גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת בעלי חברות בחו"ל: המאבק נגד מקלטי המס מסלים

מדינות שנחשבות ל"מקלטי מס" התחילו באחרונה לנקוט פעולות למניעת ניצול משטר המס המקל בהן, לרבות הטלת קנסות, מחיקת חברות מרישום ועוד סנקציות רבות ואחרות ● כיצד יכולים בעלי החברות להיערך ולהתמודד עם השינויים בתחום המיסוי הבינלאומי ולהימנע מחשיפות מיותרות?

הפגנה של פעילים חברתיים נגד מקלטי מס מול משרדי האיחוד האירופי בבריסל  / צילום: FRANCOIS LENOIR, רויטרס
הפגנה של פעילים חברתיים נגד מקלטי מס מול משרדי האיחוד האירופי בבריסל / צילום: FRANCOIS LENOIR, רויטרס

עולם המיסוי הבינלאומי עבר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים, שמטרתם העיקרית להילחם בתכנוני מס. אחד הנושאים הבולטים שבהם חלו שינויים הוא "מקלטי המס" (Tax haven), שבהם שיעור מס החברות נמוך ואף אפסי. כיצד ניתן להיערך ולהתמודד עם השינויים האלה ולהימנע מחשיפות מיותרות?

באחרונה נכנסו לתוקף ההנחיות המקדימות שנקבעו על-ידי הוועדה שהוקמה באיחוד האירופי, העוסקת בבחינת אופן המיסוי במדינות שונות. ההנחיות עוסקות, בעיקרן, באלמנטים של התנהגות שעל המדינות החברות באיחוד האירופי לעמוד בהן, ודרישות שעל מדינות שאינן חברות באיחוד לנקוט, כדי להימנע מלהיכלל ב"רשימה השחורה" של מדינות שלישיות, שאינן משתפות פעולה עם מדינות האיחוד.

מטרתן של הנחיות האיחוד היא מניעת "הסטת רווחים" מחברות המשלמות מס חברות "מלא" אל חברות המאוגדות במקלטי המס - כלומר, למדינות שבהן מס החברות נמוך או קרוב לאפס, כשהסיבה העיקרית להקמת החברה באותם מקומות היא השיקול המיסויי, להבדיל משיקולים עסקיים מסחריים אחרים, באופן שבו התוכן הכלכלי של אותן חברות הוא מינימלי, אם בכלל.

נושא התוכן (Substance) הוא אחד האמצעים העיקריים מתוך שורה של אמצעים המשמשים להתמודד עם הסטת הרווחים למדינות שבהן שיעור מס החברות נמוך. "תוכן" במובנו בעולם המיסוי הבינלאומי הוא מכלול הזיקות, פעילות ואינטרסים כלכליים עסקיים ומסחריים, הקיימים לחברה באותה מדינה שבה החברה נרשמה. בבחינת התוכן, בעיקרו, נבדקות הזיקות של חברה למדינה ספציפית. קיומו או אי-קיומו של התוכן מהווה, באופן פרקטי, לצורך זיהוי המניע להתאגד במקום מסוים.

כך למשל, פעילות ממשית במדינה מסוימת - ייצור, מכירה, שיווק וכדומה - מגדילה את הזיקה העסקית של החברה למדינה זו ומהווה אינדיקציה לכך שהיה צורך להקים את החברה במדינה זו מעבר לשיקולי המס. בהתאם, אם לחברה יש עובדים שמקום מושבם באותה מדינה, הם מהווים "תוכן" ויכולים להצביע על כך שלחברה אינטרס לפעול, דה-פקטו, מאותה מדינה שבה התאגדה, להבדיל מרישום שמטרתו לשרת את האינטרס המיסויי בלבד.

דוגמה נוספת לקיומו של תוכן יכולה להיות יתרון רגולטורי או אחר באותה מדינה. כך למשל, מדינות מסוימות מציעות לחברות מסגרת פיננסית-רגולטורית נוחה - דבר שיכול להצביע על הצורך בבחירת מדינת ההתאגדות, שהוא צורך חיצוני לשיקולי המס.

דוגמאות נוספות לאינדיקציות המהוות "הצדקה" לרישום חברה במדינות שונות, הן עלות כוח-אדם נמוכה, הפרשי שעות לעומת ישראל (כשיש לתת, למשל, שירות לקוחות בשעות הלילה בישראל), כוח-אדם מיומן לעסקה ספציפית, מסחר ללקוחות באותה מדינה, ספקים ועוד.

מכל האמור עולה כי יש להצביע, מבחינת התוכן, על השיקול להקמת החברה באותה מדינה, כשהשיקול המיסויי אינו פסול, אבל אינו יכול להיות השיקול הבלעדי. יצירת התוכן באותה מדינה תהווה תמיכה לכך שהשיקול היה אכן עסקי, ולא מיסויי גרידא. 

בהתאם, כדי להילחם בתופעה של הקמת חברות ללא תוכן ממשי במדינת ההתאגדות, הותוו על-ידי האיחוד האירופי מבחנים בסיסיים לבחינת קיומו של תוכן. מבחנים אלה במרביתם אף חוקקו במסגרת החוקים הפנימיים של אותן מדינות המסווגות כמקלטי מס. כך לדוגמה, באשר לחברות ניהול, נקבע כי קבלת החלטות אסטרטגיות תהיה על-ידי הנהלת החברה במדינת ההתאגדות; בחברות שעיסוקן סחר בסחורות, ייבחן קיומו של מרכז אסטרטגי הכולל מלאי, וכן העברת הסחורות תהיה דרך המדינה; בחברות המבצעות פעילות מימונית, ייבחן היכן מתבצעת קבלת ההחלטות על גיוסי כספים, היכן מתבצעת הערכת הסיכון וכדומה.

סיכונים בהקמת חברה ללא תוכן ממשי

על-פי הנחיותיו של האיחוד האירופי, התחילו לפעול מרבית המדינות והגופים השונים להיערך ל"יום שאחרי", במטרה לציית להנחיות ולא להיכנס ל"רשימה השחורה". אחת המשמעותיות הכבדות ביותר ליישום ההנחיות היא פעילותם של גופים בנקאיים כדי למנוע מתן שירות לחברות ללא תוכן במדינת התאגדותם. כך, בנקים רבים כיום מקפיאים חשבונות או מסרבים לפתוח חשבונות חדשים של חברות שהתאגדו במדינות אלה, כשאין בידיהם את האישורים המתאימים כי יש להן תוכן ממשי במדינת התאגדותם.

מלבד האמור, לאור הרגולציה במקלטי המס השונים, התחילו מדינות אלה לנקוט פעולות אקטיביות כדי למנוע את ניצול המשטר המקל בהן, לרבות הטלת קנסות, מחיקת חברות מרישום, ועוד סנקציות רבות ואחרות, שעלולות לגרור לנזקים בלתי הפיכים.

כיום, חשוב לשים לב לפעילות החברה הממשית ולתוכן הממשי של החברה, בהקמת חברה במדינה מסוימת, תוך מתן דגש משמעותי על הצורך של הקמת החברה באותה מדינה. לחלופין, בחברות קיימות, יש לבחון כיצד ליצוק תוכן ממשי באותה מדינה, או לשקול להעביר את פעילות החברה למדינה אחרת, שבה נמצאים "הצורך" האמיתי של החברה, עובדיה, היתרון הממשי בה וכדומה. 

הכותבים הם עו"ד גילעד בן-עמי, שותף ומנהל מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד עורכי הדין ירון-אלדר פלר שורץ ושות', ועו"ד רן ביגון מאותה מחלקה.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%