גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

מנמלי תעופה ענקיים חדשים ועד השקות קווי טיסה חדשים: חמישה דברים שכבר לא תראו במציאות התעופתית

דווקא כשהיה בשיא פריחתו, ענף התעופה הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט של השמיים ● עדיין לא ברור מתי הטיסות העתידיות יחזרו לשגרה, אך בינתיים דברים שעד לאחרונה היו חלק מהותי מעולם התעופה, כבר נראים כמו דמיון רחוק ● צ'ק אין לסופ"ש

מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP
מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP

ענף התעופה היה הראשון לספוג את המהלומה ממגפת הקורונה. דווקא כשהיה בשיא פריחתו, הענף הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט בשמים והפסקת הזמנות טיסות עתידיות, שמי יודע מתי יחזרו לימים שלפני המגפה.

מנמלי תעופה ענקיים שנפתחו ממש לאחרונה וכעת עומדים שוממים, ועד לשינוי דרמטי במפות היעדים - צ'ק-אין מציג 5 דברים שעד לאחרונה היו חלק מהמציאות התעופתית וכעת הם דמיון רחוק.

1. מי זוכר את צילומי המסך של אפליקציות כמו Flightradar בהם מנוקדים השמים במאות אלפי מטוסים שבו זמנים חוצים את הגלובוס מפה ולשם? לפני פרוץ הקורונה הטיסות בכל העולם חיברו בין כ-23 אלף ערים.

כעת המטוסים לא בשמים - לפי הערכות שפרסמו האנליסטים של חברת המחקר Cirium כ-7,500 מטוסים של חברות תעופה שונות עומדים דוממים על הקרקע. מדובר ברוב הצי העולמי שמגיע לכ-8,800 מטוסים. מבין המטוסים החונים נמצאים גם 383 מטוסי בואינג מקס 737 שמקורקעים עוד ממרץ 2019 בעקבות שתי התאונות הקטלניות שבהן היו מעורבים המטוסים של היצרנית האמריקאית.

מטוס לופטהנזה חונים בשדה התעופה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Uli Deck/dpa, AP

הסיטואציה המוזרה הזו הובילה לבעיית אחסון עמה מתמודדות חברות התעופה: בנמלי תעופה ענקיים דוגמת שארל דה גול בפריז או הרטספילד ג'קסון באטלנטה הוסבו מסלולי ההמראות והנחיתה למקומות חניה עבור מאות מטוסים דוממים. גם נמלי תעופה נטושים הוסבו למגרשי חניה והמטרה היא למצוא את הזולים שבהם. בימים שבהם לחברות התעופה אין הכנסות - כל הוצאה מעמיסה על תזרים המזומנים החונק.

2. שדות הענק שנפתחו בשנה שעברה יצטרכו להמתין לנוסעים שכרגע יושבים בבית. ב-2019 עם התנופה העולמית, שחזתה גידול ליניארי בתעופה, נפתחו שני נמלי תעופה ענקיים שכעת עומדים מיותמים. בסוף ספטמבר נפתח בבייג'ינג נמל התעופה ׁדקסינג (Daxing) בהשקעה של 11.5 מיליארד דולר, שהביאו לחדשנות פורצת דרך. בדקסינג, שנראה במבט על ככוכב ים (וזה הכינוי שלו גם) נמצא גם הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד).

נמל התעופה דקסינג בדצמבר 2019 / צילום: NG Han Guan, AP

שדה התעופה, שעל עיצובו חתומה האדריכלית המנוחה זאהה חדיד, המתין ל-45 מיליון הנוסעים שהוא אמור היה לשרת בשנה הראשונה דרך 400 עמדות שירות רובוטיות, 70 מסעדות, מאות חנויות דיוטי פרי, 5 גינות סיניות מסורתיות ועוד. השדה אמור היה להפוך לשדה העמוס ביותר בעולם (שיא שבו אוחז נמל התעופה אטלנטה עם תנועה של 107 מיליון נוסעים בשנה), אלא שכרגע המספרים הללו נראים דמיוניים. בימים אלה הוא מתעורר השדה הענק הזה מחדש עם החזרה ההדרגתית של התעופה בסין, אך הוא רחוק מאוד משבירת שיאים.

שדה התעופה דקסינג מלמעלה / צילום: Mark Schiefelbein, AP

באפריל 2019 נפתח באיסטנבול שדה התעופה הענק והחדש שמכיל 500 חניות למטוסים (מספר חיוני כיום), 500 עמדות צ'ק-אין ן-143 שרוולים לבורדינג. בחזון העתידי שלו, השדה הזה מסוגל להכיל 200 מיליון נוסעים בשנה. גם זה יחכה.

3. השקות קווים ונחיתות חגיגיות בנמלי תעופה חדשים? מדובר בטקסים מהעבר. טורקיש איירליינס, שבשנה שעברה הטיסה 74.3 מיליון נוסעים, החזיקה עד לא מזמן בשיא של 320 יעדים ברחבי העולם אליהם היא טסה מאיסטנבול. מטוסי החברה, שבמניות הרוב שלה מחזיקה הממשלה הטורקית, נחתו בנמלי תעופה נידחים ומרוחקים ורשימת היעדים של החברה הלכה והתארכה כמדיניות מכוונת להגיע ליעדים שאחרים לא טורחים אפילו לבדוק האם שווה לטוס אליהם. החברה הענקית הזו, עם צי של כ-360 מטוסים, טסה כיום ל-4 יעדים בלבד אחרי שהיא הפסיקה גם את טיסותיה לניו יורק.

וטרקיש לא לבד. רינאייר, שטסה למאות יעדים, מחקה את הלו"ז במלואו, למעט טיסות חילוץ בתיאום עם ממשלות באירופה וגם אל על סגרה את טיסותיה הסדירות לכלל היעדים, מה שלא קרה מאז 1982 (במסגרת שביתה שאילצה את אל על לעצור את טיסותיה).

4. מסע הקניות וההצטיידות במטוסים חדשים - נבלם. אחרי שבשנה שעברה שברה איירבוס את שיא ההזמנות למטוסים חדשים, בין היתר, בחסות המשבר שפקד את המתחרה האמריקאית בואינג, כעת רכישה של מטוסים חדשים הוא מהלך שנראה תלוש מהמציאות. בפברואר 2020 נרשמו אפס הזמנות חדשות באיירבוס, הודעה דומה פרסמה בואינג נכון לחודש ינואר שבו רשמה איירבוס 274 הזמנות למטוסים חדשים.

לפי המגזין Simple Flying הבשורות שכן יצאו ממפעל יצרנית המטוסים האירופית איירבוס, היו 55 מטוסים חדשים שהיא מסרה במהלך החודש, אלה כנראה יצטרפו למטוסים המקורקעים - הניילונים יכולים להישאר בינתיים על המושבים. יצרנית המטוסים מברזיל אמברייר מדווחת כי חברות שהזמינו מטוסים חדשים מבעוד מועד, מבקשים לדחות את מועד המסירה. אמברייר מייצרת גם מטוסים פרטיים, 109 כאלה היא מסרה בשנה שעברה, השנה יש להניח שהמספר יהיה נמוך בהרבה.

5. ומשהו טיפה חיובי בכל זאת - שוברים שיאי מהירות ומסמנים היסטוריה ביעדים חדשים בחסות הקורונה. גם במדור זה דובר על הכוונה שהשמיעו באל על להשיק קו ישיר למלבורן, אוסטרליה, מהלך שנראה כבלתי כלכלי וישים עבור חברת התעופה הישראלית, שטרום המשבר אף הודיעה שתצא לטיסות ניסוי בחודש אפריל. זה כבר לא יקרה. את ההיסטוריה בטיסות ישירות ליבשת הרחוקה שברה אל על בחסות טיסות החילוץ לישראל.

גם שיא מהירות נשבר כשטיסה ישירה מתל-אביב לפרת' שבאוסטרליה ארכה רק כ-14 שעות. ויש לכך הסבר. מומחה התעופה יוסי פישר הסביר כי זמן הזה התאפשר לאור העובדה שמטוס הדרימליינר טס ריק חוץ מאנשי הצוות, המצערת (דוושת הגז) פתוחה ומהירות שיוט שככל הנראה הייתה גבוהה ב-10%-15% מאשר מהירות שיוט של מטוס דומה שעל סיפונו מאות נוסעים ומטען. פישר ציין שמשטר הרוחות שיחק תפקיד והבקרה האווירית וגם העובדה שאין כמעט מטוסים בשמים.

בחסות הקורונה אל על סימנה לעצמה יעדים חדשים אליהם היא טסה לראשונה בטיסות ישירות: לימה פרו וסן חוזה בקוסטה ריקה.

שיאים דומים ברקע טיסות חילוץ, שפועלות בכל העולם כמעט, שברה גם חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס שהפעילה לראשונה טיסה ישירה מדארווין ללונדון ובחזרה. אחרי שינחת המטוס באוסטרליה בתום טיסה של 17 שעות, הוא יצטרף ל-132 המטוסים המקורקעים של חברת התעופה האוסטרלית - וזאת עד לסוף חודש מאי.

עוד כתבות

איציק וייץ, קרסו מוטורס וגיל אגמון, דלק רכב / צילום: אלעד גוטמן, אוהד רומנו

כמה מרוויחות היבואניות על כל רכב והמותג שעשה את ההבדל

ההתנפלות של הישראלים על מכוניות סיניות מגיעה לדוחות היבואניות ● קרסו, בעזרת המותג צ'רי, הגדילה את נתח השוק שלה לשיא של כ־15% ● לעומת זאת דלק רכב, יבואנית מאזדה ששלטה בעבר בכבישים, עם נתון שפל של 3% ● וכמה הרוויחו היבואנים על כל רכב שנמכר?

מימין: עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST; אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעליה; רפי ביסקר, יו''ר הקבוצה; ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי הקבוצה / צילום: רפי דלויה

בסט בהודעה חריגה: הבעלים לקחו בטעות כמיליון שקל מהחברה - והחזירו

קבוצת הנדל"ן בסט, שהונפקה בבורסה ביוני האחרון, הודיעה על בדיקה עקב חשש לאי-סדרים כספיים בחברה-הבת ● לפי ההודעה, בזמן שהחברה הייתה פרטית, בעלי השליטה וקרוב נטלו - לטענתם בשגגה - סכום זניח במונחי החברה מכספי החברה-הבת, ללא האישורים הנדרשים ובניגוד לנהלים ● עם היוודע הדבר הסכום הוחזר באופן מיידי כולל ריבית

זום גלובלי / צילומים: reuters-KEVIN LAMARQUE, Picture Alliance

המבוי הסתום מול איראן מוליד פסגה חדשה? הצעד המפתיע של טראמפ במזרח הרחוק

נשיא ארה"ב הודיע על צמצום תרגילים צבאיים עם קוריאה הדורמית ומכריז על חידוש המגעים עם קים ג'ונג און • זלנסקי מתמודד עם איום חדש, אך הפעם מבית • ואיסלנד נערכת להכרעה על יחסיה עם אירופה ● זום גלובלי

פרופ' אורי אלון / צילום: כפיר זיו

מובילי הלונג'ביטי: שני ישראלים ברשימה של הטיים

ניר ברזילי ואורי אלון נבחרו ע"י מגזין TIME לרשימת 12 החוקרים פורצי הדרך שמגלים את הדרך לחיים ארוכים ובריאים יותר • ברזילי בודק אם תרופות קיימות יכולות לדחות מחלות הקשורות לגיל, ואלון מצא כי לגנטיקה עשוי להיות משקל גדול משחשבו עד כה בקביעת אורך החיים

נפתלי בנט / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנט מבטיח לפרק מונופולים אבל שוכח שזה לא משחק ילדים

יו"ר מפלגת ביחד מבטיח להילחם עד חורמה בחברות הענק, ולחדול את ה"עושק של אזרחי ישראל" ● לבנט אכן יש ברזומה הצלחה בולטת בתחום, אבל ההצהרות שלו קצת מרחיקות לכת ● האם צריך לפרק מונופולים, ואילו צעדים פשוטים אפשר לעשות כדי להילחם ביוקר המחיה

, מנכ''ל yes / צילום: רמי זרנגר

אירוע שובר שוק? מודל הפרסומות של yes יצא רשמית לדרך

yes משיקה מודל פרסום חדש ב־VOD, עם פרסומות לפני התוכן ובחלק מהמקרים גם בעת עצירה • פרטנר חושפת את שיאני צריכת החשמל, פיירבלוקס מגייסת בכיר לשעבר ברשות ניירות ערך האמריקאית, וגם: מי נכנס להיכל התהילה החדש של הכדורסל הישראלי? ● אירועים ומינויים

רה''מ בנימין נתניהו בפריימריז הליכוד / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

מה קרה בפעם הקודמת שהליכוד ניסה להדיח את האחראי על שביתה בנתב"ג?

הליכוד הודיע אמש כי נתניהו הורה להדיח מחברותו במפלגה את יו"ר ועד העובדים של נתב"ג פנחס עידן ● חוקת המפלגה וההיסטוריה מלמדים - זה לא עומד להיות פשוט

חיילי צה''ל בבופור / צילום: דובר צה''ל

"שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל

מחבל ניסה לדקור לוחם צה"ל במרחב ג'נין - וחוסל ● במערכת הביטחון מזהים כי חיזבאללה מרחיב את ניסיונותיו לפגוע בכוחות צה"ל בין היתר באמצעות הנחת מטענים, זאת על רקע פעילות הכוחות ברכס עלי טאהר ● שר הביטחון לשעבר יואב גלנט: "החלפת המשטר באיראן - מדע בדיוני" ● עדכונים שוטפים

איור: Shutterstock

בן הזוג לא חשף רכוש בבעלותו בהסכם הממון. מה קבע בית המשפט?

בני זוג חתמו על הסכם ממון שקבע הפרדה רכושית, והאישה ביקשה לבטלו לאחר שגילתה שהבעל הסתיר ממנה נכסים ● מה פסק בית המשפט, ומה כדאי לכלול בהסכם ממון או גירושים כדי להרתיע מפני הסתרת רכוש

נאם פריק גאי - רליש של פרגית בחלב קוקוס וריבת צ'ילי / צילום: מתי נקש

בלי לרכך ובלי להתנצל: המסעדה התאילנדית שתבעט בכם

ב"גברת קוטייאו" מתי נקש מתעקש על הניואנסים של המטבח התאילנדי ומציע אוכל אותנטי ובועט: "אני אוהב לתת גם גרסה על סטרואידים"

מנכ''ל בזק, ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

בפעם הרביעית בשנה: בזק מעלה תחזיות. וגם האנליסטים חיוביים

לאחר שני רבעונים חזקים, וכשבועיים לאחר הדוחות, חברת התקשורת בזק, המחזיקה גם בפלאפון, בזק בינלאומי ו- yes - מעלה שוב תחזיות ● צופה רווח שנתי השוואתי בטווח של 1.15-1.2 מיליארד שקל, עליה של 12% באמצע הטווח ביחס לתחזית הקודמת

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

הכאוס בנתב״ג: הטיסה אולי תמריא, אבל מה עם המזוודות?

עצירת הטיסות בנתב"ג בשיא עונת הקיץ אולי הסתיימה כעת, אך השיבושים רחוקים מסיום ● מי יספוג עיכוב קל יחסית, ולמה טיסות השכר והחברות המוזלות נמצאות בסיכון גבוה יותר לביטולים?

ספינה של  ריי שיפינג / צילום: יח''צ

חברת הספנות של רמי אונגר הזמינה אוניות חדשות מסין במיליארד דולר

ריי שיפינג הזמינה כ־10 ספינות תוצרת סין בקיבולת של מעל 8,500 כלי רכב כל אחת ● שיאומי צפויה להתחיל לייצא את מכוניותיה לאירופה ב־2027, והורייזן מוטורס משיקה בישראל את משאיות FAW הסיניות ● השבוע בענף הרכב

שיאים בתשואות האג''ח מסביב לעולם / צילום: נוצר באמצעות AI

איך תוכלו להרוויח מאירוע של פעם ב-20 שנה בשווקים

איגרות החוב הממשלתיות שוברות שיאי תשואה מסביב לעולם ● האם הנתון שמשקף סיכון גובר בשווקים הוא גם הזדמנות השקעה לחובבי האג"ח? ● המומחים מעריכים שהתשואות הגבוהות "משנות את שיקולי המשקיעים", ומנגד מזהירים: "אין ארוחות חינם"

אייפון 17e / צילום: אתר החברה

אפל הורתה להוריד בכ-300 שקל את מחירי האייפון בישראל, ועדיין יש קאץ'

לקראת השקת האייפון החדש, אפל הורתה ליבואניות בישראל להוזיל את מחירי דגמי האייפון הקיימים במאות שקלים ● אבל אם בשנים קודמות ביצעה החברה מספר סבבי הוזלה, מסתמן שהשנה לא יבוצעו הורדות מחיר נוספות עד ההשקה

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

וואן זירו צמצמה את ההפסד - ומה היקף תיקי ניירות הערך?

הכנסות הבנק טיפסו ב-33% לעומת המחצית המקבילה בשנה החולפת, בעוד ההפסד נעמד על 84 מיליון שקל - ירידה של כ-27% ● היקף תיקי ניירות הערך של לקוחות וואן זירו זינק ב-151%, ומספר הלקוחות המחזיקים בניירות ערך הכפיל את עצמו

בנק פלסטין - הגדול ברשות / צילום: Reuters, Atta Mohamed/ABACA

הפועלים ודיסקונט יחכו עם נטישת הרשות הפלסטינית - לבקשת בנק ישראל

שני הבנקים הישראליים המקשרים מול המערכת הבנקאית הפלסטינית צפויים לדחות את ניתוק הפעילות במספר חודשים - כך נודע לגלובס ● זאת, לבקשת בנק ישראל ● המטרה היא למצוא פתרון קבע שימנע כאוס

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה כסף באמת מותר להפקיד מדי שנה לקרן השתלמות?

באיזה מניה השקיעה ברקשייר האת'ווי 17 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה? ● וגם: זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

פרופ' אריה בלדגרין, יו''ר יורוג'ן / צילום: אלי דסה

יורוג'ן מתרחבת לסוגי סרטן נוספים, והשותפה שלה לדרך היא חברה ישראלית

החברה, אשר נסחרת בנאסד"ק ומפתחת תרופות לסרטנים בדרכי השתן, הודיעה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת אינטראג'ל הישראלית, שפיתחה ג'ל מתכלה ביולוגית לשחרור מושהה של תרופות