גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משך הסגר יקבע את משך המיתון. אסור שהמצב יתפתח למשבר פיננסי"

הפעם לא נחמוק מההאטה העולמית, והאבטלה בדרך למספרים דו-ספרתיים. זה הזמן לשכוח מאיזון תקציבי ולהציג תוכנית כוללת שתרגיע את הפאניקה • פרופ' רפי מלניק, שייעץ לרה"מ, מציג ל"גלובס" ניתוח של מצב המשק להתמודדות עם הנגיף

פרופ' רפי מלניק / צילום: רפי קוולרצ'יק
פרופ' רפי מלניק / צילום: רפי קוולרצ'יק

"זה אירוע שעוד לא התנסינו בו מבחינה כלכלית", אומר פרופ' רפי מלניק. "גם הכלכלה העולמית עוד לא התנסתה בו. הוא שונה במהותו מהמשבר של שנות ה-30 של המאה הקודמת, למרות שבעומק הפגיעה ובנזק שהוא יגרום הוא יכול להגיע לאותם מימדים". 

פרופ' מלניק, הוא המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים בבינתחומי הרצליה, הוא בעל היכרות עמוקה עם כלכלת ישראל: היא כיהן בוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שימש כיועץ לשר האוצר ולמשרד ראש הממשלה, וכיהן בשורת תפקידים בכירים בגופים פיננסיים במשק. "מדד מלניק", שאותו פיתח, מאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות במשק הישראלי. ביקשנו מפרופ' מלניק לנתח, במונחים פשוטים, מה מייחד את המשבר הנוכחי ממשברים אחרים, עד כמה עמוק המיתון הצפוי לנו, וכיצד מקבלי ההחלטות יכולים להתמודד איתו.  

"האירוע של היום", הוא פותח, "מתחיל בפגיעה ישירה בייצור, מה שכלכלנים מכנים צד ההיצע. כלומר: שרשראות האספקה לא מגיעות; אנשים בסגר ולא מגיעים לעבודה. מפעלים נסגרים לא בגלל שיש מחסור בביקוש, אלא פשוט כי הם מפסיקים לייצר. בגלל  הפגיעה בצד ההיצע, התוצר יורד - והעולם הולך למיתון. השאלה אם המיתון הזה הולך למשבר גדול יותר תלויה באיך נגיב".

הבעיה, אומר מלניק, היא ש"הכלים הרגילים שיש כדי לטפל במיתון כלכלי לא כל כך יעילים. כי עם מדיניות פיסקאלית ומדיניות מוניטרית אתה לא מחזיר אנשים למפעלים".

תסביר.

"בדרך-כלל כשכלכלה נכנסת להאטה או למיתון, יש שני כלים שעומדים לרשות קובעי המדיניות: ראשית, הצד הפיסקאלי, כלומר תקציב המדינה. במיתון מומלץ להגדיל את הוצאות הממשלה, להקטין את נטל המיסוי, ולהגדיל את הגירעון, כדי שהכלכלה תקבל את הביקוש שחסר, ותחזור לפעילות נורמלית". במילים אחרות, אם הביקושים מכיוון המגזר הפרטי נעלמים, הממשלה יכולה להיכנס לוואקום, ולנסות להשלים את החסר. 

לצד הממשלה, ששולטת בתקציב, יש את הבנקים המרכזיים, שאחראים על המדיניות המוניטרית, וגם הם יכולים לתרום כאשר יש בעיות בצד הביקוש. "בצד המוניטרי", מסביר מלניק, "מורידים ריבית, וכתוצאה מזה הוצאות המימון יורדות. זה מעודד ביקושים, ומקל על הסיטואציה". 

אלא שכאמור, כאשר מדובר בבעיה שמגיעה מצד ההיצע, העניינים מסתבכים. "הכלים האלה לא עוזרים בכלל בפגיעה ישירה בצד ההיצע. הבעיה היא איך מחזירים את העסק לפעילות. זה אתגר שאני לא יודע אם לכלכלנים יש כלים להתמודד איתו. נצטרך איכשהו לעבור את זה, ולנסות להקל כדי שלא יתווסף גם אלמנט של ביקוש". 

איך זה עלול לקרות? 

"ראשית, אנשים חיים באי-ודאות, בפחד, בחרדה, ולכן חוסכים יותר. כתוצאה, הביקוש לצריכה פרטית יורד - וזה מחריף עוד יותר את הסיטואציה". לירידה בביקוש הפרטי מלניק מוסיף את הירידה בהשקעות מכיוון המגזר העסקי, שלא נכנס להשקעות חדשות. "גם בצד התצרוכת וגם בצד ההשקעות קיימים חששות - שיחריפו עוד יותר המיתון. נוסיף לכך את העובדה שהאבטלה תקטין את ההכנסות, וזה יקטין עוד יותר את הביקושים".

השילוב הזה, אומר מלניק, עלול להביא "לפגיעה מאוד קשה בכלכלה. ועומק המיתון, כאורך התקופה שהעולם יהיה פחות או יותר בסגר. אין לי מושג כמה זמן זה ייארך. זה עניין לרופאים. אבל ככל שנהיה בסגר - כך יהיה עומק המיתון".

יש חשש שגם כשנצא מהבית - הכלכלה לא תחזור להיות מה שהייתה.

"בתסריט החיובי ימצאו חיסון, או תרופות שמאפשרות לטפל בצורה אפקטיבית במחלה. אם אחד משני הדברים האלה קורים, החזרה לפעילות תהיה מהירה מאד". לפני פרוץ מגיפת הקורונה, מזכיר מלניק, העולם, ובוודאי כלכלת ישראל, לא היו במשבר. "היינו בהאטה אבל העולם צמח פחות או יותר. האבטלה הייתה נמוכה, התגברנו פחות או יותר על המשבר של 2008-2009. המפעלים שנסגרו עכשיו, לא נסגרו בגלל משבר, אלא כי אנשים לא הגיעו לעבוד. ברגע שאנשים יחזרו לעבודה, הכלכלה תצא מהר מאוד מהעניין".

אבל בינתיים יש מאות אלפי מובטלים, חברות נכנסות לחדלות פירעון. יהיה קשה לחדש את הפעילות.

"פה באמת נכנס התפקיד של מדיניות הממשלה. עד היום המנטרה של הכלכלנים הייתה 'איזון תקציבי'. האיזון התקציבי שירת אותנו לא רע. השגנו לא מעט הישגים, במיוחד בישראל. אבל היום הממשלה צריכה לקחת את המנטרה של מריו דראגי (נשיא הבנק המרכזי האירופי לשעבר), שאמר שיעשה 'כל מה שיידרש', על מנת להחזיר את הכלכלה לפעולה. הגירעון זה לא השיקול היום. בארץ יש לנו יותר דרגות חופש מבשאר העולם, כי בסך הכל אנחנו נכנסים לתקופה הזאת עם יחס חוב-תוצר נמוך יחסית. הממשלה צריכה להזרים ביקושים, להזרים כספים, ואפילו כספים ישירים למשקי הבית - כדי שסוגיית האבטלה לא תפגע בצריכה הפרטית".

רק לא משבר פיננסי

מה היקף המיתון שאתה רואה?

"אין ספק שתהיה ירידה ממשית בתוצר של המשקים, גם אצלנו. אין ספק שיהיה גידול מאוד משמעותי בשיעורי האבטלה. לשמחתנו העולם נכנס לזה במצב של אבטלה יחסית נמוכה, ולכן נקודת הפתיחה היא בסדר. אבל שיעורי האבטלה יגדלו - אני לא רוצה לתת הערכות, אבל זה בוודאי יהיה דו-ספרתי. במשבר של 2008-2009 שיעורי האבטלה עברו את ה-10% בעולם, גם אם לא אצלנו. הפעם זה יהיה גם אצלנו".

ממשלות בעולם כבר התחייבו לתוכניות סיוע משמעותיות. מה נדרש כאן?

"דבר ראשון, וזה קריטי, אסור שהמשבר יתפתח גם למשבר פיננסי. כל הלקחים שהפקנו מניתוח של מחזורי עסקים בהיסטוריה מלמדים אותנו שכשהמיתון מלווה במשבר פיננסי - המשבר הרבה יותר חריף. לכן הממשלה צריכה לספק את הנזילות הנדרשת, גם לבנקים, גם לגופים פיננסיים, גם לעסקים. הממשלה פעלה בכיוון הזה כשנתנה את הערבויות למתן אשראי. אבל אני חושב שזה לא מספיק".

למה?  

"הבעיה לא הייתה של זמינות אשראי, אלא של עלות אשראי. לטעמי, הממשלה צריכה להעמיד דרך הבנקים - כי הבנקים יודעים לזהות עסקים טובים יותר וטובים פחות - מקורות למתן אשראי ללא ריבית, כדי למנוע קריסה של עסקים טובים. אם כתוצאה מבעיות של נזילות ייפלו עסקים טובים - זה יהיה רע מאוד, כי כשנצא מזה העסקים האלה כבר לא יהיו בחיים. כלומר, אני מציע לתת הלוואות ללא ריבית דרך הבנקים או באמצעות ועדה בהשתתפות בנק ישראל שתוכל לזהות עסקים טובים כדי לסייע להם.

"מעבר לכך, צריך לדחות מיידית תשלומי מסים, מע"מ, מקדמות למס הכנסה, וגם ארנונות. כל הצעדים שנעשו, הם בכיוון הנכון וצריך להעמיק אותם. לדרוש היום מעסקים לפנות נזילות בשביל תשלומי מסים, זה דבר שרק יעמיק את המשבר. 

"בנוסף, צריך להאריך בצורה משמעותית את התקופה לדמי אבטלה. אם אני משווה את מדיניות הרווחה של ישראל למה שנהוג באירופה - אנחנו מאוד קמצנים. גם באורך התקופה, וגם בזכאות לדמי אבטלה. אנחנו צריכים להיות בדיוק ההיפך. צריכים להיות נדיבים עם המובטלים וגם עם האנשים שיוצאים לחל"ת.

"לבסוף, אני חושב שהממשלה גם צריכה לדאוג, עד כמה שניתן, להוריד חרדות. להוריד את הפאניקה. אנחנו רואים מה קורה בשווקים הפיננסיים. ההתנהגות היא התנהגות של פאניקה. השוק מנסה להעריך מה עומק המשבר ולתמחר בצורה נכונה את הנכסים. אבל אם הממשלה תקטין את הפאניקה זה יתרום". 

השווקים אכן צונחים.  

"ירידת הבורסות נובעת משלושה גורמים בסיסיים: בשנתיים האחרונות הייתה מעין בועה בשווקים, וחלק ממה שקורה היום הוא שהבועה הזאת מתפוצצת. גורם שני הוא ההערכה של השוק לגבי המיתון שמגיע. הגורם השלישי זה הפאניקה. לגבי שני הגורמים הראשונים אין לנו הרבה מה לעשות אבל לגבי השלישי - יש. אם הממשלה תבוא עם תוכנית מגובשת, זה יקטין את הפאניקה. השאלה האם בא מנהיג ומציג לעם, לא כל מיני קשקושים של איך ההתעטשות מעבירה חיידקים, אלא תוכנית כוללת, בנויה היטב, אמינה, כדי שהשוק יגיב בצורה נכונה".

תפקיד בנק ישראל: לקנות אפילו מניות

לגבי בנק ישראל, אומר מלניק כי "הבעיה בצד המוניטרי היא שאין הרבה דרגות חופש. הריביות נמצאות בתחום האפס, ואי אפשר להוריד אותן. אני חושב שנצטרך לחזור למה שעשו ב-2008 - הרחבה כמותית. כלומר, הבנק יצטרך להיכנס (לשווקים) ולקנות אג"חים, כדי שהשוק לא יתמוטט. אני עד כדי כך קיצוני במדיניות הזו, שלא הייתי פוסל את האפשרות שהבנק המרכזי יקנה מניות. לא כדי להגן על בעלי המניות. המטרה היא למנוע פאניקה, למנוע משבר פיננסי ולמנוע קריסה של מפעלים".

השבוע בנק ישראל השתמש ביתרות המט"ח כדי להזרים נזילות לסקטור הפיננסי. איך בדיעבד נראית מדיניות רכישת הדולרים של הבנק? 

"המדיניות הזאת תרמה לביצועים הטובים של המשק. כשאני מסתכל עליהן היום, הרזרבות של מדינת ישראל, בסך 130 מיליארד דולר, הן נכס בלתי רגיל ליציבות הפיננסית והמשקית".

דיברת על העברות כסף ישירות למשקי הבית, זה ממש מה שמכונה "כסף מהליקופטרים".

"אני לא פוסל תשלום ישיר למשקי בית. במקום לגבות מס, הממשלה יכולה לחלק מס שלילי. למה אני אומר את הדברים המוזרים האלה? כי כשאני מסתכל על משבר שנות ה-30, אז השמרנות הכתיבה את המדיניות. הממשלה המשיכה עם מדיניות של תקציב מאוזן, והבנק המרכזי לא הזרים נזילות למערכת. והעולם היה עשור שלם במשבר, וארצות הברית הגיעה ל-25% אבטלה. הלקח שלנו מההיסטוריה הוא לא לעשות מה שעשו אז - אלא בדיוק ההיפך".

"תוכנית מלניק" - הצעדים להתמודדות עם המשבר שבדרך

1. הממשלה צריכה לעשות 'כל מה שיידרש' כדי להחזיר את הכלכלה לפעולה. הגירעון אינו שיקול

2. הממשלה צריכה להזרים ביקושים, להזרים כספים, ואפילו כספים ישירים למשקי הבית

3. הממשלה צריכה להעמיד דרך הבנקים מקורות לאשראי ללא ריבית, כדי למנוע קריסת עסקים טובים

4. להאריך משמעותית של התקופה לדמי אבטלה - ולהיות נדיבים גם בזכאות לדמי אבטלה

5. תוכנית הרחבה כמותית של בנק ישראל לרכישת אג"ח בשווקים - ואולי גם מניות

פרופ' רפי מלניק:

מלניק (72) הוא המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים בבינתחומי הרצליה ●  בעל ד"ר לכלכלה מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה ● כיהן כחבר ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי כלכלי ● שימש כיועץ לשר האוצר ולמשרד ראש הממשלה, וכיהן בתפקידים בכירים בשורת גופים פיננסיים במשק ● פיתח את "מדד מלניק" לבחינת מצב המשק הישראלי

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?