גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה כמאיץ טכנולוגי: ההזדמנויות והאתגרים של ההייטק המקומי

לדברי אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, החדירה המואצת של השימוש בטכנולוגיה בעת הזו לתחומי השירותים, הפיננסים והתעשייה היא יתרון מבחינת חברות הייטק ועליהן לנצל אותו ● "החסמים הגדולים ביותר אינם טכנולוגיים, לעיתים הם פשוט קונספציה שמרנית; מגפת הקורונה משנה באחת את כללי המשחק"

בתקופת הקורונה ייבחנו יכולות הניהול בארגונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
בתקופת הקורונה ייבחנו יכולות הניהול בארגונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בינת תקשורת מחשבים

משבר הקורונה עדיין בעיצומו והשלכותיו צפויות ללוות אותנו עוד חודשים רבים. סגירה כמעט הרמטית של המשק על שלל החברות, הקניונים, המלונות והמסעדות גרמה לעצירת המסחר. אולם דווקא בצל אחד המשברים הכלכליים והבריאותיים הגדולים של השנים האחרונות, מזהה אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, גם הזדמנויות לכמה שינויים חיוביים שיחולו בעולם.

לדברי בן צור, "המאה הנוכחית רצופה באירועים מכוננים, מהפכות ומשברים: משבר הבועה, מגפת ה-SARS, הסאב פריים, האביב הערבי, שינויי אקלים שיטפונות יובש ובצורת, הטכנולוגיות המשבשות, מהפכת הענן בעולם ה-IT וכעת מגפת הקורונה. זו מאה חדשה של מהפכות כלכליות, מדיניות וחברתיות שמשנה את כל הקונספציות שהכרנו והאמנו בהן עד כה".

על כן, סבור בן צור כי בתקופה זו ייבחנו גם יכולות הניהול בארגונים, אשר תבואנה לידי ביטוי בהתמודדות עם תנאי אי ודאות. מנהלים שידעו לחיות ולפעול בסביבה כזו סביר שיצליחו יותר. "התקופה מייצרת המון שינויים המשפיעים וקשורים אחד בשני, צריך לשחרר קצת את ההגה בהתאם לתוואי השטח."

בן צור, המעורה בעולם ההייטק אומר כי בין הסיבות לכך שהמשבר לא פגע בינתיים, משמעותית, בענף היא כי חלק מהחברות נהנות מחוסן כלכלי טוב יחסית, ובמקרים רבים גם מהנהגה ניהולית טובה. מרבית גופי ההייטק החזקים מתבססים על ראייה ארוכת טווח, חלקם פועלים בתחום השירותים בפתרונות X as a Service, המבוססים על הכנסה חודשית שוטפת והם נפגעים פחות.

אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים / צילום: ניב קנטור

הוא מציין כי בעולם הטכנולוגיה מאמצים מספר שנים את המושג Agility המבטא זריזות וגמישות, אלה הפועלים ליישם אותו יודעים להגיב טוב יותר ומהר יותר לשינויים המתהווים וגם להזדמנויות הנוצרות בעטיו של המשבר ולנצלם נכון לקידום העסקי. יחד עם זאת, חברות ההייטק אינן חסינות לאירועים הנוכחיים, הן חלק מהמשק ומהשוק העולמי ובמקום בו ירדו ביקושים גם חברות אלה עשויות להיפגע וכך גם עובדיהן.

בנוסף, "הניעור" המטלטל של הקורונה כמוהו כסופה התולשת את ענפי העצים החלשים, ומשחררת את היער לצמיחה מחודשת במרחב גדול יותר. שוק העבודה בישראל עמד עד לפני המשבר על שיעורי אבטלה השואפים לאפס. זו מציאות שחנקה את הצמיחה, הגדילה מאוד את עלויות השכר ומכאן את עלות המוצרים וכפועל יוצא הסיטה לא מעט פעילויות לארצות אחרות. בעקבות המשבר הנוכחי ישתחררו עובדים מתעשיות ושירותים שונים וחלקם יפנה להייטק, היצע העובדים יגדל אך הכוח יישאר בידי העובדים. כך שלמרות הכול נוסיף להיות שוק של עובדים ולא שוק של מעסיקים, כיוון שהשוק הישראלי משווע לעובדים מקצועיים. אותן חברות גדולות שיצלחו את המשבר יוכלו לאפשר לעצמן גיוס של עובדים ממעגלים חדשים, שטרם עבדו בו ואולי אף יעברו הסבה מקצועית - על מנת למלא את הביקוש שיהיה לעובדים בהייטק.

התייעלות ואימוץ טכנלוגיה לעבודה מהבית

אחד השינויים הדרמטיים ביותר שהתרחשו במסגרת המשבר הוא המעבר לעבודה מהבית. תוך מספר שבועות, כל העולם עבר לצורת עבודה חדשה. לא עוד פרילנסר או סטארט-אפ כזה או אחר שעובדים כך, אלא חברות ענק שמעבירות את עובדיהם לעבודה מהבית. בן צור אומר כי הכלים הטכנולוגיים התומכים בעבודה מרחוק נמצאים וזמינים זה מספר שנים ובכל זאת לא זכו להצלחה גדולה ולשימוש נרחב.

אין סוף מחקרים נערכו בנושא עבודה מרחוק, אך אף אחד לא חזה ממש אימוץ כל כך מהיר ושימוש מוצלח יחסית בכלים אלה בתוך זמן קצר ביותר. והנה הגיע המשבר והארגונים השמרנים ביותר, שנמנעו משימוש בכלים טכנולוגיים בתחום זה, ביקשו להתקין מערכות חדשות לעבודה מרחוק ואימצו את הכלים הללו ללא תנאי. בתוך ימים בודדים עברה העבודה מרחוק להיות חלק משגרת הפעילות של העולם כולו. מה שמוכיח שהחסמים הגדולים ביותר אינם טכנולוגיים בהכרח לעיתים הם פשוט - קונספציה שמרנית וליתר דיוק חוסר הרצון שלנו לשינוי. מציאות כופה כמו מגפת הקורונה משנה באחת את כללי המשחק, פותחת דלתות, מציבה אתגרים גדולים ומנגד מייצרת שלל הזדמנויות עסקיות חדשות.

בן צור מביא דוגמה: "הגיעה אלינו לבינת דרישה חדשה בשל משבר הקורונה - לאפשר לארגונים להמשיך ולספק שרות ללקוחותיהם גם כשהנציגים עובדים מהבית באמצעות מערכות Contact Center. תחום זה כידוע מופעל בארגונים באולמות גדולים כשכל המוקדנים נמצאים במרחב משותף, דבר שהפך לאסור בימים אלה. בינת נענתה לדרישה והעמידה בתוך ימים ספורים פתרון המאפשר לנציגי השירות לעבוד מהבית באמצעות מכשיר הסמארטפון שברשותם והמחשב הביתי, כאשר למנהל המוקד עדין עומדים הכלים הטכנולוגים לניהול, בקרה ומעקב אחר שיחות המוקד מרחוק. וכך כחלק מהיערכותנו למתן סיוע בתקופת הקורונה אפשרנו התקנת מוקד שכזה עבור הלקוחות תוך 72 שעות בלבד". פתרון כזה למשל שלא נדרש בעבר, מאפשר תפיסת הפעלה חדשה דינמית ויעילה למוקדים גם בעתיד. נראה כי גם לאחר מציאת פתרון למשבר הקורונה, חלק מהרגלי העבודה החדשים ימשיכו ללוות את הארגונים בעבודה השוטפת בהמשך.

"למעשה", מוסיף בן צור, "יש כאן הזדמנות לאימוץ של טכנולוגיות חדשות והתייעלות של מקומות עבודה באמצעות שילוב אלמנטים של עבודה מרחוק. מחקרים רבים מדברים על כך שמדובר בטרנד שהתחיל עוד הרבה לפני הקורונה וצפוי היה להתחזק בשנים הקרובות, אבל אין ספק שהמשבר הנוכחי האיץ את המעבר לעבודה מהבית בקרב גופים שבעבר אפילו לא העזו לשקול פורמט העסקה ופעילות שכזה".

ההתרחקות הפיזית מקדמת שינוי 

לדברי בן צור, העולם נמצא בימים אלה במירוץ בשני מישורים - הטכנולוגי והבריאותי. המירוץ בתחום הבריאות ברור - מציאת חיסון או תרופה לקורונה. לאותן חברות העוסקות בתחום ישנה הזדמנות עסקית משמעותית, שכן מדובר בפתרון לצורך גלובלי החוצה יבשות. המישור השני, הטכנולוגי הוא עשיר ומגוון. כאן המטרה לאפשר לחיות בצל הקורונה, כאשר אותן חברות שיצליחו למצוא פתרונות שייושמו ייהנו מפריצות דרך גדולות בצד העסקי. פתרונות כמו יכולות מהירות של זיהוי חום גוף, ההיגיינה האישית תתפוס תאוצה. בהתאם כל נושא המגע יעבור מ-TOUCH ל-UNTOUCH - עם הרבה יותר טכנולוגיות בינה מלאכותית לזיהוי באמצעות חיישנים בשדות תעופה, בכניסה למקומות עבודה ובמתחמים הומי אדם, תשלום באמצעות סלולר יקבל דחיפה במקום כרטיסי אשראי המועברים מיד ליד, וכמובן שיפור הממשקים של העבודה מרחוק.

עוד אומר בן צור כי "פתרונות הענן יתפסו תאוצה, בזכות יכולות ביזור, גמישות והמשכיות עסקית עבור ארגונים, וגם בשל אופן התשלום עבור שירותים אלה, המאפשר מעבר מהוצאות CAPEX (הוצאות להשקעה) ל-OPEX (הוצאות שוטפות לתפעול) אשר יסייעו בהיבט הכלכלי לארגונים. זאת באמצעות דחייה ופריסת הוצאות יחד עם מודל תמחור, המאפשר התחייבויות לטווח קצר אשר יותר נוחות בתקופת אי ודאות.

"אם מהפכת הדיגיטל שינתה את חיינו בשנים האחרונות והאיצה מאוד אימוץ ושימוש של טכנולוגיות חדשות על ידי הציבור בכלל, באה מגיפת הקורונה ודוחפת קדימה עוד ועוד את האימוץ והשימוש בטכנולוגיה; כופה עלינו התרחקות פיזית גדולה מזו שנכפתה עלינו עד כה על ידי המובייל, הרשתות החברתיות והדיגיטל בכלל".

כל משבר הוא גם הזדמנות

לדברי בן צור, משבר הקורונה יחלוף, מגפות חלפו מן העולם מעצמן או שהאדם מצא להן תרופה. כך, סביר שיקרה גם במקרה הזה ואולם, משבר הקורונה יחרט עמוק בתודעה שלנו, יחדיר בנו מנהגים חדשים, זהירות גדולה יותר, היגיינה, ריחוק פיסי יותר מבעבר והרבה יותר טכנולוגיה בכל מקום סביבנו.

"בזמן הקרוב, אומר בן צור, "אנו נראה הרבה טכנולוגיות שחדירתן לשוק הייתה איטית ועכשיו יקודמו במהירות עקב הצורך בהתאמה למצב - הצורך למצוא פתרונות להתייעלות ארגונית. מדובר במערכות בינה מלאכותית שיוכלו לזהות ולנתח מידע במהירות ובאופן אוטומטי ועוד מגוון אמצעים שיאפשרו המשכיות עסקית גם ברגעי משבר. חברות ההייטק וחברות הטכנולוגיה בכלל עשויות ליהנות מהמשבר הנוכחי לאורך זמן בשל חדירה מואצת של שימוש בטכנולוגיה - על חשבון פעילויות אחרות שזו תחליף בתחומי השירותים, הפיננסים, התעשייה ובכלל העשייה שלנו".

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט