גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: לביידן יש סיכוי במירוץ הדמוקרטי? יהודי ארה"ב מתפללים שכן

סבב הבחירות המקדימות בקרוליינה הדרומית בשבת, נותן לסגן הנשיא לשעבר הזדמנות כמעט אחרונה לגבור על ברני סנדרס ולזכות במועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ● הכרעה בין טראמפ לסנדרס בנובמבר היא אופציה שמחרידה את היהודים האמריקאים

ג'ו ביידן וברני סנדרס / צילום: Matt Rourke, AP
ג'ו ביידן וברני סנדרס / צילום: Matt Rourke, AP

סבב הבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית בקרוליינה הדרומית מחר (שבת) הוא יום הדין של ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר, שיצא חבול ושרוט מהסבבים הקודמים. הפוליטיקאי שהיה אמור לקטוף את המועמדות הדמוקרטית לנשיאות בלי להתאמץ, ולו רק בגלל הילת ברק אובמה, כשל כבר בתחילת המסלול.

עכשיו, אחרי שלושה הפסדים בסבבים הקודמים של הפריימריז, נפתח לפני ביידן חלון הזדמנויות בקרוליינה הדרומית, על פי סקרים, ובוחרים יהודיים רבים בארה"ב מחזיקים לו אצבעות. הם מבינים, שאם ביידן ינשור מהמירוץ לנשיאות, יש סיכוי יותר מסביר שבבחירות הכלליות בנובמבר יתחרו על קולות הבוחרים דונלד טראמפ וברני סנדרס. זו אפשרות שמחרידה את רוב היהודים האמריקאים.

"זה נבלה וזה טרפה", אמר לי רב קונסרבטיבי. הרב מעולם לא תמך במדיניות ישראל כלפי הפלסטינים, אך את עמדות סנדרס בסוגיה הזו הוא פשוט אינו מסוגל להכיל. אבל, מבחינתו, כמו מבחינת רוב יהודי ארה"ב, הצבעה לטראמפ כלל אינה אופציה.

אף לא סקר אחד עימת את טראמפ מול סנדרס לפני מדגם של בוחרים יהודיים, אך פילוחים של נתוני סקרים מרמזים שאם טראמפ וסנדרס יהיו שמות המועמדים לנשיאות על טפסי ההצבעה, רוב היהודים יצביעו כשיד אחת סותמת את האף - אבל הם יתנו את קולם לסנדרס, לא לטראמפ.

העובדה שסנדרס יהודי ("גאה", על פי דבריו) אינה מעלה ואינה מורידה מבחינת בוחרים יהודיים. על פי סקר של מכון המחקר החברתי פיו (PEW), שנערך באמצע ינואר 2020, סנדרס ומייק בלומברג (המתמודד היהודי האחר במירוץ הדמוקרטי) מקבלים תמיכה רק מחמישית מהבוחרים היהודיים (11% לסנדרס, 8% לבלומברג). 31% מהיהודים תומכים בביידן, 20% באליזבת וורן ו-13 בפיט בוטג'ג' (11% נוספים אינם בטוחים או מסרבים לענות).

וכיצד יתפלג הקול היהודי בבחירות לנשיאות בנובמבר? 31% מהבוחרים היהודיים יצביעו בעד טראמפ (24% בוודאות, 7% קרוב לוודאי); 62% יצביעו המועמד הדמוקרטי, יהיה זה מי שיהיה (57% בוודאות, 5% קרוב לוודאי).

ומזווית אחרת: הסקר ביקש מהנשאלים לדרג את תחושותיהם אם טראמפ ייבחר שוב בנובמבר. הנשאלים היהודיים השיבו כך: נרגש - 13%; הקלה - 19%; אכזבה - 18%; זעם - 48%.

להשוואה: בבחירות לנשיאות ב-2016, 71% מיהודי ארה"ב הצביעו בעד הילארי קלינטון, 24% לטראמפ; ב-2012, 69% מהיהודים הצביעו בעד ברק אובמה (לתקופת כהונה שנייה), 30% למיט רומני; ב-2008, 78% מהיהודים הצביעו בעד אובמה, 22% בעד ג'ון מקיין.

התמיכה הנמרצת של טראמפ בישראל, לרבות העברת השגרירות האמריקאית לירושלים, צפויה אפוא להניב לו תשואה אלקטורלית דלה למדי בפלח הבוחרים היהודיים.

בהתמודדות פוטנציאלית של טראמפ מול סנדרס, ניתן להניח שהאחרון נתפס כרעה פחות חולה מטראמפ. מבחינת פלח גדול של יהודי ארה"ב, ברור אפוא שביידן הוא ברירת מחדל נחשקת. הם מקווים שתבוסות העבר שלו אינן מצביעות על מפלות בעתיד.

מצטייר כאדם עייף

את הסבב הראשון במדינת אייווה, שנערך במתכונת התכנסויות קהילתיות, סיים ביידן במקום הרביעי, אחרי פיט בוטג'ג', ברני סנדרס ואליזבת וורן. אוי לכלימה. "לא אנסה להמתיק את המציאות", אמר ביידן לאחר מכן. "ספגתי אגרוף בבטן". מסבב הפריימריז בניו-המפשיר הוא יצא בשן ועין, במקום החמישי.

"יש דם במים", אמר אז קוונטין ג'יימס, פעיל דמוקרטי שעומד בראש ועדה לקידום פוליטיקאים שחורים. "בוחרים שחורים מתחילים עתה לנטוש את ביידן... אחת הסיבות לכך ששחורים רבים תומכים בו היא ההערכה שיש לו הסיכוי הגדול ביותר להפיל את דונלד טראמפ... עכשיו כשמתברר שבוחרים לבנים מתנערים מביידן, לא ברור אם הוא בכלל יזכה במועמדות".

הסבב השלישי, בנוואדה, לפחות לא הסתיים בהשפלה, מבחינת ביידן. הוא סיים במקום השני, אחרי ברני סנדרס, עם 20.2% מכלל הנציגים שנוואדה תשלח לוועידה הדמוקרטית הארצית במילווקי, וויסקונסין, ב-16 ביולי. סנדרס צבר 46.6% מהנציגים.

מה אם כן מכביד על ביידן, פוליטיקאי מנוסה ופופולרי במפלגה הדמוקרטית? הגיל (77)? סנדרס הרי מבוגר ממנו בשנה. בכל זאת, ביידן מצטייר כאדם עייף, כאצן שנגמר לו האוויר באמצע המירוץ. בעימותים הטלוויזיוניים הוא כמעט אדיש, ולפעמים הוא נראה אפילו כמשקיף מהצד. סנדרס לעומתו הוא דינמו. הוא מתרגש, הוא זועק, הוא מניף ידיים. יתר על כן, מסע גיוס הכספים של ביידן מקרטע, וזו כמובן תולדה של מעידותיו עד עתה. הכסף הגדול הולך לסנדרס ובוטג'ג'. גם מטה הקמפיין שלו צולע, לדברי כתבים שמסקרים אותו מקרוב.

אך התגובה הסטנדרטית של ביידן לא משתנה: "חכו לפריימריז בקרוליינה הדרומית. נצחוני שם מובטח". בעימות הטלוויזיוני האחרון לפני הסבב הזה, אור ליום ד', נשאל ביידן האם יפרוש מהמירוץ אם ימעד בקרוליינה הדרומית. הוא השיב ללא היסוס: "אני אנצח שם". אמונתו מבוססת על העובדה שיותר ממחצית מהבוחרים הדמוקרטים במדינה זו הם שחורים, בייס נאמן לדמוקרטים בכלל ולביידן בפרט. הם זוכרים היטב שביידן היה סגן נאמן לנשיא השחור הראשון בתולדות ארה"ב.

ואכן, סקרים עדכניים מאששים את הערכתו של ביידן. סקר של אוניברסיטת מונמאות (Monmouth) בקרוליינה הדרומית, שהתפרסם אתמול (ה'), העלה ש-36% מהנשאלים יצביעו מחר בעד ביידן; רק 16% יצביעו בעד סנדרס. סקר של "NBC", שפורסם יומיים קודם לכן, מעניק אף הוא ניצחון לביידן, אם כי בשיעור הרבה יותר צנוע: 27% לעומת 23%.

לאחר שניתן פומבי לסקר של מונמאות, אמר ביידן בפרץ של אופטימיות: "אני מבטיח לכם דבר אחד: אם קרוליינה הדרומית תיתן לי ניצחון, שוב אי אפשר יהיה לעצור אותנו. אנו נזכה במועמדות לנשיאות. אנו נזכה בנשיאות. והכי חשוב - אנו נפוגג את הפחד של אזרחים כה רבים מפני האפשרות של תקופת כהונה שניה לטראמפ".

בשלב זה, נראה שההצהרה הזו חפוזה מדי. שלושה ימים אחרי הבחירות בקרוליינה הדרומית, צפויים להיערך סבבי פריימריז ב-14 מדינות בארה"ב, לרבות קליפורניה וטקסאס מרובות האכולוסין, במה שידוע כ-Super Tuesday. בסבבים אלה ייקבעו 1,357 צירים - פלח גדול מכלל 3,979 הצירים לוועידה המפלגה הדמוקרטית. מספר הצירים שיצליח ביידן לקטוף בסבבים האלה הוא שיקבע אם אכן לא יהיה אפשר לבלום את תנופתו.

עוד כתבות

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר קופץ מול השקל. למה זה קורה?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● דיסקונט: בתרחיש ביטחוני-גיאופוליטי אופטימי, השקל עשוי אף לרדת מתחת ל-3 שקלים

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

ביום הרווקים הסיני, האונליין ניצח את החנויות הפיזיות בהיקף הרכישות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של יותר מ-20% ברכישות בענפים הבולטים ב-11 בנובמבר

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות עובדים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין 10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל-4,000 איש ● בפלייטיקה הסתפקו בתגובה קצרה: "בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

הדמיה של תוכנית ''קרן הקריה'' / צילום: רשות מקרקעי ישראל

11 שנים לאחר שמשרד הביטחון פינה את השטח: מכרז "קרן הקריה" יוצא לדרך

המכרז, המשתרע על שטח של כעשרה דונמים, מאפשר בנייה של 741 יח"ד ושטחי מסחר, במגדלים בני 50 קומות ויותר ● במשרד הביטחון מציינים כי המכרז פורסם "לציון היערכות לפינוי השטח"

דוד פורר / צילום: איל יצהר

סרצ'לייט ופורר חיסלו את ההחזקה בבזק ב־2.7 מיליארד שקל

ביקום השלימה את מכירת כלל מניותיה בבזק בהיקף של 2.7 מיליארד שקל, ועל כן היא כבר לא בעלת השליטת בחברת התקשורת ● גורמים בסביבת העסקה מדווחים כי 60% מהרוכשים הם גופים ישראלים והיתר זרים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

ועידת ישראל לעסקים ה-32

בכירי המשק על במה אחת: ועידת ישראל לעסקים ה-32 יוצאת לדרך

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה יתקיימו מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

ישראל מאבדת את היתרון במזרח התיכון. רק דבר אחד יכול להציל אותה

מכירת המטוס המתקדם פותחת מרוץ חימוש במזרח התיכון שאין לדעת איפה יעצר ● אי־הכרעת חמאס שידרה מסר בעייתי לציר הסוני המתון, והיעדר האופק המדיני בנושא הפלסטיני מרחיק את ערב הסעודית - על כן, טראמפ כאיש עסקים, עושה ביזנס בצירים אחרים ● רק נורמליזציה עשויה לאזן את מחיר ההפסד לישראל

אופיר חמו / צילום: עופר חג'יוב

"להוריד חשיפה למניות": הבנקאי שמציע לממש רווחים אחרי שנתיים פנומנליות

אופיר חמו ממזרחי טפחות חושש ש"התמחור בשווקים כבר מזמן לא משקף שווי כלכלי של החברות", אלא בעיקר את העתיד: "המכפילים משקפים גידול של 25% ברווחים" ● את עיקר המשקל בתיק ההשקעות הוא מציע להקצות כעת לאג"ח, כפי שהציע טרם הראלי הנוכחי בת"א

דיוויד טפר, ביל ומלינדה גייטס, ביל אקמן, ריי דליו, קת'י ווד, סטנלי דרוקנמילר / צילום: רויטרס - BRENDAN MCDERMID, Richard Brian

המהלך המפתיע של ביל אקמן, ולמה 3 משקיעי על מוכרים את אותה המניה?

בימים האחרונים פרסמו כמה מהמשקיעים החזקים בעולם את השינויים בתיקים שלהם ברבעון השלישי של השנה ● ביל גייטס מכר מניות מיקרוסופט ב-8.8 מיליארד דולר, ביל אקמן עושה את ההפך מבאפט ומוכר מניות גוגל, שלושה מיליארדרים מוכרים מניות אנבידיה. וגם: גורו ההשקעות שמגדילה אחיזה במניות כחול לבן

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; השקל נחלש, נייס צנחה ב-19%

מדד ת"א 35 נפל ב-1.9% ● המניות הדואליות חזרו מוול סטריט עם השפעה שלילית של כ-1% ● מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על ירידות נוספות בדרך ● בקנטור מסתכלים על הירידות בביטקוין ומזהים הזדמנויות

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

שתי המדינות שסיפקו לישראל 70% מהנפט במהלך המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ישראל נתפסה במלחמת "חרבות ברזל" כמבודדת, אבל בפועל 25 מדינות נרתמו למכור לה נפט במשך שנתיים; הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאסה בהתנהלות איראן; והאיום החות'י בים האדום ממשיך לתת את אותותיו על התקשורת הבינלאומית ● כותרות העיתונים בעולם 

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן מקריית ארבע

חיל האוויר תקף מתחם אימונים של חמאס בדרום לבנון ● טראמפ על מכירת מטוסי ה-F35 לסעודיה: "הם יהיו די דומים לאלה שאנחנו מספקים לישראל" ● חמאס גינה את ההחלטה במועצת הביטחון ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים שירידות נוספות בדרך

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה תסמן את סופו? ● המשרוקית של גלובס