גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעסיקים בקריאה דרמטית לממשלה: "יש חיים אחרי הקורונה"

לא להגדיל את מעגל האבטלה: מאות מעסיקים פנו לממשלה בבקשת סיוע ● "ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה"

מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מאות מעסיקים, בעיקר בתחום הנדל"ן, חתמו על עצומה הקוראת לממשלה בבקשה לסייע להם להשאיר את העובדים במקומות העבודה ולא לאלץ אותם להוציאם לחל"ת ובכך להגדיל את מעגל האבטלה.

בסקירה של שירת התעסוקה שפורסמה ביום ראשון, הוצג מודל שפועל בכמה מדינות ולפיו המעסיקים והממשלה מתחלקים בתשלום השכר של העובדים וכך שומרים על הפירמות. גם פרופ' אביה ספיבק שהתראיין לכתבה הזהיר מפני המהלך הגורף של החל"ת שגורם להיעלמות מיידית של משרות מהמשק שיהיה קשה מאוד לבנות מחדש. כעת דורשים המעסיקים ליישם מודל דומה גם בישראל.

היוזמה של המעסיקים האלה אינה היחידה: הבוקר עלו לכנסת בירושלים בשיירת מכוניות עצמאים שמחו על כך שהממשלה לא מעניקה להם סיוע.

הפלטפורמה הראשונה של המעסיקים שחתמו על העצומה לקידום המהלך נוצרה על ידי רוני כהן מנכ"ל חברת אלדר שיווק, שהקים השבוע קבוצת ווטסאפ שבה חברים 250 בכירים בענף הנדל"ן, ביניהם מנכ"לים של חברות נדל"ן מובילות במשק, עורכי דין בולטים, אדריכלים, שמאים ועוד. בין החותמים דניאלה פז ארז, הבעלים של פז כלכלה והנדסה, ויו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית"

במסגרת זו העלתה עו"ד ענת בירן, הבעלים של משרד עורכי דין בולט בתחום הנדל"ן, את הרעיון והקימה עצומה הקוראת לממשלה לתמרץ מעסיקים שמעוניינים לשמר את העובדים במקומות העבודה גם בתקופה זו ולא להוציאם לחל"ת או לפטרם.

בירן מעסיקה כ-12 עורכי דין, שתיים מהן נמצאות בחל"ת, שתי מזכירות ומנהלת משרד, שכולם עובדים מהבית. "נכון שתחום התכנון והבנייה עדיין עובד, אבל יש האטה בפעילות. מה שאפשר לדחות - דוחים. אנחנו עוסקים הרבה בעררים ומייצגים מול רשויות מקומיות, וגם הרשויות עובדות על אש קטנה ולוחות הזמנים הוארכו, אז אנשים לוקחים את הזמן.

"אין פרופורציה בין כמות העבודה שנכנסת או מתקדמת או ההכנסות החדשות וגם אנשים שחייבים כסף אומרים 'אנחנו לא מסוגלים לשלם'. אתה בין לבין, אתה לא יודע אם אנשים ישלמו אם מה שקידמת במשך חודשים יתרסק. במשרדים שעוסקים התחדשות עירונית, זה ברקס מטורף, כולם שם עפים אחורה.

"עסק שרוצה לשמור על עצמו כעסק חי ושלא יתרסק כלכלית זקוק לעובדים שלו. אתה לא רוצה לשלוח את העובדים שלך לחל"ת, אתה רוצה שיהיו במעגל העבודה. ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה. סבסדו לכל מעסיק את השכר של העובדים והמעסיק ישלם את הדלתא, אז גם העובד לא ייפגע.

"ברגע שנוכל לצמצם את ההוצאות על העובדים ולקבל עזרה הרבה מאוד אנשים יכולים להמשיך לשרוד עוד חודש או חודשיים שלושה".

יגידו שאתם מנצלים את המצב כדי לקבל סבסוד. הרי הענף שלכם עדיין עובד. תמיד יש תקופות קשות.

"לצאת מתון הנחה שאנשים ינצלו את זה לרעה ובגלל זה לא לתת למעסיקים עזרה? למה כשאנשים מוציאים לחל"ת זה לא ניצול לרעה? רוב הקולגות שלי הם אנשים ישרים והגונים ורוצים לעשות טוב לאנשים שעובדים אצלם. אני לא חושבת שאפשר לחשוד להם שהם ינצלו את זה לרעה. צריך לשמור על המשק ולעזור לכל מי שמוכן להמשיך בדרך שלו".

דניאלה פז ארז, הבעלים של חברת ייעוץ הנדל"ן פז כלכלה והנדסה, מעסיקה כ-80 עובדים. החברה מייעצת למגזר הפרטי והציבורי ומעסיקה מהנדסים אזרחיים, מתכנים, שמאים וכלכלנים. מתחילת המשבר החלו כל העובדים לעבוד מהבית ונעשה קיצוץ רוחבי של 20% בשכר. "גם כדי להמשיך לשמור את המשרד מגובש וגם מתוך הערכה לעובדים על הרצון והמסירות, החלטנו שאנחנו לא מוציאים אף אחד לחל"ת, כולל מזכירות וגם אלה שאין להם כניסה של עבודה חדשה. מצאנו פעילויות יזומות ואנחנו מעבירים עובדים שיש להם פחות עבודה למחלקה אחרת".

איך את מעריכה את הירידה בפעילות?

"במרץ הייתה ירידה של 20%, אבל אני מעריכה שבאפריל נראה את הירידה האמיתית: קרוב ל-50%. ההחלטה לא להוציא לחל"ת ולקצץ בשכר הייתה מתוך רצון להשאיר את החברה ואת העובדים עם מסגרת של מקום עבודה וגם מתוך רצון שכשנצא מהמשבר, הצוות של המשרד יהיה פעיל ולא מפוזר בבתים אחרי כמה חודשים של חל"ת.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית ואני מאוד מקווה שההפחתה בפעילות לא תהיה כל כך דרמטית לאורך זמן ושנצליח כן לקיים את החברה עם ההפחתה הרוחבית הזו שקבענו. יש תחושה שדווקא מי שמרים ידיים ולא מצליח מקבל סיוע, ומי שכן נתרם ודואג לעובדים שלו לא מקבל סיוע. אני בכל זאת מקווה שתהיה הטבה והקלה ושארגונים שכן משאירים את העובדים שלהם וממשיכים להעסיק אותם באופן שפוי".

"כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר"

דורי שביב, בעלים של שביב מהנדסים, מעסיק כ-50 עובדים, חלק בעבודה משרדית וחלקם בשטח. בשטח יש דילול במספר העובדים, אבל העבודה נמשכת. אבל לדבריו, "כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר".

"המצוקה הכי גדולה שלנו היא דווקא בחלקים של פרויקטים שעוד לא יצאו לביצוע בגלל הנושא של הרשויות. כל המשרדים עובדים מהבית וערוכים, והיה אפשר לצפות גם מהרשויות שימשיכו לעבוד, שנוציא היתרים ונהיה מוכנים לעבודה ביום שאחרי המשבר. יש כמה אלפי יחידות דיור בהיתרים שהייתי מאוד רוצה שבמהלך אפריל יהיו היתרים. צריך איזו יד מכוונת.

"ברגע שאין עבודה הרבה משרדי תכנון הוציאו עובדים לחל"ת. הרעיון הוא לעשות פעולה שתעודד פרודוקטיביות. שהממשלה תיתן לעובדים את אותו הכסף, אבל בתנאי שהם עובדים והמעסיק מתחייב לשלם את יתרת השכר. דווקא להאיץ את העבודה, כדי שנהיה מוכנים ליום שאחרי".

גיל שנהב, בעלים של המשרד כנען שנהב אדריכלים, המעסיק 35 עובדים, מספר ש"אף עובד במשרד לא פוטר או הוצא לחל"ת. ברמה יומית אנחנו בודקים שלכל אחד יש על מה לעבוד. חיברנו את כל העובדים לרשת של המשרד כי התוכנות שלנו כבדות ואי אפשר להתקין אותן על המחשבים בבית. 

"יש ירידה קלה בהיקף העבודה, למשל השעו לנו חמישה פרויקטים, אבל אנחנו נערכים ליום שאחרי. העובדים שהפרויקטים שלהם הושעו עוזרים לאחרים. בתקופה הזו מתגלים הערכים האמיתיים של העובדים ושל המשרד ואנשים נרתמים עובדים בשעות לא שגרתיות. גם עיריות שאנחנו עובדים איתן נרתמות אבל אם ישעו את הפעילות הכול ייעצר וכל עסק מפחד להיכנס לבור תזרימי.

"אנחנו לא מבקרים את העובדה שהמדינה מוציאה לחל"ת, כי אם אתה בית מלון שנסגר זה הפתרון. אבל במקום שיש עבודה, אם תיתן תמיכה במקום לפטר אנחנו נילחם בשיניים כדי לא לשחרר את העובדים. המשבר הזה ייגמר מתישהו ואנחנו נרצה לחזור לשגרה.

"הנושא של יחסי עבודה וביטחון תעסוקתי ושל הזדהות העובד עם מקום העבודה ושמירה על ההון האנושי זה נושא שעובדים עליו שנים. חבל בשלושה חודשים קשים להרוס את המארג האנושי הכל כך חשוב הזה. יש חיים אחרי הקורונה".

עוד כתבות

בלוקסמבורג מנסים להבין: למה המדינה הפרו-פלסטינית נבחרה להנפיק אג"ח ישראליות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בריטניה צפויה להכריז על הכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה מתווכחים על התמיכה בישראל, ובלוקסמבורג מבקרים את ההחלטה לסייע להנפיק אג"ח ישראליות ● כותרות העיתונים בעולם 

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

"עובדים על ההסכם כבר שנה, טראמפ לא היה מעורב": פרטים חדשים על עסקת אנבידיה-אינטל

"אני בתפקיד הזה כבר חצי שנה - וכבר ביומי הראשון בו עסקתי בפרטי ההסכם", גילה מנכ"ל אינטל, ליפ-בו טאן, במסיבת עיתונאים לרגל חתימת עסקת הענק ההיסטורית בין שתי החברות ● ראש תחום מניות טכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי DA Davidson: "המוטיבציה של אנבידיה להשקיע באינטל היא כפולה - היא יכולה לעזור לגוון חלק מהייצור הרחק מ-TSMC והיא יכולה לתמוך בממשל האמריקאי"

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

מה עומד מאחורי עסקת אינטל-אנבידיה, והמרוויחה הישראלית המפתיעה

קשה שלא לראות בהצהרת אנבידיה, לפיה תשקיע 5 מיליארד דולר באינטל, מעין מס נוסף מבית היוצר של הנשיא טראמפ ● יותר מאשר תוכנו של שיתוף הפעולה, חשובה הזרמת ההון הגדולה לאינטל, שתאפשר לה להימנע מהמשך פיטורים ומכירה בחסר של נכסים ● גם חברות הפורטפוליו של אינטל ירוויחו מהמהלך, ובראשן מובילאיי הישראלית

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

האם הסכמי מתנה קודמים לזכות הקדימה של בן זוג לפי חוק המקרקעין?

זוג הורים העניקו מחצית מגרש לבנם וכלתם, ובהסכם המתנה התחייבו הזוג כי להורים תהא זכות קדימה לרכישת הזכויות בעתיד במחיר שווי הבית, במקרה שזה יועמד למכירה ● בעת שפרץ סכסוך גירושים, הכלה ביקשה לממש את זכות הקדימה בחוק המקרקעין ● מה פסק ביהמ"ש?

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מומחים מזהירים מהיעדר רגולציה על עדכוני תוכנה מרחוק בכלי רכב: פגיעה בבטיחות וסיכוני סייבר

כל כלי הרכב "החכמים" שירדו לכביש בשנתיים-שלוש האחרונות, לא רק חשמליים, מקבלים כיום עדכוני תוכנה מהיצרן ישירות דרך הרשת או בעת טיפולים במוסכי היבואנים - מה שחושף אותם לתקלות ולהתקפות סייבר ● וגם: מה יקרה ליבוא מאירופה ואיזה טנדר חשמלי הגיע לארץ ● השבוע בענף הרכב

קרוקטים ב''מלגו ומלבר'' / צילום: זהר פלגי

13 שנה אחרי שפתחה דלתות, "מלגו ומלבר" מדויקת מתמיד

השף מוטי טיטמן החליט בשנה האחרונה להנגיש את המסעדה שלו, כך שתהלום את המצב הרגשי והכלכלי במדינה. זה רק מחמיא לה

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

החברות שיבטחו את כל צי הרכב של המדינה

החשכ"ל הודיע כי WeSure ומגדל זכו במכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה וגמלאיה לשנת 2026 ● שתי החברות יבטחו למעלה מ-70 אלף כלי רכב, בהיקף כספי מוערך של למעלה מ-350 מיליון שקל ● בעקבות המכרז, עובדי המדינה יזכו ברובם להוזלת הפרמיה בעת חידוש הפוליסה הקרוב

אימי עירון ויעל גל / איור: גיל ג'יבלי

"לשים את העובד במרכז": מיתוג מעסיק הוא לא קוסמטיקה אלא כלי קריטי

גלובס ופלייטיקה משיקים את מדד מיתוג המעסיק 2025 ● שתיים מבין חברות הוועדה המייעצת, אימי עירון ויעל גל, שוחחו עם גלובס על המשמעות של מיתוג מעסיק לחברה, ואיך התחום צמח ב־13 השנים האחרונות

מאגר תמר. בעיגול: אהרון פרנקל / צילומים: מארק ישראל סלם, מורג ביטן

יומיים ברצף: אהרון פרנקל קונה עוד מניות תמר פטרוליום ב־52 מיליון שקל

יום אחד בלבד לאחר רכישת 9% ממניות תמר פטרוליום, איש העסקים אהרון פרנקל ממשיך להגדיל את החזקותיו ומוסיף 1.5% נוספים בסכום של 52 מיליון שקל ● הרכישה הנוכחית מעלה את פרנקל להחזקה של 17.5% ממניות תמר פטרוליום בשווי של 612 מיליון שקל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

דונלד טראמפ ומנכ''ל אינטל ליפ בו טאן / צילום: אינטל

בתוך פחות מחודש: התשואה הבלתי נתפסת של ממשל טראמפ באינטל

מעט לאחר שדונלד טראמפ קרא להדחת מנכ"ל אינטל, ממשלת ארה"ב רכשה כ-10% ממניותיה בכ-20 דולר למניה ● היום, לאחר השקעתה של אנבידיה בחברת השבבים שזינקה ב-23%, רושם הממשל רווח של כ-4.5 מיליארד דולר, על הנייר

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מניות השבבים הובילו את וול סטריט לשיאים; מניית אינטל זינקה ב-23%

ארבעת המדדים המובילים, כולל ראסל 2000 קבעו שיאים ● אנבידיה תרכוש מניות אינטל בשווי 5 מיליארד דולר, היום הכי טוב של המניה מאז 1987 ● רוש רוכשת את 89bio בעסקה של עד 3.5 מיליארד דולר, הנרכשת מזנקת ב-90% ● מספר תביעות האבטלה הראשונות ירד בשבוע שעבר ל-231 אלף, לעומת 264 אלף בשבוע שעבר ● הדולר עלה בשוק המט"ח בעקבות סגירה של פוזיציות שורט על המטבע האמריקאי

עומר אדם בקמפיין לאומי / צילום: צילום מסך מיוטיוב

לאומי ודיסקונט ראש בראש: מי הפרסומת הזכורה ביותר, ומי הפרסומת האהובה

בנק לאומי אחראי השבוע לפרסומת הזכורה ביותר, ואילו בנק דיסקונט מתברג במקום השני בזכירות - אך הראשון באהדה. כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרטנר משלבת בין הדור הצעיר לשיר בן כ–60 שנה, ומתברגת גבוה

פרויקט &EAST של רבוע כחול נדל''ן / צילום: רבוע כחול נדלן

כפי שנחשף בגלובס: Jfrog תשכור משרדים בעסקה של כ־650 מיליון שקל

עפ"י ההסכם עם רבוע כחול נדל"ן, חברת התוכנה תתפוס שטח של 15 אלף מ"ר בפרויקט, ותוכל להתרחב עד ל־20 אלף מ"ר • ההכנסות המוערכות לרבוע כחול נדל"ן בגין כל תקופת השכירות, כולל תקופות האופציה, הן כ־500 מיליון שקל

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"