גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ברקליס ישראל: "ישראל עשתה צעד אמיץ; היא מובילה על מדינות אחרות בטיפול במשבר הקורונה"

בנק ברקליס ישראל ליווה את גיוס החוב שהשלימה השבוע מדינת ישראל, בהיקף כולל של 5 מיליארד דולר ● בראיון ל"גלובס" אומר מנכ"ל ברקליס ישראל, אילן פז: "לא יודע לומר אם רואים את סוף המשבר, אבל אני מניח שהרע כבר מאחורינו"

מדינת ישראל גייסה שלשום (ג'), לראשונה בתולדותיה, חוב דולרי ל-100 שנה, והצטרפה בכך למועדון מצומצם של מדינות (ראו טבלה). סדרת איגרות החוב שהנפיקה המדינה, הנושאת ריבית שנתית של 4.5%, היא בהיקף כולל של מיליארד דולר. האג"ח ל-100 שנה הונפקו יחד עם שתי סדרות ל-10 ו-30 שנה, בהיקף כספי כולל של 5 מיליארד דולר.

סדרות האגח הממשלתיות הארוכות בעולם

הצלחת ההנפקה בולטת במיוחד על רקע העיתוי שנבחר, בעיצומו של משבר מגפת הקורונה - מהמשברים הכלכליים החמורים ביותר שידעה כלכלת העולם בעשורים האחרונים, שכבר כיום משווים אותו לשפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30 במאה שעברה.

גם נסיבות ההנפקה לא היו רגילות: המדינה נזקקה לגיוס חוב מהיר כדי לממן את תוכנית החילוץ למשק, שעליה הכריז השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. בשל הדחיפות ואילוצי המגיפה, החליט החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, לערוך את ההנפקה ללא רוד שואו, תוך הסתמכות על האמון והקשרים שנבנו בשנים האחרונות עם משקיעים מוסדיים בכל העולם.

"התזמון כאן חשוב מאוד"

"התזמון כאן חשוב מאוד", אומר אריק בסר, מנהל הנפקות חוב וניהול סיכונים בברקליס לונדון, ששימשו יועצי ההנפקה. "באוצר הבינו בעקבות משבר הקורונה שהם יצטרכו להרחיב את ההנפקות השנה, והתחלנו לעבוד אתם על כל מיני אפשרויות מימון. בתזמון הנוכחי, מדינת ישראל נתפסת עדיין כגוף חזק, גם מבחינת הדירוג - וגם המצב מבחינת הקורונה טוב. זה לא שאתה לא חושש מעט, אבל המומנטום חיובי.

"יום שני האחרון היה יום חזק מאוד בשווקים, ולכן ההמלצה שניתנה בלילה של אותו יום הייתה לצאת למהלך הזה ביום שלישי בבוקר. החשב הכללי מטפח בשנים האחרונות את בסיס המשקיעים ברמה של היכרות אישית עם מנהלי ההשקעות. זה התחיל בטפטוף, וכיום אני יכול להגיד לך שאין משקיע אסייתי מכובד, מיפן, טאיוואן, או מהונג קונג, שלא משתתף בהנפקות האלה".

"המדינה עשתה כאן צעד אמיץ", אומר אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל. "אבל כיועצים חשבנו שזה הדבר הנכון, בשני מובנים: כשאתה מסתכל על המצב היחסי של ישראל לעומת מדינות אחרות בעולם, והטיפול של ישראל במשבר הזה, אז לכולם בעולם ברור שישראל מובילה בתחום הזה. 

"הדבר השני הוא שכשמשקיע מקבל החלטת השקעה בשגרה, יש לו הרבה אפשרויות, אבל כיום כל השווקים סגורים למעט השוק הזה של השקעות באג"ח של מדינות וחברות שנחשבות בטוחות. בגלל זה המשקיעים מוכנים להיכנס רק למה שנחשב The best of the best. ואגב, במשברים הקודמים ראינו שדווקא הגופים החזקים שנכנסו לשוק ראשונים, השיגו את התנאים הכי טובים, בזמן שמי שמחכה בצד עד שהשווקים ישתפרו, משיג בסוף תנאים פחות טובים".

ובכל זאת, אנחנו בשיא המשבר.

"השווקים חטפו חבטה עזה מאוד במהלך חודש האחרון, וכתוצאה מכך התגובה המיידית של המשקיעים הייתה הקפאה טוטלית", אומר פז. "לאט-לאט התחילו להיפתח השווקים של חברות בדירוג השקעה. שווקים כמו הנפקות אקוויטי והנפקות חוב לחברות ללא דירוג השקעה, זה משהו שרלוונטי אולי לחמש חברות בישראל, ששוק המימון העולמי פתוח להן.

"אנחנו רואים שלאט-לאט גם השווקים האחרים מתחילים להיפתח - כמובן בתנאים הרבה יותר גרועים ממה שהחברות האלה ראו רק לפני כמה שבועות. נוצר פה בידול גדול מאוד בין המדינה וחמש החברות הגדולות במשק, שיש להן גישה לשוק, לכל השאר - שעבורן או שהשוק סגור בפניהן לגמרי, או שזה במחירים גבוהים מאוד.

"במשברים היסטוריים אנחנו רואים שהחזרה של משקיעים לשוק ההשקעות היא מדורגת: קודם כל עם החברות הכי טובות והכי מבוססות, ולאט-לאט הם עוברים לחברות יותר 'מסוכנות'. החברות האחרונות שהשוק נפתח אליהן אלה חברות חדשות, כי המשקיעים לא מכירים אותן".

כשאתם אומרים שהשוק מתחיל להיפתח, זה אומר שכבר רואים את סוף המשבר?

פז: "אני לא יודע לומר אם רואים את הסוף, אבל לפי דעתי, הרע מכל כבר מאחורינו. צריך לזכור שמה שמוביל במשבר הזה הוא לא הפקטור הכלכלי. פה זה משהו אקסוגני, שאנחנו לא יודעים לאן הוא הולך. 

"אין ספק שהפגיעה בכלכלה כרגע היא רק בתחילתה. יש גם פגיעה בסקטורים שנחשבים תמיד הכי בטוחים והכי יציבים - חברות קניונים, למשל, שפתאום אין להן הכנסות; חברות אנרגיה, למשל, כשהלקוחות מפעילים סעיפי כוח עליון.

"מצד שני, אם השוק מתחיל להיפתח עכשיו, זה אומר שאנחנו רואים תחתית למשבר בכלכלה הריאלית בעוד שלושה-שישה חודשים".

400 משקיעים מ-40 מדינות בעולם

הקופון שתשלם מדינת ישראל למשקיעים (4.5%) אינו נמוך, אם כי ההשוואה אינה קלה, לאור מיעוט הסדרות המקבילות ל-100 שנה הנסחרות כיום בעולם (ראו טבלה).

אג"ח ל-100 שנה זה לא אפיק השקעה שחביב על ספקולנטים?

בסר: "מי שלוקח אג"ח ל-100 שנה, אלה גופי פנסיה גדולים מאוד, שרוצים לשבת עליהן באסטרטגיית Buy to Hold לאורך כל חיי האיגרת, ממש כמו אג"ח מיועדות. היתרון הגדול של 100 שנה הוא שאתה נועל מימון במחיר סביר ל-100 שנה, והפחד הגדול הוא כמובן שההנפקה לא תצליח.

"פה מדינת ישראל עשתה משהו שלא נעשה אף פעם בלי רוד שואו, אבל ברגע שראינו שהבקשות של משקיעי עוגן מגיעות להיקפים גדולים, יכולנו לתת את הביטחון לאוצר, שאפשר לעשות את העסקה הזאת".

בישראל נשמעת בדרך כלל ביקורת מצד משקיעים מקומיים על כך שהמדינה אינה מאפשרת למשקיעים ישראלים להשתתף בגיוסים בחו"ל. בברקליס מעדיפים לא להתייחס לכך, אבל באוצר טוענים כי הנפקות כאלה נועדו לשמר את בסיס המשקיעים האיכותיים בחו"ל, והן כוללות בדרך כלל הקצאה גם למשתתפים ישראלים. גם ממדי הגיוס - 5 מיליארד דולר - הם בקנה מידה שקצת גדול על השוק המקומי.

בברקליס רואים הישג מיוחד בהנחה שהמדינה נתנה למשתתפים בהנפקה, שהגיעה ל-30 נקודות בסיס, בהשוואה ל-50 עד 100 נקודות בסיס שנתנו חברות גלובליות, כמו אינטל בגיוסים דומים שנערכו באחרונה. בסך הכל, השתתפו במכרז כ-400 משקיעים מ-40 מדינות בעולם. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם