גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי החברות מגיבים למשבר: מי הכניס יד לכיס ומי נסוג מעסקה

דוד פתאל צפוי להזרים יותר ממחצית מסכום ההנפקה שמתכננת חברת המלונות שלו ● נטו אחזקות סופגת ירידה של 30% בתמורת ביכורי השדה ● שותפות רציו חתמה על עסקה למימון פיתוח פרויקט "לוויתן"

החברות הנסחרות בבורסת תל אביב, בעלי השליטה בהן ומנהליהן ממשיכים להגיב לשינוי בתנאי השוק בעקבות התפרצות וירוס הקורונה והשפעותיו על הכלכלה. בימים האחרונים נרשמו שלל עדכונים על מהלכים עסקיים, הכוללים שינוי תנאי עסקות, השלמה או לחלופין עיכוב וביטול עסקות, וכן והזרמות הון ועסקות מימון משמעותיות.

חברת המלונות פתאל החזקות , אחת הנפגעות העיקריות והישירות ממשבר הקורונה, שהקפיא לחלוטין את פעילותה, מעוניינת לגייס כ-100 מיליון שקל בהנפקת זכויות לבעלי המניות הקיימים, ומי שצפוי להזרים יותר ממחצית הסכום בהנפקה (57 מיליון שקל) הוא בעל השליטה ומייסד החברה, דוד פתאל, בהתאם להחזקותיו בחברה.

את הנפקת ההון מעוניינת פתאל לבצע במקביל לשינוי שיתבצע בתנאי שטרי הנאמנות לאג"ח שלה, וזאת בשל הערכת החברה כי על רקע הפגיעה הקשה שספגה מהמשבר, במהלך השנה הנוכחית היא "לא תעמוד באחת או יותר מאמות המידה הפיננסיות" שלהן התחייבה.

מחזיקי האג"ח צפויים להצביע בימים הקרובים לגבי ויתור זמני (waiver) על חלק מאמות המידה שבהן נדרשת פתאל לעמוד, כדי להימנע מהעמדה אפשרית של החוב לפירעון מיידי. לפתאל החזקות שתי סדרות אג"ח בהיקף מצרפי של כ-1 מיליארד שקל, הנסחרות בתשואות של 11%-8%. חברת מידרוג הודיעה היום על הורדת דירוג המנפיק ודירוג אג"ח החברה מ-A1 ל-A3 והותרתו תחת בחינה (Credit Review) עם השלכות שליליות.

בהתאם לפגיעה האקוטית בפעילותה, מציגה מניית פתאל החזקות את אחת התשואות הגרועות בבורסה מתחילת השנה, לבטח במדד ת"א-35, ואף שפתחה את שבוע המסחר בעליות חדות (כחלק מהכיוון הכללי של הבורסה), מתחילת השנה היא צללה קרוב ל-70%.

בעדכון הנוכחי מעריכה פתאל כי 73 מ-183 מלונות פעילים שלה (ב-18 מדינות) ייפתחו עד לסוף הרבעון השני, ו-110 מהם "יישארו סגורים בשלב זה". עוד העריכו בפתאל כי "ברבעונים השלישי והרביעי של 2020 שיעורי התפוסה במלונות הקבוצה, שייפתחו, יהיו נמוכים באופן משמעותי מאוד ביחס לשיעורי התפוסה ברבעונים המקבילים ב-2019". בסך הכל בידי פתאל כ-17 אלף חדרים במלונות שבהם היא בעלת הזכויות (חלק עם שותפים) וכ-26 אלף חדרים במלונות שהיא שוכרת או מנהלת. בישראל לחברה כ-9,000 חדרים.

עוד העריכה פתאל כי הפעולות שנקטה ותנקוט כדי להתמודד עם המשבר, במטרה לצמצם את הוצאות החברה יחד עם מהלכי מימון מחדש לנכסים, הכנסת שותפים ומכירת מלונות (באירופה) וקבלת הלוואות בערבות מדינה, יחד עם הנפקת הזכויות המתוכננת, יאפשרו לה "לעמוד בכל התחייבויותיה בשנה הקרובה".

המהלכים האחרונים של החברות בבורסה אחרי החזרה לשגרה

ירידה של 30% בתמורה לנטו

מי שנאלצה להוריד במחיר עסקה שעליה סיכמה לראשונה לפני כחצי שנה, היא ענקית המזון נטו אחזקות , שנמצאת בשליטת היו"ר דודי עזרא. החברה חתמה על הסכם למכירת החזקותיה (50%) בספקית התוצרת החקלאית "ביכורי השדה דרום" תמורת 215 מיליון שקל לשותפיה בחברה, האחים ששי ואילן שבע. נתוני העסקה שמציגה נטו משקפים ירידה של קרוב ל-30% בתמורת המכירה, ושל קרוב ל-60% ברווח ממנה לעומת מתווה העסקה הקודם.

הצדדים סיכמו בנובמבר 2019 על עסקה שבה עמדה התמורה על 300 מיליון שקל, במה שצפוי היה להניב לנטו רווח הון של כ-160 מיליון שקל לפני מס, וכעת בתנאיה החדשים התכווץ ל-67 מיליון שקל לפני מס.

בעוד שבעסקה הקודמת שסוכמה בין הצדדים, חלק מהתמורה תוכננה להיות מוענקת לנטו באמצעות הקצאת מניות, כעת עדכנה נטו כי 15 מיליון שקל מהתמורה שולמה במועד החתימה, והיתרה תשולם ב-36 תשלומים חודשיים שווים, באמצעות הלוואת מוכר.

מכירת החזקותיה של נטו בביכורי שדה דרום איפשרה לאחים שבע לקדם את תוכניותיהם להנפקת חברת ביכורי שדה אחזקות, שבאמצעותה הם מחזיקים בספקית הירקות והפירות - ואשר נתח ממניותיה תוכננו להיות מוקצות לנטו, אבל המשבר בשווקים שהגיע זמן קצר לאחר מכן גרם לביטול ההנפקה, וגם העסקה הקודמת מול נטו.

רני צים נסוג מרכישת מידאס

עסקת מכירה שבוטלה כעת, היא זו של מניות השליטה (62%) בחברת הנדל"ן מידאס  על ידי רני צים מרכזי קניות - שותפתה בפעילות של הקמת וניהול מרכזים מסחריים ביישובים ערביים - תמורת כ-50 מיליון שקל. המוכרים, ובהם קורין אוונס, יוסף ורן שטיינמן, יאיר רוטלוי ואבישי אברהם, חתמו בראשונה על מזכר הבנות מול רני צים בסוף פברואר, וכעת החברה עדכנה על ביטולו.

עסקה זו, בעת שסוכמה לראשונה, היתה השלישית שעליה סיכם איש העסקים רני צים בתוך פחות מחודש. עסקות אלה כללו גם סיכום למתן הלוואה של קרוב ל-50 מיליון שקל לחברת האנרגיה ברנמילר, באמצעות החברה הבורסאית, ורכישת מניות השליטה בחברת האשראי החוץ-בנקאי פי.אל.טי פיננס, באמצעות חברה פרטית של צים - עסקות שעדיין לא הושלמו כמתוכנן.

עסקת מימון גדולה שסוכמה בימים האחרונים, היא של שותפות חיפושי הנפט והגז רציו, שעדכנה כי "הגיעה להבנות בלתי מחייבות עם כמה מממנים פוטנציאליים", להעמדת הלוואה בסכום כולל של 600-650 מיליון דולר. על פי ההבנות, ההלוואה תועמד לשבע שנים, "עם תקופת גרייס של כשלוש שנים על תשלומי קרן ההלוואה, ולאחר מכן תיפרע לשיעורין בהתאם ללוח הסילוקין".

מדובר במימון חלקה של רציו בעלויות הפיתוח של פרויקט קידוח הגז "לוויתן", אחרי תהליך שערכה רציו "לבחינת חלופות לפירעון ההלוואה שהועמדה בידי קונסורציום מממנים לחברה בת של השותפות בעלויות הפיתוח של פרויקט לוויתן".

ברציו הסבירו, כי "מסגרת ההלוואה החדשה תשמש למימון מחדש של ההלוואה הקיימת, כאשר יתרת המסגרת תהיה זמינה למשיכה במהלך תקופת ההלוואה החדשה ותוכל לשמש את השותפות לכל מטרה, לרבות לביצוע השקעות נוספות לפיתוח פרויקט לווייתן, פירעון סדרות האג"ח שהנפיקה החברה הבת רציו חיפושי נפט ועוד".

עסקות חדשות לחברות להב ואלמור

עוד שתי עסקות בולטות שהושלמו בימים האחרונים, הן עסקה למכירת מניותיה של קבוצת דלק בחברת מהדרין, תמורת כ-74 מיליון שקל, לידי איש העסקים בני ברון (כחלק מגל מימוש הנכסים שמבצעת החברה שבשליטת יצחק תשובה), ושל חברת הנדל"ן להב, לרכישת מתקנים סולאריים בהספק מצטבר של קרוב ל-5 מגוואט, תמורת כ-37 מיליון שקל.

חברת הפרויקטים אלמור חשמל עדכנה כי חתמה על הסכם בהיקף כולל של עד 142 מיליון שקל מול חברת בינת תקשורת מקבוצת רד-בינת, להקמת חוות שרתים בהר חוצבים שבירושלים. במסגרת ההסכם בין הצדדים נקבע כי אלמור תשמש קבלן ראשי לביצוע עבודות בפרויקט תמורת כ-86 מיליון שקל, וכי לרד-בינת יש אפשרות להזמין מאלמור עבודות נוספות בתמורה המוערכת ב-56 מיליון שקל. 

עוד כתבות

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור