גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתב האישום המסתמן נגד חלפן הקריפטו בר מיטלמן: הלבנת הון בהיקף של 84 מיליון שקל

החלטת בית המשפט בנוגע לרכוש שנתפס עם מעצרם של מיטלמן, אביו ושתיים מאחיותיו, חושפת את היקפן המוערך של העבירות המיוחסות לחשודים באמצעות החברות Bitin ו-ב.מ.ל ● הפרקליטות: "התיק בשלבי חקירה אחרונים"

בר מיטלמן, בעלי אתר BITIN, בכתבה בתוכנית "שישי עם אילה חסון" ששודרה בערוץ עשר ב-2018  / צילום: צילום מסך מפייסבוק
בר מיטלמן, בעלי אתר BITIN, בכתבה בתוכנית "שישי עם אילה חסון" ששודרה בערוץ עשר ב-2018 / צילום: צילום מסך מפייסבוק

עדכון: בעקבות הסדר טיעון הוגש כתב אישום מתוקן הכולל רק את בר מיטלמן ואת אביו לב. לידיעה המפורטת

פרקליטות המדינה מתקרבת להגשת כתב אישום נגד בר מיטלמן, בעלי אתר חלפנות הקריפטו Bitin, ונגד אביו ושתיים מאחיותיו, בגין הלבנת הון בהיקף מוערך של 84 מיליון שקל, נוסף על עבירות מס. היקף העבירות המיוחסות לחשודים נחשף כעת, בעקבות החלטה שקיבל בשבוע שעבר בית משפט השלום בראשון-לציון בנוגע לרכוש של החשודים שנתפס במסגרת מעצרם על-ידי המשטרה.

במענה לפניית "גלובס" בעניין נמסר ממשרד המשפטים כי "התיק מצוי בשלבי חקירה אחרונים. ככל שלא יהיה חדש בחומר החקירה המועט שעתיד להתווסף, יישלחו מכתבי שימוע לחשודים בקרוב".

מיטלמן בן ה-27 נעצר על-ידי המשטרה ב-25 בפברואר יחד עם אביו השמאי לב מיטלמן ושתי אחיותיו הצעירות, מיטל מיטלמן בת ה-22 והדר מיטלמן בת ה-21. כפי שנחשף ב"גלובס" בתחילת מרץ, ארבעת בני המשפחה, תושבי ההתנחלות שערי תקווה, נעצרו בחשד למעורבות בביצוע עבירות מס והלבנת הון באמצעות שתי חברות, Bitin ו-ב.מ.ל., שסיפקו שירותי המרה (change) של מטבעות דיגיטליים. האחות מיטל מיטלמן, העוסקת בספורט אקסטרים, מוכרת לצופי הטלוויזיה מהעונה הראשונה של התוכנית "נינג'ה ישראל" ששודרה בערוץ קשת 12 באוגוסט 2018. על-פי החשדות המיוחסים להן, חשבונות הבנק של האחיות שימשו לכאורה לפעילות החברות של אחיהן.

בר מיטלמן ואביו לב, המיוצגים על ידי עו"ד גלעד ברון, שוחררו ממעצרם ב-16 במרץ, כשבועיים לאחר שהשתחררו ממעצרן האחיות מיטל והדר מיטלמן, המיוצגות על ידי עו"ד גיל פרידמן. ב-1 באפריל, כשבועיים לאחר שחרורו ממעצר, מסר בר מיטלמן ל"גלובס": "העסק Bitin.co.il, שעוסק במסחר במטבעות וירטואליים, הוא עסק חוקי, שפעל באישור המשך עיסוק מטעם רשות שוק ההון. אנו פועלים ומקווים להסדיר את כל הבעיות שנוצרו והחשדות לגבי דיווח ותשלום המס מול רשויות המס, ולהסדיר את תשלומי המס על-פי הנדרש בחוק. שאר המעורבים שנזכרו בכתבה, אינם קשורים לבעיות שנוצרו מול רשויות המס, אף שהם חשודים לכאורה בפרשה".

החשד: סיפקו שירותים "לגורמים פליליים"

הכיוון שאליו צועדת הפרקליטות בתיק זה, מסתמן מדברים שנאמרו ביום שישי שעבר על-ידי השופט גיא אבנון מבית משפט השלום בראשון-לציון, בהחלטתו הנוגעת לבקשת מחלקת הסייבר בפרקליטות ויחידת הסייבר הארצית של להב 433 במשטרת ישראל להאריך את תקופת ההחזקה במחשבים, בטלפונים ובהתקני הזיכרון שנתפסו במסגרת מעצרם של בר מיטלמן ושלושת בני משפחתו החשודים עמו בפרשה. במקביל, דן השופט בבקשה של החשודים להשיב להם את המחשבים והטלפונים שנתפסו במסגרת מעצרם, נוסף על רכוש שנתפס, הכולל חשבונות בנק וכלי רכב.

ברקע להחלטתו ציין השופט כי "יחידת הסייבר הארצית, להב 433 בשיתוף יחידת יהלום ברשות המסים חוקרות מאז חודש יולי 2019 חשדות לביצוע עבירות הלבנת הון ועבירות מס על-ידי המשיב 1 (בר מיטלמן), כמי שעמד בראש החברות Bitin ו-ב.מ.ל. אשר סיפקו, לפי החשד, שירותי המרת מטבעות וירטואליים לגורמים פליליים. במהלך החקירה התבררה מעורבות עבריינית עמוקה של אביו של בר, לב מיטלמן, וכן מעורבות ממשית בביצוע עבירות על-ידי אחיותיו של בר (מיטל מיטלמן והדר מיטלמן)".

עוד צוין ברקע להחלטה כי "עם הפיכת החקירה לגלויה נעצרו המשיבים (ב-25 בפברואר 2020) ונתפסו מוצגים רלוונטיים לחקירה ורכוש שנועד לחילוט (בכפוף להגשת כתב אישום בעבירות הלבנת הון). מעצרם של כל המשיבים הוארך מעת לעת, לצרכי חקירה. האחיות שוחררו ממעצר ב-1 במרץ, ואילו בר ולב שוחררו ממעצר ב-16 במרץ. יצוין כי המשיבים נתונים עדיין תחת מגבלות (חלקיות) במסגרת תנאי השחרור שנקבעו".

בהציגו את תמצית טיעוני הצדדים, ציין בית המשפט כי "לטענת המבקשת (המדינה), החקירה נמצאת בשלביה הסופיים, מרבית חומרי החקירה הועברו לידי הפרקליטות, ונראה כי בפרק הזמן הקרוב יישלחו למשיבים הודעות לקראת שימוע. לפי החשד, המשיבים ביצעו עבירות הלבנת הון בהיקף של כ-84 מיליון שקל (הערכה זמנית, חסרים עדיין מקצת ממסמכי הבנקים), ובצידן עבירות מס. שווי הרכוש התפוס נופל לאין ערוך משווי עבירות הלבנת הון, נתון המצדיק המשך תפיסת הרכוש לצורך אפשרות חילוט עתידי. חרף הפער המשמעותי בין שווי העבירות לשווי הרכוש התפוס נעתרה המבקשת לבקשת המשיבים (במהלך משא-ומתן שקדם להגשת הבקשות מושא ההליך דנן), ושחררה חשבון בנק בבעלות לב ורעייתו על יתרות הזכות שבו (כ-300 אלף שקל)".

בית המשפט הוסיף כי "אשר למחשבים המוסדיים וכלל המוצגים, אלה מכילים תשתית ראייתית רלוונטית להוכחת החשדות, ובנוסף המדינה תבקש לחלטם בתום ההליך כמוצגים ששימשו לביצוע עבירות". על-פי החלטת השופט אבנון, הוארכה תקופת התפיסה של המחשבים והטלפונים של החשודים למשך 90 יום נוספים מיום 23 במרץ לצורך השלמת החקירה, כפי שביקשה הפרקליטות, ושאר הרכוש שנתפס יוחזק למשך 180 יום ממועד התפיסה.

לגבי חשבונות הבנק של החשודים שנעצרו, קבע השופט כי "החשבונות נתפסו אך לצורך חילוט תכולתם בשווי עבירות הלבנת הון המיוחסות למשיבים. משכך אני מורה כי יתרות הזכות בחשבונות הבנק, נכון למועד תפיסתם, תופקדנה לחשבון הנאמנות של משטרת ישראל ולחלופין לחשבון הנאמנות של יחידת החילוט בכונס הנכסים הרשמי, לפי שיקול-דעתה של המבקשת, ולאחר מכן ישוחררו החשבונות לבעליהם". נוסף על כך, החליט השופט כי כלי הרכב של בר מיטלמן שנתפסו במסגרת החקירה יושבו לבעליהם, בכפוף לכך שיירשמו על הרכב עיקול ושיעבוד לטובת המשטרה.

בהכרעתו ציין השופט כי "אין מחלוקת בין הצדדים באשר לקיומו של חשד סביר כנדרש בשלב זה של ההליך. בגדרי למעלה מן הצורך אציין כי עוד בדיוני המעצר עמדתי על קיומה של תשתית ראייתית המבססת חשד בעוצמה משמעותית, כזה שרלוונטי לכל אחד ואחד מהמשיבים. אוסיף כי לעת הנוכחית מקובלת עליי הערכת שווי עבירות הלבנת הון שבוצעו על ידי המשיבים (לפי מחזור כספי העסק של המשיב 1, כפי שמגולם בחשבונות הבנק של המשיבים). ניכר כי המבקשת, העומדת על סף השלמת החקירה והגשת הודעות לקראת שימוע, ביצעה את עבודתה באופן יעיל עד מאוד, תוך שיתוף-פעולה פורה בין יחידות חקירה שונות (משטרת ישראל ורשות המסים) ובליווי צמוד של מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה".

עורכי הדין ברון ופרידמן, המייצגים את בני משפחת מיטלמן בפרשה זו, מסרו בתגובה: "נדמה כי שוב אנו פוגשים תיק שלכל היותר עוסק בהיבטי מס אזרחיים, ושבו כלי המעצר משמש למצער כלי חקירתי".

*** חזקת החפות: ארבעת בני משפחת מיטלמן - בר, לב, מיטל והדר - החשודים בפרשה זו, הם בגדר חשודים בלבד במעשים האמורים, ועומדת להם חזקת החפות.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה