גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעסיקים בקריאה דרמטית לממשלה: "יש חיים אחרי הקורונה"

לא להגדיל את מעגל האבטלה: מאות מעסיקים פנו לממשלה בבקשת סיוע ● "ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה"

מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מאות מעסיקים, בעיקר בתחום הנדל"ן, חתמו על עצומה הקוראת לממשלה בבקשה לסייע להם להשאיר את העובדים במקומות העבודה ולא לאלץ אותם להוציאם לחל"ת ובכך להגדיל את מעגל האבטלה.

בסקירה של שירת התעסוקה שפורסמה ביום ראשון, הוצג מודל שפועל בכמה מדינות ולפיו המעסיקים והממשלה מתחלקים בתשלום השכר של העובדים וכך שומרים על הפירמות. גם פרופ' אביה ספיבק שהתראיין לכתבה הזהיר מפני המהלך הגורף של החל"ת שגורם להיעלמות מיידית של משרות מהמשק שיהיה קשה מאוד לבנות מחדש. כעת דורשים המעסיקים ליישם מודל דומה גם בישראל.

היוזמה של המעסיקים האלה אינה היחידה: הבוקר עלו לכנסת בירושלים בשיירת מכוניות עצמאים שמחו על כך שהממשלה לא מעניקה להם סיוע.

הפלטפורמה הראשונה של המעסיקים שחתמו על העצומה לקידום המהלך נוצרה על ידי רוני כהן מנכ"ל חברת אלדר שיווק, שהקים השבוע קבוצת ווטסאפ שבה חברים 250 בכירים בענף הנדל"ן, ביניהם מנכ"לים של חברות נדל"ן מובילות במשק, עורכי דין בולטים, אדריכלים, שמאים ועוד. בין החותמים דניאלה פז ארז, הבעלים של פז כלכלה והנדסה, ויו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית"

במסגרת זו העלתה עו"ד ענת בירן, הבעלים של משרד עורכי דין בולט בתחום הנדל"ן, את הרעיון והקימה עצומה הקוראת לממשלה לתמרץ מעסיקים שמעוניינים לשמר את העובדים במקומות העבודה גם בתקופה זו ולא להוציאם לחל"ת או לפטרם.

בירן מעסיקה כ-12 עורכי דין, שתיים מהן נמצאות בחל"ת, שתי מזכירות ומנהלת משרד, שכולם עובדים מהבית. "נכון שתחום התכנון והבנייה עדיין עובד, אבל יש האטה בפעילות. מה שאפשר לדחות - דוחים. אנחנו עוסקים הרבה בעררים ומייצגים מול רשויות מקומיות, וגם הרשויות עובדות על אש קטנה ולוחות הזמנים הוארכו, אז אנשים לוקחים את הזמן.

"אין פרופורציה בין כמות העבודה שנכנסת או מתקדמת או ההכנסות החדשות וגם אנשים שחייבים כסף אומרים 'אנחנו לא מסוגלים לשלם'. אתה בין לבין, אתה לא יודע אם אנשים ישלמו אם מה שקידמת במשך חודשים יתרסק. במשרדים שעוסקים התחדשות עירונית, זה ברקס מטורף, כולם שם עפים אחורה.

"עסק שרוצה לשמור על עצמו כעסק חי ושלא יתרסק כלכלית זקוק לעובדים שלו. אתה לא רוצה לשלוח את העובדים שלך לחל"ת, אתה רוצה שיהיו במעגל העבודה. ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה. סבסדו לכל מעסיק את השכר של העובדים והמעסיק ישלם את הדלתא, אז גם העובד לא ייפגע.

"ברגע שנוכל לצמצם את ההוצאות על העובדים ולקבל עזרה הרבה מאוד אנשים יכולים להמשיך לשרוד עוד חודש או חודשיים שלושה".

יגידו שאתם מנצלים את המצב כדי לקבל סבסוד. הרי הענף שלכם עדיין עובד. תמיד יש תקופות קשות.

"לצאת מתון הנחה שאנשים ינצלו את זה לרעה ובגלל זה לא לתת למעסיקים עזרה? למה כשאנשים מוציאים לחל"ת זה לא ניצול לרעה? רוב הקולגות שלי הם אנשים ישרים והגונים ורוצים לעשות טוב לאנשים שעובדים אצלם. אני לא חושבת שאפשר לחשוד להם שהם ינצלו את זה לרעה. צריך לשמור על המשק ולעזור לכל מי שמוכן להמשיך בדרך שלו".

דניאלה פז ארז, הבעלים של חברת ייעוץ הנדל"ן פז כלכלה והנדסה, מעסיקה כ-80 עובדים. החברה מייעצת למגזר הפרטי והציבורי ומעסיקה מהנדסים אזרחיים, מתכנים, שמאים וכלכלנים. מתחילת המשבר החלו כל העובדים לעבוד מהבית ונעשה קיצוץ רוחבי של 20% בשכר. "גם כדי להמשיך לשמור את המשרד מגובש וגם מתוך הערכה לעובדים על הרצון והמסירות, החלטנו שאנחנו לא מוציאים אף אחד לחל"ת, כולל מזכירות וגם אלה שאין להם כניסה של עבודה חדשה. מצאנו פעילויות יזומות ואנחנו מעבירים עובדים שיש להם פחות עבודה למחלקה אחרת".

איך את מעריכה את הירידה בפעילות?

"במרץ הייתה ירידה של 20%, אבל אני מעריכה שבאפריל נראה את הירידה האמיתית: קרוב ל-50%. ההחלטה לא להוציא לחל"ת ולקצץ בשכר הייתה מתוך רצון להשאיר את החברה ואת העובדים עם מסגרת של מקום עבודה וגם מתוך רצון שכשנצא מהמשבר, הצוות של המשרד יהיה פעיל ולא מפוזר בבתים אחרי כמה חודשים של חל"ת.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית ואני מאוד מקווה שההפחתה בפעילות לא תהיה כל כך דרמטית לאורך זמן ושנצליח כן לקיים את החברה עם ההפחתה הרוחבית הזו שקבענו. יש תחושה שדווקא מי שמרים ידיים ולא מצליח מקבל סיוע, ומי שכן נתרם ודואג לעובדים שלו לא מקבל סיוע. אני בכל זאת מקווה שתהיה הטבה והקלה ושארגונים שכן משאירים את העובדים שלהם וממשיכים להעסיק אותם באופן שפוי".

"כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר"

דורי שביב, בעלים של שביב מהנדסים, מעסיק כ-50 עובדים, חלק בעבודה משרדית וחלקם בשטח. בשטח יש דילול במספר העובדים, אבל העבודה נמשכת. אבל לדבריו, "כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר".

"המצוקה הכי גדולה שלנו היא דווקא בחלקים של פרויקטים שעוד לא יצאו לביצוע בגלל הנושא של הרשויות. כל המשרדים עובדים מהבית וערוכים, והיה אפשר לצפות גם מהרשויות שימשיכו לעבוד, שנוציא היתרים ונהיה מוכנים לעבודה ביום שאחרי המשבר. יש כמה אלפי יחידות דיור בהיתרים שהייתי מאוד רוצה שבמהלך אפריל יהיו היתרים. צריך איזו יד מכוונת.

"ברגע שאין עבודה הרבה משרדי תכנון הוציאו עובדים לחל"ת. הרעיון הוא לעשות פעולה שתעודד פרודוקטיביות. שהממשלה תיתן לעובדים את אותו הכסף, אבל בתנאי שהם עובדים והמעסיק מתחייב לשלם את יתרת השכר. דווקא להאיץ את העבודה, כדי שנהיה מוכנים ליום שאחרי".

גיל שנהב, בעלים של המשרד כנען שנהב אדריכלים, המעסיק 35 עובדים, מספר ש"אף עובד במשרד לא פוטר או הוצא לחל"ת. ברמה יומית אנחנו בודקים שלכל אחד יש על מה לעבוד. חיברנו את כל העובדים לרשת של המשרד כי התוכנות שלנו כבדות ואי אפשר להתקין אותן על המחשבים בבית. 

"יש ירידה קלה בהיקף העבודה, למשל השעו לנו חמישה פרויקטים, אבל אנחנו נערכים ליום שאחרי. העובדים שהפרויקטים שלהם הושעו עוזרים לאחרים. בתקופה הזו מתגלים הערכים האמיתיים של העובדים ושל המשרד ואנשים נרתמים עובדים בשעות לא שגרתיות. גם עיריות שאנחנו עובדים איתן נרתמות אבל אם ישעו את הפעילות הכול ייעצר וכל עסק מפחד להיכנס לבור תזרימי.

"אנחנו לא מבקרים את העובדה שהמדינה מוציאה לחל"ת, כי אם אתה בית מלון שנסגר זה הפתרון. אבל במקום שיש עבודה, אם תיתן תמיכה במקום לפטר אנחנו נילחם בשיניים כדי לא לשחרר את העובדים. המשבר הזה ייגמר מתישהו ואנחנו נרצה לחזור לשגרה.

"הנושא של יחסי עבודה וביטחון תעסוקתי ושל הזדהות העובד עם מקום העבודה ושמירה על ההון האנושי זה נושא שעובדים עליו שנים. חבל בשלושה חודשים קשים להרוס את המארג האנושי הכל כך חשוב הזה. יש חיים אחרי הקורונה".

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

צמיחת ענק ב־2025 והיעד לשנה החדשה: ענקיות השבבים נערכות לשיא חדש

המרוץ לבינה המלאכותית הוביל את חברות הטכנולוגיה הגדולות למכירות שיא של 400 מיליארד דולר בשנה החולפת ● אנבידיה לבדה צפויה למכור ב־383 מיליארד דולר ב־2026 ● אולם, מחסור ברכיבים חיוניים, לצד שאלות על היכולת לגייס מימון - מאיימים על הצמיחה

פרופ' מייקל היידן / צילום: יח''צ

האיש שמאחורי אקזיט שטבע פספסה: "אנחנו בתור הזהב של הביומד"

פרופ' מייקל היידן, מהגנטיקאים הבכירים בעולם, עזב את טבע כשהייתה שקועה בבור של חובות, וקיבל ממנה שני מוצרים שהחלה לפתח ● אחד מהם הפך בספטמבר האחרון לאקזיט של עד 3.5 מיליארד דולר, כמעט כנגד הסיכויים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על שתי החברות שהקים וצופה עתיד מזהיר לתעשייה

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

התיירים עדיין לא חוזרים לישראל, אבל בענף התיירות יכולים לחייך

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על שבוע של ירידות למעט בענף התיירות, שגם סיים את 2025 עם עלייה דו־ספרתית במחזור ההכנסות

מערכת הגנת הגבולות של תע''א / צילום: תע''א

לקוחות מחו"ל כבר מתעניינים: תע"א חושפת מערכת הגנת גבולות חדשה

פתרון הגנת הגבולות, הטומן בחובו אלגוריתמים ובינה מלאכותית ברמות המתקדמות ביותר, משלב שיטות לחימה חדשות מבוססות כלים אוטונומיים מסוגים שונים הפועלים בסנכרון משימתי תחת מערכת ניהול מרכזית ● מנכ"ל תע"א: "הטופוגרפיה והגבולות של מדינת ישראל הם מהמורכבים והמאתגרים שיש בעולם"

שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חנו בחניה בבניין במשך 48 שנים. ביהמ"ש קבע שהיא לא שלהם

המפקח על המקרקעין קבע כי שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות - החלטה שצפויה להסיר חסמים משמעותיים בפרויקטים של התחדשות עירונית

מלחמת ''חרבות ברזל''. חוסר ודאות הוא מילת המפתח / צילום: ap, Leo Correa

"חרבות ברזל" בבית המשפט: מתי מלחמה היא “כוח עליון”, ומתי זו רק מילת קוד?

מי יפצה על האיחור במסירת הדירה, איך מוכיחים שאתר בנייה נסגר בגלל המלחמה, ולמה הקניונים לא ממהרים לתבוע את השוכרים? ● גלובס עושה סדר במצב המשפטי בעקבות המלחמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו דוח מיוחד עם ברט באייר, פוקס ניוז, 31.12.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתניהו סיפר שהשופטים ייחסו לתביעה "מניעים פוליטיים". זה לא מה שקרה

אומנם השופטים המליצו למדינה לשקול ויתור על אישום השוחד בתיק 4000, אך לא ייחסו לפרקליטות מניעים פוליטיים בפתיחת התיק או בניהולו ● המשרוקית של גלובס

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

מדינת ישראל גייסה הלילה 6 מיליארד דולר בחו"ל במרווחים הנמוכים ביותר מאז המלחמה

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, השלים הלילה הנפקה בינלאומית של אגרות חוב דולריות בהיקף של 6 מיליארד דולר ● מדובר בשיפור של כ-34% לעומת ההנפקה שנערכה בשנה שעברה

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים החזקות / צילום: יעל צור

מוקדם מהצפוי: מנורה רוכשת את השליטה ביסודות תמורת 150 מיליון שקל

חברת הביטוח ניצלה את האופציה שניתנה לה לרכישת השליטה בחברת האשראי החוץ בנקאי, כחלק מהסכם האשראי עליו חתמו לפני כשנה ● לחברה אופציה לרכוש את כלל ההחזקות מידי בעלי השליטה שימשיכו להוביל אותה בעת הקרובה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

שליש מהאזרחים בישראל אינם מוגנים כראוי מפני טילים

מקורות לבנוניים: חיזבאללה החל בפריסה חשאית של יחידות הלוחמה שלו, בעקבות מידע מודיעיני לפיו נתניהו קיבל אור ירוק מטראמפ לפתוח במתקפה נרחבת נגד חיזבאללה ● חרדה בצמרת איראן: "חוששים שנהיה הקורבן הבא של טראמפ"; מספר ההרוגים והעצורים בהפגנות ממשיך לטפס ● הסתיים סבב השיחות החמישי בין ישראל לסוריה בפריז בחסות אמריקאית. בכיר ישראלי: השיחות היו טובות ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

כמעט כמו לפני הקורונה: מספר היציאות של הישראלים לחו"ל זינק ב-2025

התיירות היוצאת רשמה ב־2025 התאוששות כמעט מלאה לעומת תקופת הקורונה ● yes קיימה אירוע השקה לשיתוף־הפעולה עם HBO MAX לקראת כניסת השירות לישראל ● ובכירים מחברות טכנולוגיה ישראליות הפועלות בניו יורק פתחו את המסחר בבורסה בת"א ● אירועים ומינויים

הפגנות חקלאים בצרפת נגד ההסכם עם אמריקה הלטינית / צילום: ap, Fred Scheiber

גרמניה ואיטליה לוחצות, צרפת מתבצרת: תפנית במאבק על הסכם עם אמריקה הלטינית

האיחוד האירופי קרוב לחתימה היסטורית עם מדינות "מרקוסור" הדרום אמריקאיות, על הסכם להסרת רוב המכסים ההדדיים בין שני הגושים ● לאחר שאיטליה כבר הסירה את התנגדותה, תמורת פיצויים לחקלאים שלה, צרפת נותרת בודדה במערכה נגד ההסכם, מחשש למהומות במדינה

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

צורי דבוש בעל שליטה קליל / צילום: איל יצהר

מרוויחה כפול מקליל: מה עמד מאחורי הרכישה החדשה של צורי דבוש?

ביטול היטל ההיצף על יבוא אלומיניום הנחית מכה נוספת על קליל, שמתמודדת גם עם המשבר בענף הבנייה ● בעל השליטה צורי דבוש מסביר מדוע השקיע 44 מיליון שקל ביבואנית גולן צח, ומה היו הגורמים ש"הדליקו אותו" להתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

שדה התעופה בהרצליה. כאלף יחידות דיור ייבנו במקומו / צילום: איל יצהר

ארבע הערות על בליץ מכרזי הקרקעות של סוף השנה

הבליץ של מכרזי רמ"י בדצמבר הכניס לקופתה כמעט 10 מיליארד שקל ● גלובס עם ארבע הערות על מה שמסתתר מאחורי המכרזים

ג'נסן הואנג בכנס CES / צילום: ap, John Locher

אנבידיה חשפה את מוצר הדגל הבא שלה בעידן ה־AI, ושלחה מסר מרגיע למשקיעים

ב־CES, אירוע הטכנולוגיה הגדול בעולם, הציג מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג את "רובין" - מערכת שנועדה לסייע באימון של מודלי בינה מלאכותית ● בכך, הוא העביר מסר למשקיעים במטרה להפיג את החששות מהאטה בשרשרת האספקה: "הפלטפורמה כבר נמצאת בייצור מלא"

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

וויקס מחזירה את העובדים בישראל לחמישה ימים במשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אמזון עלתה ב-3.5%, סנדיסק זינקה ב-27%

נאסד"ק עולה ב-0.4% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● ג'פריס הגדיר את טבע כהשקעה מומלצת ל-2026, המניה עלתה בכ-4% ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, לאחר העליות אתמול ● מחירי הכסף והזהב ממשיכים להתאושש, הנחושת בשיא ● נעילה חיובית באירופה, הפוטסי בשיא

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תשיב 300 מיליון שקל שגבתה ביתר מחברות במכרזים של רמ"י

ביהמ"ש המחוזי אישר הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רמ"י ורשות המסים, לפיו חברות שהשתתפו במכרזים לרכישת מקרקעין, שילמו "הוצאות פיתוח נוספות" וקיבלו קבלה במקום חשבונית מס - זכאיות להחזר מרשות המסים