גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופונים בשווי מיליונים, בילויים וימי חופשה: כך מנסה סין להעיר את הצרכנים מהלם הקורונה

אחרי שהגבלות התנועה בוטלו, בסין רוצים לשכנע את האזרחים לחזור לאכול בחוץ, לטייל ולהוציא כסף כדי לאושש את הכלכלה המוכה ● בערים רבות מחלקים הנחות לקניית מוצרי חשמל ומכוניות, ובמקומות אחרים אפילו מוסיפים חצי יום לסוף השבוע

צוות של מסעדה בבייג'ינג מוכר ארוחות מחוץ לחנות, ביום רביעי השבוע / צילום: רויטרס
צוות של מסעדה בבייג'ינג מוכר ארוחות מחוץ לחנות, ביום רביעי השבוע / צילום: רויטרס

בשבוע שעבר רשמה סין ציון דרך חשוב נוסף במסע הארוך לחזרה לשגרה, כאשר בית הקולנוע הראשון במדינה נפתח מחדש אחרי כמעט חודשים של השבתה בתקופת הקורונה. בית הקולנוע "ג'ין זונג לו" במחוז שינג'יאנג הרחוק בצפון מערב סין ערך ביום הראשון הקרנות מ-12:00 עד 19:00, אלא שאפילו צופה אחד לא הגיע.

נכון ליום ראשון השבוע עלה כבר מספר בתי הקולנוע שנפתחו מחדש בסין ל-523, 4.6% מכלל בתי הקולנוע במדינה. אלא שההכנסה הכוללת שלהם באותו היום עמדה על 41 אלף יואן (כ-20 אלף שקל) בלבד. המספרים במחוז ג'יאנגסו במזרח סין היו משעשעים במיוחד כששני בתי קולנוע עם ארבעה מסכים הניבו הכנסה יומית של 35 יואן (כ-18 שקל) בלבד.

בתי הקולנוע בסין אמנם מקרינים בשלב זה רק שוברי קופות קלאסיים ועדיין לא סרטים חדשים, אך זו לא הסיבה המרכזית לכך שהקהל מעדיף להדיר רגליים. בסקר שערך מגזין אינטרנטי סיני הודו 90.6% מהמשיבים שאינם מגיעים לקולנוע פשוט כי הם מפחדים משהות במקום צפוף.

חוסכים כסף לעתיד לא ודאי

בעוד בישראל, באירופה ובארה"ב מספר ההדבקות בקורונה מזנק מדי יום, בסין מספר זה ירד בשבועות האחרונים לאפס וסין הסירה בהדרגה את מרבית ההגבלות הנוקשות על התנועה בתוך הערים. סין מצליחה לאט לאט לשקם גם את שרשרת האספקה והייצור במדינה שהושבתה מסוף ינואר. ביום ראשון האחרון למשל הודיעה פוקסקון, מרכיבת האייפונים של אפל, כי הצליחה להשלים את החוסרים בכוח האדם בכל מפעליה בסין והיא צופה שתגיע לקצב ייצור מקסימלי עד חודש יולי. אלא שמרכיב נוסף, חשוב במיוחד, בשיקום הכלכלה המקומית המוכה, הוא אישוש הצריכה הפרטית.

הצריכה הפרטית היא מנוע הצמיחה המוביל של סין ונכון ל-2019 הייתה אחראית ל-57.8% מהצמיחה בתוצר הלאומי הגולמי. אלא שבהשפעת הבידוד הארוך בחודשים ינואר-פברואר הצריכה הפרטית קרסה ועל פי הנתונים הרשמיים נרשמה ירידה של 20.5% במכירות הקמעונאיות בסין. ההוצאה על תיירות ונסיעות, מרכיב חשוב בצריכה הפרטית, נפגעה עוד יותר בתקופת הבידוד ותעשיית תיירות הפנים הסינית צפויה לרשום ירידה של 69% בהכנסות ברבעון הראשון.

לאור מצב הכלכלה הבעייתי, הממשלה המרכזית בבייגינג פרסמה החודש מסמך הנחיות לממשלות המקומיות כיצד עליהן לפעול להגדלת הצריכה, בעיקר בתחומי התיירות והתרבות. המנהיגים המקומיים מנסים לגרום לסינים לפתוח מחדש את הארנק ולצאת לקניות ובילויים קודם כול דרך דוגמה אישית. בשבועות האחרונים פורסמו בתקשורת הסינית תמונותיהם של מנהיגים אזוריים רבים כשהם מבצעים רכישות או אוכלים במסעדות.

הראשון מביניהם היה מזכיר המפלגה הקומוניסטית בעיר דאנג'ואו באי הדרומי היינאן שכבר ב-1 במרץ יצא חבוש מסכה לקנות בגדים ונעליים חדשות. מזכיר המפלגה של העיר נאנג'ינג במזרח סין צולם אוכל מנה של אטריות אורז עם פרוסות דם ברווז במסעדה מקומית. כדי לשמור על כללי שמירת המרחק המחייבים, הוא ישב לאכול בשולחן לבד. לצד תעשיית התיירות, מסעדות ספגו את המכה הכלכלית הכבדה ביותר במהלך תקופת העוצר, כשהסינים העדיפו לבשל בעצמם בבית מחשש להדבקה. כעת מנסה ההנהגה הסינית לשדר כי כבר בטוח לאכול בחוץ.

הולכים בעקבות הדוגמה היפנית

צעד נוסף שהפך פופולרי בקרב הממשלות האזוריות בסין הוא חלוקה של קופונים לקניות. חלוקה של קופונים הוכחה כיעילה לעידוד הצריכה וסיוע לעסקים מקומיים בניסוי רחב שערכה יפן ב-1999. אז חילקה יפן קופונים בהיקף 6 מיליארד דולר ל-31 מיליון משפחות עם ילדים עד גיל 15 ולקשישים: כל משק בית זכאי קיבל כ-200 דולר בממוצע לרכישות בבתי עסק בקהילה.

בינתיים שווי הקופונים המחולק בסין עדיין נמוך יותר מאשר בדוגמה היפנית. רובע צ'נגיאנג בעיר החוף צ'ינגדאו, מזרח סין, הודיע למשל כי יחלק 1.4 מיליון דולר בקופונים ל-198 אלף תושבים, כרבע מהאוכלוסייה המקומית. הקופונים יחולקו לזוכים בלוטו מקומי ויוזרמו אוטומטית לארנק של הזוכים באפליקציית וויצ'ט, אחד מכלי התשלום הנפוצים בסין. ניתן יהיה לנצל את הקופונים לרכישת מזון ומשקאות, שירותי ספורט וספרים, כשקופון בשווי 40 יואן (20 שקל) ניתן לנצל בכל רכישה של 40.01 יואן ומעלה וקופון של 50 יואן אפשר יהיה לנצל בכל רכישה מעל 100 יואן. עובדי צוות רפואי שטיפלו בחולי קורונה יזכו לקופון מוגדל של 200 יואן (100 שקל).

בעיר צ'אנגשה במרכז סין, בסיס לתעשיית ייצור רכב, החליטו להתמקד בהטבה ייעודית לחיזוק מכירות של מכוניות חדשות. לפי מספרים ראשוניים שדווחו בסין, בחודש פברואר צללו מכירות הרכבים החדשים ב-80%. אזרחי צ'אנגשה שיקנו בחודשים הבאים רכב חדש מהדגמים המשתתפים במבצע יקבלו סובסידיה של עד 3,000 יואן. אפילו ברכבת הסינית הודיעו על הנחות של עד 45% במחירי הכרטיסים.

לצד הרשויות הממשלתיות גם חברות עסקיות הצטרפו לחגיגת הקופונים. הרשת הקמעונאית סונינג החלה לחלק קופונים בהיקף 500 מיליון יואן לקניות אונליין ובחנויות הפיזיות. הקופונים בשווי של עד 500 יואן ישמשו לרכישת מוצרי חשמל, ביגוד ותכשיטים. ענקית המסחר האלקטרוני JD.com משתפת פעולה עם מותגים ומציעה קופונים ב-1.2 מיליארד יואן.

עם כל הכבוד לקופונים, הכלי האטרקטיבי ביותר שעליו הכריזו ממשלות מקומיות הוא יישום סוף שבוע ארוך של 2.5 ימי חופש. עד כה שלוש רשויות במדינה הודיעו כי יאמצו צעד זה כדי לתת לתושבים יותר זמן לבלות, לטייל ולהוציא כסף. הרשויות במחוז ג'יאנגשי במזרח סין הודיעו על הוספת חצי יום חופש שבועי במהלך הרבעון השני של השנה, אך המעסיקים במחוז קיבלו גמישות לקבוע איך להוסיף את החופש הנוסף על פי צרכיהם. לעומת זאת, בעיר לונגנאן במחוז ג'ג'יאנג העובדים יסיימו אוטומטית את העבודה ביום שישי מוקדם כדי לאפשר חופשת סוף שבוע ארוך. סקר אינטרנטי שערך העיתון People’s Daily מצא לא במפתיע כי רוב הסינים תומכים בהרחבת התוכנית למדינה כולה. אפשר להעריך בזהירות כי גם בישראל יזכה מהלך כזה לפופולריות רחבה ביום שאחרי הקורונה.

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"