גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנמלי תעופה ענקיים חדשים ועד השקות קווי טיסה חדשים: חמישה דברים שכבר לא תראו במציאות התעופתית

דווקא כשהיה בשיא פריחתו, ענף התעופה הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט של השמיים ● עדיין לא ברור מתי הטיסות העתידיות יחזרו לשגרה, אך בינתיים דברים שעד לאחרונה היו חלק מהותי מעולם התעופה, כבר נראים כמו דמיון רחוק ● צ'ק אין לסופ"ש

מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP
מטוסי לופטהאנזה בשדה התעופה בפרנקפורט. טיסות רבות בוטלו בשל משבר הקורונה / צילום: Michael Probst, AP

ענף התעופה היה הראשון לספוג את המהלומה ממגפת הקורונה. דווקא כשהיה בשיא פריחתו, הענף הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט בשמים והפסקת הזמנות טיסות עתידיות, שמי יודע מתי יחזרו לימים שלפני המגפה. 

מנמלי תעופה ענקיים שנפתחו ממש לאחרונה וכעת עומדים שוממים, ועד לשינוי דרמטי במפות היעדים - צ'ק-אין מציג 5 דברים שעד לאחרונה היו חלק מהמציאות התעופתית וכעת הם דמיון רחוק.

1. מי זוכר את צילומי המסך של אפליקציות כמו Flightradar בהם מנוקדים השמים במאות אלפי מטוסים שבו זמנים חוצים את הגלובוס מפה ולשם? לפני פרוץ הקורונה הטיסות בכל העולם חיברו בין כ-23 אלף ערים.

כעת המטוסים לא בשמים - לפי הערכות שפרסמו האנליסטים של חברת המחקר Cirium כ-7,500 מטוסים של חברות תעופה שונות עומדים דוממים על הקרקע. מדובר ברוב הצי העולמי שמגיע לכ-8,800 מטוסים. מבין המטוסים החונים נמצאים גם 383 מטוסי בואינג מקס 737 שמקורקעים עוד ממרץ 2019 בעקבות שתי התאונות הקטלניות שבהן היו מעורבים המטוסים של היצרנית האמריקאית.

מטוס לופטהנזה חונים בשדה התעופה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Uli Deck/dpa, AP

הסיטואציה המוזרה הזו הובילה לבעיית אחסון עמה מתמודדות חברות התעופה: בנמלי תעופה ענקיים דוגמת שארל דה גול בפריז או הרטספילד ג'קסון באטלנטה הוסבו מסלולי ההמראות והנחיתה למקומות חניה עבור מאות מטוסים דוממים. גם נמלי תעופה נטושים הוסבו למגרשי חניה והמטרה היא למצוא את הזולים שבהם. בימים שבהם לחברות התעופה אין הכנסות - כל הוצאה מעמיסה על תזרים המזומנים החונק.

2. שדות הענק שנפתחו בשנה שעברה יצטרכו להמתין לנוסעים שכרגע יושבים בבית. ב-2019 עם התנופה העולמית, שחזתה גידול ליניארי בתעופה, נפתחו שני נמלי תעופה ענקיים שכעת עומדים מיותמים. בסוף ספטמבר נפתח בבייג'ינג נמל התעופה ׁדקסינג (Daxing) בהשקעה של 11.5 מיליארד דולר, שהביאו לחדשנות פורצת דרך. בדקסינג, שנראה במבט על ככוכב ים (וזה הכינוי שלו גם) נמצא גם הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד).

נמל התעופה דקסינג בדצמבר 2019 / צילום: NG Han Guan, AP

שדה התעופה, שעל עיצובו חתומה האדריכלית המנוחה זאהה חדיד, המתין ל-45 מיליון הנוסעים שהוא אמור היה לשרת בשנה הראשונה דרך 400 עמדות שירות רובוטיות, 70 מסעדות, מאות חנויות דיוטי פרי, 5 גינות סיניות מסורתיות ועוד. השדה אמור היה להפוך לשדה העמוס ביותר בעולם (שיא שבו אוחז נמל התעופה אטלנטה עם תנועה של 107 מיליון נוסעים בשנה), אלא שכרגע המספרים הללו נראים דמיוניים. בימים אלה הוא מתעורר השדה הענק הזה מחדש עם החזרה ההדרגתית של התעופה בסין, אך הוא רחוק מאוד משבירת שיאים. 

שדה התעופה דקסינג מלמעלה / צילום: Mark Schiefelbein, AP

באפריל 2019 נפתח באיסטנבול שדה התעופה הענק והחדש שמכיל 500 חניות למטוסים (מספר חיוני כיום), 500 עמדות צ'ק-אין ן-143 שרוולים לבורדינג. בחזון העתידי שלו, השדה הזה מסוגל להכיל 200 מיליון נוסעים בשנה. גם זה יחכה.

3. השקות קווים ונחיתות חגיגיות בנמלי תעופה חדשים? מדובר בטקסים מהעבר. טורקיש איירליינס, שבשנה שעברה הטיסה 74.3 מיליון נוסעים, החזיקה עד לא מזמן בשיא של 320 יעדים ברחבי העולם אליהם היא טסה מאיסטנבול. מטוסי החברה, שבמניות הרוב שלה מחזיקה הממשלה הטורקית, נחתו בנמלי תעופה נידחים ומרוחקים ורשימת היעדים של החברה הלכה והתארכה כמדיניות מכוונת להגיע ליעדים שאחרים לא טורחים אפילו לבדוק האם שווה לטוס אליהם. החברה הענקית הזו, עם צי של כ-360 מטוסים, טסה כיום ל-4 יעדים בלבד אחרי שהיא הפסיקה גם את טיסותיה לניו יורק.

וטרקיש לא לבד. רינאייר, שטסה למאות יעדים, מחקה את הלו"ז במלואו, למעט טיסות חילוץ בתיאום עם ממשלות באירופה וגם אל על סגרה את טיסותיה הסדירות לכלל היעדים, מה שלא קרה מאז 1982 (במסגרת שביתה שאילצה את אל על לעצור את טיסותיה).

4. מסע הקניות וההצטיידות במטוסים חדשים - נבלם. אחרי שבשנה שעברה שברה איירבוס את שיא ההזמנות למטוסים חדשים, בין היתר, בחסות המשבר שפקד את המתחרה האמריקאית בואינג, כעת רכישה של מטוסים חדשים הוא מהלך שנראה תלוש מהמציאות. בפברואר 2020 נרשמו אפס הזמנות חדשות באיירבוס, הודעה דומה פרסמה בואינג נכון לחודש ינואר שבו רשמה איירבוס 274 הזמנות למטוסים חדשים.

לפי המגזין Simple Flying הבשורות שכן יצאו ממפעל יצרנית המטוסים האירופית איירבוס, היו 55 מטוסים חדשים שהיא מסרה במהלך החודש, אלה כנראה יצטרפו למטוסים המקורקעים - הניילונים יכולים להישאר בינתיים על המושבים. יצרנית המטוסים מברזיל אמברייר מדווחת כי חברות שהזמינו מטוסים חדשים מבעוד מועד, מבקשים לדחות את מועד המסירה. אמברייר מייצרת גם מטוסים פרטיים, 109 כאלה היא מסרה בשנה שעברה, השנה יש להניח שהמספר יהיה נמוך בהרבה.

5. ומשהו טיפה חיובי בכל זאת - שוברים שיאי מהירות ומסמנים היסטוריה ביעדים חדשים בחסות הקורונה. גם במדור זה דובר על הכוונה שהשמיעו באל על להשיק קו ישיר למלבורן, אוסטרליה, מהלך שנראה כבלתי כלכלי וישים עבור חברת התעופה הישראלית, שטרום המשבר אף הודיעה שתצא לטיסות ניסוי בחודש אפריל. זה כבר לא יקרה. את ההיסטוריה בטיסות ישירות ליבשת הרחוקה שברה אל על בחסות טיסות החילוץ לישראל.

גם שיא מהירות נשבר כשטיסה ישירה מתל-אביב לפרת' שבאוסטרליה ארכה רק כ-14 שעות. ויש לכך הסבר. מומחה התעופה יוסי פישר הסביר כי זמן הזה התאפשר לאור העובדה שמטוס הדרימליינר טס ריק חוץ מאנשי הצוות, המצערת (דוושת הגז) פתוחה ומהירות שיוט שככל הנראה הייתה גבוהה ב-10%-15% מאשר מהירות שיוט של מטוס דומה שעל סיפונו מאות נוסעים ומטען. פישר ציין שמשטר הרוחות שיחק תפקיד והבקרה האווירית וגם העובדה שאין כמעט מטוסים בשמים.

בחסות הקורונה אל על סימנה לעצמה יעדים חדשים אליהם היא טסה לראשונה בטיסות ישירות: לימה פרו וסן חוזה בקוסטה ריקה.

שיאים דומים ברקע טיסות חילוץ, שפועלות בכל העולם כמעט, שברה גם חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס שהפעילה לראשונה טיסה ישירה מדארווין ללונדון ובחזרה. אחרי שינחת המטוס באוסטרליה בתום טיסה של 17 שעות, הוא יצטרף ל-132 המטוסים המקורקעים של חברת התעופה האוסטרלית - וזאת עד לסוף חודש מאי.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה