גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" עתר לבג"ץ נגד דחיית בקשתו לשדר את פתיחת משפט נתניהו

לקראת הדיון במשפט רה"מ שצפוי להתקיים ב-24 למאי, ביקש "גלובס" להתיר את שידור הדיון, אך נדחה ע"י בית המשפט המחוזי ללא כל נימוק והסבר ואף ללא קבלת תגובת הצדדים

אולם בג"ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת
אולם בג"ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

"גלובס" הגיש עתירה דחופה לבג"ץ נגד החלטת הרכב בית המשפט המחוזי בירושלים לאסור את שידור דיון הקראת כתב האישום במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

לקראת הדיון שצפוי להתקיים ב-24 למאי, ביקש "גלובס" להתיר את שידור הדיון, אך נדחה על-ידי הרכב בית המשפט המחוזי ללא כל נימוק והסבר ואף ללא קבלת תגובת הצדדים. המחוזי קבע כי אל אולם בית המשפט לא תותר כניסת תקשורת בשל הגבלות הקורונה, אולם הדיון יצולם ויועבר בשידור חי במעגל סגור לשני אולמות סמוכים אליהם תותר כניסת כלי התקשורת. בעקבות כך הוגשה העתירה לבג"ץ.

בעתירה' שהוגשה באמצעות עורכי הדין אוריין אשכולי ויורם מושקט, נכתב כי "העותרים סבורים כי לא די במקרה זה שבו ההליך מתנהל בדלתיים פתוחות כדי להגשים את עיקרון פומביות הדיון והשקיפות הנדרשת, שכן אין אפשרות לציבור הרחב להיחשף למלאכה השיפוטית, ובוודאי במשפט מכריע כמו זה, באופן שבו עיקרון פומביות מחייב, באמצעות שידור ישיר".

לטענת "גלובס", ההחלטה חורגת ממתחם הסבירות, מכיוון שהיא מתירה שידור למספר בלתי מוגבל של אנשים, רק כל עוד ימהרו ויתפסו את מקומם בתחום הפיזי של שני האולמות הסמוכים.

"בית המשפט הנכבד קמא הכיר בחשיבות פרסום תוכן הדיון ושקיפותו, וקבע כי הדיון ישודר ויוקרן בשני אולמות סמוכים. כלומר, ממילא בוצעה ההיערכות הטכנית הנדרשת לשם שידור של הדיון. בית המשפט הנכבד קמא לא קבע כי קיימת מגבלה מכל סוג לגבי הכניסה לאותם אולמות סמוכים, ובפועל, הציבור הרחב שיצליח להיכנס לאותם אולמות, יוכל לצפות בהליך המשפטי ללא כל הגבלה. רק אותו ציבור לא רחב, אשר בפועל יהיה מצומצם מאוד וימנה בודדים בני-מזל שימהרו ויתפסו מקומות ישיבה".

כפי שנכתב בעתירה, לעמדתנו לא קיים הבדל בין הציבור הרחב שייכנס לאותם שני אולמות סמוכים ובין הציבור הרחב ברחבי ישראל שלא יצליח להגיע ולהיכנס אל אותם שני אולמות סמוכים. בנסיבות אלה - בהן מבוצע בפועל שידור, והשידור מבוצע אל כמות אנשים בלתי מסוימת ומוגבלת שתיכנס אל שני אולמות סמוכים - לא קיים הבדל טכני או מהותי בשידור הדיון לכלל הציבור.

יודגש כי בית המשפט העליון כבר החליט כי יש מקום להפעלת פיילוט של סיקור אודיו ווידאו בבית המשפט העליון, והחשיבות הציבורית של ההליך הפלילי דנן אינה נופלת, בכל הכבוד, משידור הדיונים בבית המשפט העליון כבג"ץ. פתיחת משפטו של ראש הממשלה צפויה לעורר עניין חסר תקדים בישראל ומחוצה לה, ואולם בית המשפט המחוזי צר מלהכיל את מי שיבקשו לסקר את הדיו,ן ולכן בקשה זאת מגלה צורך מעשי קריטי.

בפועל, מאז החל בית המשפט העליון בשידור דיונים בעקבות בקשת "גלובס", זכו אלה להתעניינות שיא. כפי שפורסם ב"גלובס", כי להערכת לע"מ היו לא פחות ממיליון צפיות בשידור הדיון בבג"ץ בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני.

עוד נכתב בעתירה כי על-פי פרסום בחדשות 12, היועץ המשפטי לממשלה קיים ישיבה על בקשה זו, אשר בסיומה הוחלט שלא להתנגד לשידור הדיון במקרה שראש הממשלה לא יתנגד, אולם בית המשפט דחה את הבקשה ללא שקיבל את עמדת הצדדים.

עוד צוין בעתירה כי ראש הממשלה נתניהו דרש לפני זמן לא רב כי השימוע בעניינו יתקיים באופן פומבי, וטען כי "אחרי שלוש שנים של מבול של הדלפות מגמתיות, חלקיות, הגיע הזמן שהציבור ישמע את הכול. גם את הצד שלי, בצורה שלמה ומלאה - ללא מתווכים, ללא צנזורים וללא מעוותים. אני מבקש מהיועץ המשפטי לממשלה לפתוח את השימוע לשידור חי. אני חושב שזה הדבר הדרוש, וזה מה שעשה השופט חנן מלצר ביחס לדיוני ועדת הבחירות, זה מה שעשה הנשיא ראובן ריבלין ביחס לדיונים עם המפלגות, אלה הדברים שנותנים ביטחון לציבור".

בקשתו זו של נתניהו אומנם נדחתה בזמנו על-ידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אולם ממילא עיקרון פומביות הדיון איננו חל על הליך שימוע, שהוא הליך פנימי, בטרם הושלם סופית שלב החקירה, ואיננו דומה לכלל להליך זה, אשר עיקרון פומביות הדיון חל עליו במלוא עוזו.

"גלובס" אף ציין כי שידור הדיון עולה בקנה אחד עם סעיף 3 לחוק יסוד: השפיטה, הקובע כי "בית משפט ידון בפומבי, זולת אם נקבע אחרת בחוק או אם בית המשפט הורה אחרת לפי חוק". ואכן, אין מחלוקת שפומביות הדיון היא ערך וזכות חוקתית בישראל. סעיף 70(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984, מתייחס בפירוש לאפשרות לצלם דיון בבית המשפט, ואיננו שולל זאת, אלא דורש את הסכמת בית המשפט.

לטעתנו בעתירה, סעיף 70(ב) הוא חלק מסדרת הוראות המבקשות להסדיר פרסומים, אשר בכל יום שבית המשפט מתירם. כך לדוגמה, סעיף 70(א) לחוק קובע כי "לא יפרסם אדם דבר על דיון שהתנהל בבית משפט בדלתיים סגורות אלא ברשות בית המשפט". חרף הוראה זו, בתי המשפט הנכבדים מתירים מדי יום ביומו החלטות, פסקי דין וכתבי בי דין של דיונים המתנהלים בדלתיים סגורות, לעתים תכופות אף ללא קבלת תגובת הצדדים, כולל במשפטים פליליים. הסעיף המותיר שיקול-דעת לבית המשפט להתיר פרסום צילום, איננו מוגבל למשפט אזרחי או מינהלי, וחל אף על משפט פלילי.

יצוין כי פעמים רבות בתי המשפט התירו גם שידור פרסומים בעלי פוטנציאל לפגיעה רבה הרבה יותר מן השידור המבוקש על-ידי המערערים, אף בניגוד לעמדת הצדדים:

כך לדוגמה, בתי המשפט הנכבדים מתירים גם פרסום תיעוד חזותי של חשודים בעבירות פליליות. חרף סעיף 13 לחוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים), תשס"ב-2002, הקובע כי "המפרסם תיעוד חזותי או קולי של חקירה, כולו או חלקו, בלא רשות בית משפט, דינו מאסר שנה".

כך לדוגמה התיר בית המשפט הנכבד את שידור חקירותיו במשטרה של הרב הראשי לישראל לשעבר, דוד מצגר, אשר תועד ברגעיו הקשים ביותר, למרות התנגדות המאשימה ומצגר. בהחלטתו כתב בית המשפט כי בקלטות "מתקיים בהן אותו עניין ציבורי חריג המצדיק את הפרסום והגובר על יתר השיקולים". בפרסום הקלטות לא הובא כל מידע חדש אשר יכול לשפוך אור על הפרשה.

עוד לדוגמה, בית המשפט הנכבד התיר גם את שידור חקירותיו במשטרה של השר לשעבר בנימין (פואד) בן-אליעזר ז"ל, למרות שכלל לא הוגש נגדו כתב אישום, ולמרות שבמועד הפרסום הוא כבר לא היה בין החיים, ולא היה באפשרותו להתנגד לפרסום.

בנוסף, כבר לפני 3 עשורים התיר בית המשפט המחוזי הנכבד בירושלים שידור רדיופוני של הקראת פסק הדין בעניינו של השר אריה דרעי. "העותרים יטענו כי העניין הציבורי במשפטו של דרעי הוא פחות בהרבה מהעניין הציבורי במשפטו של נתניהו, וכי הפגיעה שבהקראת פסק הדין ששלח את השר דרעי למאסר, גבוהה וחריפה יותר מהפגיעה בזכויות הנאשמים בהקראת כתב האישום נגדם ותשובתם לאישום, אם תינתן באותו המועד".

לאור כל זאת נטען כי "בדיון הקרוב הקבוע ליום 24.5.20 לא יישמעו עדים ולא יוגשו ראיות, ואולם יש בשידור הדיון כדי ללמד ולשקף לציבור את מהות ההליך ואופן ניהולו של המשפט, אשר תוצאותיו ייתכן שישפיעו בצורה מהותית על הציבוריות הישראלית, באופן שיוכלו לצפות בדיון לא רק אותם בני-מזל שימהרו לתפוס את מקומם באולמות סמוכים, אלא כלל הציבור". 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט