גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשבר חשף את נקודות התורפה שנוצרו על ידי הגלובליזציה"

דיוויד ווה, מנהל משותף של בנק קרדיט סוויס וראש תחום טכנולוגיה בבנק: "משבר הקורונה לא רק יאיץ מגמות טכנולוגיות שכבר קיימות. בהחלט צפוי גם ניתוח מתבקש ויסודי של תחומים חדשים לפיתוח טכנולוגי"

דיוויד ווה / צילום: EY Israel
דיוויד ווה / צילום: EY Israel

עכשיו, כשנראה שהעולם חוזר לאט ובזהירות לשגרת פעילות תחת הפעלת "אמצעים מיוחדים", אחת השאלות המסקרנות ביותר ששואלים את עצמם משקיעים היא האם וכיצד נגיף הקורונה ישפיע על הפעילות בטווח הארוך ?

"הקורונה בהחלט ישפיע על מגוון מגזרים. אנו לומדים מתקופה זו ונתאים את עצמנו אליה בזמן אמת ובעתיד. למרות שזה לכאורה ברור, נגיף הקורונה מזכיר לנו את חשיבות הבריאות והבטיחות. למעשה כמעט כל ההיבטים בחיינו נבדקים מחדש כדי להבטיח את שני האספקטים האלה. כרגע העדשה שדרכה אנו מסתכלים "מטושטשת" על ידי המגפה. בכל מגזר שמביא אנשים למרחבים ציבוריים - תיירות, מלונאות, הופעות חיות - ישנו משבר אמון בקרב הצרכנים בנוגע לבטיחותם. ברור כי הרבה עבודה תעשה בטווח הקרוב ובעתיד על מנת להחזיר את תחושת הביטחון. עם זאת, אני לא מאמין שהמגפה כשלעצמה תשנה את הענפים האלה באופן קיצוני", כך אומר בריאיון ל"גלובס" דיוויד ווה, מנהל משותף של בנק קרדיט סוויס וראש תחום טכנולוגיה בבנק.

מגזרי טכנולוגיה שונים התבלטו במהלך המשבר. למה אפשר לצפות מתעשיית הטכנולוגיה בעתיד?

"הנה משהו שכדאי לזכור: בעשרים השנים האחרונות, תעשיית הטכנולוגיה רדפה באופן חסר מנוח אחר החדשנות, ושום דבר, בין אם אירועי 11 בספטמבר 2001, בועת הטכנולוגיה שהתפוצצה או המשבר הפיננסי העולמי, לא הסיט אותה מדרך זו. כתוצאה מכך, אותם שינויים טכנולוגיים שיעשו מהפכה כמעט בכל מגזר כלכלי, כבר החלו. המגפה שימשה מבחן לגבולות האפשריים של טכנולוגיה משבשת (disruptive technology). אמצעי העבודה מהבית ומהלכי הסגר לא היו יכולים לקרות ללא חדשנות על פני הרבה סוגים של טכנולוגיה".

"האם אנשים מאמינים כי בימים שלאחר הנגיף ההוצאות ברכישות המקוונות יגדלו? יגדל השימוש בפתרונות עבודה מרחוק ותוכנות שיתוף פעולה? אוטומציה ורובוטים בפסי הייצור? שאלות אלה הן רטוריות במקרה הטוב. משבר הקורונה ללא ספק הטיל סימן קריאה על הערך המוסף של מגזרי טכנולוגיה רבים. לקוחות שלנו מהתחומים הטכנולוגיים מכירים בכך ומתכננים להאיץ מגמות טכנולוגיות שכבר קיימות".

לדיוויד ווה אחריות ישירה על העסקים הגלובליים של הבנק בתחומי טכנולוגיה, מדיה וטלקום, נדל"ן, גיימינג ותיירות. מאז 1996, מר ווה היה חלק מקבוצת הטכנולוגיה של קרדיט סוויס, והוביל את החטיבה הגלובאלית במשך 15 שנה משנת 2005 ועד 2020. 

בעולם שאחרי הקורונה, האם תעשיות ההיי-טק יחזרו למצב של "עסקים כרגיל"?

"עבור הטכנולוגיה, ובתורה גם התעשייה הטכנולוגית, שינוי דינמי ומהיר הוא "עסקים כרגיל". אבל יש לציין שמשבר הקורונה לא רק יאיץ מגמות טכנולוגיות שכבר קיימות. בהחלט צפוי גם ניתוח מתבקש ויסודי של תחומים חדשים לפיתוח טכנולוגי. אני מאמין שמחקרים טכנולוגיים בתחומים כמו שירותי בריאות ותחבורה, למשל, יתעצמו. כמו כן, קיימות הזדמנויות חדשות אשר ידרשו את כל האמצעים הטכנולוגיים העומדים לרשותנו, כולל, בין היתר, פיתוחים בתחומים כמו בינה מלאכותית, מחשוב, סמיקונדוקטורים, פתרונות ענן ובלוקצ'יין. אני יודע שכל לקוחותינו התאגידים וכן בחברות הון סיכון, כבר עכשיו משקיעים מאמצים בבחינת הזדמנויות השקעה פוסט-קורונה חדשות".

אילו תוצאות, חיוביות או שליליות, אנו עשויים לחוות בשנים הקרובות?

"ישנה השקפה רווחת בטכנולוגיה כי בכל ההיסטוריה, השינויים שהתרחשו בעקבות חדשנות מעולם לא התרחשו באותה מהירות כמו שאנחנו חווים היום, ובעתיד הנראה לעין, אנו נסתכל על השינויים שהתרחשו היום וגם אז נאמר שהקצב לעולם לא יהיה שוב כה איטי. מצד שני, הסיכון מצב ההאצה המתמיד הזה הוא שלא ניתן לצפות באותה מהירות את ההשלכות החברתיות, הפוליטיות והכלכליות של החידושים הטכנולוגיים. כתוצאה מכך, השפעתה המשבשת, בין אם זו מכוונת או לא, יכולה להיות רצינית למדי אם לא לאזן אותה. סוגיות הנוגעות לפרטיות, ביטחון ובריאות עלולות שוב להתעורר, כאשר יהיה מאוחר מדי". 

"בצד החיובי, אולי תעשיית הטכנולוגיה היום מרחיבה יותר את המאמצים שלה לעומת העבר. הטכנולוגיה שינתה את העולם בתחומים רבים, היא זו שמאפשרת לנו את "המהיר יותר והטוב יותר". ועדיין המגפה הצליחה לחשוף בפנינו תחומים שהטכנולוגיה מעולם לא התמודדה איתם והם קריטיים עבור החדשנות. אולי המשבר הזה לא רק ימנע משברי בריאות עתידיים, אלא גם יוביל התייחסות לנושאים דומים, כמעט קיומיים, כמו שינויי האקלים. זו הסיבה שיש גם צד חיובי למשבר הזה - המגפה מחייבת אותנו לחשוב מחדש על תחומים שבהם החדשנות הכי נדרשת. זוהי הזדמנות פז, מכיוון שאנו יודעים מהעבר כי תעשיות הטכנולוגיה אוהבות להתמודד עם בעיות".

אתה מעריך שמשבר הקורונה יוביל לפגיעה בעמדה של סין בעולם בטווח הארוך?

"נגיף הקורונה העלה סוגיות בנוגע לשקיפות של סין שאינן חדשות, וההשלכות הכלכליות והחברתיות של הנגיף יוצרות גם סוגיות משמעותיות עבור סין ועליה להתמודד איתם. עם זאת, בטווח הארוך ישנם היבטים שלא מאפשרים לנו לדמיין איך לסין לא תהיה השפעה רבה על הכלכלה העולמית. סין מייצגת את שוק הצרכנים הגדול ביותר על פני כדור הארץ והוא הרחיב בהתמדה את השפעתו ברחבי העולם. יתר על כן, היא משקיעה ענקית בטכנולוגיה, בעיקר בטכנולוגיות "עומק" בסיסיות. דווח כי בשנת 2019 הקימה סין קרן השקעות לטכנולוגיות סמיקונדוקטורים והקציבה לכך כ-29 מיליארד דולר. בנוסף, בעוד שקשה לאשש את הסכומים שהושקעו, סין השקיעה השקעות משמעותיות בתחום הבינה המלאכותית. אין ספק שסין תמשיך להשפיע בעולם".

חברות רבות מיקמו בעשורים האחרונים את מפעלי הייצור שלהן בסין, האם ישתנו שרשראות האספקה שלהן כתוצאה מהמשבר?

"אם עשיית עסקים בסין תוך כדי ניווט בין מהמורות ורדיפה אחר ההזדמנויות, היה משחק שחמט לפני כן, כעת זה משחק שחמט תלת ממדי. חברות יבדקו מחדש את אסטרטגיית הייצור שלהן ולכל הפחות ינסו לאזן את הפעילות שלהן באופן כזה שלא תהיה לו תלות מוחלטת בסין. תהיה גם השפעה ממשלתית מאחורי השינויים, כפי שאנו רואים עם התמריצים שיפן הציבה בכדי להעביר את פעילות שרשרת האספקה בחזרה ליפן או למדינות אחרות באסיה. עם זאת, נותר קשר מורכב וסימביוטי בין חברות רב לאומיות לבין סין. אף חברה לא תרצה ולא תאמין שהיא יכולה להפחית באופן דרמטי את חשיבותה של סין לשרשרת האספקה העולמית. יתר על כן, מה שמסבך את העניינים הוא יוזמת "סין 2025" של סין עצמה, המבטאת את מטרתה להיות פחות תלויה בטכנולוגיה זרה ולמצב את עצמה כמובילה בשוק הגלובלי". 

מה יקרה להערכתך עם הגלובליזציה בכלל? האם נראה לוקליזציה רבה יותר של השקעות, במיוחד במדינות ארה"ב וגוש האירו?

"המשבר חשף את נקודות התורפה שנוצרו על ידי הגלובליזציה, ולכן הייתי מצפה שההשקעות יופנו לאזורים מקומיים, במיוחד בארה"ב ובאירופה. עם זאת, קשה לחזות עד כמה הדבר יתפרש כצמצום משמעותי בכלכלה העולמית. תהיה הרבה רטוריקה פוליטית בנושא, אך יש גם השלכות שליליות רבות לסגירת הגבולות וצמצום הזדמנויות מסחריות גלובליות. באופן אישי שמתי לב שבקרב לקוחותינו ישנם יותר מאמצים להעריך ולהתכונן לתרחישים שבהם ההסתמכות על סין תהיה מצומצמת יותר מבעבר, תחול ירידה בגישה לשוק הסיני או בביקוש מצד השוק הסיני ויהיה צורך מחודש לבחינת העמידה שלהם במדיניות של מדינת המקור". 

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20