גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדאי להפנים - בתקופה מאתגרת כזו רק הגמישים שורדים

קצב השינויים המהיר שכולנו חווים כיום דורש מהעולם העסקי היערכות מיידית להווה ולעתיד לבוא. גישת האג'ייל (Agile) לניהול, השואפת ליצור ארגונים גמישים המתאימים עצמם בזריזות לשינויים, יכולה להועיל בכך

גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

ברוך גסול / צילום: בנק הפועלים

הכתבה בשיתוף בנק הפועלים

אנדי גרוב, המנכ"ל המיתולוגי של אינטל, קבע "רק הפרנואידים שורדים", ונראה כי בעקבות מגפת הקורונה כולנו אימצנו את גישתו והפכנו "פרנואידים" לעת מצוא. משרד הבריאות מורה להסתגר בבתים, לעטות מסכות, לרחוץ ידיים כל שעתיים... והיי, מתי לאחרונה לחצתם יד למישהו?

אך עם התמתנות קצב ההדבקה והתייצבות מספר החולים הקשים, מתברר יותר ויותר כי ההשפעה העמוקה והמהותית של משבר הקורונה היא החברתית כלכלית, ולאו דווקא הפגיעה הבריאותית כשלעצמה. עשרות אלפי העסקים שנאלצו לסגור את פעילותם ומעל מיליון מבקשי עבודה חדשים הם פני המשבר בארץ ובעולם.

במקביל לאימוץ כללי התנהגות אישיים חדשים מותאמים למצב, עסקים וחברות חייבים להתאים עצמם לנורמלי החדש (the new normal). כפי שאחרי המשבר הפיננסי של שנת 2008 התאים עצמו העולם הפיננסי לנורמלי חדש של סביבת ריבית אפסית, כעת ניאלץ כולנו, מעסקים זעירים ועד חברות ענק, להתאים עצמנו לנורמלי החדש והפעם בעולם הראלי.

לחזק את יכולת התגובה של הארגון

גישת האג'ייל (Agile) לניהול יכולה לתרום בצורה משמעותית לכל חברה השואפת לחזק את יכולתה להגיב במהירות למציאות המשתנה לנגד עינינו בקצב חסר תקדים. גישה זו תפסה תאוצה בשנים האחרונות. מקורה של הגישה בתהליכי פיתוח תוכנה בתחילת שנות האלפיים, אולם מאז התפתחה והשתכללה וחדרה למגוון תעשיות החל בשירותים, פיננסים, תעשייה וייצור וכמובן ההייטק.

שיטת האג'ייל שואפת ליצור ארגונים גמישים, זריזים ומהירים. ארגונים היכולים להתאים עצמם לשינויים במצב המשקי והתחרותי. הפופולריות של השיטה נבעה בראש ובראשונה מקצב השינוי הגובר, שהוזן ע"י ההתפתחויות הדרמתיות בטכנולוגיה ומהשינויים המהירים בהתנהגות הצרכנים שניזונו משינויים טכנולוגיים אלו.

השבועות האחרונים וקצב השינויים שכולנו חווים מגמדים את קצבי השינוי המהירים שהכרנו לכדי סרט בהילוך איטי. שעורי אבטלה הקופצים כמעט בין לילה מ-4% לשיא היסטורי עגום של מעל 26%; עצירה כמעט מלאה של מסחר ומתן שירות פיזי; העדפה מוחלטת לקניות ברשת ומשלוחים; תעשיות שלמות המפסיקות לפעול; ישיבות צוות ודיוני הנהלה המומרים במפגשי זום ועוד.

נראה כי חברות ומוסדות שפעלו ערב המשבר בשיטות אג'יליות הצליחו לרתום יכולות אלו לשינויים מהירים באופן פעילותם וסיכוייהם לצלוח ואף להצליח בתקופה מאתגרת זאת גבוהים. בפרפרזה על אנדי גרוב, ניתן לומר כי רק הגמישים שורדים.

הדוגמאות מגוונות: החל מיחידות המודיעין 81 ו-8200, שרתמו צוותי משימה למגוון פיתוחים בתחומי ההנשמה המלאכותית, הדאטה והניטור, דרך בתי חולים שהתאימו מחלקות שלמות ואף חניונים לפתרונות אד הוק לטיפול בחולים מדבקים וכלה במסעדות ומתחמי אירוח שהסבו עצמם לפעילות קייטרינג והסעדה.

הבנקים מתאימים עצמם לשינוי ולקצב

משבר הקורונה תפס את הסקטור הבנקאי כולו ואת בנק הפועלים בעיצומו של תהליך שינוי מקיף, כאשר כוחות מנוגדים פועלים על המערכת. מצד אחד בנקים יציבים עם רמות הון ונזילות גבוהות, תוצאה של ניהול קפדני ופיקוח הדוק. מאידך לחץ על המודל העסקי, רגולציה הפועלת להקל על שחקנים חדשים ביחס לבנקים, שינויים משמעותיים בטעמי הלקוחות והתחזקות של מתחרים חדשים בדמות חברות הפינטק וענקיות הטכנולוגיה.

הבנקים מחזקים בשנים האחרונות את חוויית הלקוח בדיגיטל, מסיטים פעילות בנקאית פשוטה לאינטרנט ולאפליקציות ואף משנים מן הייסוד קווי פעילות שלמים כגון תשלומים שעברו בקצב גובר לאפליקציית ביט ודומיה.

אסטרטגיה זאת נחלה הצלחה וע"פ נתוני בנק ישראל אחוז הפעולות המבוצעות בדיגיטל גדל בצורה עקבית, חצה את רף 50%, ובחלק מהבנקים אף הגיע ל-80% בחודש האחרון.

כמו בנקים מובילים בעולם, פעל בנק הפועלים בשלוש שנים האחרונות להתאים עצמו לקצב השינוי המתגבר. על מנת לחזק את המיקוד בלקוחותינו ובמיוחד על מנת לקצר את זמני פיתוח המוצרים, בחר הבנק לאמץ את עקרונות שיטת האג'ייל בתהליכי הפיתוח וניהול המוצרים.

מספר עקרונות מרכזיים עמדו בבסיס ההערכות שלנו בהפועלים לאימוץ הגישה האג'ילית - עקרונות שבהתאמות הנדרשות יכולים לסייע לחברות נוספות להתאים עצמן למציאות המשתנה מול ענינו.

* אג'ייל היא בראש ובראשונה מצב תודעתי (mindset) - מרמת המנכ"ל ועד אחרון העובדים בצוותי המשימה. פתיחה של הסנסורים האישיים והארגוניים להבנה רציפה של מצב השוק, הארגון והפעילות. ולא פחות חשוב הנכונות המתמדת לשנות ולהתאים.

* צוותי משימה קטנים - צוותים של שבעה עד עשרה עובדים, הכוללים את כל הכישורים הנדרשים על מנת ליזום, לפתח ולהעביר לייצור.

* העצמה של הצוותים - עובדים המבינים את המטרה שלשמה הם מתאמצים ומקבלים אוטונומיה לבצע את המשימה בצורה הטובה ביותר על פי שיקול דעתם, הם העובדים המחוייבים והאפקטיביים ביותר.

לדוגמה, עם פרוץ המשבר רצינו לאפשר ללקוחותינו לדחות תשלומי אשראי בצורה הפשוטה ביותר בדיגיטל, יכולת שלא הייתה קיימת עד כה. הגדרנו מטרה תהליך עצמאי דיגיטלי באופן מלא תוך מזעור עלות הדחיה והקלה על תזרים המזומנים. המשימה הוצגה לקבוצה של 10 עובדים. אנשי אשראי, מפתחי back end המכירים את ליבת האשראי של הבנק ומפתחי front end האמונים על חווית הלקוח. קבוצה מופלאה זאת גיבשה את הפתרונות, פיתחה, בדקה ויישמה את הפתרון הנבחר בתוך שבועיים ואפשרה לעשרות אלפי לקוחות להקל על מצבם הפיננסי.

* נכונות לקבל טעויות - זאת תמונת הראי של העצמת העובדים. יש המעדיפים תכנון ארוך טווח ומוקפד, ניתוח של כל תרחיש וסיכון אפשרי, מדרג אישורים מובנה וארוך עד לקבלת החלטה. בגישה האג'ילית, אנו כמנהלים מסמנים כיוון, מקצים את המשאבים וסומכים על הצוותים שיעבדו מהר, יתנסו וילמדו. גם אם טועים בכיוון, הצוותים מזהים את הבעיה מהר ומתקנים את פעילותם. הניסיון שלנו מראה כי ה"בזבוז" מתיקון הטעויות קטן בהרבה מהחיסכון שבזמן ההמתנה עד לקבלת אישורים במתכונת עבודה מסורתית. היום יותר מתמיד It's all about time to market.

* תעדוף רציף - כל חברה יוצרת לעצמה תוכנית עבודה חודשית, רבעונית, שנתית ולעיתים תוכניות ארוכות יותר. הצמדות לתוכנית הנה טעות בסיסית. המטרות וכוכב הצפון של העסק חייבים להיות ברורים, אך הדרך להשיגן, תוכנית הפעולה האופרטיבית חייבת להיות מותאמת באופן רציף למציאות המשתנה, לתהליכי למידה, ולמשוב מוקדם.

* העקרון האחרון, אימוץ גישת ה-MVP, ולא, לא מדובר על ה-Most valuable player ב-NBA. אלא על הגדרה ברורה בכל מוצר או שירות מפותחים - מהו ה-Minimal Viable Product. מהו המוצר או שירות המינימלי איתו ניתן לצאת לשוק מבלי להמתין למוצר המושלם.

לגישה זאת, הרווחת בתעשיית ההייטק, שני יתרונות בולטים: ראשית הקדמת הערך, קבלת ההכנסות וראשוניות בשוק; וחשוב מכך משוב מוקדם המאפשר לצוותי הפיתוח להבין את העדפת הלקוחות הלכה למעשה ולהתאים את המוצרים בגרסאות העוקבות. גישה זו מאפשרת לכל חברה גם להקטין את ההימור על מוצר או שירות חדשים ולוודא רלוונטיות של מאמצי הפיתוח.

בשורה התחתונה, כיום, יותר מתמיד ללקוחותינו אין סבלנות ואין זמן, וכבנק מוביל אנו חייבים לפעול מהר, להבין את צרכי הלקוחות ולתת מענה בעולמות האשראי, התשלומים, ההשקעות ובכלל. תרבות ארגונית קשה לשנות וקשה אף יותר לחקות, אבל אימוץ מתודות ניהול מתקדמות כגון אג'ייל יכולות לסייע להנהלות ולחברות באשר הן.

* הכותב הוא מנהל אגף שבט האשראי הקמעונאי בחטיבת החדשנות והאסטרטגיה,
קבוצת פיתוח מוצרי האשראי הקמעונאי של בנק הפועלים

** המידע המופיע בכתבה זו הינו מידע כללי בלבד ונכון ליום 27.4.2020. המידע יכול להיות חלקי ו/או לא מעודכן ואינו מהווה ייעוץ או תחליף ליעוץ פרטני ו/או מקצועי המתחשב בנתוניו של כל אדם ומותאם לו באופן אישי. לפני קבלת החלטה משפטית ו/או כלכלית מומלץ להיוועץ עם עו"ד או מומחה פיננסי המתמחים בתחום הרלוונטי ואשר יוכלו לייעץ על סמך נתונים ספציפיים שיוצגו בפניהם.

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן