גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערת עסק חי בדוחות קבוצת דלק; גורל עסקיו של יצחק תשובה בידי הנושים

לדברי רואי החשבון, לקבוצת דלק תוכניות לפירעון התחייבויותיה במועד, אולם השלמתן איננה נמצאת בשליטה הבלעדית של החברה, ומשום כך קיימת סכנה להמשך קיומה כעסק חי

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: יוסי כהן
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: יוסי כהן

קבוצת דלק קבוצה , שבשליטת יצחק תשובה, פרסמה היום את דוחותיה הכספיים לשנת 2019, כשעליהם מתנוססת הערת "עסק חי" שצירפו לה רואי החשבון מפירמת ארנסט אנד יאנג (EY) בעקבות התפרצות מגפת הקורונה העולמית והירידה החדה בשווי נכסי בקבוצה.

לדברי רואי החשבון, לקבוצת דלק תוכניות לפירעון התחייבויותיה במועדו, אולם השלמתן איננה נמצאת בשליטתה הבלעדית של החברה, ומשום כך קיימת סכנה להמשך קיומה כעסק חי.

יש לציין כי הן מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק והן בנק לאומי מאיימים כיום על החברה בהעמדת החוב כלפיהן לפירעון מיידי, כאשר מהלך כזה, אם יתרחש, עלול להוביל את קבוצת דלק למצוקה תזרימית קשה, וליצור כדור שלג, שיגרור גם את יתר הנושים לדרוש את כספם באופן מיידי. מכאן הדרך להליך להסדר חוב בחסות ביהמ"ש עלולה להיות קצרה.

נכון להיום, לקבוצת דלק קרן חוב של כ-6 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב שלה משבע הסדרות השונות, ובנוסף לכך חובות לבנקים בארץ ובחו"ל בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל (במונחי קרן החוב). מנגד, מחזיקה החברה במזומנים ובניירות ערך סחירים בשווי של 411 מיליון שקל, ובפיקדונות משועבדים ומוגבלים בסכום של 324 מיליון שקל.

לדברי רואי החשבון, תוכניותיה של קבוצת דלק לשירות החוב נשענות על מימוש נכסים והשקעות, קבלת דיבידנדים מחברות בנות, וכן הגעה להסכמות עם מחזיקי האג"ח והבנקים, שבמסגרתן לא יועמדו ההתחייבויות כלפיהם לפירעון מיידי, ובמקביל החברה תעמיד להם ביטחונות נוספים תוך עדכון תנאי ההסכמים עימם.

"הנהלת החברה מנהלת משאים ומתנים עם בעלי איגרות החוב והמוסדות הפיננסיים ולהערכתה תוכל להגיע להסכמות כאמור, אולם למועד אישור הדוחות הכספיים, הסכמות כאמור טרם גובשו", כותבים עוד רואי החשבון של קבוצת דלק.

כך למשל דרשו מחזיקי האג"ח בשבוע האחרון, כי דירקטוריון דלק יחליט על גיוס הון של 400 מיליון שקל, שמתוכו יגויסו 300 מיליון שקל כבר במהלך חודש מאי, והיתרה, בסך של 100 מיליון שקל, תגויס עד סוף דצמבר השנה. בנוסף דרשו מחזיקי האג"ח כי קבוצת דלק תתחייב שלא לשעבד נכסים נוספים לטובת הנושים המובטחים (בעיקר הבנקים השונים).

בד בבד דרש בנק לאומי ביטחונות נוספים, בדמות שיעבוד על חלק ממניות חברת דלק ישראל הפרטית, וזאת למרות שלטובתו משועבדות יחידות השתתפות של שותפות דלק קידוחים בשווי של כ-300 מיליון שקל, כאשר סך חוב החברה לבנק עומד על כ-100 מיליון שקל בלבד.

איגרות החוב של קבוצת דלק משבע הסדרות השונות נסחרו היום במחירים המשקפים כמחצית מערכן ההתחייבותי (פארי), או אף פחות מכך. סדרה י"ח הקצרה בעלת משך חיים ממוצע (מח"מ) של 1.05 שנים נסחרה לפי תשואת זבל שנתית לפדיון של 100%, ואילו סדרה ל"ד הארוכה, בעלת מח"מ של 3.2 שנים, נסחרה לפי תשואה של 32%.

שיעבוד על 39% מההחזקה בדלק קידוחים

קבוצת דלק מחזיקה ב-54.7% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים בשווי של כ-2.84 מיליארד שקל. עם זאת, כ-39% מיחידות השתתפות של דלק קידוחים שבידי קבוצת דלק, בשווי של כ-2 מיליארד שקל, משועבדות לבנקים בארץ ובחו"ל כנגד הלוואות של כ-1.8 מיליארד שקל.

מעבר לכך מחזיקה קבוצת דלק בנכסים נוספים, ובראשם חברת קידוחי הנפט והגז איתקה (שגם מניותיה משועבדות לבנקים) וחברת תחנות הדלק וחנויות הנוחות דלק ישראל (שמניותיה אינן משועבדות). כמו כן, מחזיקה קבוצת דלק גם בכמה מבנים וקרקעות, וכן בזכויות לקבלת תמלוגי-על ממאגרי הגז בים התיכון.

נכון לסוף 2019, עמד ההון העצמי של קבוצת דלק על 4.1 מיליארד שקל, אולם מאז התפרצה בעולם מגפת הקורונה, שהביאה לקריסת מחירי הנפט והגז בעולם, ולירידה חדה בשווי נכסיה של קבוצת דלק. לדברי החברה, משבר הקורונה הוביל לירידה חדה של 30%-40% בביקוש העולמי לנפט.

"הירידה בביקוש, יחד עם חוסר הסכמות בין ערב הסעודית לרוסיה לגבי הפחתה בייצור, הובילו לתנודתיות חדה במחירי הנפט. בשבועות האחרונים קידמה החברה שורה של מהלכים ופעולות, בהתאם לאסטרטגיה המוצהרת שלה לשיפור הגמישות הפיננסית והנזילות, וליציאה מוצלחת מהמשבר בשוקי האנרגיה העולמיים", מדגישה קבוצת דלק.

כך למשל מכרה קבוצת דלק את החזקותיה בחברות כהן פיתוח ו-IDE, תמורת סכומים של 207 מיליון שקל ו-164 מיליון שקל, בהתאמה. במקביל, פועלת החברה למימוש זכויות ונכסים נוספים, הכוללים, בין השאר, את החזקותיה בדלק ישראל ואת זכויותיה לקבלת תמלוגי-על ממאגרי כריש ותנין, שנמכרו בעבר לחברת אנרג'יאן.

נדרשת לפרוע השנה 2.12 מיליארד שקל

את תוכניותיה להמשך מפרטת קבוצת דלק בדוח תזרים המזומנים החזוי, שצורף לדוחות הכספיים השנתיים. על פי התזרים, נדרשת החברה לפרוע עד סוף 2020 תשלומי קרן וריבית של 821 מיליון שקל למחזיקי איגרות החוב שלה, ובנוסף לכך גם תשלומי קרן וריבית של 1.3 מיליארד שקל לבנקים השונים (בסך הכול 2.12 מיליארד שקל).

את הסכומים העצומים הללו מתכננן החברה לפרוע באמצעות גיוס הון של 400 מיליון שקל, דיבידנדים של 414 מיליון שקל מאיתקה ומדלק קידוחים, ומימוש נכסים בהיקף כולל של 1.5 מיליארד שקל. מימוש זה אמור לכלול את מכירת מניות דלק ישראל, את מכירת הזכות לתמלוגי-על ממאגרי כריש ותנין וכן נכסים אחרים, כגון הנדל"ן שבבעלות קבוצת דלק.

מימוש מוצלח של תוכניות אלו יאפשר לקבוצת דלק לסיים את 2020 עם סכום של כ-1.25 מיליארד שקל בקופה. כך, לצורך פירעון התחייבויות בהיקף כולל של 1.7 מיליארד שקל ב-2021, בונה החברה על דיבידנדים של 537 מיליון שקל מאיתקה ומדלק קידוחים ועל התוויה חדשה של 300 מיליון שקל כנגד שיעבוד יחידות השתתפות של דלק קידוחים.

איתקה הוציאה אשתקד לפועל עסקת ענק ממונפת, שבמסגרתה רכשה את נכסי הגז והנפט בים הצפוני של חברת שברון האמריקאית, תמורת 1.7 מיליארד דולר. העסקה, שהושלמה בנובמבר האחרון, עוררה תהיות אצל חלק מהמשקיעים בשוק ההון, שטענו כי בוצעה במחיר יקר מדי.

מבט על דוחות קבוצת דלק לסיכום 2019 מגלה, כי כבר בדוחות אלו נכללה הפרשה של 199 מיליון דולר (688 מיליון שקל בגין ירידת ערך של נכסי נפט וגז באזור הים הצפוני, בעיקר נכסים שנרכשו משברון), וזאת בין היתר בשל ירידה ברזרבות ובתחזיות לגבי מחירי הנפט והגז. בנוסף, מציינת קבוצת דלק, כי ירידה ממוצעת של כ-20% במחירי הנפט והגז ביחס למחירים ששימשו להערכת השווי לסוף דצמבר, "ייתכן ותוביל לירידת ערך, נטו ממס, של כ-600 מיליון דולר", נוספים.

עוד עולה מהדוחות, כי החברה הבת דלק ישראל סיימה את 2019 עם ירידה של 2.4% בהכנסות ל-4.9 מיליארד שקל, אולם עם עלייה של 28% ברווח מפעולות רגילות ל-164 מיליון שקל. הרווח הנקי זינק ב-2019 ב-30% ל-91 מיליון שקל ואילו ההון העצמי של דלק ישראל עמד בסוף שנה זו על 1.2 מיליארד שקל. שווי הון עצמי זה הוא גם המחיר שאותו מבקשת קבוצת דלק לקבל בעבור מכירת דלק ישראל.

מנכ"ל קבוצת דלק, עידן וולס, מסר היום כי "בחודשים האחרונים חווה ענף האנרגיה העולמי תנודתיות קיצונית שלא נראתה כמותה. קבוצת דלק היא חברה חזקה עם נכסים איכותיים ובעלת שווי נכסי נקי חיובי. הנכסים המצוינים של קבוצת דלק, הנחישות שבה אנו פועלים לילות כימים והמהלכים העסקיים שאנו מקדמים, יאפשרו לנו לצלוח את המשבר ולצאת ממנו מחוזקים". 

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר