גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: אלונה ברקת ערערה את מודל הבעלות על קבוצות בישראל

הבעלים של קבוצת הפועל באר שבע ב-13 השנים האחרונות הודיע על עזיבה בגלל סירובם של שחקני הקבוצה לקצץ בשכרם ● סביר להניח שנטישתה היא רק הסנונית הראשונה, מאחר שרבים מבין בעלי ההון שמחזיקים בקבוצות ייאלצו להתמודד בשנים הקרובות עם הצלקות שיותיר משבר הקורונה

אלונה ברקת / צילום: דייאגו מיטלברג
אלונה ברקת / צילום: דייאגו מיטלברג

אלונה ברקת מצאה דרך מילוט נוחה מהפועל ב"ש. אפשר רק להתווכח על הסגנון - כי הרבה קלאסה לא הייתה בעזיבה הזאת. לפני שנה הרצון שלה שלא להמשיך בכדורגל כבר הונח על השולחן עם ההצטרפות למפלגת ימינה, שבסופו של דבר לא צלח. ברקת חזרה לכדורגל עם קולות של מחויבות למועדון, ועכשיו ניצלה - מהר מדי - את המאבק מול השחקנים על קיזוז בשכר בשל משבר הקורונה כדי להודיע (שוב) על סיום דרכה בכדורגל.

נכון לעכשיו ההחלטה של ברקת נראית סופית ומוחלטת. אבל עם לפחות שתי עזיבות קודמות שלא מומשו, גם כאן רצוי להותיר סימן שאלה קטן למקרה של חרטה מצידה.

נכון, הקורונה מרחפת באוויר. לפני פחות משבועיים אמר יו"ר מינהלת הליגה ארז כלפון בראיון כאן ב"גלובס" שהחשש הכי גדול שלו הוא שבעלים יעזבו בחסות המגפה. האם ברקת ניצלה את הסיטואציה? בחסות המשבר הנורא קורים דברים ונוצרות שעות כושר: אחת זורקת מועדון כדורגל, אחר חובר לקואליציה נגד כל ההבטחות שנתן רבע שעה לפני כן.

כנראה שחזינו השבוע בסנונית הראשונה בספורט בישראל. בעיקר כי כדורגל או החזקה בקבוצת ספורט זה משהו שלפחות כאן אין בו היגיון כלכלי. אתה בא אליו בעיניים פקוחות כדי להפסיד כסף. מאחר שאת הכסף של השנים הקרובות בעלי הון יצטרכו לחפש טוב טוב מתחת לאדמה, הכדורגל יהפוך אצל חלקם לנהנתנות שלא מתאימה. הם לא יוכלו להצדיק פיטורים במקומות העבודה האחרים שבהם הם מחזיקים, לצד המשך תשלומי משכורות מנופחות לשחקני כדורגל. במקרה הטוב הם ישמרו את העסק אבל יפעילו אותו רזה, באזורי הברייק-איבן, כמו שתמיד רצו וחלמו לעשות אבל חששו מזעם האוהדים.

את הבקיעים ואת אסטרטגיית היציאה כבר אפשר לראות גם במקומות אחרים. יממה אחרי ההודעה של ברקת, הודיעה גם ז'ילינה, מהקבוצות הגדולות בסלובניה, על פירוק מאותה סיבה - אי הסכמות בין ראשי המועדון לשחקנים על קיצוץ בשכר.

באר שבע תשרוד, קבוצות אחרות לא

העזיבה של אלונה ברקת לא תהרוג את הקבוצה. זו לא עירוני קריית שמונה שתלויה באיזי שירצקי, שביום שיעזוב הקבוצה תמות. באר שבע היא מועדון עם אצטדיון כדורגל ובסיס אוהדים שיכול לייצר כסף כדי לפעול. אולי לא יהיו בו בעתיד הנראה לעין שחקנים יקרים, הוא יפעל בתקציב שיותאם לעידן הקורונה והאין-בעלים. אבל בסופו של דבר הוא ימשוך מתישהו בעל הון אחר.

שאלת המודל המתאים לבעלות על מועדון ספורט תעמוד למבחן בתקופה הקרובה. גם ככה היא מייצרת הרבה מחלוקות. בעיקר בגלל שיש פה מרכיב של קהילה ואוהדים, עשרות רבות של אלפים. הקלות שבה בעלים באים והולכים מייצרים עבור האוהדים תקופה ארוכה שבה הם נותרים עם מועדוני רפאים. הנפילה היא מהירה - כבר ראינו מועדונים שרגע אחד שפכו כסף לא נתפס על כוכבים, וביום שלמחרת ביקשו לחסוך במים למקלחות או מנעו נסיעה בכביש 6.

האם הפתרון של מועדונים שמוחזקים על ידי אוהדים הוא טוב יותר? זה רעיון נחמד ורומנטי, אבל צריך לבחון למה אף מועדון אוהדים בישראל לא הצליח. כנראה כי בסופו של דבר ההבדל בין מה שמסוגל להביא בעל הון לבין מה שאוהדים מוכנים לשים באופן קבוע בקבוצה שמשחקת בליגה הבכירה הוא עצום.

אפשרות שנראית היום טובה ואיתנה מכל היתר להחזקה בקבוצת ספורט היא מודל מרובה בעלים דוגמת מכבי ת"א בכדורסל. מודל בעלות קלאסי לתקופות משבריות. כל בעלים שם את חלקו לפי אחוזי הבעלות, לא הכול נופל על הכתפיים של בעל הון אחד. הבעיה במודל הזה היא ריבוי הדעות והקושי לעתים לחתוך החלטות בשוטף - אחד רוצה להוציא כסף ולרוץ קדימה, זה שלידו קצת יותר מחושב וכו'. קושי בקבלת החלטות, אל מול יתרון גדול של אפשרות לשרידות ארוכת טווח.

למצוא מודל כלכלי שפוי

הדבר היחיד שבעלים צריכים כרגע בכדורגל הוא פלטפורמה כלכלית הגיונית שתאפשר להם לשרוד הרבה זמן. המצב כרגע טוב יותר, יש רגולציה על הוצאות וטיפה יותר שפיות, אבל הוא עדיין רחוק מלהתקיים - בדוח האחרון שהוציאה אופ"א היא הראתה שכ-50% מהקבוצות עדיין מפסידות כסף, וככל שיורדים למטה לאזורי הדמדומים של הקבוצות הקטנות, כך עולה שיעור הקבוצות שמסיימות במינוס.

הכדורגל באזורי הדמדומים מייצר באופן אוטומטי כדור שלג שלילי עבור קבוצות שרוצות לעשות קפיצת מדרגה הישגית. מאחר שהכסף הגדול טמון בהשתתפות במפעלים האירופים, עונה אירופית טובה תצליח לייצר הכנסות ואולי להביא את המועדון לאיזון תקציבי ואולי גם לרווח מסוים. אבל מאחר שהחוזים של השחקנים הם רב-שנתיים, מספיק שמיד אחרי ההצלחה תבוא עונה לא טובה כדי ליצור בור עצום. ואחריה עוד עונה ללא השתתפות במפעלים האירופים (ובכדורגל הישראלי בשנים האחרונות קבוצות לא מצליחות להיכנס לשלב הבתים של המפעלים אירופה) תפער עוד את הבור. וחוזר חלילה.

תוסיפו לבורות האלו את משבר הקורונה ואת אי-הוודאות הכלכלית סביבו, והשאלה שנותרה היא רק מי יהיה הבא שיזרוק את המפתחות אחרי ברקת. אפשר לנחש שזה לא יקרה עוד הרבה זמן.

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

28 שיגורים לעבר הצפון תוך שעה, ללא נפגעים

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה: "שמח לשלם מסים"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים