גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

מנמלי תעופה ענקיים חדשים ועד השקות קווי טיסה חדשים: חמישה דברים שכבר לא תראו במציאות התעופתית

דווקא כשהיה בשיא פריחתו, ענף התעופה הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט של השמיים ● עדיין לא ברור מתי הטיסות העתידיות יחזרו לשגרה, אך בינתיים דברים שעד לאחרונה היו חלק מהותי מעולם התעופה, כבר נראים כמו דמיון רחוק ● צ'ק אין לסופ"ש

מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP
מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP

ענף התעופה היה הראשון לספוג את המהלומה ממגפת הקורונה. דווקא כשהיה בשיא פריחתו, הענף הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט בשמים והפסקת הזמנות טיסות עתידיות, שמי יודע מתי יחזרו לימים שלפני המגפה.

מנמלי תעופה ענקיים שנפתחו ממש לאחרונה וכעת עומדים שוממים, ועד לשינוי דרמטי במפות היעדים - צ'ק-אין מציג 5 דברים שעד לאחרונה היו חלק מהמציאות התעופתית וכעת הם דמיון רחוק.

1. מי זוכר את צילומי המסך של אפליקציות כמו Flightradar בהם מנוקדים השמים במאות אלפי מטוסים שבו זמנים חוצים את הגלובוס מפה ולשם? לפני פרוץ הקורונה הטיסות בכל העולם חיברו בין כ-23 אלף ערים.

כעת המטוסים לא בשמים - לפי הערכות שפרסמו האנליסטים של חברת המחקר Cirium כ-7,500 מטוסים של חברות תעופה שונות עומדים דוממים על הקרקע. מדובר ברוב הצי העולמי שמגיע לכ-8,800 מטוסים. מבין המטוסים החונים נמצאים גם 383 מטוסי בואינג מקס 737 שמקורקעים עוד ממרץ 2019 בעקבות שתי התאונות הקטלניות שבהן היו מעורבים המטוסים של היצרנית האמריקאית.

מטוס לופטהנזה חונים בשדה התעופה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Uli Deck/dpa, AP

הסיטואציה המוזרה הזו הובילה לבעיית אחסון עמה מתמודדות חברות התעופה: בנמלי תעופה ענקיים דוגמת שארל דה גול בפריז או הרטספילד ג'קסון באטלנטה הוסבו מסלולי ההמראות והנחיתה למקומות חניה עבור מאות מטוסים דוממים. גם נמלי תעופה נטושים הוסבו למגרשי חניה והמטרה היא למצוא את הזולים שבהם. בימים שבהם לחברות התעופה אין הכנסות - כל הוצאה מעמיסה על תזרים המזומנים החונק.

2. שדות הענק שנפתחו בשנה שעברה יצטרכו להמתין לנוסעים שכרגע יושבים בבית. ב-2019 עם התנופה העולמית, שחזתה גידול ליניארי בתעופה, נפתחו שני נמלי תעופה ענקיים שכעת עומדים מיותמים. בסוף ספטמבר נפתח בבייג'ינג נמל התעופה ׁדקסינג (Daxing) בהשקעה של 11.5 מיליארד דולר, שהביאו לחדשנות פורצת דרך. בדקסינג, שנראה במבט על ככוכב ים (וזה הכינוי שלו גם) נמצא גם הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד).

נמל התעופה דקסינג בדצמבר 2019 / צילום: NG Han Guan, AP

שדה התעופה, שעל עיצובו חתומה האדריכלית המנוחה זאהה חדיד, המתין ל-45 מיליון הנוסעים שהוא אמור היה לשרת בשנה הראשונה דרך 400 עמדות שירות רובוטיות, 70 מסעדות, מאות חנויות דיוטי פרי, 5 גינות סיניות מסורתיות ועוד. השדה אמור היה להפוך לשדה העמוס ביותר בעולם (שיא שבו אוחז נמל התעופה אטלנטה עם תנועה של 107 מיליון נוסעים בשנה), אלא שכרגע המספרים הללו נראים דמיוניים. בימים אלה הוא מתעורר השדה הענק הזה מחדש עם החזרה ההדרגתית של התעופה בסין, אך הוא רחוק מאוד משבירת שיאים.

שדה התעופה דקסינג מלמעלה / צילום: Mark Schiefelbein, AP

באפריל 2019 נפתח באיסטנבול שדה התעופה הענק והחדש שמכיל 500 חניות למטוסים (מספר חיוני כיום), 500 עמדות צ'ק-אין ן-143 שרוולים לבורדינג. בחזון העתידי שלו, השדה הזה מסוגל להכיל 200 מיליון נוסעים בשנה. גם זה יחכה.

3. השקות קווים ונחיתות חגיגיות בנמלי תעופה חדשים? מדובר בטקסים מהעבר. טורקיש איירליינס, שבשנה שעברה הטיסה 74.3 מיליון נוסעים, החזיקה עד לא מזמן בשיא של 320 יעדים ברחבי העולם אליהם היא טסה מאיסטנבול. מטוסי החברה, שבמניות הרוב שלה מחזיקה הממשלה הטורקית, נחתו בנמלי תעופה נידחים ומרוחקים ורשימת היעדים של החברה הלכה והתארכה כמדיניות מכוונת להגיע ליעדים שאחרים לא טורחים אפילו לבדוק האם שווה לטוס אליהם. החברה הענקית הזו, עם צי של כ-360 מטוסים, טסה כיום ל-4 יעדים בלבד אחרי שהיא הפסיקה גם את טיסותיה לניו יורק.

וטרקיש לא לבד. רינאייר, שטסה למאות יעדים, מחקה את הלו"ז במלואו, למעט טיסות חילוץ בתיאום עם ממשלות באירופה וגם אל על סגרה את טיסותיה הסדירות לכלל היעדים, מה שלא קרה מאז 1982 (במסגרת שביתה שאילצה את אל על לעצור את טיסותיה).

4. מסע הקניות וההצטיידות במטוסים חדשים - נבלם. אחרי שבשנה שעברה שברה איירבוס את שיא ההזמנות למטוסים חדשים, בין היתר, בחסות המשבר שפקד את המתחרה האמריקאית בואינג, כעת רכישה של מטוסים חדשים הוא מהלך שנראה תלוש מהמציאות. בפברואר 2020 נרשמו אפס הזמנות חדשות באיירבוס, הודעה דומה פרסמה בואינג נכון לחודש ינואר שבו רשמה איירבוס 274 הזמנות למטוסים חדשים.

לפי המגזין Simple Flying הבשורות שכן יצאו ממפעל יצרנית המטוסים האירופית איירבוס, היו 55 מטוסים חדשים שהיא מסרה במהלך החודש, אלה כנראה יצטרפו למטוסים המקורקעים - הניילונים יכולים להישאר בינתיים על המושבים. יצרנית המטוסים מברזיל אמברייר מדווחת כי חברות שהזמינו מטוסים חדשים מבעוד מועד, מבקשים לדחות את מועד המסירה. אמברייר מייצרת גם מטוסים פרטיים, 109 כאלה היא מסרה בשנה שעברה, השנה יש להניח שהמספר יהיה נמוך בהרבה.

5. ומשהו טיפה חיובי בכל זאת - שוברים שיאי מהירות ומסמנים היסטוריה ביעדים חדשים בחסות הקורונה. גם במדור זה דובר על הכוונה שהשמיעו באל על להשיק קו ישיר למלבורן, אוסטרליה, מהלך שנראה כבלתי כלכלי וישים עבור חברת התעופה הישראלית, שטרום המשבר אף הודיעה שתצא לטיסות ניסוי בחודש אפריל. זה כבר לא יקרה. את ההיסטוריה בטיסות ישירות ליבשת הרחוקה שברה אל על בחסות טיסות החילוץ לישראל.

גם שיא מהירות נשבר כשטיסה ישירה מתל-אביב לפרת' שבאוסטרליה ארכה רק כ-14 שעות. ויש לכך הסבר. מומחה התעופה יוסי פישר הסביר כי זמן הזה התאפשר לאור העובדה שמטוס הדרימליינר טס ריק חוץ מאנשי הצוות, המצערת (דוושת הגז) פתוחה ומהירות שיוט שככל הנראה הייתה גבוהה ב-10%-15% מאשר מהירות שיוט של מטוס דומה שעל סיפונו מאות נוסעים ומטען. פישר ציין שמשטר הרוחות שיחק תפקיד והבקרה האווירית וגם העובדה שאין כמעט מטוסים בשמים.

בחסות הקורונה אל על סימנה לעצמה יעדים חדשים אליהם היא טסה לראשונה בטיסות ישירות: לימה פרו וסן חוזה בקוסטה ריקה.

שיאים דומים ברקע טיסות חילוץ, שפועלות בכל העולם כמעט, שברה גם חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס שהפעילה לראשונה טיסה ישירה מדארווין ללונדון ובחזרה. אחרי שינחת המטוס באוסטרליה בתום טיסה של 17 שעות, הוא יצטרף ל-132 המטוסים המקורקעים של חברת התעופה האוסטרלית - וזאת עד לסוף חודש מאי.

עוד כתבות

הבניין שקרס ברחוב נחלת בנימין בת''א / צילום: מד''א

המבנה שקרס בת"א הוגדר בעבר כבניין מסוכן. למה העירייה הסירה אותו מהרשימה?

המבנה ברחוב נחלת בנימין לא היה מאוכלס ועמד בפני שיפוץ, ולא דווח על נפגעים ● מספר צמתים באזור נחסמו ● עיריית ת"א: "בעבר נכלל המבנה ברשימת המבנים המסוכנים, ויצא לו צו לשיפוץ המרפסות. העבודות בוצעו, והתיק נסגר בשנת 2024"

חמת גדר, מבט מלמעלה. בעיגול: גל נאור / צילום: רמי זרנגר

תוכנית השיקום של גל נאור: 170 וילות יוקמו בחמת גדר

בתו של יצחק תשובה, האדריכלית גל נאור, רוכשת מארבעה קיבוצים כ־70% מאתר התיירות הוותיק, שנפגע בשנות הקורונה והמלחמה ● כדי להעביר אותו לרווח, נאור מתכוונת להוסיף 140 יחידות אירוח ולשדרג את המרחצאות, אבל התוכנית כוללת גם העלאת מחירים במשאב הטבע

תרגיל של חיילים דנים בגרינלנד, אוגוסט האחרון / צילום: Reuters, Tim Barsoe

הנוסחה הנורדית לשגשוג כלכלי בעולם מסוכן ומפולג

שבדיה ודנמרק משקיעות סכומי עתק בביטחון, מחזקות את הקשרים ביניהן ועם אירופה ומרחיבות את קשריהן מעבר לארה"ב ● המהלכים האלה כבר נושאים פרי

נטפליקס / צילום: Shutterstock

דיווח: נטפליקס מפטרת אלף עובדים

לפי הוול סטריט ג'ורנל, החברה נפרדת בכ-6% מעובדיה בכל העולם, סבב הפיטורים הגדול שלה מזה 4 שנים

אלי דהן, מנכ''ל מובמנט / איור: גיל ג'יבלי

קבוצת הבריאות הישראלית שמתרחבת לראשונה לחו"ל

אחרי ההשקעה מלאומי פרטנרס וניסיון הרכישה של נובולוג, קבוצת הבריאות שעומדת מאחורי אפליקציות אורח החיים הבריא של הכללית ומכבי רכשה את Dacadoo, שפיתחה מערכות בריאות דיגיטליות ויש לה לקוחות בעשרות מדינות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אושר לקריאה שנייה ושלישית: עסקים קטנים יוחרגו מחוק תובענות ייצוגיות

ועדה משותפת של ועדת החוקה וועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית תיקונים משמעותיים בחוק תובענות ייצוגיות ● במסגרת התיקון לא ניתן יהיה יותר להגיש תביעות ייצוגיות נגד עסקים קטנים שמחזור ההכנסות שלהם השנתי עומד על 9 מיליון שקל ● מדובר בכ־660 אלף עסקים המהווים כ־93% מהעסקים בישראל

התקיפה במרכז נתונים של יאנדקס בסאסובו / צילום: Reuters

תעלומת הבוטים האנטישמיים: מתקפת הרחפנים ברוסיה שהציתה סערה

מתקפת רחפנים אוקראיניים על מרכז נתונים של יאנדקס הציתה תיאוריות ברשתות החברתיות על נפילת הבוטים הרוסיים והגיעה עד לזלנסקי ● מומחים טוענים: אין אינדיקציה להשפעה על השיח

המדד החדש שיחשוף מה קורה למחירי דירות יד שנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

הפערים בין העשירונים: עד פי שבעה בהכנסות

ההכנסה הכספית נטו של משק בית בעשירון העליון עמדה בשנת 2024 על כ-49.5 אלף שקל בחודש, לעומת כ7,300 שקל בעשירון התחתון ● אלא שהפער בהוצאות קטן בהרבה, ובשני העשירונים התחתונים ההוצאה אף גבוהה מההכנסה

מסוק אפאצ'י / צילום: Shutterstock

המסוק שעשה היסטוריה בגרסה משודרגת: האפאצ'י החדש של צה״ל

ישראל חתמה על עסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י ● מדובר בגרסה החדשה ביותר של המסוק שחתום על מספר מבצעים היסטוריים במזרח התיכון ● מה מייחד אותו, ומה כוללת העסקה? גלובס עושה סדר

רפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילום: רענן טל

בזכות הזינוק בביקושים: קמטק מעלה את תחזית ההכנסות - והמניה מזנקת

קמטק צופה הכנסות של כ-595 מיליון דולר ב-2026 - צמיחה של 20% לעומת אשתקד ● תחזית ראשונית ל-2027 מצביעה על זינוק של 35% והכנסות של מעל 800 מיליון דולר ● המנכ"ל רפי עמית: "הביקוש חזק מאוד בתחום המארזים המתקדמים ליישומי AI"

ראש השב''כ לשעבר רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף - לע''מ

רונן בר הגיש תביעת דיבה בהיקף 3 מיליון שקל נגד רה"מ נתניהו

ראש השב"כ לשעבר רונן בר טוען בתביעתו כי השב"כ התריע שוב ושוב במהלך 2023 מפני מתקפה אפשרית של חמאס ואף הגיש המלצות לסיכולה, אולם רה"מ התעלם מכך ● עוד הוא טוען כי נתניהו אחראי למדיניות ההכלה, השקט ומימון ההתעצמות של חמאס, לה התנגד בר ● נתניהו בתגובה ברשת X: "רונן בר אומר שלא היה לו את מספר הטלפון שלי... יכולת מייד להתקשר אליי כפי שעושים כל ראשי מערכת הביטחון"

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

מפעל אירופי ראשון למערכות התרעת לייזר: מניית אלביט זינקה במסחר

החברה הבת של אלביט בשבדיה תקים כבר בשנה הבאה מרכז ייצור ראשון באירופה למערכות התרעת לייזר, והמניה חוזרת לשווי של יותר מ-100 מיליארד שקל ● האנליסט ליאור וידר: "צעד שמעביר את אלביט מסטטוס של ספקית זרה לשחקנית אירופית מקומית"

חבר הכנסת אביגדור ליברמן. אופירה, אוחנה, סרי, קשת 12, 09.10.26 / צילום: יוסי זמיר

האם שיעור ההצבעה בערים החרדיות גדול פי שניים מערי המרכז?

ליברמן טען כי בשרון ובגוש דן ההשתתפות בבחירות נמוכה בהרבה מערים חרדיות • אכן יש פער משמעותי, אבל פחות ממה שהוא חושב • המשרוקית של גלובס

מימין: ג'ושוע קושנר, גאווין בייקר, שון מגווייר / צילום: Reuters

גופים אמריקאים השתלטו על ההייטק: צניחה בגיוסים של קרנות הון סיכון ישראליות

חברת המחקר IVC צופה כי סך הגיוסים של קרנות ההון הישראליות יסתכם בכ-2 מיליארד דולר עד סוף השנה - הנתון הנמוך ביותר זה שנתיים וירידה של 70% מאז השיא ● בענף אומרים כי בין הסיבות לשינוי החד: אכזבה מהתשואות, השתלטות של קרנות הענק האמריקאיות והסתמכות גוברת על AI ● האם תעשיית ההון סיכון המקומית בדרך לשינוי מבני עמוק?

פוטר אחרי שלוש שנות עבודה ויקבל פיצוי של חצי מיליון שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

איש מכירות פוטר אחרי שלוש שנים - ויקבל פיצוי של חצי מיליון שקל

איש מכירות שפוטר לאחר כשלוש שנות עבודה תבע את מעסיקתו ב-876 אלף שקל, בטענה שלא קיבל תשלום עבור שעות נוספות וכי עמלות המכירה לא נכללו בחישוב שכרו ● החברה טענה כי לא ניתן היה לפקח על שעות עבודתו, אך בית הדין דחה את הטענה ופסק לטובתו פיצוי של כחצי מיליון שקל, בתוספת ריבית, הצמדה והוצאות משפט

אריאל כהן, מנכ''ל נאבן / צילום: טריפאקשנס

הנפקה, נפילה וקאמבק: נאבן הישראלית מצטיידת בקו אשראי של כרבע מיליארד דולר

שווי חברת הטכנולוגיה, הפועלת בתחום הנסיעות העסקיות, עלה בכ-200% מהשפל השנה, ועומד על כ-6 מיליארד דולר ● בג'פריס רואים במחיר המניה "נקודת כניסה אטרקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בתל אביב: הנדל"ן מקזז את הירידות בטכנולוגיה

המסחר בתל אביב מתנהל במגמה מעורבת ברקע גל מימושים נרחב בסקטור הטכנולוגיה העולמי ● סקטור ההייטק מוביל את הירידות; מניית טאואר צונחת ● הנדלן קופץ ומניית אלקטרה נדלן מזנקת ● שיא של חצי שנה: הדולר מתחזק ונושק לרף ה-3.10 שקלים ● העיניים נשואות למדד המחירים לצרכן: האם צפויה הפתעה למרות הציפיות לירידה? ● וגם: למה ב-RBC ממליצים לנטוש את מניות ה-AI לטובת סקטור הבריאות

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

הכלכלנים מעריכים: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל?

מדד המחירים לצרכן צפוי לרדת בספטמבר ב-0.3%-0.4%, בעיקר בשל הוזלת הטיסות והדלק, אך קצב האינפלציה השנתי דווקא צפוי לעלות ● הפחתת מס הבלו על הדלק צפויה לפוג ימים ספורים לאחר הבחירות, ומחירי הדלק עלולים לשוב ולהתייקר ● למרות הירידה הצפויה במדד, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו בשבוע הבא

התפשטות החות'ים בתימן / צילום: ap, STR

החות'ים מפתחים טיל מתקדם באמצעות רכיבים מסין

דוח חדש חושף כיצד הארגון החמוש בתימן מפתח טילים לטווח בינוני ללא תלות באיראן

ג'רמי בלנק / צילום: אתר קומיוניטי

המהלך של ג'רמי בלנק: מורווח 2 מיליון שקל ביומיים על רכישת מניות בזן

קרן הגידור קומיוניטי, שבניהולו של בלנק, ניצלה את הירידה במניית בזן בעקבות הזיהום החריג כדי לרכוש מניות ב-23 מיליון שקל וחזרה להיות בעלת עניין בחברה ● לאחרונה מכרה הקרן נתח מהשקעתה הרווחית בחברת הזיקוק תמורת 100 מיליון שקל