גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרס רפפורט לעופר מנדלבוים שגילה כיצד מערכת החיסון מזהה וירוסים

פרופ' מנדלבוים מהאוניברסיטה העברית חוקר את תאי ההרג של מערכת החיסון, ומחקרו רלוונטי לא רק לתחום הסרטן אלא גם למחלות הזיהומיות ולווירוס הקורונה

פרופ' עופר מנדלבוים / צילום: קרן ברוך ורות רפפורט
פרופ' עופר מנדלבוים / צילום: קרן ברוך ורות רפפורט

פרס רפפורט, המוענק בכל שנה לחוקר בכיר ולחוקר צעיר, הוענק השנה לשני חוקרים בתחום הסרטן. אלא שמגפת הקורונה שמה דגש על כך שהמחקר של החוקר הבכיר הזוכה בפרס, פרופ' עופר מנדלבוים מהאוניברסיטה העברית, רלוונטי לא רק לתחום הסרטן אלא גם למחלות הזיהומיות. ספציפית הוא חוקר את האופן שבו מערכת החיסון שלנו מזהה פולשים חדשים שהיא עדיין לא מכירה. היכולת הזו היא שמגינה על הרוב המוחלט של האוכלוסייה ממוות מקורונה, וניתן לומר כי הכשל בה הוא אחד ההבדלים הבולטים בין מי ששורד את המחלה בקלות לבין מי שיחווה את הצדדים הלא נעימים שלה.

פרופ' מנדלבוים חוקר את תאי ההרג של מערכת החיסון. זהו מנגנון ההגנה הראשון של מערכת החיסון שנכנס לפעולה, עוד לפני שהגוף בונה נוגדנים ספציפיים נגד פולשים מסוימים. תאי ההרג מזהים תאים סרטיים, וירוסים, חיידקים ופטריות, נצמדים לתאים הנגועים ומפרישים אליהם חומרים שגורמים להיווצרות חור בתא הנגוע, וזה מוביל בסופו של דבר למות התא הנגוע עם הפולש. וכמו בחברה כולה, אם נתפוס את התא החולה היחיד ונטפל בו לפני שהדביק את התאים שלידו - נשתלט על המחלה.

אולם, עד כה לא היה ברור כיצד המערכת מזהה את אותם פולשים חדשים שלא ראתה מעולם, וכיצד לפעמים האויבים מתחפשים ומתחמקים מהם. כדי לגלות זאת ולטפל גם בווירוסים וגם בסרטן, המתחמקים כנראה ממערכת החיסון באותה הצורה, חקר מנדלבוים וירוסים כמו זיקה, שפעת ו-CMV.

מנדלבוים מסביר כי תאי ההרג הכלליים קולטים סימני מצוקה שמשודרים על-ידי התאים. כאשר המערכת מזהה את המצוקה של התא החולה - היא מחסלת אותו כדי להגן על הגוף, וכאן נגמר הדמיון לבני האדם, אנחנו מקווים. נציין כי התאים גם "מדביקים" את הווירוסים בחלבונים הללו, כך שלמערכת החיסון קל יהיה לזהות אותם. החלבונים הללו מאתחלים את השלב השני של מערכת החיסון, השלב של הזיכרון החיסוני שיאפשר בהמשך את זיהוי הפולש בצורה מהירה ומדויקת יותר.

מנדלבוים הסביר כי ישנה מלחמה בין הפולשים או התאים הסרטניים לבין מערכת החיסון. גם הווירוסים וגם התאים הסרטנייים מצליחים לעתים להסיר מעצמם את החלבונים האלה ולמנוע מתאי ה-NK לזהות אותם. גילוי המנגנון שמאפשר מהפולשים להתנער מהסימן המזהה, עשוי לתרום לפיתוח טיפולים שימנעו את ההסרה הזו.

כאמור, הטיפול הזה יכול להיות רלוונטי לווירוסים, אבל גם למחלת הסרטן (וכיוון שממצאים עדכניים מראים כי חלק ממקרי הסרטן נגרמים על-ידי וירוסים, הכי טוב לטפל בשניהם). פרופ' מנדלבוים כבר היה שותף להקמה של מספר תרופות לטיפול בסרטן, שחלקן בניסויים ראשוניים בחולים.

החוקרת הצעירה שזכתה בפרס היא כאמור פרופ' תמר גייגר, אשר לדברי ועדת הפרס, היא משלימה לזו של מנדלבוים. מעבדתה של גייגר פיתחה כלים אשר יכולים לעקוב בבת-אחת אחר כל החלבונים המשתתפים בתהליך בתא. היא מיישמת זאת היום לחקר סרטן, אך הטכנולוגיה יכולה להיות רלוונטית לתהליכים נוספים, כולל הדבקה בווירוס או תהליכי הנזק שהוא יוצר לתא.

בראיון קודם ל"גלובס" לרגל בחירתה לאחת הנשים המשפיעות של "ליידי גלובס" לשנת 2019, הסבירה גייגר כי חקר הפרוטאום דומה לחקר תרבות מסוימת על-ידי האזנה לכל השיחות המתקיימות בה יחד, לעומת שיחה אחת.

פרס נוסף יוענק לארבעה חוקרים מצטיינים הנמצאים במסלול ישיר לדוקטורט, והם: איתי אנטואן טוקר מאוניברסיטת תל-אביב, שירן בר מהאוניברסיטה העברית בירושלים, עידן הקסלמן מאוניברסיטת בן-גוריון ועדי בירם ממכון ויצמן למדע.

ההחלטה על הזוכים בפרס התקבלה על-ידי ועדת שיפוט בלתי תלויה בראשות פרופ' אהרן צ'חנובר, חתן פרס נובל לכימיה לשנת 2004. יתר חברי הוועדה הם: פרופ' אלי פיקרסקי מבית הספר לרפואה, אימונולוגיה וחקר הסרטן האוניברסיטה העברית בירושלים; פרופ' מוטי שגב מהפקולטה לפיזיקה בטכניון, זוכה פרס א.מ.ת לשנת 2019; פרופ' רפי ביאר, לשעבר מנהל בית החולים רמב"ם; פרופ' מיכל שוורץ מהמחלקה לנוירוביולוגיה, הפקולטה לביולוגיה במכון ויצמן, זוכת פרס רפפורט לשנת 2017 ופרס א.מ.ת לשנת 2019; פרופ' אוהד בירק, מנהל המכון לגנטיקה של האדם, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה והפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון; פרופ' קרן אברהם מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם ולביוכימיה, בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב; פרופ' נועם זיו, מנהל מכון רפפורט למחקר (היוצא); ופרופ' אייל גוטליב, מנהל מכון רפפורט למחקר (הנכנס). המרכז המקצועי של הוועדה הוא ד"ר מיכאל קנובסקי, ד"ר לביולוגיה מולקולרית, בית החולים הר סיני בניו יורק.

פרופ' אהרן צ'חנובר, יו"ר ועדת השיפוט של פרס רפפורט במדעי הרפואה, אמר: "תרבות הפילנתרופיה והעזרה ההדדית עוברים כחוט השני בהיסטוריה של העם היהודי ומלווה אותו כבר מתקופת המקרא. הפילנתרופיה משמשת מנוף הכרחי לקידום החינוך, המדע והתרבות ולתמיכה במגזרים שונים במקומות שקצרה יד הממשלות מלעזור".

פרופ' צ'חנובר הוסיף כי "הבחירה במדען הבכיר ובמדען הצעיר מהווה ביטוי להישגיהם המדעיים שעשויים להביא לתרומה פורצת דרך לתועלת האנושות".

פרס רפפורט למחקר ביו-רפואי נוסד על-ידי קרן ברוך ורות רפפורט בשנת 2010 ומוענק מדי שנה למדענים בגין מחקר רפואי, או ביו-רפואי, שיש בו מצוינות, פריצת דרך או חידוש משמעותי, ויש בהם לתרום לקידום בריאות האדם ולטובת הכלל. על המחקר להיות בעל השלכות טיפוליות ממשיות ויישומיות לטובת האנושות.

קרן ברוך ורות רפפורט משמשת כזרוע העיקרית לפעילות הפילנתרופיה על-פי חזונם של ברוך ורות רפפורט (ז"ל). בין היתר פעלה הקרן להקמת הפקולטה לרפואה בטכניון ובית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. בנוסף תומכת הקרן במכון רפפורט העוסק במחקר ביו-רפואי, במוזיאון תל-אביב לאמנות, בתזמורת הפילהרמונית הישראלית ובמוסדות חינוך ותרבות רבים נוספים.

עירית רפפורט מסרה: "פרס רפפורט מהווה ביטוי חשוב לחזון המצוינות שהתוו הורינו ברוך ורות רפפורט ז"ל. מפעל הפרסים, על מגוון התחומים בהם הוא מוענק, מביא לידי ביטוי את עיקרי המורשת המשפחתית: ערכים שקיבלנו, שאנו מטפחים ומעבירים הלאה, גם ברמה האישית וגם לטובת הכלל. אנו מאמינים כי עידוד מצוינות במחקר ביו-רפואי, אמנות ועשייה נשית-חברתית פורצת דרך תורם לשינויים חברתיים משמעותיים בישראל. לפני שלוש שנים הרחבנו את הפרסים בקטגורית המחקר והוספנו פרס לסטודנטים מצטיינים לתואר שלישי. מדובר בהכרה חשובה בעשייה המדעית אשר נמצאת עדיין בראשית ואשר נועדה לעודד את הסטודנטים בדרכם האקדמית-מחקרית בכדי שבעתיד יביאו לתגליות מדעיות פורצות דרך לתועלת האנושות"

בנוסף למחקר הביו-רפואי יוענקו פרסי רפפורט לאמנות (בשיתוף עם מוזיאון תל-אביב לאמנות) לאמן ישראלי בכיר - דרורה דומיני ולאמן ישראלי צעיר - הילה טוני נבוק; וכן פרס רפפורט לעשייה נשית פורצת דרך ומחוללת שינוי בחברה הישראלית (בשיתוף עיתון העסקים 'גלובס') יוענק לנעמי סטוצ'ינר עבור מפעל חיים, לסמאח סלאימה עבור עשייה רבת-שנים ולניצן כהנא ולילך צור בן משה בגין עשייה נשית בראשית הדרך. 

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים