גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה כמאיץ טכנולוגי: ההזדמנויות והאתגרים של ההייטק המקומי

לדברי אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, החדירה המואצת של השימוש בטכנולוגיה בעת הזו לתחומי השירותים, הפיננסים והתעשייה היא יתרון מבחינת חברות הייטק ועליהן לנצל אותו ● "החסמים הגדולים ביותר אינם טכנולוגיים, לעיתים הם פשוט קונספציה שמרנית; מגפת הקורונה משנה באחת את כללי המשחק"

בתקופת הקורונה ייבחנו יכולות הניהול בארגונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
בתקופת הקורונה ייבחנו יכולות הניהול בארגונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בינת תקשורת מחשבים

משבר הקורונה עדיין בעיצומו והשלכותיו צפויות ללוות אותנו עוד חודשים רבים. סגירה כמעט הרמטית של המשק על שלל החברות, הקניונים, המלונות והמסעדות גרמה לעצירת המסחר. אולם דווקא בצל אחד המשברים הכלכליים והבריאותיים הגדולים של השנים האחרונות, מזהה אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, גם הזדמנויות לכמה שינויים חיוביים שיחולו בעולם.

לדברי בן צור, "המאה הנוכחית רצופה באירועים מכוננים, מהפכות ומשברים: משבר הבועה, מגפת ה-SARS, הסאב פריים, האביב הערבי, שינויי אקלים שיטפונות יובש ובצורת, הטכנולוגיות המשבשות, מהפכת הענן בעולם ה-IT וכעת מגפת הקורונה. זו מאה חדשה של מהפכות כלכליות, מדיניות וחברתיות שמשנה את כל הקונספציות שהכרנו והאמנו בהן עד כה".

על כן, סבור בן צור כי בתקופה זו ייבחנו גם יכולות הניהול בארגונים, אשר תבואנה לידי ביטוי בהתמודדות עם תנאי אי ודאות. מנהלים שידעו לחיות ולפעול בסביבה כזו סביר שיצליחו יותר. "התקופה מייצרת המון שינויים המשפיעים וקשורים אחד בשני, צריך לשחרר קצת את ההגה בהתאם לתוואי השטח."

בן צור, המעורה בעולם ההייטק אומר כי בין הסיבות לכך שהמשבר לא פגע בינתיים, משמעותית, בענף היא כי חלק מהחברות נהנות מחוסן כלכלי טוב יחסית, ובמקרים רבים גם מהנהגה ניהולית טובה. מרבית גופי ההייטק החזקים מתבססים על ראייה ארוכת טווח, חלקם פועלים בתחום השירותים בפתרונות X as a Service, המבוססים על הכנסה חודשית שוטפת והם נפגעים פחות.

אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים / צילום: ניב קנטור

הוא מציין כי בעולם הטכנולוגיה מאמצים מספר שנים את המושג Agility המבטא זריזות וגמישות, אלה הפועלים ליישם אותו יודעים להגיב טוב יותר ומהר יותר לשינויים המתהווים וגם להזדמנויות הנוצרות בעטיו של המשבר ולנצלם נכון לקידום העסקי. יחד עם זאת, חברות ההייטק אינן חסינות לאירועים הנוכחיים, הן חלק מהמשק ומהשוק העולמי ובמקום בו ירדו ביקושים גם חברות אלה עשויות להיפגע וכך גם עובדיהן.

בנוסף, "הניעור" המטלטל של הקורונה כמוהו כסופה התולשת את ענפי העצים החלשים, ומשחררת את היער לצמיחה מחודשת במרחב גדול יותר. שוק העבודה בישראל עמד עד לפני המשבר על שיעורי אבטלה השואפים לאפס. זו מציאות שחנקה את הצמיחה, הגדילה מאוד את עלויות השכר ומכאן את עלות המוצרים וכפועל יוצא הסיטה לא מעט פעילויות לארצות אחרות. בעקבות המשבר הנוכחי ישתחררו עובדים מתעשיות ושירותים שונים וחלקם יפנה להייטק, היצע העובדים יגדל אך הכוח יישאר בידי העובדים. כך שלמרות הכול נוסיף להיות שוק של עובדים ולא שוק של מעסיקים, כיוון שהשוק הישראלי משווע לעובדים מקצועיים. אותן חברות גדולות שיצלחו את המשבר יוכלו לאפשר לעצמן גיוס של עובדים ממעגלים חדשים, שטרם עבדו בו ואולי אף יעברו הסבה מקצועית - על מנת למלא את הביקוש שיהיה לעובדים בהייטק.

התייעלות ואימוץ טכנלוגיה לעבודה מהבית

אחד השינויים הדרמטיים ביותר שהתרחשו במסגרת המשבר הוא המעבר לעבודה מהבית. תוך מספר שבועות, כל העולם עבר לצורת עבודה חדשה. לא עוד פרילנסר או סטארט-אפ כזה או אחר שעובדים כך, אלא חברות ענק שמעבירות את עובדיהם לעבודה מהבית. בן צור אומר כי הכלים הטכנולוגיים התומכים בעבודה מרחוק נמצאים וזמינים זה מספר שנים ובכל זאת לא זכו להצלחה גדולה ולשימוש נרחב.

אין סוף מחקרים נערכו בנושא עבודה מרחוק, אך אף אחד לא חזה ממש אימוץ כל כך מהיר ושימוש מוצלח יחסית בכלים אלה בתוך זמן קצר ביותר. והנה הגיע המשבר והארגונים השמרנים ביותר, שנמנעו משימוש בכלים טכנולוגיים בתחום זה, ביקשו להתקין מערכות חדשות לעבודה מרחוק ואימצו את הכלים הללו ללא תנאי. בתוך ימים בודדים עברה העבודה מרחוק להיות חלק משגרת הפעילות של העולם כולו. מה שמוכיח שהחסמים הגדולים ביותר אינם טכנולוגיים בהכרח לעיתים הם פשוט - קונספציה שמרנית וליתר דיוק חוסר הרצון שלנו לשינוי. מציאות כופה כמו מגפת הקורונה משנה באחת את כללי המשחק, פותחת דלתות, מציבה אתגרים גדולים ומנגד מייצרת שלל הזדמנויות עסקיות חדשות.

בן צור מביא דוגמה: "הגיעה אלינו לבינת דרישה חדשה בשל משבר הקורונה - לאפשר לארגונים להמשיך ולספק שרות ללקוחותיהם גם כשהנציגים עובדים מהבית באמצעות מערכות Contact Center. תחום זה כידוע מופעל בארגונים באולמות גדולים כשכל המוקדנים נמצאים במרחב משותף, דבר שהפך לאסור בימים אלה. בינת נענתה לדרישה והעמידה בתוך ימים ספורים פתרון המאפשר לנציגי השירות לעבוד מהבית באמצעות מכשיר הסמארטפון שברשותם והמחשב הביתי, כאשר למנהל המוקד עדין עומדים הכלים הטכנולוגים לניהול, בקרה ומעקב אחר שיחות המוקד מרחוק. וכך כחלק מהיערכותנו למתן סיוע בתקופת הקורונה אפשרנו התקנת מוקד שכזה עבור הלקוחות תוך 72 שעות בלבד". פתרון כזה למשל שלא נדרש בעבר, מאפשר תפיסת הפעלה חדשה דינמית ויעילה למוקדים גם בעתיד. נראה כי גם לאחר מציאת פתרון למשבר הקורונה, חלק מהרגלי העבודה החדשים ימשיכו ללוות את הארגונים בעבודה השוטפת בהמשך.

"למעשה", מוסיף בן צור, "יש כאן הזדמנות לאימוץ של טכנולוגיות חדשות והתייעלות של מקומות עבודה באמצעות שילוב אלמנטים של עבודה מרחוק. מחקרים רבים מדברים על כך שמדובר בטרנד שהתחיל עוד הרבה לפני הקורונה וצפוי היה להתחזק בשנים הקרובות, אבל אין ספק שהמשבר הנוכחי האיץ את המעבר לעבודה מהבית בקרב גופים שבעבר אפילו לא העזו לשקול פורמט העסקה ופעילות שכזה".

ההתרחקות הפיזית מקדמת שינוי 

לדברי בן צור, העולם נמצא בימים אלה במירוץ בשני מישורים - הטכנולוגי והבריאותי. המירוץ בתחום הבריאות ברור - מציאת חיסון או תרופה לקורונה. לאותן חברות העוסקות בתחום ישנה הזדמנות עסקית משמעותית, שכן מדובר בפתרון לצורך גלובלי החוצה יבשות. המישור השני, הטכנולוגי הוא עשיר ומגוון. כאן המטרה לאפשר לחיות בצל הקורונה, כאשר אותן חברות שיצליחו למצוא פתרונות שייושמו ייהנו מפריצות דרך גדולות בצד העסקי. פתרונות כמו יכולות מהירות של זיהוי חום גוף, ההיגיינה האישית תתפוס תאוצה. בהתאם כל נושא המגע יעבור מ-TOUCH ל-UNTOUCH - עם הרבה יותר טכנולוגיות בינה מלאכותית לזיהוי באמצעות חיישנים בשדות תעופה, בכניסה למקומות עבודה ובמתחמים הומי אדם, תשלום באמצעות סלולר יקבל דחיפה במקום כרטיסי אשראי המועברים מיד ליד, וכמובן שיפור הממשקים של העבודה מרחוק.

עוד אומר בן צור כי "פתרונות הענן יתפסו תאוצה, בזכות יכולות ביזור, גמישות והמשכיות עסקית עבור ארגונים, וגם בשל אופן התשלום עבור שירותים אלה, המאפשר מעבר מהוצאות CAPEX (הוצאות להשקעה) ל-OPEX (הוצאות שוטפות לתפעול) אשר יסייעו בהיבט הכלכלי לארגונים. זאת באמצעות דחייה ופריסת הוצאות יחד עם מודל תמחור, המאפשר התחייבויות לטווח קצר אשר יותר נוחות בתקופת אי ודאות.

"אם מהפכת הדיגיטל שינתה את חיינו בשנים האחרונות והאיצה מאוד אימוץ ושימוש של טכנולוגיות חדשות על ידי הציבור בכלל, באה מגיפת הקורונה ודוחפת קדימה עוד ועוד את האימוץ והשימוש בטכנולוגיה; כופה עלינו התרחקות פיזית גדולה מזו שנכפתה עלינו עד כה על ידי המובייל, הרשתות החברתיות והדיגיטל בכלל".

כל משבר הוא גם הזדמנות

לדברי בן צור, משבר הקורונה יחלוף, מגפות חלפו מן העולם מעצמן או שהאדם מצא להן תרופה. כך, סביר שיקרה גם במקרה הזה ואולם, משבר הקורונה יחרט עמוק בתודעה שלנו, יחדיר בנו מנהגים חדשים, זהירות גדולה יותר, היגיינה, ריחוק פיסי יותר מבעבר והרבה יותר טכנולוגיה בכל מקום סביבנו.

"בזמן הקרוב, אומר בן צור, "אנו נראה הרבה טכנולוגיות שחדירתן לשוק הייתה איטית ועכשיו יקודמו במהירות עקב הצורך בהתאמה למצב - הצורך למצוא פתרונות להתייעלות ארגונית. מדובר במערכות בינה מלאכותית שיוכלו לזהות ולנתח מידע במהירות ובאופן אוטומטי ועוד מגוון אמצעים שיאפשרו המשכיות עסקית גם ברגעי משבר. חברות ההייטק וחברות הטכנולוגיה בכלל עשויות ליהנות מהמשבר הנוכחי לאורך זמן בשל חדירה מואצת של שימוש בטכנולוגיה - על חשבון פעילויות אחרות שזו תחליף בתחומי השירותים, הפיננסים, התעשייה ובכלל העשייה שלנו".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו