גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת דלק מובילה להורדת דירוג חוב לעסקי הנדל"ן של תשובה באמריקה

תחת לחץ הבנקים נבחנות הצעות של כ-6 גופים לרכישת אלעד קנדה ב-1-1.2 מיליארד שקל ● באלעד קנדה מוחים נגד החלטת S&P מעלות להוריד את דירוג החוב ל-BBB יחד עם זה של אלעד גרופ, בשל צניחת מניות קבוצת דלק, שאותן העמיד יצחק תשובה כבטוחה להלוואות

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, ממשיך במימוש עסקי הנדל"ן הפרטיים שבבעלותו, על רקע הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעה דלק והלחץ עליו מצד הבנקים, שלהם הוא חייב, על פי ההערכות, כ-1.5 מיליארד שקל.

אחרי שחתם על עסקות למכירת פרויקט בבלי וחברת אלעד מגורים בישראל, פועל תשובה למציאת קונים גם לחלקים מפעילות הנדל"ן שלו בצפון אמריקה, המרוכזת בחברת אלעד גרופ. במסגרת זו מנהלת אלעד גרופ בימים אלה משאים ומתנים למכירת מלוא או חלק ממניות החברה הבת אלעד קנדה לצדדים שלישיים, וזאת בערכים המשקפים פרמיה משמעותית על הונה העצמי של אלעד קנדה, כפי שבא לידי ביטוי בדוחותיה הכספיים. היום פרסמה אלעד קנדה הבהרות נוספות בנושא, לבקשתה של רשות ניירות ערך.

לדברי אלעד קנדה, מדובר בשלבים ראשונים של בחינת כמה הצעות לא מחייבות, שהועברו לבעלת השליטה אלעד גרופ. נכון להיום, בוחנת אלעד גרופ הצעות של כ-6 גופים, כשטווח המחירים של ההצעות נע בין 400 מיליון דולר קנדי (1 מיליארד שקל) ל-496 מיליון דולר קנדי (1.25 מיליארד שקל). עוד מציינת אלעד קנדה כי מרבית ההצעות לרכישתה לא כוללות נכס פיננסי הנמצא בידיה, שהוערך ב-246 מיליון דולר קנדי (620 מיליון שקל) בסוף דצמבר 2019. לפיכך, אותן הצעות משקפות פרמיה מהותית של 59-155 מיליון דולר קנדי (149-391 מיליון שקל), בהשוואה להון העצמי של אלעד קנדה בנטרול הנכס הפיננסי, שהסתכם בסוף 2019 ב-314 מיליון דולר קנדי (791 מיליון שקל).

עוד עולה מההודעה לבורסה כי אלעד גרופ עוד לא הגיעה להסכמות עם מי מבין מגישי ההצעות, ולהערכתה, עשויות להגיע אליה הצעות נוספות ואף משופרות. כמו כן, בוחנת אלעד גרופ "מתווים לאי-גריעתו של הנכס הפיננסי או לחילופין יצירת מתווים חלופיים אחרים".

אלעד קנדה הנפיקה אג"ח ב-2018

אלעד קנדה עוסקת בשני תחומי פעילות עיקריים: נדל"ן להשקעה, ובנייה ומכירה של דירות למגורים. תחום הנדל"ן להשקעה מורכב משלושה תתי-תחומים: פארקי עסקים ומשרדים בארה"ב, משרדים ומסחר בקנדה, וכן מתחמי מגורים להשכרה בארה"ב, המוחזקים באמצעות השקעה באותו נכס. תחום זה אינו כלול בהצעות הלא-מחייבות שהתקבלו לרכישת אלעד קנדה.

אף שאלעד קנדה היא חברה פרטית, היא מוגדרת כחברה מדווחת מאז שהנפיקה באוגוסט 2018 איגרות חוב לציבור בישראל. כיום נסחרות בבורסה שתי סדרות אג"ח (א' ו-ב') של החברה בהיקף כולל של 763 מיליון שקל ערך נקוב, ולפי תשואות שנתיות לפדיון של עד 6.4%.

לאלעד גרופ, השולטת באלעד קנדה, אג"ח פרטיות מסדרה א' בהיקף של 563 מיליון שקל ערך נקוב, שאותן הנפיקה לגופים מוסדיים בישראל בתחילת 2020. אג"ח אלה הונפקו בריבית של 5.65%, אבל נסחרו היום לפי תשואה שנתית לפדיון של 11%, לאחר ירידה של כ-12% שנרשמה במחירן מאז ההנפקה.

בעת ההנפקה זכו אג"ח א' של אלעד גרופ לדירוג של A מינוס מ-S&P מעלות, אבל אתמול הודיעה חברת הדירוג על הפחתת דירוג החוב של אלעד גרופ בשתי דרגות ל-BBB ועל הכנסתה לרשימת מעקב עם השלכות שליליות. ב-S&P מעלות הסבירו את הפחתת הדירוג בירידה המהותית במחיר מניות קבוצת דלק (כ-80% מתחילת השנה), שאת חלקן העמיד תשובה כבטוחה חיצונית להלוואות שנטלה אלעד גרופ.

לדברי חברת הדירוג, הירידה בשווי הבטוחה אילצה את אלעד גרופ לפרוע כמה הלוואות ולחזק ביטחונות בהלוואות אחרות, ולהערכתה, עלולה להקשות על מימון מחדש של הלוואות על בסיס מניות דלק כבטוחה.

"סכום ההלוואות הבנקאיות העומדות כיום לפירעון ב-2020, ומובטחות בין היתר במניות קבוצת דלק ובטוחות אחרות, עומד על כ-100 מיליון דולר", כתבה חברת הדירוג. "לגבי הלוואות אלה מנהלת החברה מגעים עם הבנקים לשם פריסת החוב, וכבר חתמה על הסכם לגבי 48 מיליון דולר מתוכן לפריסה ל-10 שנים. עם זאת, חלק מהמשאים ומתנים מתנהלים יחד עם חברות אחרות בבעלות בעל השליטה, ולכן אינן תלויות, להערכתנו, רק בפעולות שבשליטתה המלאה של החברה".

עוד נכתב כי בחודש האחרון שיעבד בעל השליטה הלוואות בעלים נחותות בסכום כולל 165 מיליון דולר לטובת גופים מממנים, כנגד חובותיו האישיים (הלוואה של כ-65 מיליון דולר) ומול פוזיציות הגידור שנסגרו בחברה ובחברות הפרטיות של בעל השליטה. שתיים מההלוואות, בסכום כולל של 100 מיליון דולר, יישארו נחותות לכלל החובות המדורגים של החברה, אבל בנוגע להלוואה הנוספת בסך 65 מיליון דולר, הרי שלגוף המממן קיימת אפשרות לדרוש אותה בתוך 13 חודשים במקרה של אירוע הפרה מצד בעל השליטה.

לאור שיעבוד הלוואות הבעלים לגופים המממנים, החליטו ב-S&P מעלות להפסיק לסווג הלוואות אלה כרכיב הוני ולהתחיל להתחייס אליהן במסגרת חישוב היחסים הפיננסיים. פעולה זו העלתה את המינוף המאזני (יחס חוב למאזן) של אלעד גרופ ל-80%.

כחלק מהורדת הדירוג לאלעד גרופ, הופחת בהתאם גם דירוג החוב של החברה הבת אלעד קנדה ושל סדרת אג"ח א' שלה בשתי דרגות, מ-A מינוס ל-BBB. דירוג סדרה ב', המובטחת בשעבוד על נכס נדל"ן, הופחת מ-A ל-BBB פלוס. ב-S&P מעלות הסבירו כי אלעד קנדה מהווה חברת ליבה לא מבודדת של אלעד גרופ, ולכן דירוגה נגזר מדירוגה של אלעד גרופ וזהה לו. לפיכך, כתוצאה מהרעה בנזילות ובאיכות האשראי של אלעד גרופ, הופחת גם הדירוג של אלעד קנדה, ועקב כך עלתה הריבית השנתית שהיא משלמת לכל אחת משתי סדרות האג"ח שלה ב-0.5%.

"אין בדירוג כדי ללמד על מצב החברה"

באלעד קנדה לא אהבו, בלשון המעטה, את החלטת חברת הדירוג לקשור אותה עם החברה האם. "אין בהודעת הדירוג כדי ללמד או להורות על מצבה הפיננסי של החברה ועל יכולת החזר החוב שלה", כתב המנכ"ל, רפאל לזר, בהודעה לבורסה. לדבריו, מאז הנפקת האג"ח הראשונה שביצעה אלעד קנדה באוגוסט 2018, מצבה הפיננסי ויכולת שירות החוב שלה רק השתפרו, ולמרות זאת, דירוגה הנוכחי נמוך בשתי דרגות משהיה בעת ההנפקה.

כראיות לכך, מציין לזר כי במהלך 2019 צמח סך הנכסים במאזן של החברה ב-971 מיליון דולר קנדי, ההון העצמי גדל ב-300 מיליון דולר קנדי, ההכנסות עלו ב-105 מיליון דולר קנדי ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-2019 ב-89.5 מיליון דולר קנדי, וזאת לעומת הפסד של 1.7 מיליון דולר קנדי שנרשם ב-2018. בנוסף, לדבריו, החברה עמדה ואף יותר מכך בכל המצגים שנתנה בקשר עם הנכסים המשועבדים לטובת מחזיקי האג"ח.

עוד הדגיש לזר כי אם וככל שהמשאים ומתנים למכירת החברה יבשילו להסכם מחייב, ישנה סבירות שיתהווה ניתוק בין דירוגה של בעלת השליטה אלעד גרופ לדירוגה של אלעד קנדה. זאת, לאור המתודולוגיה של S&P מעלות הקושרת ביניהן.   

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד