גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה לפוליטיקה סינית: "אם הייתה במדינה תקשורת חופשית זה כנראה היה נגמר אחרת"

פרופסור דאלי יאנג מאוניברסיטת שיקגו, מסביר איך היחסים המורכבים בין הממשל בבייג'ינג לבין רשויות במחוז חוביי הובילו לעיכובים בגילוי המגפה ומנסה להעריך איך המשבר ישפיע על הממשל: "הנושא שהכי צריך להדאיג את המנהיגים בסין אלו עשרות מיליוני האנשים שאינם עובדים כרגע"

טקס שנערך לציון סגירת בית חולים מאולתר בווהאן / צילום: רויטרס
טקס שנערך לציון סגירת בית חולים מאולתר בווהאן / צילום: רויטרס

ספרו הראשון של פרופסור דאלי יאנג מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת שיקגו, שיצא לאור ב-1996, עסק בתקופת "הקפיצה הגדולה קדימה", הרפורמה הכלכלית הכושלת של מאו דזה-דונג מסוף שנות ה-50. הרפורמה נועדה להפוך את סין למעצמה תעשייתית, אך במקום הובילה לרעב ענק שהרג עשרות מיליוני בני אדם. הרבה זמן חלף מאז והרבה דברים השתנו בסין, אבל האם חלק מהגורמים שהובילו לקטסטרופה ההיא רלוונטיים גם לאסון הקורונה הנוכחי שפרץ במחוז חוביי?

"חלק מהעניין הוא שסין היא מדינה כל כך גדולה כך שלאזורים השונים יש הרבה מאוד מקום לשיקול דעת ואוטונומיה בכל הנוגע ליישום ההנחיות שמגיעות מבייג'ינג", אומר יאנג, מומחה מוביל למערכת הפוליטית הסינית בראיון ל"גלובס". לדבריו, "יש תמיד פערים בתוך המערכת שהם מאוד חשובים. גם בקורונה היו פערים בין הממשל המרכזי בבייג'ינג לרשויות במחוז חוביי לגבי למי יש סמכויות ואחריות לעשות מה. טכנית סין היא מדינה שמובלת על ידי המפלגה הקומוניסטית אבל גם במפלגה הזו יש 90 מיליון חברים כך שהיא מתמודדת עם אותן בעיות שיש בכל מערכת גדולה כמו בעיית המנהל-סוכן".

דאלי יאנג / צילום: תמונה פרטית

הרשויות לא מסרו מידע אמיתי

באחרונה מופנות מכיוונה של ארצות הברית שלל האשמות נגד סין, למשל שנגיף הקורונה הוא תוצר מהונדס שדלף ממעבדה ואפילו שסין פעלה במכוון להפיצו בעולם. אלא שכרגע לפחות אין ראיות ממשיות המאששות טענות אלו. האשמה המבוססת והמוצקה ביותר נגד סין נכון לעכשיו נוגעת להסתרות ולעיכובים הדרמטיים בשלבים הראשונים של התפרצות הקורונה וזה כשלעצמו לא מעט בכלל.

חולים עם דלקת ריאות מסתורית החלו להגיע לבתי חולים בעיר ווהאן כבר באמצע חודש דצמבר, אך סין הודתה לראשונה כי הקורונה מדבקת מאדם לאדם רק ב-20 בינואר והחלה לנקוט בצעדים משמעותיים רק שלושה ימים אחר כך. העיכוב הזה של חודש הגיע בתזמון הגרוע ביותר, בשיא תקופת הנסיעות הגדולה של לפני ראש השנה הסיני, תקופה הידועה בכינוי ההגירה האנושית הגדולה ביותר בכדור הארץ, מה שתרם להתפשטות המחלה בסין ובעולם.

ממה שאנחנו יודעים כרגע בשלב הראשון, בסוף דצמבר ובתחילת ינואר, היו אלו הרשויות המקומיות בווהאן וחוביי שלא מסרו מידע אמת על ממדי המגפה. מאוחר יותר במהלך ינואר, כשהמנהיגים בבייג'ינג כבר הבינו את חומרת הבעיה, גם הם נמנעו מלעדכן את הציבור במשך זמן ארוך מדי. לכל זה יש כמובן סיבות רבות ואחת מהן היא אותה מערכת יחסים סבוכה בין המרכז בבייג'ינג לבין הרשויות בחוביי. "השלטון המרכזי הדגיש שהרשות המקומית היא האחראית העיקרית וציפה ממנה לעשות דברים מסוימים והרשות המקומית טענה מאוחר יותר שלא הייתה לה סמכות לפרסם שום דבר. כל גורם צמצם את האחריות שלו וכולם במקרה הזה אשמים", אומר יאנג.

לדעת יאנג, המערכת הסינית כולה לקתה במה שאפשר להגדיר כ"חשיבה קבוצתית", התלכדות מסוכנת סביב רעיון מוטעה. "כשאתה מנתח את זה מזווית פסיכולוגית די מדהים איך במשך שלושה שבועות כל הרופאים והמנהיגים מווהאן וחוביי וכל המומחים שנשלחו מבייג'ינג לווהאן המשיכו להגיד שהקורונה בעלת פוטנציאל הדבקה מוגבל. כולם ניסו להקטין את ממדי הבעיה ולומר שהיא לא רצינית", אומר יאנג. "חלק מהסיבה הייתה שהיו רופאים שהוענשו בתחילת ינואר על כך ששיתפו מידע, אבל זה לא רק זה. רופאים בווהאן סיפרו לי שהם יכלו לדבר ובכל זאת לא עשו זאת. כולם ניסו להתאים את עצמם לדעה מסוימת לאורך זמן ארוך ולמי שחשב אחר, כמו נשיא בית חולים אחד לפחות שאני מכיר, לא התייחסו. אני חושב שאם הייתה בסין תקשורת חופשית זה כנראה היה נגמר אחרת. בסוף נדרש הרופא ג'ונג נאנשאן בן ה-80 פלוס, אחד שכבר אין לו מה להפסיד, כדי שיקום ויגיד שיש פה משהו רציני וצריך להתחיל לפעול".

סין לא למדה לקח מהסתרת המידע בימי מגפת הסארס ב-2002-2003?

"רוב האנשים שעקבו אחרי ההתפתחויות השנה יסכימו לדעתי שאותן הטעויות שנעשו בתקופת הסארס חזרו השנה. הלקח מ-2003 הוא שאתה צריך להיות שקוף וחייב למסור מידע לציבור כי זאת הדרך היחידה שבה הציבור יוכל לנקוט צעדים לעצור את המחלה. ובכול זאת גם הפעם היו ללא ספק מקרים שהרשויות המקומיות ניסו להקטין ואפילו להסתיר את המצב. אין ספק שהיו פה ליקויים והזנחה. יש אנשים שטוענים שמדובר בנגיף קורונה חדש ולא מוכר ולכן קשה לזהות אותו, אבל לסין היה את המקרה המקדים של סארס ואם הם היו משתמשים במודל שבנו אז, הם יכלו לגלות את זה בצורה קלה מאוד".

בארה"ב כידוע זועמים על ההתנהלות הסינית . איך אתה רואה את שתי המעצמות האלו משתפות פעולה בעתיד?

"יש ללא ספק מרכיב משמעותי של יריבות ביחסים האלה ואין ספק שהקורונה הגבירה את החשדנות בין המדינות. ארה"ב רואה בסין איום יותר מאשר בעבר וגם סין רואה בארה"ב איום בנושאים מסוימים. מה שמגביר את החשדנות זאת העובדה שיש מנהיגים במשרד החוץ בארה"ב ובסין שממשיכים להאשים אחד את השני. אך באותו הזמן שתי המדינות חייבות למצוא דרכים לתקשר אחת עם השנייה כי אנחנו נמצאים בליבה של מגפה עולמית. אפילו במהלך המלחמה הקרה ארה"ב וברית המועצות מצאו דרך לשתף פעולה כדי להכחיד את נגיף הפוליו, לכן שני הכוחות הבינלאומיים הגדולים חייבים להפגין מנהיגות ולעבוד בצורה בוגרת למען הבריאות העולמית".

"משבר בפרופורציות של צ'רנוביל"

בראיון שנתן יאנג בשלב מוקדם של המשבר לעיתון הסאות צ'יינה מורנינג פוסט הנחשב היוצא בהונג קונג, הוא הגדיר את הקורונה כמשבר "בפרופורציות של צ'רנוביל" עבור הממשל הסיני, השוואה שמתקשרת אוטומטית להשפעת האסון ההוא ב-1986 על נפילת ברית המועצות מספר שנים מאוחר יותר. "אני התייחסתי דווקא להשפעות הפיזיות של הקורונה והיום אנחנו כבר רואים שהשפעות אלו אפילו גדולות יותר מצ'רנוביל שהיה אסון באזור מוגבל", אומר יאנג. "בכל מקרה אני חושב שלראות את צ'רנוביל כגורם מספר 1 שהביא לנפילת ברית המועצות זה פשטני והיו שם הרבה סיבות. לדוגמה אם היה מחיר של 100 דולר לחבית נפט ב-1990 הכול היה יכול להיראות אחרת מבחינת ברית המועצות. גם בנושא ההשפעות הפוליטיות של הקורונה בסין אנחנו צריכים לחכות ולראות. מערכת התעמולה הסינית מאוד עוצמתית אבל יש גם הרבה סינים ששואלים שאלות".

אף שרבים מהמומחים רואים כרגע בקורונה משבר שדווקא מחזק את שלטון המפלגה הקומוניסטית בסין, צריך לזכור ששום דבר עוד לא נגמר. סין הצליחה להשתלט על המצב אך הסכנה לגל שני ממשיכה לרחף בעוצמה מעל המדינה ומאטה מאוד את קצב החזרה לחיים נורמליים. בנוסף הצעדים המחמירים שנקטה סין מול הקורונה גרמו לנזק אדיר לכלכלה המקומית, שרשמה התכווצות היסטורית של 6.8% ברבעון הראשון של השנה.

"מעבר לעניינים מאקרו-כלכליים, הנושא שהכי צריך להדאיג את המנהיגים בסין אלו עשרות מיליוני האנשים שאינם עובדים כרגע. האנשים הללו לא מקבלים שכר או מקבלים תשלום קטן וזה פוגע בהם ובמשפחותיהם", אומר יאנג, "הם עבדו בתעשיית המסעדנות והתיירות וגם במפעלים שרבים מהם לא חזרו לפעול. עכשיו, במיוחד בגלל הסיטואציה בארה"ב ובאירופה, הרבה מפעלים בסין לא מקבלים הזמנות".

מה הרשויות הסיניות יכולות לעשות? עד עכשיו לא ראינו תוכנית חילוץ גדולה כמו בארה"ב שמחלקת כסף לאזרחים .

"אנחנו כבר רואים שסין הגדילה מאוד את הנזילות בתוך הבנקים והכלכלה, אבל כשאנחנו מדברים על סיטואציה של מפעלים שלא עובדים, להזרים עוד כסף למערכת זה לא בהכרח עוזר. אני חושב שהמנהיגות הסינית עובדת על עוד תוכניות אבל לא בטוח שהן ייראו כמו התוכנית האמריקאית. בכל מקרה כל התוכניות הכלכליות כרגע מתייחסות לתקופת הביניים ומאוד תלויות במצב של המגפה בעולם".

ביום שאחרי הקורונה אנחנו נראה יותר מפעלים זרים יוצאים מסין לדעתך?

"כל חברה צריכה לעשות הערכה מחדש של הסיכונים על סמך מה שקרה במלחמת הסחר ובמגפת הקורונה. אני חושב שאף חברה לא רוצה להיות תלויה היום לגמרי במדינה אחת ולכן חשוב לעשות פיזור סיכונים. זה תהליך שהתחיל עוד לפני המגפה. באותו הזמן סין נותרה שוק גדול ולכן חברות גלובליות לא יעזבו את השוק הסיני בקלות. ישנן גם חברות זרות שפשוט אין להן אופציה אחרת בגלל ששרשרת האספקה מרוכזת בסין". 

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות