גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה מספקת ההצצה לדור הבא של הרפואה: "כבר אי אפשר יהיה לחזור לאחור"

ד"ר גליה ברקאי, הראשונה לקבל את פליטי ספינת הקורונה במתחם המבודד ומייסדת מערך הטלה-רפואה בישראל בראיון ל'ליידי גלובס': "עד כה קשה היה לשכנע רופאים לטפל מרחוק, אבל מעכשיו אנשים כבר לא יחזרו אחורה" ● הרופאות שמובילות את המלחמה בנגיף הקורונה בישראל 

גליה ברקאי / צילום: איליה מלניקוב, גלובס
גליה ברקאי / צילום: איליה מלניקוב, גלובס

הרבה לפני המגפה ולפני שהפכה לסמל המאבק בקורונה, ניהלה ד"ר גליה ברקאי את היחידה למחלות זיהומיות בילדים בשיבא. המפנה המשמעותי בקריירה שלה קרה לגמרי במקרה, לפני שלוש שנים, כשפרופ’ יצחק קרייס, היום מנכ"ל שיבא ואז יועץ מטעם משרד הבריאות, כינס ישיבה לבדיקת היתכנות להקמת מערך טלה-רפואה, שירותי רפואה מרחוק באמצעים מתקדמים, במסגרת מרכז החדשנות של בית החולים.

הרופאות שמובילות את המלחמה בנגיף הקורונה בישראל
■ פרופ' גליה רהב: "הבעיה שלנו תהיה להחליט את מי להנשים ואת מי לא"
■ פרופ' גילי רגב: "יכולנו לעצור את התפשטות הקורונה הרבה יותר מוקדם. הזהרתי מראש"

הבוס שלה, פרופ’ אשר ברזילי, שהיה אמור להיות נוכח בפגישה, היה עסוק ושלח אותה במקומו. ברקאי הצטרפה ליושבים בחדר, וככל שהשיחה התקדמה, היא הרגישה שנפתח בפניה עולם חדש. למרות שאין לה רקע טכנולוגי, ואולי בגלל הרצון שהפגינה לצלול לעומק התחום, הציע לה קרייס לעמוד בראש הצוות שיקים את המערך, תפקיד שהביא אותה להיות הראשונה שאת פניה הגלויות ראו נוסעי ה’דיימונד פרינסס’ כשהגיעו מיפן למתחם המבודד בארץ.

על פניו, הרפואה מרחוק נראית הפתרון האולטימטיבי למערכת בריאות קורסת מתת תקצוב וממחסור ברופאים ובשירותים חיוניים, אבל בפועל, עד לפני משבר הקורונה, היו אנשי צוות ופציינטים מסתכלים על ד"ר ברקאי כמו על פסיכית שמנסה לשווק להם מדע בדיוני. "שלוש שנים אני בתחום, וההטמעה מאוד איטית. קשה לשכנע רופאים שאפשר לטפל מרחוק, כי האינסטינקט הראשוני הוא להיות ליד המטופל, לגעת בו".

"מרגישה לא נוח כשהמטופל לא יודע שאני רואה אותו"

ואז הגיע הווירוס. ב-16 בפברואר הודיע לה קרייס ש-12 נוסעי הספינה שלא נדבקו בקורונה בדרכם לשיבא. תוך 72 שעות הפכו מגורי הסטודנטים למתחם מבודד, שאמור היה לאפשר מגורים וטיפול מרחוק בחולים.

"היינו צריכים לארגן את כל הטכנולוגיה על מנת לצמצם את החיכוך עם המבודדים לאפס, כדי להגן על הצוות. למחרת הבאתי את כל חברות ההייטק שאני מכירה, ואמרתי להן, ‘זה מה שאנחנו צריכים, בואו תראו איך אתם יכולים לעזור’.

"כל הסטארט-אפים שבחרנו הם ישראליים. יוניפר, שתרמה את כל הציוד, פיתחה טכנולוגיה שמתחברת לטלוויזיה והופכת אותה לטלפון הנייד שלך, וכך אפשר לנהל שיחות קבוצתיות בצורה הכי פשוטה ונגישה, כי חששנו שחלק מהחולים היותר מבוגרים לא ידעו איך להשתמש באמצעים משוכללים יותר. אנחנו מדברים איתם דרך הפלטפורמה הזאת, מטפלים בהם, וגם הוספנו גיבוי של טלפון קווי וסלולרי, אם לא יסתדרו וירצו לשוחח איתנו או עם בני המשפחה.

"התקנו בחדרים של כל מבודד גם טאבלטים, טאיטו, מכשיר שמאפשר לערוך בדיקות גופניות מרחוק, וסנסורים מתחת למזרן של חברת ארליסנס, שמנטרים קצב נשימות, לב ותנועה, עם אלגוריתם חכם שיודע לנבא הרעה במצב. יש שם גם מערכת ניטור נוספת של חברת ביוביט, שפועלת באמצעות שעון על היד שמתקשר החוצה. יש לנו גם רובוט של חברת אינטאץ, שמאפשר לתקשר עם הצוות הרפואי ולהיכנס במצבי חירום".

תחילת הקשר עם הפציינטים החדשים שלה הייתה מורכבת. "הם ישבו כל אחד בחדר שלו, כי פחדנו שיהיו חיוביים ולא רצינו שיסתובבו. שמנו את כולם על מסך אחד. אמרתי ‘ברוכים הבאים’, נתתי הסבר קצר על מה מצפה להם ואיך הטכנולוגיה עובדת, עם המדחום בחדר, מד סטורציה ולחץ הדם. חלקם התקשו מאוד ולא ידעו להקליד סיסמה באנגלית, כי מעולם לא למדו את השפה.

"הבנו שיש צורך לתת להם סיוע פסיכולוגי וסוציולוגי כחלק בלתי נפרד מהטיפול, וגייסנו צוות התערבות שכולל עובדת סוציאלית, פסיכולוגים ופסיכיאטרים, שיושבים בחדר השיחות ומטפלים במצוקות שלהם. אחרי שבועיים, כשראיתי שהכול עובד כמו שצריך, עברתי לטפל בילדים במתחם".

התקנתם גם מצלמות שמצלמות כל הזמן, זה לא מרגיש מציצני, סוג של ‘האח הגדול‘ במציאות?
"יש מצלמות שמצלמות את השטחים הציבוריים. המצלמות בחדרים מודלקות רק בהסכמת המטופלים או במקרי חירום. הם אלה שמדליקים אותן. וכן, אני מרגישה לא נוח אם אני צריכה לבדוק משהו והמטופל לא יודע שאני רואה אותו".

"להידבק בשחפת זה הרבה יותר גרוע"

היא בת 50, נשואה לנועם, שעובד בחברת התרופות סאנופי, והילדים שלה כבר גדולים, כך שהיא יכולה להתמסר לעבודה בבית החולים בלי רגשות אשם. הבכורה, בת 25, גרה מחוץ לבית, הבן האמצעי חזר תוך כדי המשבר לארץ מטיול שחרור בברזיל, והצעיר חייל בשלישות. "אני נמצאת במקום הכי בטוח, כי אין לי זמן להסתובב במיון או בבית החולים, לשם יכולים לבוא חולי קורונה ולהדביק, אז אני לא חוששת. כזיהומולוגית אני חשופה למחלות הרבה יותר קשות מקורונה. להידבק בשחפת זה הרבה יותר גרוע".

כבר כמה חודשים היא לא הלכה למספרה, וויתרה על התחביב שלה, ללוות כרופאה טיולי ג’יפים אקסטרים. בעבר מצאה זמן להתלוות למשלחות הומניטריות להודו, לסרילנקה אחרי הצונאמי, להאיטי, והצטרפה גם לספינת סיוע בפפואה גינאה. כך שההרפתקה הנוכחית יכולה הייתה להצטרף בקלות לאקזוטיקה שהיא מורגלת בה.

לקורונה יהיו ודאי השלכות קשות, אבל אחת טובה היא ודאית: החסמים בפני הרפואה מרחוק, שד"ר ברקאי נלחמה בהם בכל דרך, יוסרו אחרי שהוכיחה את עצמה כיעילה, ואפילו הכרחית. "למשבר הזה יהיה תפקיד גדול בהפיכת הטלה-רפואה לכלי הכרחי בטיפול בחולים. אני מקווה שנחזור למגע ומפגשים, כי אין להם תחליף, אבל העולם שהיה בעבר השתנה לנצח. אין בנאדם שלא התנסה ב’זום’ או בשיתופי מסך אחרים עם משפחה וחברים, כולם מבינים את יתרונות המדיום.

"הדור החדש, שהתנסה באובר ואמזון ובשירות שליחויות מדויק ומהיר, מבין שיש יתרון למישהו שזמין לו באופן מיידי ובצורה שנוחה לו, גם בשירותי הרפואה. כך שהקורונה הקפיצה אותנו מדרגה, האיצה והסירה חרדות וטכנופוביות. כל העולם היה מגיע לזה, רק הרבה יותר מאוחר".

אז איך ייראה עתיד הרפואה מרחוק?
"אנשים לא יחזרו אחורה. נוכל להכניס טכנולוגיות לניטור מרחוק, לקבל אינפורמציה, הסלולרי יוכל לזהות את הקול, המגע והתנועות שלנו באופן פסיבי, בלי שנצטרך להפעיל שום דבר, הרופאים יוכלו לקבל אינפורמציה מדויקת על המטופלים ויהפכו לאינטגרטורים, שידעו להתחרות במידע הזמין וברופאים זמינים אחרים, והם יידרשו גם לכל המיומנויות העדינות של הכוונה ורגש, כי זה יהיה הערך המוסף שלהם. באופן פרדוקסלי, דווקא כשהטכנולוגיה תשתלט על התחום, האנושיות תיתן את הבידול".

ההכשרות של הצוותים הרפואיים ישתנו לגמרי. לא יסתפקו רק בפרקטיקה ותיאוריה, אלא גם יזדקקו להכשרה טכנולוגית.
"כבר היום יש בשיבא קורס לטכנולוגיה של טיפול מרחוק, שהוא חדש ומאתגר, כי אופי הטיפול משתנה ומצריך הסתגלות של שני הצדדים. הצוות הרפואי יצטרך להסתגל, לא תהיה לו ברירה".

מהי רפואה מרחוק

"הבסיס של הרפואה מרחוק הוא הנגשת שירותי רפואה למקומות מרוחקים מהמרכז או לחולים שמתקשים לצאת מהבית. היה לנו פרויקט שבו ייעצתי במחלות זיהומיות מרחוק, תוך גישה לתיקים הרפואיים של המטופלים. יש לנו מרכז לסוכרת נעורים במבוגרים, שפועל בטכנולוגיה שבה ניתן לראות את הנתונים גרפית. הצוות עובר עליהם ומנהל את הטיפול מול הפציינט מרחוק, פרויקט של שיקום לב שמבוסס על סנסורים שמאפשרים לבנות טיפול שיקומי, שרק 40% מהמטופלים מצליחים להשיג אותו בגלל עומס.

"לראשונה בעולם עשינו אשפוז בית פסיכיאטרי מרחוק, לחולים שמתאים להם אשפוז כזה. הם התאשפזו ללילה אחד בלבד בבית החולים, למדו את הטכנולוגיה, ובבית קיבלו באמצעותה את מגוון הטיפולים, אופרציה שעבדנו עליה במשך שנה והוכיחה את עצמה".

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות