורך הרבה מניע את גלגלי הכלכלה.

כשיחס החוב של חברות בארה"ב לתוצר (ראו תרשים) חוצה את רף ה-50%, ובמקביל התשואה על אג"ח "זבל" ל-10 שנים היא כ-4% בלבד, מדובר בהתעלמות מסיכונים בשם האופטימיות הקדושה.

ההגדרה של "קשר גורדי" היא קשר מושלם, שאין לו קצוות שניתן להתיר. האגדה מספרת כי אלכסנדר מוקדון התיר קשר גורדי בהנפת חרב, שחתכה את הקשר באמצע. ספק אם התפשטות וירוס קורונה תהיה זו שתתיר את הקשר הגורדי של המנוף הפיננסי, אבל נקווה שאולי אחת התובנות ממגיפת הקורונה תהיה להחליש את קשרי החוב הממונף של חברות. אחרת, כשהחרב תגיע ותחתוך את הקשר - זה יהיה כואב, הרבה יותר מירידה של אחוזים בודדים בעקבות התפרצות הווירוס. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש מנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss & Son. הכותב או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים פיננסיים, לרבות אלה שהוזכרו בטור. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים