גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיא כל הזמנים במכירות המזון בחודש מרץ 2020: כ-4.4 מיליארד שקל

הסגר, סגירת המסעדות, חג הפסח וביטול החופשות בחו"ל הזניקו את מכירות המזון והמשקאות בישראל ● במרץ 2020 הישראלים קנו ב-1.2 מיליארד שקל יותר מאשר בחודש המקביל אשתקד ● רוב היצרניות רשמו צמיחה דו-ספרתית במכירות ברבעון הראשון של השנה

תור של אנשים בכניסה לסניף של רשת יוחננוף / צילום: איל יצהר, גלובס
תור של אנשים בכניסה לסניף של רשת יוחננוף / צילום: איל יצהר, גלובס

מרץ 2020 שבר את שיאי המכירות של כל הזמנים בשוק המזון: 4.36 מיליארד שקל; מדובר בתוספת מכירות של 1.2 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד - כך עולה מנתוני סטורנקסט, המודדים נתוני מכירות קמעונאיות, שהגיעו לידי "גלובס". היקף המכירות שנרשם במרץ מציג את החודש האחרון כחזק ביותר מאז שהחלה המדידה של סטורנקסט בשנת 2005. הנתונים החריגים הללו הם תוצאה של שילוב בין משבר הקורונה והיערכות הציבור בישראל לחג הפסח שלווה בהסגר.

מכירות מוצרי הצריכה, כולל טואלטיקה וניקיון (FMCG) הסתכמו בסכום אדיר של 5.4 מיליארד שקל, לעומת מכירות מוצרי צריכה בהיקף כולל של 47.3 מיליארד שקל בכל 2019. כך, חודש מרץ 2020 לבדו הביא מכירות בשיעור של כתשיעית מהיקף הצריכה בכל 2019.

הנתונים הללו מבטאים את המציאות שנכפתה על הציבור בישראל, שציין השנה את חג הפסח בהסגר, ללא חופשות בחו"ל, ללא שהייה במלונות, וכשהמסעדות והברים סגורים בכל רחבי המדינה, מה שאומר שחלק גדול יותר מהמוצרים שצרך נצרכו על-ידו בבית.

זאת, בנוסף לפלטפורמות שונות שאינן נספרות בסטורנקסט ותופסות תאוצה בשבועות אלה, דוגמת הסופרמרקט אונליין של קוויק או מכירה ישירה מחקלאים. 

אפקט הקורונה בשוק המזון והמשקאות

פיצוי על אובדן השוק המוסדי

עם זאת, בעוד שחברות המזון נהנות מצמיחה בזירת הפעילות הקמעונאית, חלק ניכר מהפעילות המוסדית שלהן נגדע באחת עם ההשבתה בת החודש של המלונות ושוק ההסעדה.

נזכיר כי ב-2020 וב-2019 חג פסח חל בחודש אפריל, ואולם לא רק הסגר הייחודי השנה הגביר את המכירות במרץ אלא גם המועד המדויק של פסח, שהשנה קרה בתחילת אפריל ואילו בשנה שעברה הוא היה בסוף אפריל.

מניתוח נתוני סטורנקסט שמתייחסים למכירות הקמעונאיות עולה כי בחודש מרץ רכש הציבור הרחב מזון ומשקאות בשווי של יותר מ-470 שקל לאדם, כאשר סך המכירות של מזון ומשקאות בחודש החולף היה גבוה ביותר מ-1.18 מיליארד שקל מהיקף מכירות המזון והמשקאות לציבור הרחב במרץ 2019. הודות לגידול האדיר במכירות במרץ צמח היקף מכירות המזון והמשקאות בישראל מתחילת השנה בשיעור חד גם כן של כ-14.3% לכ-10.6 מיליארד שקל בסיכום הרבעון הראשון של 2020.

לא כל היצרניות נהנו באותה מידה מהזינוק במכירות. בניגוד לצמיחה המהירה של רוב ספקיות המזון, שהגיעה לשיעור דו-ספרתיים, הצמיחה של ליימן שליסל ומאפיית אנג'ל נשארה בשיעור חד-ספרתי, וזאת ככל הנראה על רקע עיתוי פסח ופורים השנה מול אשתקד, שכן תמהיל המכירות שלהן הוא כזה שצריכתו גדל לקראת פורים, ומתכווץ דרסטית לקראת החג הפסח מטעמי כשרות.

בסיכום מרץ עולה כי חברת תנובה, בניהולו של אייל מליס, מכרה בהיקף של 584 מיליון שקל, גידול של 30% לעומת השנה המקבילה אשתקד. הצמיחה הזו הביאה את תנובה לסכם את הרבעון הראשון של 2020 עם תוספת למכירות הקמעונאיות בשיעור של 10.2%.

גם שטראוס ישראל בהובלת אייל דרור נהנתה מצמיחה בשיעור דומה בחודש מרץ מול החודש המקביל אשתקד של כ-31%, למכירות כספיות של 509 מיליון שקל. שטראוס מסכמת את פעילותה ברבעון הנוכחי בעלייה בשיעור של 14.4%.

הצמיחה של אסם, קבוצת המזון הישראלית שבבעלות תאגיד נסטלה השוויצרי, שנמצאת בניהול אבי בן אסאייג ומייצרת פסטה ומוצרים יבשים אחרים עליהם הציבור בישראל הסתער בשבועות האחרונים, הייתה בשיעורים מרשימים עוד יותר. אלה הגיעו לכ-42% מול מרץ אשתקד והסתכמו ב-395 מיליון שקל.

גם החברה המרכזית, שבראשות יורם שגיא, הלוא היא קבוצת קוקה-קולה ישראל והבעלים של טרה, רשמה צמיחה של קרוב ל-21% במרץ מול החודש המקביל אשתקד, לכ-243 מיליון שקל.

צמיחה מואצת במכירות של נטו 

נטו, חברת המזון בניהולו של עמי גולדין, רשמה במרץ את הצמיחה המשמעותית ביותר מבין עשרת חברות המזון הגדולות. מנתוני סטורנקסט, אשר אינם כוללים את הבשר והדגים הטריים של החברה, עולה כי הגידול במכירות נטו עמד על 52% בהיקף של 179 מיליון שקל, מה שממצב אותה כספק החמישי בגודלו בשוק המזון הקמעונאי.

עם זאת, מנתונים שהגיעו לידי "גלובס" מהחברה עולה כי בחודש מרץ הסתכמו מכירות הדגים והבשר הטריים ב-93 מיליון. כך שהמכירות הכוללות של נטו הסתכמו במרץ בכ-272 מיליון שקל, גידול של 55% ביחס למרץ 2019. 

המכירות של נטו, כולל בשר ודגים טריים, הביאו אותה לנתח שוק של 6.1% - לעומת 5.6% שהיה לחברה המרכזית בחודש זה, על-פי חישובי סטורנקסט. עם זאת, בשקלול נתוני הרבעון הראשון כולו עולה כי החברה המרכזית עדיין מחזיקה בנתח שוק שגדול מזה של נטו - 5.8% לעומת 5.7% מכלל המכירות הקמעונאיות בשוק המזון והמשקאות. מכאן נראה כי נטו עשויה להפוך עוד השנה לספק הרביעי בגודלו בישראל במזון ברשתות הסופרמרקטים.

בשקלול מכירות הבשר והדגים הטריים של נטו, עולה כי סך המכירות בשוק בחודש מרץ הסתכם בכ-4.45 מיליארד שקל, המהווה גידול של 37.7% מהמכירות בחודש מרץ 2020 מול החודש המקביל אשתקד. ברבעון הראשון המגמה דומה, כששיעור הגידול הכולל במכירות בשוק גבוה מכפי שהוא ללא שקלול מכירות הבשרים והדגים הטריים של נטו, כשהוא עומד על 14.6% למכירות בהיקף כולל של יותר מ-10.8 מיליארד שקל.

ספקית מזון נוספת שנהנתה מהמציאות הזו היא יוניליוור, שמציגה החודש זינוק במכירות המזון שלה בשיעור של 26.4% ושהסתכמו ב-108 מיליון שקל. נתונים אלה מביאים אותה לסכם את הרבעון עם צמיחה של 9.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. 

היבואנים והספקים נהנו מהסגר

בחינת שיעורי הצמיחה במכירות בחודש מרץ - שהיה "חודש הקורונה" ושהביא עמו שינוי חד במאפייני הצריכה של הציבור הישראלי שיימשך גם לתוך אפריל השנה - מלמדת כי ישנם עוד ספקי מזון נוספים שנהנו מאוד מהצריכה המוגברת דרך רשתות הקמעונאות. למשל, היבואניות דיפלומט ושסטוביץ, שמכירותיהן נסקו על-פי סטורנקסט בכ-37% ו-48% בהתאמה, וביצרני מזון ומשקאות כגון יפאורה, וילי פוד, סוגת, ויסוצקי, מחלבות גד ומ. לסר.

כך, מ. לסר, משווקת הביצים שנהנית מהביקוש האדיר לביצים בימים אלה (ומהמחסור בהם), הציגה צמיחה אדירה של מעל 62% במכירות הכספיות שהגיעו ל-38 מיליון שקל בחודש מרץ לבדו. החברה צפויה ליהנות מהמגמה שחוותה במרץ גם באפריל בגלל היבוא המואץ של ביצים לקראת חג הפסח.

גם סוגת, החברה שמתמקדת בסוכר ובקטניות, ונחשבת לספקית של מוצרי בסיס שהציבור כנראה אגר את מוצריה הרבה מעבר לשימוש המיידי, חוותה צמיחה חריגה במיוחד - גידול של כ-90% במכירות במרץ - 63 מיליון שקל. 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק