גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: כמה זמן באותו ארגון זה יותר מדי?

יותר מדי שנים בארגון עלולות לפגוע בערך השוק של העובד, אבל זו איננה השאלה החשובה

האם אתם מבשילים בתפקיד - או מרקיבים? / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
האם אתם מבשילים בתפקיד - או מרקיבים? / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

אחת הסוגיות שהכי מטרידות עובדים היא מהו הזמן המקסימלי שנכון לעבוד באותו ארגון. מאחורי החשש הזה עומדת התפיסה כי ערך השוק והתדמית של עובדים שנשארים הרבה שנים באותו מקום נפגעים, וכי מעסיקים שתופסים אותם כפסיביים, חסרי מוטיבציה ולא שאפתנים, יעדיפו על פניהם את אלה שעבדו במספר מקומות. האם זה נכון?

מה קרה בשנים הללו?

ובכן, בניגוד לשאלה "כמה זמן זה פחות מדי?" שהתשובה לה די ברורה (הרחבה בטור "מי אוהב עובדים זגזגנים?"), באשר לזמן המקסימלי - הוא מורכב ותלוי במספר גורמים, ובראשם במענה לשאלה "מה קרה בשנים הללו?".

להמחשת הדברים ניקח לדוגמה 3 עובדים שהתחילו את דרכם באותו היום, באותה החברה, באותה מחלקה ובאותו תפקיד. שלשתם עובדים שם 11 שנים - לכל הדעות זמן ארוך באותו הארגון - הראשון כל השנים באותו תפקיד מקצועי, השני התקדם לניהול מחלקה, ואילו השלישי הפך סמנכ"ל.

לגבי האחרון, הסמנכ"ל, אין בכלל שאלה. לא רק שלא מדובר ביותר מדי זמן, כנראה שנכון לו להמשיך לעבוד שם לפחות עוד שנתיים-שלוש, אם לא יותר. במהלך 11 השנים הוא הצליח לטפס 4 שלבים בסולם הארגוני, מתפקיד מקצועי בשכבת הבסיס עד לכס הסמנכ"ל, קידום מתיאורי שמרמז על סיכוי לא מבוטל להפוך ביום מן הימים למנכ"ל החברה. הוא צריך עוד כמה שנים כדי למצות את תפקיד הסמנכ"ל, שכן ככל שהתפקיד יותר מורכב/בכיר נדרש יותר זמן להצליח ולגרוף את ערך השוק הגלום בו, ומאידך לבנות את התשתית הנדרשת לקידום הנוסף. כלומר, במקרה זה גם 15 שנה אינן יותר מדי, ולראיה - מרבית מנכ"לי החברות הגדולות במשק התקדמו לתפקיד המנכ"לות הראשון באותה החברה בה עבדו שנים רבות, כשמאחוריהם חברה אחת נוספת, מקסימום שתיים.

קידום לא פורמלי

גם לגבי העובד הראשון, על פניו נראה כי אין שאלה. הוא משמש באותו התפקיד כבר 11 שנים, משמע הוא תקוע יותר מדי זמן באותו מקום, ועל כן עדיף לו לברוח כמה שיותר מהר, כי כל יום שעובר שוחק עוד יותר את ערך השוק שלו ואת איכות התפקידים העתידיים מחוץ לחברה. האומנם? לגמרי לא בטוח. ייתכן מאוד שבמהלך השנים הללו הוא התקדם משמעותית מבחינה מקצועית, טווח האחריות המקצועית שלו גדל מאוד (תחומים/תקציבים/לקוחות), הוא מעורב בפרויקטים הכי אסטרטגיים בחברה, הפך למוביל טכנולוגי/למוקד ידע שרבים נשענים עליו וכו'. אומנם הגדרת התפקיד הפורמלית שלו לא השתנתה, אך התכולה רק הלכה ותפחה, ואם ישכיל לבטא זאת בקורות-החיים (ולא כבלוק אחד של 11 שנים תחת אותה הגדרת תפקיד), אין שום סיבה שערכו בשוק יפגע, להפך. הוא עשוי להיות מאוד אטרקטיבי לתפקידים/מעסיקים מאוד איכותיים למרות 11 שנים באותו הארגון, במיוחד עם תחום המומחיות שלו ייחודי/נדרש.

ומה באשר לשני, זה שהתקדם לתפקיד ראש מחלקה? דווקא הוא ייתכן שתקוע יותר מדי שנים באותו מקום, למרות שהצליח לטפס שני שלבים (סביר לגמרי ל 3 תפקידים בחברה בינונית ומעלה). מדוע? כי אם הוא מנהל כבר 6 שנים את אותה מחלקה זניחה יחסית, או לחלופין הוא לא מצליח להראות הישגים משמעותיים כבר מספר שנים, ייתכן שעבורו 11 שנים בארגון הן יותר מדי, ועדיף לו לחפש את הארגון הבא. שם אולי יצליח להתפתח, גם אם לא בהכרח להתקדם באופן פורמלי, או לפחות לחסוך לעצמו הפגיעה בערך השוק עקב קדנציה ארוכה מדי ודלת-הישגים.

מבשיל או מרקיב

אבל גם המסקנה הזו אינה בהכרח חד-משמעית, שכן ההחלטה האם להמשיך לעבוד באותו הארגון הרבה שנים תלויה בגורמים נוספים: המקצוע (למשל במקצועות/תפקידים אדמיניסטרטיביים, באופיים ההתפתחות המקצועית מוגבלת), אישיותו של העובד, המוטיבציות העיקרית שלו (קריירה, ביטחון, נוחות, איזון), הסיכוי שלו לקידום נוסף (מקצועי או ניהולי), גילו, השלב בקריירה, האופק התעסוקתי בארגון הספציפי בהשוואה לארגונים אלטרנטיביים ועוד.

לעתים, גם כאשר לא צפויה כל התפתחות מקצועית או ניהולית, עדיף לעובד להמשיך לעבוד הרבה שנים בארגון שמבטיח לו אופק תעסוקתי רחוק יותר בהשוואה לאלטרנטיבות, במיוחד אם הוא נמצא בשלהי הסטגנציה ובוודאי בשלב הדעיכה, וזאת גם במחיר הסיכון להיתפס מקובע, חסר מוטיבציה, "ראש קטן".

ואכן, ארגונים לא אוהבים עובדים שרבצו יותר מדי שנים באותו מקום מבלי להתפתח, מה גם שאחרי שנים רבות באותו ארגון הרבה יותר קשה להסתגל לתרבויות ארגוניות האחרות, גם לאנשים שהתפתחו. על כן אחרי 5-6 שנים בתפקיד כל עובד צריך לשאול את עצמו שאלה קשה - האם אני מבשיל או מרקיב - ולענות עליה באומץ, שכן שאלת הזמן המקסימלי באותו התפקיד הרבה יותר חשובה, וקודמת לשאלת הזמן המקסימלי באותו הארגון.

מה המטרה?

מכאן והלאה ההחלטה תלויה במטרות שלכם. אם אתם מכווני קריירה, וחלילה הסתבר שאתם מתחילים להרקיב בתפקיד, זה הזמן לזוז הלאה - אחרת ערך השוק שלכם ייפגע, על המשתמע מכך. לעומת זאת, אם המוטיבציות שלכם אחרות, לא בטוח שנכון לכם למהר ולעזוב רק משום שאתם יותר מדי שנים בתפקיד או בחברה, שהרי לרוב האנשים לא דחוף להבשיל בעבודה, יותר חשוב להם נוחות וביטחון תעסוקתי. בהצלחה! 

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר