גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוביט לקראת אקזיט ענק: מגעים עם אינטל לרכישה תמורת כמיליארד דולר

החברה מנס ציונה שמפתחת אפליקציה לניווט בתחבורה הציבורית צפויה להימכר לענקית השבבים אינטל • אמנון שעשוע, חבר דירקטוריון במוביט, מכהן כסגן נשיא באינטל • מה עומד מאחורי העסקה?

אפליקציית מוביט / צילום: מתוך יוטיוב
אפליקציית מוביט / צילום: מתוך יוטיוב

ענקית השבבים אינטל בדרך לעסקה נוספת בישראל: החברה רוכשת את חברת מוביט הישראלית תמורת כמיליארד דולר. מוביט היא אפליקציה לניווט בתחבורה ציבורית, שאינטל קפיטל - זרוע ההשקעות של אינטל - היא אחת מבעלות המניות שלה. בדירקטוריון מוביט יושב אמנון שעשוע, מייסד ומנכ"ל מובילאיי, שנמכרה גם היא לאינטל. העסקה צפויה להיחתם בימים הקרובים לאחר משא ומתן שנמשך כחודשיים, אחרי פרוץ משבר הקורונה.

מוביט הוקמה ב-2011 על ידי ניר ארז (המנכ"ל), רועי ביק וירון אברון, וגייסה מאז 134 מיליון דולר. בין בעלי המניות שלה נמנים גם קרן ג'מיני, קרן BRM של האחים ברקת, קרן סקויה, אורי לוין מחברת Waze, שגם יושב בדירקטוריון החברה, קרן וינטג' ועוד. זאת העסקה השנייה של אינטל בחודשים האחרונים בישראל, לאחר שרכשה את חברת השבבים הבאנה לאבס בסוף השנה שעברה תמורת 2 מיליארד דולר. אינטל גם עומדת מאחורי הרכישה הגדולה בתולדות ההייטק הישראלי - של חברת מובילאיי - תמורת 15.3 מיליארד דולר.

מוביט פיתחה אפליקציה לניווט בתחבורה ציבורית, שמסייעת לנוסעים לתכנן את נתיב הנסיעה באמצעי תחבורה שונים. בעוד שהאפליקציה בעבור הנוסע היא חינמית, מוביט אוספת מידע רב על דפוסי הנסיעה של אנשים בערים וביניהן. המודל העסקי של החברה בנוי על המידע שהיא מוכרת לרשויות מקומיות, וכן לחברות אחרות שפועלות בעולם התחבורה.

כך למשל, אובר היא לקוחה של מוביט, שמאפשרת לה לתכנן טוב יותר את שירותי הנסיעות שלה, איפה יש יותר נוסעים ולאן הם נעים במהלך היום. זה גם מאפשר לחברות להתמודד טוב יותר עם בעיית ה"מייל האחרון", המרחק שאנשים צריכים לעבור בין הירידה מאמצעי התחבורה הציבורית ועד ההגעה ליעד שלהם. מידע כזה חשוב למשל לחברות הקורקינטים, שזאת הבעיה שהן מנסות לפתור. באתר שלה מדווחת מוביט על יותר מ-800 מיליון משתמשים באפליקציה ברחבי העולם.

"אנשים נוסעים, הולכים ועומדים"

ב-2018, לאחר סבב הגיוס האחרון, אמר המנכ"ל ארז ל"גלובס": "אנחנו אוספים למעלה ממיליארד נקודות מידע על תנועה כל יום. מדובר בנקודות מיקום של כלי תחבורה, אנשים נוסעים, הולכים ועומדים, והיכולת לקחת את המידע הזה ולדעת לאיזה כלי תחבורה לשייך אותו - להפוך את הנקודות לנתיב - אנחנו היחידים שיודעים לעשות את זה. גם בגלל המורכבות של ניתוח המידע, וגם בגלל שלמוביט יש את מאגר המידע הגדול בעולם, בנוגע לתחבורה ציבורית.

"חשוב לנו לפתח את היכולת שלנו לנהל כמויות עצומות של מידע באופן אפקטיבי, עם אינטליגנציה מלאכותית. אנחנו מפתחים את המערכת הזאת בעצמנו, כי זה מידע ייחודי: אנחנו נמשיך לעבוד על פיתוח היכולת שלנו לקחת מידע על כיוון, מהירות ואמצעי תחבורה ולהפוך אותו למידע אפליקטיבי".

"אנחנו צוברים המון מידע סטטיסטי מתנועת האנשים שנותן לעיריות תמונה מלאה של התנועה בעיר", הוסיף ארז באותה שיחה. "כאשר אנחנו מספקים לערים את המידע הזה, שלא היה קיים היום, לעיר יש אפשרות לשפר את תשתית התחבורה העירונית ולהתאים אותה לצרכי התושבים בצורה יותר טובה".

אינטל מנסה לעבור מהפך

אינטל מנסה בשנים האחרונות לשנות את פניה - מחברה שמתקשה להתחבר לסטארט-אפים ונחשבת למשמידה סדרתית של רכישות, היא מנסה לפתח מודל של חדשנות פתוחה. בוב סוואן, סמנכ"ל הכספים שהפך למנכ"ל, מוביל את התהליך הזה בשנה האחרונה, ולא במקרה החברה ביצעה שתי רכישות גדולות בישראל - הבאנה לאבס, שפיתחה שבבים לבינה מלאכותית, ונרכשה תמורת 2 מיליארד דולר; וכעת מוביט.

בשתי החברות האלו הייתה אינטל קפיטל בעלת מניות, וסביר להניח כי יש לזרוע ההשקעות של ענקית השבבים תפקיד משמעותי בהחלטה לבצע את הרכישות. אינטל גם הקימה אקסלרטור חדש בישראל, והעמידה בראשו את צחי וייספלד, שהיה אחראי על תוכנית האקסלרטורים של מיקרוסופט.

ועדיין, מה אינטל מחפשת בחברה כמו מוביט? אם במובילאיי עוד משולבים שבבים חכמים ואלגוריתמים של בינה מלאכותית - שני דברים שמתחברים לפעילות הליבה של אינטל - במוביט הסיפור הוא מידע, ניתוח ועיבוד שלו.

הסיפור של תחבורת העתיד הוא הרבה מעבר לסוללה חשמלית ורכב אוטונומי ואינטל בונה בשנים האחרונות את מעמדה בהקשר הזה בבטחה. הצעד המשמעותי הראשון שלה הוא רכישת מובילאיי כמובן, שגם היא לא זרוע שמפתחת חומרה ותוכנה לרכב האוטונומי, אלא חברת שמייצרת דאטה רב ערך באמצעות הנהגים - משתמשים שלה, המשמשים כ"סנסורים" שאוספים כל העת מידע על סביבתם.

באותו אופן, מוביט היא הרבה מעבר לשירות תכנון הנסיעה שצרכן הקצה רואה. כמו ווייז בשעתה, גם מוביט אוספת כל העת מידע רב ערך על הסביבה העירונית, תוך שהמשתמשים שלה משמשים כסנסורים עבורה. וכמו ווייז בשעתה, היא נעזרת לא רק בדיווח פסיבי של המשתמשים באמצעות עצם השימוש באפליקציה. מוביט נהנית מרוח ההתנדבות האקטיבית של משתמשים שמסייעים לה להעשיר ולטייב את המידע שהיא אוספת. המידע הזה נוגע למסלולי נסיעה, תחנות אוטובוס ועוד.

מוביט טוענת כי בידיה מאגר המידע התחבורתי הגדול בעולם. כך, בעוד המידע של מובילאיי מספק לאינטל מידע על צד הרכב, המידע של מוביט מעניק לה תמונה רחבה על התנהגות כלל האקוסיסטם התחבורתי, מפת הדרכים, רשתות תחבורה ציבורית שונות, ואפילו יכולת להצליב בין רצונות הנוסעים להתנהגות שלהם בפועל. למעשה, החיבור האמיתי פה הוא בין מובילאיי למוביט, ולא במקרה שעשוע הוא זה שמייצג את אינטל בדירקטוריון מוביט.

בפברואר 2018, לאחר סבב הגיוס שבו נכנסה אינטל להשקעה בחברה, אמר מנכ"ל מוביט ל"כלכליסט": "ההשקעה מעידה על כך שאינטל מעוניינת לקחת חלק בעולם המוביליטי, אבל היא גם שחקן גדול בתחום המידע. מדובר על השלמה של מידע שמגיע מכלי רכב בעזרת מידע על ביקוש ותנועה של אנשים בתוך העיר. השילוב הזה יוצר תמונה מלאה מאיפה לאיפה אנשים רוצים לנוע ומתי".

המשבר דווקא מייצר הזדמנות

כך, עם מובילאיי מצד אחד, ומוביט מצד שני אינטל תוכל ליצור מערכת תחבורה כשרות Mobility as a Service כמעט לכל עיר בעולם כבר בעתיד הקרוב, תוך שהיא מבססת את התשתית של הטכנולוגיות האלה מעבדים ושרתים של אינטל שיוצעו בחבילה אחת.

העובדה שאינטל היא חברת ענק, שחיבור עם ממשלות ורגולטורים אינו זר לה, יכולה לסייע לה בהתרחבות במיוחד בתחום התחבורה שבו נודעת חשיבות רבה לקשר עם עיריות וממשלות מצד אחד ומצד שני לגופי השלטון. לרשויות חשוב לעשות עסקים עם גופים גדולים, מוכרים ובעלי תזרים מזומנים שיישארו בשטח גם בעתיד הרחוק.

התזמון של העסקה, בתקופת הקורונה, מפתיע מעט בהתחשב בכך שמדובר באפליקציה שמנהלת מידע על תחבורה ציבורית, כשאנשים מנסים להימנע מלנסוע בה. מנגד, אנשים יעדיפו לתכנן את הנסיעה שלהם ולהיות כמה שפחות זמן באוטובוסים ורכבות. עם זאת, זה לא הסיפור מאחורי העסקה - אלא החיבור לתחבורה חכמה וערים חכמות. זה טרנד שהחל לפני משבר הקורונה אך במידה רבה אפשר להגיד שהוא דוחף אותו קדימה. הסיבה לכך היא שיש הבנה גדולה יותר עד כמה חשוב שיהיה מידע זמין שיאפשר לנהל את חיי התושבים באופן חכם, ויספק שליטה ובקרה לרשויות. בכלל, המשבר הפך אנשים וגופים להרבה יותר דיגיטליים, כך שגם בצד הזה - זאת מגמה חיובית.

מוביט תשלים את מובילאיי

כל עסקת ענק שנחתמת בימים קודרים אלה מלווה בהרמת גבות בעולם ההשקעות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסקה מעולמות האוטו-טק, התחבורה השיתופית והתחבורה בכלל. הענף הגלובלי הזה סופג במהלך משבר הקורונה מהלומות מימין ומשמאל - החל מקריסת הרלוונטיות (וההכנסות) של התחבורה הציבורית בעולם, אפקט שצפוי להימשך עוד הרבה אחרי משבר הקורונה; עבור דרך המצב הפיננסי והלוגיסטי הקשה אליו נקלעה מתחילת השנה כמעט כל שרשרת המזון של תעשיית הרכב, מהיצרנים ועד לספקים ולמשווקים; וכלה בקיפאון בהשקעות באוטו-טק ובהון סיכון בכלל, שמלווה בחיתוך חד בהערכות השווי.

אבל, וזה אבל גדול, אינטל היא שחקנית לטווח ארוך, עם מספיק משאבים שמאפשרים לה להסתכל שנתיים ואפילו שלוש קדימה, הרבה מעבר לאופק הקודר של משבר הקורונה.

בחזון העתידי שאותו היא רואה, מוביט הופכת לחברה משלימה למובילאיי בתחום האסטרטגי של "תחבורה כשירות" (MAAS), שאליו מתכננת אינטל להיכנס בצורה נרחבת בשנים הקרובות בארבע יבשות.

הנדוניה שאותה מביאה מוביט לפעילות ה-MAAS של מובילאיי, שצפויה להתחיל לפעול מסחרית ב-2022, היא איסוף מידע מדויק על הצורך המעשי בשירותי תחבורה ציבורית בערים, מדינות ואפילו יבשות.

נדוניה כזו מאפשרת לחברה דוגמת מובילאיי לבצע אופטימיזציה של השקעת המשאבים העתידיים שלה בתחום ה-MAAS ולשווק ללקוחות העתידיים שלה בשוק הזה, שצפוי לגלגל עשרות מיליארדי דולרים באמצע העשור, חבילת שירותים מושלמת: החל בכלי הרכב האוטונומיים עצמם, עבור דרך שירותי מיפוי מבוססי מיקור המונים ברזולוציה גבוהה וכלה ביכולת ניהול ציי תחבורה אוטונומיים ואופטימיזציה של ההכנסות מהן.

במילים אחרות, כמה "מוניות רובוטיות" צריך להפעיל בשעות מסוימות ובמקומות מסוימים, אילו נתיבים הם הכי טובים עבורן ולהיכן לא כדאי להיכנס. יתר על כן האפליקציה של מוביט יכולה להוסיף לבסיס הנתונים הגלובלי של מובילאיי עוד כמה מאות מיליוני משתמשים שאוספים עבורה מידע.

מובילאיי ומוביט סירבו להגיב לידיעה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה