גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ובינתיים בסין, תחת מיגון כבד מתחילים לחזור לשגרה שאחרי הקורונה

העובדים מתחילים לחזור למשרדים ולמפעלים, אבל בדרך הם צריכים לעבור מדידות חום וחקירות • בחנויות למכירת תה עם חלב כבר עומדים בתור, ואפילו זיהום האוויר כבר מראה סימני "התאוששות" • ככה זה נראה כשהממשל המרכזי לוחץ על החברות ● ביקום אלטרנטיבי, מדור חדש

עובדות מכוסות פנים, השבוע במפעל אלקטרוניקה סיני / צילום: Tao Ming, Associated Press
עובדות מכוסות פנים, השבוע במפעל אלקטרוניקה סיני / צילום: Tao Ming, Associated Press

"אחרי כל כך הרבה ימים סגורה, היום אני סוף סוף חוזרת לעבודה", מתלהבת בחורה סינית צעירה בפתיחת סרטון קצר שהופץ בשבוע שעבר באפליקציית טיקטוק בסין. אלא שבכניסה למשרד נתקלת הבחורה חבושת המסכה במאבטח, שדורש ממנה להתוודות בכנות על כל מעשיה. "לא הייתי במחוז חוביי, אין לי חום, לא משתעלת, לא נדבקתי ונשארתי בבית מאז ראש השנה הסיני", שולפת הבחורה את כל התשובות הנכונות.

למרות זאת היא נדרשת למלא ערמה גדולה של טפסים רק כדי להיכנס. אחרי שעברה את המכשול הראשון, מתגנב מאחורי הבחורה מאבטח שני, שמצמיד אקדח למדידת חום למצחה בהפתעה. למזלה התוצאה מראה על 36.7, מותר לה להתחיל לעבוד.

הסרטון המשעשע מבטא היטב את הלימבו שבו נמצאת סין בימים אלו. אחרי יותר מחודש אבוד, שבו מאות מיליוני סינים מצאו עצמם בהסגר במטרה להתמודד עם מגיפת הקורונה, מעלה כעת סין הילוך במאמץ לחדש את הפעילות הכלכלית ולחזור לשגרת חיים נורמלית, פחות או יותר. אלא שעל אף הירידה החדה במספר הנדבקים בקורונה מחוץ למחוז חוביי הנגוע, שנותר עדיין בסגר מחמיר, החזרה לשגרה נעשית בחשש כבד ותחת אמצעי זהירות כבדים.

חופשת ראש השנה שלא נגמרה

ב-24 בינואר יצאה סין לחופשת ראש השנה המסורתית שנמשכת שבוע. אלא שבעקבות התרחבות מגיפת הקורונה הוארכה החופשה עד ל-10 בפברואר. גם לאחר מכן המשיכו הרשויות המקומיות המוטרדות מהמגפה לעודד עבודה מהבית, ועיכבו את הפתיחה המחודשת של מפעלים בדרישה לעוד ועוד אישורים ועמידה בנהלי בטיחות. רק בשבועיים האחרונים החל הממשל בבייג'ינג להגביר את הלחץ על הממשלות האזוריות לחזור לפעילות מלאה, כדי לצמצם את הפגיעה הקשה בכלכלה. ביום שלישי השבוע הורתה בייג‘ינג לממשלות האזוריות להסיר מכשולים "לא רציונליים" בדרך לחזרה לעבודה.

ביום שבת האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין את מדדי מנהלי הרכש לחודש פברואר בענפי הייצור והשירותים. שני המדדים רשמו ירידה חסרת תקדים שביטאה את ההדממה המסיבית של המשק הסיני, כאשר מדד מנהלי הרכש בייצור עמד על 35.7 בפברואר, לעומת רמה של 50 בינואר, ומדד השירותים צלל ל-29.6, מול 54.1 בינואר. כל מספר מתחת ל-50 מבטא התכווצות כלכלית.

בבייג‘ינג מבינים כי המשך המגמה יוביל לנזק בלתי הפיך בדמות קריסה של חברות, בעיקר ממגזר העסקים הקטנים והבינוניים, שגם ככה מתקשות לעמוד בתשלום ההוצאות השוטפות בתקופת חוסר פעילות.

לפי הנתונים הרשמיים שפרסמה סין, ב-21 מחוזות ברחבי המדינה כבר חזרו מעל 80% מהחברות לפעילות, כשבראש הטבלה מככבים המחוזות גוויג‘ואו עם 100% וג'ג'יאנג עם 99.8% חזרה לפעילות. אלא שנתון זה לבדו משקר ולא עונה על השאלה החשובה האם החברות חזרו לעבודה חלקית או מלאה.

גם חברות שרוצות לפעול במלוא התפוקה נתקלות בקשיים ובראשם מחסור בידיים עובדות, כשעובדים רבים עדיין תקועים במחוזות הבית או נמצאים בבידוד של 14 יום בעיר עבודתם. כדי להאיץ תהליכים ולהשיב את העובדים במהירות, הפעילו רשויות מקומיות ברחבי סין אוטובוסים, רכבות ואפילו טיסות שכורות מיוחדות.

במפעל של פוקסקון, יצרנית האייפונים של אפל, במחוז סצ’ואן, מציעים בונוס של 3,750 יואן (כ-1,800 שקל) לכל עובד חדש שנקלט כדי להתמודד עם מחסור אדיר בידיים עובדות.

ניתוחים המבוססים על מדדים אובייקטיבים מראים ששיעור החזרה לעבודה ברחבי סין נמצא אמנם בעלייה, אך המשק הסיני עוד רחוק מלהתגבר על המשבר. ב-2 במרץ, למשל, עמד מספר הנסיעות ברכבת התחתית של שנחאי עד 9 בבוקר על 1.1 מיליון, עלייה מבטיחה של 41% ביחס לשבוע קודם, אך עדיין נמוך ב-63% מהנתון ביום ב' הראשון של מרץ 2019.

גם הביקוש לפחם, מקור האנרגיה המועדף על התעשייה הסינית, היה ביום שני האחרון הגבוה ביותר מאז היציאה לחופשת ראש השנה הסיני, אך עדיין נמוך מהרמה המקובלת בתקופה זו של השנה.

ניתוח שביצע המרכז למחקר על אנרגיה ואוויר נקי בהלסינקי, פינלנד, עמד את היקף הפעילות של התעשייה הסינית על פי רמות זיהום האוויר, כפי שנגזרו מצילומי הלוויין של נאס"א. הניתוח מצא כי אכן נרשמה עלייה של 50% בפליטת תחמוצות החנקן החודש בהשוואה לאמצע פברואר, אך רמה זו עדיין נמוכה ב-20% מהתקופה המקבילה אשתקד. זיהום אוויר מעולם לא נשמע חיובי יותר.

בסין כמו בסין מנסות הרשויות לקדם את החזרה לעבודה באמצעות קביעת יעדים קשיחים לחברות, המסתמכים בין השאר על צריכת חשמל. תחקיר של העיתון הכלכלי הסיני צ‘אישין שהתפרסם השבוע מצא כי חברות שחוששות לחזור לפעילות או אינן מצליחות לעשות זאת, בוחרות לזייף את נתוני צריכת החשמל שלהן על ידי השארת המזגנים והאורות דלוקים גם כאשר המשרד ריק, רק כדי לא להסתבך. החברות בכל מקרה נהנות מסבסוד מסיבי על עלויות החשמל כחלק מחבילת התמריצים הממשלתית לאישוש הכלכלה, כך שההוצאה מבחינתן לא גדולה.

במקרים אחרים הרשויות המקומיות הן אלו שמעדיפות לא לשוב לשגרה מחשש לחזרת המגפה, ולכן עוזרות לחברות לרמות בביקורות מטעם השלטון המרכזי.

גם בחברות שחוזרות לעבודה הכול נעשה בזהירות. סרטון שפרסמה ענקית התקשורת וואווי הציג את חיי היומיום של העובדים בקמפוס הענק שלה, שלא נראים בכלל כמו בעבר. כדי להיכנס למשרד צריכים העובדים לעבור שתי בדיקות חום נפרדות, אחת בכניסה לקמפוס והשנייה בכניסה לבניין. בקמפוס פוזרו מתקנים רבים לסיבון ידיים ופחים מיוחד להשלכת מסכות פנים, כשהמעליות בבניינים עוברות כולן חיטוי מדי שעתיים. בחדר האוכל בקמפוס עדיין אסור לשבת וכל עובד צריך לקחת מנה ארוזה של מזון ולאכול אותה במשרד ביחידות.

חזרתה של המסעדה האהובה לאטריות אורז

עם כל הכבוד למגזר הייצור בסין, הצמיחה הכלכלית בסין תלויה היום הרבה יותר בתעשיית השירותים המקומית, שנכנסה להקפאה עמוקה בימי הקורונה. יחד עם חברות התיירות, הנפגעות הגדולות ביותר מהמשבר הבריאותי הן המסעדות. לפי סקר שפרסמה התאחדות הבישול הסיני בחודש שעבר, 93% מחברות ההסעדה סגרו את חלק או כל המסעדות שבבעלותן בתקופת הקורונה ורק 7% מהחברות הפעילו את כל המסעדות באופן מלא. גם מסעדות שנשארו פתוחות רשמו התכווצות מסיבית בהכנסות, כשהלקוחות העדיפו לקנות מוצרים מהסופר ולבשל בבית מחשש להידבק.

כדי לסייע להן לשרוד את התקופה הקשה הסכימה רשת הסופרמרקטים "חמה", שבבעלות עליבאבא, לקבל בהשאלה מלצרים ממסעדות וכך להקטין לפחות במעט את עלויות התפעול השותף המכבידות עליהן.

החזרה של ענפים כמו מסעדנות לפעילות, איטית אפילו יותר מאשר במגזר הייצור, אבל גם כאן יש כבר הישגים קטנים. סרטון שצבר פופולריות ברשתות החברתיות בסין השבוע חגג את פתיחתה מחדש של מסעדה ותיקה ואהובה לאטריות אורז בעיר צ‘אנגשה, בירת מחוז חונאן. "אם אני לא אוכל קערה של אטריות אורז כל יום, אני מרגיש שחסר משהו", הצהיר לקוח חבוש מסכה בשביעות רצון.

סימן חיובי אפילו יותר הוא החזרה של התורים לחנויות למכירת תה עם חלב, "נאי צ‘ה", המשקה הפופולרי ביותר על צעירים סינים. בימים רגילים ההמתנה בחנויות תה עם חלב מצליחות נמשכת חצי שעה ויותר. בניגוד לתורים הצפופים בעבר, הפעם צוירו מראש פסים על המדרכה כדי לסמן ללקוחות היכן לעמוד ולדאוג למרווח של לפחות חצי מטר בין אדם לחברו. עד שהילדים הסינים יחזרו לבתי הספר, שאין עדיין תאריך רשמי לפתיחתם, התור לתה עם חלב הוא כנראה תמונת הניצחון הכי גדולה שסין יכולה לנפק. 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20