גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכי הדין מול הדיירים בהתחדשות עירונית: היחסים מגיעים לנקודת רתיחה

מחקר חדש בוחן את הקשרים בין דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית לבין עורכי הדין שמייצגים אותם ● מה גורם לחוסר האמון ולחשדנות הדדית ואיך אפשר לבנות מערכת יחסים שתעבוד לטובת כולם

"אני מעביר הרצאות בנושאים משפטיים של התחדשות עירונית, ובפעמים הראשונות הופתעתי מאוד ממספר הפעמים שבהן שמעתי שבעלי הדירות מתייחסים בחשדנות לעורך הדין שמייצג אותם, וחשים שהוא לא נגיש להם", מספר עו"ד ועו"ס מתן רבינוביץ', ממרכז הגר למחקר ופיתוח מדיניות דיור חברתי באוניברסיטת תל אביב. "מה שמפתיע הוא שגם מרבית עורכי הדין ציינו את הנושא הזה כמשהו שמפריע להם או מקשה עליהם", ממשיך רבינוביץ'.

 עו"ד ועו"ס מתן רבינוביץ' / צילום: תמונה פרטית

על רקע זה, הוא החליט לערוך מחקר על היבטי המקצועיות והאתיקה של עורכי הדין המייצגים בעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית - ונושא אי האמון הוא ללא ספק אחד המעניינים במחקר. המחקר, שבעריכתו השתתפו גם סטודנטים למשפטים מהקליניקה לדיור, משפט וקהילה באוניברסיטת תל אביב ונעשה בתמיכת המרכז לאתיקה ואחריות מקצועית של עוה"ד ע"ש דיויד וינר במסלול האקדמי במכללה למינהל, הוצג ביום עיון שערך מרכז הגר ביום חמישי, וממצאים ממנו מתפרסמים כאן לראשונה.

לצורך המחקר ראיינו החוקרים עורכי דין ודיירים, והראיונות מעלים תמונה מורכבת. "לא כל הדיירים בחרו את עורך הדין שמייצג אותם, רובם לא ראו אותו לאורך כל התהליך, הם לא מספיק מכירים את התהליך שעבר, ולכן לא סומכים עליו. אלו יחסים לא רגילים בין מיוצג לעורך דין", אמר עו"ד שהתראיין למחקר.

ראיונות עם בעלי הדירות העלו בעיות אחרות: "לפני החתימה על ההסכם, עורך הדין היה די סבלני ונתן מענה לשאלות", סיפרה בעלת דירה שרואיינה למחקר, "לאחר שחתמנו על ההסכם וגילינו סעיפים שהיו לא בסדר כלפי הדיירים, כבר לא קיבלנו מענה... אני חושבת שהוא ניצל את חוסר הידע וההבנה שלנו, ונתן ליזם אפשרות להכניס להסכם סעיפים שפעלו נגד הדיירים. ואחרי שחתמנו הוא כבר קיבל את הכסף שלו... אז לא היה לו אכפת ממה אנחנו חושבים וכמה אנחנו נפגעים".

עו"ד רבינוביץ' אומר על כך: "חוסר אמון לא אומר בהכרח שעורך הדין לא פעל כשורה. אני חושב שהרבה מזה נובע דווקא מהגדרות לא ברורות בנושאים שונים - שכר הטרחה, היקף התפקיד של עורך הדין, העבודה מול נציגות בלבד וכיוב'. בנוסף, אחד הממצאים המשמעותיים שלנו הוא שהרבה עורכי דין השיבו שהם רואים את הייצוג כמוצלח אם הושגו חתימות, כלומר יש להם הזדהות חזקה עם הצלחת הפרויקט. זה כמובן הגיוני ונכון שעורך הדין רוצה שהעסקה תצליח ובמקום שבו העסקה טובה לשני הצדדים - לא תהיה בעיה. אבל הזדהות חזקה כל כך עלולה להקשות על עורך הדין במצבים שבהם אין חפיפה בין טובת הפרויקט לטובת הדיירים - למשל כשאין ערבויות מספקות, כשהתמורה לא מיטבית וכו'."פה למשל, פריסה מאוזנת של שכר הטרחה יכולה אולי לסייע, לרכך קצת ולא לגרום לעורכי דין לעבוד יותר מדי בלי תגמול".

עוד סוגיה חשובה שעולה מהמחקר מתייחסת לתפקידו של עורך הדין. מסתבר ששני הצדדים לא תמיד יודעים להגדיר את התפקיד במלואו. לא פעם, הציפייה מצד בעלי הדירות היא שעורך הדין ינהל את הפרויקט בפועל. במקביל, יש עורכי דין שבאמת מרחיבים את תפקידם מעבר לדרוש. עו"ד שהתראיין למחקר אמר: "תפקיד העו"ד כולל הרבה דברים, והפן המשפטי הוא קטן יחסית... יזם אוהב אותנו כי אנחנו יודעים לשים גבולות לדיירים".

גם כאן אפשר לראות שכל צד תופס את המציאות אחרת. רבינוביץ' מציין כי, "בעלי הדירות רוצים שמישהו ייקח אחריות על הדבר הגדול הזה, מישהו שיעשה הכול, שיהיה מין סופרמן כזה - גם יארגן, גם ינהל, גם ישיג עסקה הכי טובה ובנוסף, גם שיעבוד בלי שכר טרחה עד שיהיה יזם בתמונה. אלה ציפיות שלא פשוט להגשים. ובתוך פערי הציפיות האלו קל לדברים שלילים לצמוח - חשד, חוסר אמון, אכזבה וכו'.

"זה לא תמיד משום שעו"ד לא פעל כשורה. מספיק שאיזה חניה בוטלה, או שיש שינוי מדיניות ורוצים להוריד מהתמורה, אם הדבר הזה לא מתווך כמו שצריך - עורכי הדין הם אלו שסופגים את האש. לפעמים בצדק, לפעמים פחות. בנוסף, עורכי דין מצופים לעבוד בלי שכ"ט, או על בסיס מקדמה לא גדולה בשלבים הראשונים של הפרויקט, שבהם יש המון עבודה. כשפרויקט מתעכב או נתקע, ועו"ד מוצא את עצמו עובד שנה-שנתיים ואולי יותר בלי שכר, זה מוריד לו באופן טבעי מהמוטיבציה, ודווקא אז בעלי הדירות צריכים אותו.

"באיזשהו מקום אפשר להבין פה את שני הצדדים, יש כאן מבנה של ייצוג ושל עסקה שמגביר את ההיתכנות למצבים כאלו. חסרה כאן בהירות גדולה יותר לגבי מה התפקיד של עורך הדין וגם מה לא התפקיד לא התפקיד שלו".

המחקר שערך רבינוביץ' לא נערך בחלל ריק - נושא היחסים בין עורכי הדין ללקוחות עלה לאחרונה גם במכתב ששלח משרד המשפטים לאחרונה ללשכת עורכי הדין בעניין הסדרה אפשרית של תפקיד עורכי הדין בפרויקטים של התחדשות עירונית.

אולי הכוונה של משרד המשפטים להתערב בעניין עשויה לתת כאן מענה?

רבינוביץ': "על הרצון להסדרה קראתי לפני כמה שבועות, אחרי שהמחקר שלי כבר הושלם למעשה.

"התחום הזה מתנהל שנים בלי הסדרה של ממש, לכן אני חושב שהכוונה לייצר הסדרה היא הכרחית וזו גם ההמלצה שלנו כחוקרים.

"למשל, בכל הנושא של עורכי דין שפועלים גם כמארגנים, אנחנו כחוקרים מזהים שפעולה כזו יכולה לעורר קשיים אתיים משמעותיים מאוד, לא משהו ששקיפות וגילוי בלבד יכולים לפתור אלא כללים ברורים - מה אסור, מה מותר ואיך צריך לנהוג כדי להימנע מניגוד עניינים ומהטשטוש הזה בין שני התפקידים.

"בנוסף, אין כמעט התייחסות לכך שבפועל עו"ד פועל מול נציגות תושבים, לרוב מצומצמת והקשר עם התושבים נעשה בנקודות קריטיות בתהליך".

אולי התשובה לחלק גדול מהבעיות היא שבעלי דירות ישלמו בעצמם ישירות לעו"ד?

עו"ד רבינוביץ': "אני מניח שבאזורים מסוימים, חזקים מאוד, זה משהו שאולי יכול לעבוד. אבל ככלל זו הצעה לא ריאלית כשמדברים על התחדשות עירונית בהיקפים גדולים. הרי יש הרבה בניינים שבהם בעלי דירות לא משלמים אפילו 50 שקל בחודש לוועד הבית. הייתי בכל כך הרבה חדרי מדרגות שהאור בהם מנותק, אז שישלמו עשרות אלפי שקלים לעורך דין?"

מי נכון שיסדיר את הדברים? לשכת עורכי הדין? משרד המשפטים? הרשות להתחדשות עירונית?

עו"ד רבינוביץ': "יש כאן חלק גדול מאד ללשכת עורכי דין, שאני מקווה שתיקח חלק יותר אקטיבי בסיפור הזה. כי בסוף זה פוגע במקצוע, זה פוגע באמון בעורכי הדין. מצד שני, זה גם פוגע בהתחדשות ולכן הרשות ומשרד המשפטים גם צריכים לקחת חלק. חשוב גם להגיד, שיש עורכי דין שעשים עבודה מצוינת, לא הכול שחור". 

הכותב הוא מנהל פרויקטי תוכן ב״גלובס"

"עצם תשלום שכר הטרחה על ידי היזם לא מביא לניגוד עניינים"

תפקוד עורכי דין בפרויקטים של התחדשות עירונית הפך לבעיה שבימים אלה נדונה במשרד המשפטים, ברשות להתחדשות עירונית ובוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין.

כפי שנחשף ב"גלובס", עו"ד כרמית יוליס, ראש תחום נדל"ן במשרד המשפטים, ועו"ד אסתי ורהפטיג-בס מהמחלקה למשפט אזרחי באגף ייעוץ וחקיקה במשרד, פנו לאחרונה ליו"ר ועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין, עו"ד מנחם מושקוביץ, וכתבו שישנה בעייתיות ביחסי עורכי הדין ובעלי הדירות שדורשת את התייחסות הלשכה. בינתיים נראה שמשרד המשפטים עצר להתייעצויות את קידום העניין - אולם הסוגיות העיקריות נותרו על הפרק.

בעיה יסודית בנושא זה היא תשלום שכרם של עורכי הדין, שנעשה על ידי יזמי הפרויקטים בהתחדשות עירונית, ולא על ידי הדיירים. במשרד המשפטים מציעים שהיזם לא ישלם לעורך הדין את שכר טרחתו ישירות, אלא יפקיד בחשבון נאמנות את הסכום שאמור לשמש למימון ייצוג הדיירים מול היזם. עוד הם מציעים לאסור על עורכי דין לייצג דיירים בזמן שהם מעניקים שירותים משפטיים ליזם שעמו התקשרו בעלי הדירות בעניין אחר; לחייב עורכי דין בגילוי נאות, בפני הדיירים, אם יצגו את היזם בעבר או נתן שירותים משפטיים לבעלי דירות מול אותו יזם; לקבוע במפורש איסור לקבוע את שכר טרחת עורך הדין כתלוי במספר הדירות שיאושרו.

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין קבעה בשנים האחרונות כי אסור לעורכי דין שמייצגים את בעלי הדירות לייצג גם את היזמים, ואסור להם לנהל משא ומתן על שכר טרחתם אל מול היזם, אלא רק מול בעלי הדירות.

ואולם, כותבות השתיים, כי "חלק גדול מעורכי הדין אינם מודעים להחלטות ועדת האתיקה בנושא הזה, הציבור הרחב אינו מודע להן והמציאות בתחום זה עדיין רחוקה מאוד מאותן קביעות".

עוה"ד עמית יושע ורועי שובל, ממשרד שובל-יושע אשר מייצג רק בעלי דירות בכ-250 פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי באזור המרכז, טוענים כי "ישנה נטייה טבעית אך שגויה לייחס לעורך הדין של הדיירים ניגוד עניינים, לאור העובדה שהיזם הוא שמשלם עבור הדיירים את שכר הטרחה של עורך הדין של הדיירים, אבל עצם תשלום שכר הטרחה על ידי היזם במהותו לא מייצר ניגודי עניינים. המציאות מוכיחה שהעניין עובד, ועובד מצוין.

"ההצעה להפקיד את שכר הטרחה בחשבון נאמנות ומינוי תפקיד נאמן תייצר ביורוקרטיה מיותרת שעלולה להוסיף עלויות וסימני שאלה משפטיים מתחום המיסוי והלבנת ההון, אך בפועל לא תקטין ולא תמנע את ניגוד העניינים הפוטנציאלי אותו מבקשים למנוע, שכן ממילא ברור לכול ששכר הטרחה מגיע מכיסו של היזם".
אריק מירובסקי

"ברור שפגישה אחת בלבד עם עורך הדין לא מספיקה" | אריק מירובסקי

"נתקלתי בכמה מקרים שבהם הדיירים סברו שמי שאמור היה לייצג אותם בעסקה נמצא במצב של ניגוד עניינים, ושהם לא מקבלים את הייצוג המיטבי", אומרת עו"ד תמר עדיאל זכאי, הממונה על פניות הדיירים ברשות להתחדשות עירונית. עדיאל זכאי היא שמנקזת את התלונות על בעיות שבין דיירים לבין עורכי דין, והיא מביאה עוד דוגמאות לחיכוכים בין הצדדים. למשל, דיירים נשלחו לקבל ייעוץ משפטי בפגישה אחת בלבד במשרדו של עורך דין, לפני החתימה על החוזה מול היזם, לפני שחתמו על הסכם על פרויקט להתחדשות עירונית. האם זה מספיק? ברור שלא.

עו"ד תמר עדיאל זכאי / צילום: ענת קורן

בפרויקט בדרום הארץ הוחתמו דיירים על הסכמה לביצוע התחדשות עירונית, בלי שניתן להם עותק מההסכם ובלי שהוסבר להם בשפתם במה מדובר. בייפוי הכוח שבו הם הסמיכו את מי שנטען שהוא בא כוחם לייצג אותם, התברר שלפני החתימה הם היו מיוצגים על ידי עורך דין אחר, שאכן ייצג את האינטרסים שלהם. בעקבות פנייה, היזם ועורך הדין השני ביטלו בהסכמה את החתימות של הדיירים.

בכמה מקרים הוברר שמי שהתיימרו להיות באי כוחם של דיירים, לא הצליחו להציג כל מסמך חתום על ידי הדיירים שזה אכן המצב.

"אתה רואה פעמים רבות שדיירים נקראים לאיזה משרד על מנת לחתום על העסקה ועל כל המסמכים הנלווים לה, וחלקם לא מודעים לכך שהעורך דין שם הוא בא כוחם שאמור להגן על האינטרסים שלהם", מספרת עדיאל זכאי. "הדייר מגיע לרוב מעמדת פתיחה נמוכה יותר מהיזם מבחינת ההיכרות עם ההליך עצמו, חלקם גם לא דוברים את השפה. צריך לראות כיצד בא כוח הדיירים לא נמצא במקום שהוא מלכתחילה בפוטנציאל לניגוד עניינים או בניגוד עניינים מובנה".

לא מעט תלונות הגיעו לעדיאל זכאי, שלפיהן היזם הוא זה שבחר את העורך דין של הדיירים, והיו מקרים שבהם עורכי דין הציגו את עצמם בפני הדיירים כעורכי דין מטעמם, מבלי שכלל נבחרו על ידם.

בחלק מהמקרים פנתה עדיאל זכאי ליזם ולעורכי הדין, ואילצה אותם לבטל עסקאות שבהן הושגו הסכמות של דיירים לביצוע פרויקט התחדשות עירונית - אם התברר שעורכי הדין לא פעלו כיאות.

*** גילוי מלא: אלונה בר און, בעלים משותף ויו"רית דירקטוריון "גלובס", מכהנת גם כיו"רית "בית וגג", קרן יזמית בהתחדשות עירונית.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד