גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאלצים לעבוד מהבית? אם אתם שכירים, אל תצפו שרשות המסים תכיר בהוצאות

עובדים רבים מרגישים שהעבודה השתלטה להם על המרחב הביתי • האם מישהו ישלם על ההוצאות? • בעוד מומחי מס סבורים כי רשות המסים צריכה להרים את הכפפה באמצעות ניכוי המס גם עבור שכירים, הרשות מבהירה: שכיר לא יכול לנכות הוצאות בגין עבודה מהבית

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חשבון החשמל שלכם עלה מאז שאתם עובדים מהבית? המזגן עובד כל היום? קניתם מחשב, מדפסת, אוזניות (כי הרעש של הילדים ברקע לא מאפשר לכם להתרכז), ריהוט לפינת עבודה ביתית שלא הייתה קיימת לפני תקופת הקורונה והעבודה הכפויה מהבית?

רבים מהעובדים במשק, עצמאים ושכירים, נאלצו לעבור למתכונת עבודה מהבית בחודשים האחרונים, והוציאו סכומי כסף שונים כדי לאפשר לעצמם סביבת עבודה נוחה. האם מישהו יחזיר להם את הכסף שהוציאו? ואם הבית כבר הפך למשרד אז למה שלא ישלמו לעובדים מהבית גם השתתפות בדמי השכירות או המשכנתה וחלק מתשלום הארנונה וועד הבית?

מומחי מס סבורים שרשות המסים היא זו שצריכה להרים את הכפפה, ולהתיר גם לשכירים וגם לעצמאים לנכות מהמס שהם משלמים את ההוצאות שהוציאו לצורכי העבודה מהבית. רשות המסים מנגד לא מקבלת את הפרשנות המרחיבה הזאת, ומבהירה: "החוק אינו מתיר ניכוי הוצאות שהוציאו שכירים במהלך עבודה מהבית".

עסקים כן, שכירים לא

פקודת מס הכנסה מאפשרת לדרוש כהוצאה מוכרת (ולנכות אותה מהמס המשולם על ההכנסה), כל הוצאה אשר נחשבת להכרחית למען ייצור הכנסה. באופן זה מקטינים העסקים את שיעור המס שהם משלמים. על פי חוק, כדי להכיר בהוצאות בגין עבודה מהבית בעל העסק המופעל מהבית צריך להקדיש לכך אזור ייחודי, חדר עבודה (שנמדד במ"ר ביחס לכל הבית, במספר חדרים שהוקצו מתוך הבית או במדד אחר שישקף את ההוצאה שניתן לייחס לחדר שיוחד לעסק), ועל החלק היחסי הזה ניתן לדרוש ניכוי הוצאות ארנונה, חשמל, ועד בית, חומרי ניכוי, הוצאות טלפון (במגבלות שונות), שכירות (במגבלות) או חלק יחסי מהמשכנתה ופחת בגין החלק היחסי שיוחד לעבודה מתוך הנכס.

אבל, וזה אבל גדול, שכירים העובדים מהבית לא זכאים להכרה דומה בהוצאות. בשגרה, כל ההוצאות בגין עבודה מהבית נופלות על כתפיהם.

עו"ד רני שורץ, שותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', מסביר כי "במצב רגיל, המעביד דואג לעובדיו השכירים לסביבת עבודה ולתנאים בסיסיים לעבודה, כגון שולחן, כיסא מחשב וכדומה. לכן, בדרך כלל שכירים לא נדרשים להוציא הוצאות בשל עבודתם, ולכן מרבית ההוצאות אינן מותרות לשכירים בדרך כלל. הוחרגו מכך הוצאות מיוחדות כגון השתלמויות מסוימות, הוצאות בגין שכר טרחה, רו"ח בעבור הגשת דוחות למס הכנסה וכדומה".

אלה שאת התקופה הנוכחית לא ניתן להגדיר כ"שגרה" או "מצב רגיל". נגיף הקורונה שינה את הרגלי העבודה של כולם, שלא מרצונם, ואילץ את רוב הציבור לעבוד מהבית. כשהם עובדים מהבית המעסיק לא נושא בחלק היחסי של הוצאות החשמל, השכירות/המשכנתה, הארנונה שלהם וכדומה.

על הרקע הזה, סבור עו"ד רני שורץ כי גם גישת המס צריכה להשתנות, ויש להתיר בניכוי ההוצאות הללו גם לשכירים. לדבריו, "בעוד שבעמדת רשות המסים אין שינוי לדעתנו היות שמרביתנו עבדנו מהבית - עצמאים ושכירים כאחד - יש להכיר בהוצאות ביד רחבה, לא לעמוד על קיומו של "משרד" בבית כתנאי להכרה בהוצאות, ויש להשוות מעמדם של שכירים שעבדו מהבית ונשאו בעצמם בהוצאות שונות בדומה להוצאות שמותרים לעצמאים".

עו"ד רני שורץ / צילום: איל יצהר, גלובס

כדאי לפנות למעסיק?

לגישת שורץ גם השכירים יכולים עכשיו לפנות לרשות המסים ולדרוש את הפחתת המס בהתאם להוצאות שהוציאו. לדבריו, "מכיוון שהשכירים נדרשו לעבוד מהבית והם אלו שספגו את העלויות הכרוכות בכך, הרי שלדעתנו גם ציבור השכירים יוכלו לדרוש את ההוצאות שנשאו בהם (ולא מומנו על ידי המעביד) עקב עבודתם מהבית".

באילו הוצאות מדובר לדעתו? אין רשימה סגורה. שורץ: "הוצאות אלו כוללות בין היתר הוצאות הבית (באופן יחסי לחלק שהוסב לעבודה) כגון: מים, חשמל, ארנונה, כבלים, שכירות, אינטרנט, ריבית על המשכנתה, ועד בית וכו'; הוצאות שנדרשו על מנת ולהסב את המקום בבית לחדר עבודה כגון: כיסא, שולחן, מחשב, תוכנות למחשב וכו'".

גם עו"ד יובל נבות, שותף במחלקת המסים במשרד הרצוג פוקס נאמן, סבור שהתקופה מחייבת הרחבת הזכאים להכרה בהוצאות של העבודה מהבית, אך זאת בהנחה שהמעביד סירב לשפות אותם על ההוצאות. לדבריו, "שכירים יכולים לנכות הוצאות, בתנאי שהם ביקשו קודם החזר מהמעביד ולא קיבלו ממנו. העיקרון השולט במיסוי הכנסה הוא הטלת מס אמת, ולכן מס הכנסה אמור לחול על ההכנסה האמיתית של העובד. אם יש הוכחות ברורות לגבי ההוצאות בהן נשא העובד לצורך עבודתו, נכון יהיה לקזז אותה. יש פסיקה חד משמעית בנושא של בתי משפט לאורך השנים, המאפשרים לשכירים לנכות הוצאות. מן הראוי שרשות המסים תוציא הנחיות בנושא, לגבי תפעול ההכרה בהוצאות שכירים בתקופת הקורונה, כדי שהדברים יהיו ברורים וקלים ליישום. טכנית, כדי שהוצאותיהם יוכרו, יצטרכו השכירים להגיש דוח שנתי למס הכנסה, למרות שרובם אינם מגיעים לרף ההכנסה המחייב אותם להגיש דוח".

עו"ד יובל נבות / צילום: איל יצהר, גלובס

עו"ד בועז פינברג, שותף ומנהל מחלקת מיסוי בתדמור לוי ושות', מוסיף כי "אין מקום בפקודת מס הכנסה המונע משכיר לדרוש הוצאות על מנת לחשב את הכנסתו החייבת. הוצאות שהוצאו לייצור ההכנסה. שכירים שיושבים בבית, עובדים על המחשב הפרטי, אכן יש להם הוצאות שהמעסיק אינו משפה אותם עליהם.

"הקושי הוא ביכולת של השכירים לדרוש את ההוצאות, וכיום עליהם להגיש דוחות מס לצורך כך. אבל לאור המצב הנוכחי, ראוי היה לשקול לקיים מסלול מיוחד שבמסגרתו ניתן יהיה לנכות הוצאות יחסיות של עובדים מהבית שהמעסיק לא משפה אותם על אותן הוצאות, ושהוצאות אלה יכללו בתלוש השכר, במקום לאלץ את אלפי אם לא עשרות אלפי השכירים העובדים מהבית להגיש דוחות מס".

עו"ד נחום פינברג, מומחה לדיני עבודה מוסיף כי כיום יש תחושה שהעבודה "השתלטה" על הבית, ואחד הפתרונות הקיימים הם פנייה למעסיק לשיפוי על חלק מההוצאות שהוצאו לצורכי עבודה. לדבריו, "רכישת עזרים לעבודה, כגון, מחשב, אוזניות, הארד דיסק, וויפיי נייד וכדומה - יכול העובד לבקש מהמעסיק להחזיר לו את העלות תמורת קבלה מבית העסק, הרי גם אם המעסיק רוכש הוא מגיש את ההוצאה להנהלת החשבונות. יש אפשרות שהמעסיק ירכוש בעצמו וישלח לעובד".

עם זאת, לגישת פינברג, לא בטוח שכדאי לעובדים ללכת על כל הקופה ולבקש מהמעסיק השתתפות גם בהוצאות הבית השוטפות. פינברג: "לגבי הוצאות שמתווספות לעובד בתקורות ביתו, בהם הפעלת מזגן וחשמל וכיוב', אני מציע שלא להתחשבן עם המעסיק, כאשר מול תשלומים אלה ממשיך העובד לקבל תשלומים לנסיעות או הוצאות רכב, שפחתו בפועל, אך המעסיק ממשיך לשלמם לעובד. לדוגמה, במשרדנו, עורכי דין שעבדו בתקופת הקורונה מהבית - קיבלו מחשבים ואת כל הציוד הנדרש. הציוד שהמעסיק רוכש - נחשב קניינה החברה ובמקרה שהעובד מסיים תפקידו - משיב למעסיק את הציוד.

"בכל מקרה", מסביר פינברג, כי "שכיר שמרגיש שהעבודה 'משתלטת' לו על הבית ומבקש מהמעסיק להשתתף עמו בחשבון, חשמל, מים, מזגן והוצאות שקשורות בתקורות - והמעסיק יהיה מוכן לשלם, הדבר מצריך תשלום דרך תלוש השכר של העובד, ולכך יש משמעויות במס שישלם העובד, כך שצריך לבדוק את הכדאיות".

עו"ד נחום פינברג, עו''ד שותף בנ פינברג ושות'  / צילום: אופיר אייב

מרשות המסים נמסר בתגובה: "רשות המסים דוחה את העמדה המובאת בשם מומחי מס באשר לניכוי הוצאות הבית. תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות) אוסרות במפורש לעובד שכיר לנכות חלק מהוצאות הבית כפי שמפורט באותן תקנות.

"קביעה זו נכונה לכל תקופה, גם לתקופת משבר הקורונה. עמדתה רשות המסים נשענת על החקיקה כפי שנקבעה בכנסת של פקודת מס הכנסה האוסרת במפורש ניכוי לצורכי מס של הוצאות הבית, הוצאות פרטיות, או הוצאות מעורבות (הוצאות שחלקן פרטיות)".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון