גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חושב פרופ' ירון זליכה על המהלכים של הנהלת רשת 13?

בחוות-דעת כלכלית שגיבש עבור עובדי חדשות 13, טוען זליכה כי הנתונים שהעבירה רשת לעובדים מייצרים תמונה מניפולטיבית ואינם עולים בקנה אחד עם הדרך שבה כללי חשבונאות מקובלים מגדירים דיווח על תזרימי מזומנים

פרופ' ירון זליכה / צילום: שלומי יוסף
פרופ' ירון זליכה / צילום: שלומי יוסף

ארגון העיתונאים מפרסם הבוקר (ב') האשמות חמורות של פרופ' ירון זליכה נגד הנהלת רשת 13, במסגרת חוות-דעת כלכלית שגיבש עבור עובדי חדשות 13. חוות-הדעת אמורה להיות מוצגת במסגרת השימוע שייערך בדירקטוריון רשת על תוכנית הקיצוצים האגרסיבית שמוביל מנכ"ל הערוץ אבי בן טל.

בחוות-הדעת טוען זליכה כי "הנהלת רשת הציגה לעובדים תמונת מצב מניפולטיבית על הנתונים הכלכליים של החברה". לדבריו, "ההכנסות והתזרים שלה אינם מצדיקים או מסבירים את הקיצוץ הדרמטי בחברת החדשות, שיגרום לה נזק בלתי הפיך. אם המהלך ייצא לפועל, קיים איום ביצירת מונופול של חדשות 12 בענף התקשורת, כששני השחקנים האחרים בשוק יתחרו על פירורים בלבד". 

זליכה טוען כי הנתונים שהעבירה רשת לעובדים מייצרים תמונה מניפולטיבית המגלה טפח ומכסה טפחיים. לטענתו, הנתונים אינם עולים בקנה אחד עם הדרך שבה כללי חשבונאות מקובלים מגדירים דיווח על תזרימי מזומנים, ולא בכדי נאלץ בית הדין לעבודה להתערב לשם ביאורם. לדבריו, העובדה שרשת סירבה לדרישת העובדים לחשוף גם נתונים על הוצאותיה, מעוררת שאלות.

לטענת זליכה, "התזרים הקודר שהוצג לעובדים מניח כי בניגוד לעבר, בעלי הערוץ לא יזרימו לו כלל מהונם עד סוף 2020, וכי החברה לא תצליח לקבל הלוואה בערבות מדינה (בניגוד לעסקים אחרים שנפגעו עקב משבר הקורונה). שתי ההנחות מייצגות תרחיש קיצון שלילי, שההסתברות להתממשותו נראית נמוכה".

לטענתו, התמונה המתקבלת מהשוואת הרבעון הראשון של 2020 לתקופה המקבילה אשתקד, ואף בשקלול השבועיים הראשונים של חודש אפריל, שונה מאוד מ"הבור" האדיר שהציגה רשת בפני הוועד ואינה מקימה הצדקה לקיצוץ בהיקף המוצע או דומה לו.

פרופ' זליכה טוען כי יש מגמת ההתאוששות במשק ובשוק הפרסום, ולכן תחזית החברה על צניחה דרמטית בהכנסותיה עד סוף השנה נראית מוגזמת, ובכל מקרה, אין לדעתו הצדקה לבצע על בסיסה כבר כעת קיצוץ של 35% בתקציב החברה שיגרום לנזק בלתי הפיך. 

"חלומות באספמיה"

עוד נטען כי הקיצוץ בתקציב חברת החדשות יפגע אנושות בנתח השוק של המהדורה המרכזית, ובכך ישפיע לרעה גם על הכנסות רשת עצמה. את הציפייה של הנהלת החברה להמשך נתוני רייטינג דומים בעידן שאחרי הקיצוץ, זליכה מכנה "חלומות באספמיה" ומעריך כי בתום המהלך, חדשות 13 תתחרה על פירורי צפייה מול "כאן 11", ובשוק ייווצר מונופול של חברת חדשות 12.

לדברי זליכה, המצב יפגע ברשת, בציבור, במפרסמים ובעובדים. לטענתו, גם עיתונאים ש"ישרדו" את הקיצוץ יפנימו את המגמה ויחפשו אחר משרות חלופיות בהזדמנות הראשונה - כך שהיקף העזיבה של העובדים את חדשות 13 כתוצאה מיישום התוכנית צפוי לגדול מעל ומעבר אף לכוונות ההנהלה עצמה. לדבריו, את הנעשה אי-אפשר יהיה להשיב.

רשת טוענת כי היא פטורה מחובת ההשקעה הרגולטורית בחברת החדשות, העומדת כיום החוק על כ-67 מיליון שקל בשנה, שכן הכנסותיה ב-2020 אינן צפויות לעלות על רף הכנסות בסך כ-426 מיליון שקל הקבוע בחוק. לדברי זליכה, "נדהמתי מטענה זו, שאינה מגובה בנתוני העבר שנמסרו על-ידי רשת ובמגמת ההתאוששות המורגשת בשוק הפרסום". 

זליכה מציע שינוי בערוץ שבו יסתמכו על תוצרי חברת החדשות ולא על תוכן בידורי, שהחזר ההשקעה בו מתאפשר רק בהינתן שיעורי צפייה גבוהים וגאות בשוק הפרסום. מודל כזה, לשיטתו, יניב חיסכון דרמטי בהרבה בצד ההוצאות ויהפוך את ההשקעה בערוץ 13 למסוכנת פחות בעבור בעלי המניות שלו.

"האסטרטגיה הקיימת, שבה הערוץ מתפרס על הפקות בידור וחדשות במקביל, מגדילה את הוצאותיו מחד (בדגש על כפילויות במטות ההנהלה) - ומאידך מקטינה את סיכוייו להתבדל מערוץ 12 וליצור לעצמו זהות עסקית שתבטא את המיזוג עם חדשות עשר", הוא כותב.

לסיכום כותב פרופ' זליכה: "אני משוכנע כי אם תשכיל ההנהלה לראות בוועד העובדים שותף לתהליך הבראה ולא תשומה בלבד, ייטב לערוץ 13 ולסיכוייו להבריא אף במתכונתו הנוכחית. אני ממליץ שרשת תגבש במשותף עם הוועד תוכנית התייעלות מסודרת, על בסיס שקיפות ושותפות, להבדיל מ'הנחתות' חד-צדדיות. כיועצם הכלכלי של העובדים, אשמח להעמיד את עצמי לרשותם ככל הדרוש להשגתו".

מרשת 13 נמסר בתגובה: "למרות הצגתם המגמתית של הדברים, רשת 13 לא מנהלת דיאלוג בתקשורת אלא ישירות מול חברת החדשות". 

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר