גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מהביקור שבוטל ועד השמועות בטוויטר - מה הוביל לפניית הפרסה של אורלי לוי אבקסיס

ההודעה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס שהיא מתנגדת לממשלה צרה בתמיכת הרשימה המשותפת היממה את המחנה שרוצה להחליף את נתניהו, ומעלה הרבה סימני שאלה ● למרות המכה, בכחול לבן לא מוותרים על הרצון לשנות סדרי עולם ולהשביע בשבוע הקרוב יו"ר כנסת משלהם

אורלי לוי אבקסיס/  צילום: תמר מצפי
אורלי לוי אבקסיס/ צילום: תמר מצפי

כעשרה ימים לפני מערכת הבחירות, ב-20 בפברואר, הזמין שר החוץ לשעבר דוד לוי, אביה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, את אנשי רשימת תל"ם לפגישה אישית בבית-שאן. לוי האב, כיום בן 82, צלול, חכם ומעורה, רצה לשבת עם הפלג הימני של כחול לבן. נקבעה הפגישה, ומשה יעלון תכנן להגיע לעיר בית שאן, עם חברי סיעתו, צבי האוזר, יועז הנדל ואורלי פרומן. חבר הכנסת החמישי של תל"ם, גדי יברקן נטש ושובץ במקום 20 ברשימת הליכוד. יעלון נותר כראש קבוצה של ארבעה. דבוקה קטנה ובלתי יציבה.

דוד לוי, שכיהן כסגן ראש ממשלה (תחת שמיר, פרס, בגין), שר חוץ, שר עלייה וקליטה, שר בינוי ושיכון, הוא אחד מן הפוליטיקאים הבכירים ביותר לשעבר אליו עולים לרגל, לשמוע, להתייעץ. אין עוד רבים בסביבה מן הימים של ממשלת האחדות הראשונה. לוי היה אז סגן ראש הממשלה ושר השיכון.

יעלון תכנן את הנסיעה, קבע עם קומץ פעילים מקומיים ויצא באותו יום חמישי, לבית שאן לפגישה אישית עם דוד לוי וסיור קצר בעיר. צבי האוזר ויועז הנדל - השניים הללו מתואמים בכל צעד ושעל עד שבסוף נוכל לכנותם צבי הנדל - החליטו בסופו של דבר שלא להצטרף. לא ידוע לנו מה הייתה הסיבה להיעדרם.

יעלון ופורמן יצאו לדרכם בית-שאנה, כשלב העניין הוא פגישה אישית עם דוד לוי ולאחריה סיור בעיר. בעודם עושים את דרכם, היה מי ששמע על סידורי אבטחה המלווים את יעלון. בהיותו שר בטחון לשעבר, היחידה לאבטחת אישים מלווה את סיוריו ברחבי ישראל. היה מי שהרים טלפונים, הזיז דברים ולפתע הגיע טלפון מבית משפחת לוי בבית-שאן ובו הודעה על ביטול הפגישה.

יעלון ופורמן, החליטו שלא לסבת לאחור. נפגשו עם קומץ פעילי כחול לבן בעיר שהיא כל כולה ליכודית. 63% מתושבי העיר בחרו בליכוד, 20% בחרו בש"ס ו-6.5% בחרו בכחול לבן. אם בוחנים את התוצאות הללו בהשוואה למערכת הבחירות מועד ב', הבית-שאנים, נעו בחזרה הביתה, אחרי שהלכו קצת יותר לכיוון ש"ס.

מה גרם לשר החוץ לשעבר, שיזם וביקש את הפגישה עם אנשי תל"ם מלכתחילה, לבטל את המפגש? ההנחה בכחול לבן הייתה שראש העיר, ז'קי לוי, אחיה הגדול של לוי-אבקסיס וחבר בכיר בליכוד, ביקש מאבא להימנע.

"גלובס" ניסה לפנות לראש העיר, אך הוא לא השיב לפניות. ייתכן שבעיר הקטנה, שבה ראש העיר יודע מה מתרחש בכל רגע ובכל פינה, הוא שמע על הגעת יעלון ועל מטרת הנסיעה, ועשה מה שעשה כדי לוודא שאחד הסמלים הנאים והבכירים ביותר של הליכוד לא יצולם ולא ייראה עם אנשי כחול לבן.

נזכרנו בסיפור הזה השבוע, כשנעשה ניסיון להבין מה הביא את אחותו הצעירה, אורלי לוי-אבקסיס לטרוק את הדלת בבוטות כפי שעשתה, למפלגות שהכילו אותה ואירחה אותה במהלך מועד ב' ומועד ג'. את ההסברים למהלך עדיין לא קיבלנו באופן מלא.

אפשרות אחת היא בלתי סבירה: לוי-אבקסיס התעוררה ונזכרה (עשר דקות לפני מהדורות החדשות) שהישענות על המשותפת מבחוץ לא מתאימה לה כדרך להרכבת ממשלה צרה. אם הגישה הזו נכונה, הרי שלוי-אבקסיס סמכה על ראיונותיו של בני גנץ (שהמהמם ושיקר בנושא הזה) ופחות הסתמכה על האמירות הברורות של שותפה הבכיר, עמיר פרץ, שהסביר בצורה ברורה כשבוע לפני סוף הקמפיין שזה הכיוון.

מפולת גדולה במפלגת העבודה

לוי-אבקסיס שמעה את פרץ מצהיר שהוא ימנה שר ערבי, בדואי. היא אף נשאלה ב-ynet על הקמת ממשלה תוך הישענות חיצונית על חברי הכנסת איימן עודה ואחמד טיבי, ואמרה שזה מקובל עליה. אז מה היה לה כה דחוף לבעוט בחוזקה ביום שלישי בערב?

בטוויטר נפוצה שמועה שעד לרגע זה לא הצלחנו לאמת. באותו הבוקר של חג פורים, ראש עירית בית-שאן, ז'קי לוי ביקר אצל רה"מ בנימין נתניהו, וגם הפעם, ככל הנראה משך בחוטים, וזאת כדי לכל הפחות לסכל את הסיכויים של גנץ להתקדם עם התוכנית הנ"ל.

מה היא קיבלה בתמורה? לא ברור. "גלובס" פנה ללשכת ראש הממשלה בשאילתה, בנוגע למי נכנס ויוצא מן הבית הרשמי של המדינה. בלשכת נתניהו לא מסרו תשובה.

המפולת הפוליטית במפלגת העבודה גדולה. כמה ימים חלפו מאז ההודעה של לוי-אבקסיס והחבר, השותף, האחראי לכל הסאגה הזו, יו"ר המפלגה ח"כ עמיר פרץ, לא מוכן להגיד מילה. איך סמך עליה? כיצד שם יהבו על פוליטיקאית מן הימין עם הבטחה להביא לציבור פתרונות כלכליים-חברתיים, כשכל הזירה הפוליטית המשיכה לעסוק רק בכן-נתניהו או לא-נתניהו, ודקה אחרי מערכת הבחירות, היא ירקה לבאר ממנה שתתה, והתפצלה.

גם את לוי-אבקסיס לא ניתן להבין. לאן היא חותרת ומה היא רוצה. אם תהיה מפלגת-יחיד באופוזיציה, תתקשה להעביר חוקים ולייצר שיתופי פעולה. בבחירות לכנסת ה-24, מתי שהן לא יהיו, קשה יהיה למצוא גוף פוליטי שיסכים לשתף איתה פעולה. אם תכהן כשרה בממשלת הליכוד, אולי תצליח לגבור על המהומה הפוליטית הנוכחית, אך קשה לראות כיצד תגשים את חלומותיה על רפורמות בתחום הדיור הציבורי, 90% משכנתאות ומהפכה במערכת הבריאות. האם יש מישהו המאמין שבליכוד של ימי נתניהו, יחתמו עמה על הסכם קואליציוני שיאפשר כל זאת?

מה עומד לקרות לאחר השבעת הכנסת הקרובה

בשבוע הקרוב אמורה להיות מושבעת הכנסת ה-23. כנסת שכונסה ופוזרה, וכונסה ופוזרה וכונסה. למי נותר כוח לנאומים פומפוזיים ולקריאות מזויפות להפחתת השיח הציבורי האלים?

אחרי כל זה, הגיעה מתקפת הקורונה. כעת המדינה מתנהלת באווירת מלחמה בריאותית, ועל אף שעוד לא יצאה הודעת דוברות הכנסת, האירוע של ההשבעה צפוי להיות הצנוע וקטן שידעה אי פעם המדינה.

עם זאת, בית הנבחרים שלנו, חייב לשדר לציבור הישראלי חוסן, יציבות ושלטון סדיר, ולכן את הטקס הבסיסי חובה לקיים. ברקע עומדת מפלגת כחול לבן עם 33 מנדטים ונחישות ברזל להחליף את יו"ר הכנסת, כצעד ראשון שייתן ביטוי לרוב של 62 ח"כים אל מול 58 ח"כים של בלוק הימין. החלפת יולי אדלשטיין עשויה לשדר לימין הישראלי, שתם והסתיים פרק ההסתה נגד נציגי הציבור הערבי.

הדרך מהחלפת יו"ר הכנסת ועד להרכבת ממשלה היא ארוכה ומייגעת, אבל אולי צעד ראשון זה יניח בפני ש"ס, יהדות התורה, הליכוד וימינה את המציאות להווייתה.

קמפיין הליכוד לשלילת זכותם הבסיסית של ערביי ישראל להיות מיוצגים נמצא במלוא עוזו. הטענות, בוקר וערב, של נתניהו שהערבים אינם ציוניים, ולכן אין לספור את נציגיהם החוקיים בהרכבים קואליציוניים, יצרו תנועת מטוטלת חזקה.

השבוע פרסמנו את מכתבם של ראשי קהיליה עסקית, בהובלת פרופ' רונן אברהם מאוניברסיטת תל-אביב ובו תמיהה: השמאל, מרכז, ערבים בישראל ראו במשך שנים כיצד ניתנת במה פוליטית מרכזית למפלגות דתיות-לא ציוניות, הפועלות נגד גיוס לצה"ל, נגד שוויון מגדרי, נגד קהילית הלהט"ב, וממשיכות לקבל את אותם נציגים בכירים (ליצמן, דרעי, גפני) כחלק מן הכללים של דמוקרטיה ייצוגית. אם לא בהלת הקורונה, השולטת בסדר היום החדשותי, ייתכן שתגובת הנגד הייתה מגיעה לעוצמות גדולות יותר.

אולם הפעם, התהליך הפוליטי המתגלגל ברקע הקורונה הוא חדשני במובן הזה, שאיימן עודה (חד"ש), אחמד טיבי (תע"ל), מנסור עבאס (רע"ם, הרשימה האיסלמית) ומטאנס שחאדה (בל"ד), כמייצגים של הרשימה המשותפת, קיבלו החלטה להפסיק לעשות לימין הישראלי חיים קלים באמצעות הוצאת-עצמם אל מחוץ למשחק. הם נוטלים חלק, משתתפים, מתווכחים ומעלים דרישות. לימין הישראלי קשה להפנים זאת, כי עד מערכת בחירות זו הם פשוט לא ספרו את החברה הערבית ומעתה והלאה הם יצטרכו להתאמץ כדי להיות רוב.

בימין, מנפנפים זאת בקלילות וטוענים שבמערכת בחירות רביעית יהיה להם קל ממש, קמפיין ללא הזעה, שבו יאמרו לציבור: תראו עם מי כחול לבן מוכנים לשבת. אבל אם יש משהו שניתן ללמוד מ-3 מערכות בחירות בשנה אחת זה שבישראל יש המון אנשים מתונים, רוב גדול למתנגדי שלטון מושחת, וציבור רחב מאוד שרוצה להכיל ולעבוד עם החברה הערבית. 

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו