גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלקום מציגה: לעשות הכול, רק שהמתחרות לא ירכשו במקומה את גולן טלקום

למרות שיש לה חוב בגובה 3.5 מיליארד שקל, התנגדות ציבורית ומכשולים אפשריים בדרך לאישור רשות התחרות, סלקום מתכוונת להמשיך בכל הכוח ברכישת גולן טלקום ● מה עומד מאחורי החשש מעליית מחירים, ומי יישאר מאיץ התחרות ביום שאחרי?

מנכ"ל סלקום, אבי גבאי / צילום: כדיה לוי
מנכ"ל סלקום, אבי גבאי / צילום: כדיה לוי

1. אל תשכחו את הוט מובייל

מיכל הלפרין, הממונה על רשות התחרות / צילום: יונתן בלום, גלובס

רגע לפני התפרצות הקורונה, בפברואר השנה סוכם על מיזוג גדול בשוק התקשורת המקומי, במסגרתו תרכוש סלקום את גולן טלקום בתמורה לסכום של כ-750 מיליון שקל (בהתאם לביצועים). העסקה, כמובן, הייתה תלויה באישור למהלך מצד רשות התחרות בראשות מיכל הלפרין ומצד משרד התקשורת. הכרעה בעניין טרם הייתה מאחר שהרשות ביקשה דחייה בגלל התפרצות הנגיף ובהתאם תאריך היעד החדש הוא אמצע יוני.  צריך לזכור שיש גם ממשלה חדשה ויהיה מעניין לראות האם שר התקשורת החדש יועז הנדל יתמוך בעסקה ומה תהיה עמדת הדרג המקצועי במשרד. 

בינתיים סלקום  יצאה להנפקה וגייסה 200 מיליון שקל כדי להיערך להשלמת המהלך ברגע שיתקבלו האישורים.

שוק הסלולר בישראל

בעוד החברות ושוק התקשורת ממתינים למוצא פי הרשות, בשבוע שעבר פרסם הלובי הציבורי לובי 99 מכתב ששלח לרשות התחרות המסביר מדוע לדעתו אסור לאשר את המיזוג.

לובי 99 עבד על מכתב ההתנגדות. העבודה של הלובי הייתה מקיפה וסדורה והרעיון המכונן בה הוא שגולן טלקום היא מכוננת התחרות בשוק הסלולר לאחר הרפורמה הגדולה מ-2012 ולכן יציאתה מהשוק תביא לעליית מחירים ולחזרה למצב הקודם טרום הרפורמה.

וכך נכתב: "לגישתנו, אישור המיזוג מהווה צעד משמעותי לקראת חזרת השוק למבנה האוליגופולי ההיסטורי שלו. יציאתה מהשוק של גולן, פירמה מחוללת תחרות מובהקת, דווקא לאחר שצברה מסה קריטית של בסיס לקוחות, עלולה לפגוע באופן משמעותי בתחרות בשוק הסלולר ואף להזיק להתפתחות התחרות בשווקים נוספים בתחום התקשורת. בהקשר זה יצוין כי מחוללת התחרות הנוספת בשוק הסלולר - מרתון 018 אקספון בע״מ מפעילת המותג We4G - עדיין לא הגיעה לנקודת איזון המאפשרת לה פעולה רציפה ויציבה, אשר תבטיח בתורה את עתיד התחרות בשוק".

תגובת לובי 99 משקפת חרדה אמיתית, שכן עד היום חלקים נרחבים בציבור מסרבים לשכוח לחברות הסלולר את חטאי העבר והמחירים הגבוהים. למרות זאת, ייתכן כי החרדות מוגזמות ושהלובי רואה צל הרים כהרים. כאשר קוראים את הניתוח, מתבררת נקודה שחסרה בו: אין התייחסות בדוח לקיומה של הוט מובייל והשפעתה על התחרות בשוק. כאילו אינה קיימת. המחברים מתייחסים לשוק הסלולר כאילו יש בו חמישה שחקנים ולא שישה (ללא מפעילים וירטואליים). יכול להיות שפספסו שחקן כמו הוט מובייל, שיש לו קרוב ל-1.5 מיליון מנויים?

זו התגובה שקיבלנו מהלובי: "אנחנו לא חושבים שהיום הוט מובייל תחרותית (בהשוואה לגולן ואקספון למשל), כפי שבא לידי ביטוי בהצעת המחיר שלה. גם נתח השוק שלה הוא גדול יותר והיא פועלת בשווקים רבים נוספים בתחום התקשורת ולכן יש לה פחות תמריץ להתחרות בצורה אגרסיבית".

הלובי צודק חלקית. אכן הוט מובייל הפסיקה למכור במחירים אגרסיביים מעל הקו (המחירים הרשמיים באתר), אבל מתחת לקו (פעילות יזומה ומבצעים) החברה פועלת ומציעה מחירי שימור מאוד נמוכים. אך לא רק זאת, בשבועות האחרונים יצאה הוט מובייל במבצע חסר תקדים של מחירים לכל החיים, דוגמת המודל השיווקי של אקספון, כדי לגרוף נתח שוק. האם שוק של חמישה שחקנים בסלולר, שבו יש שני שחקנים מאיצי תחרות כמו אקספון והוט מובייל, אינו שוק תחרותי?

2. סטטית מכדי לחולל תחרות

ההתייחסות לגולן טלקום כמחוללת תחרות היא מופרזת בעליל. מ-2016 גולן טלקום בקושי צמחה במספר המנויים שלה. זה אומר שהיא הפסיקה להיות שחקנית של נתח שוק וחיפשה להיות חברה יציבה ורווחית תפעולית. ב-2016 היו לה 900 אלף מנויים והיום יש לה בערך 920 אלף מנויים. זה נקרא מחוללת תחרות?

גיל שרון, מנכ"ל גולן טלקום / צילום: יונתן בלום, גלובס

3. הפעם האוצר לא יתנגד?

כאשר סלקום ביצעה את העסקה בפברואר השנה, טרום הקורונה, היא ראתה לנגד עיניה תרחיש אסטרטגי מסוים שהייתה חייבת להגיב לו. סלקום עמדה אז בפני תרחיש שבו הוט מסתערת על פרטנר. דובר על מיזוג הרבה יותר משמעותי לשוק וסביר להניח שהרגולטור גם לא היה מאשר אותו, אבל עדיין בעיני סלקום התרחיש הזה היה גרוע מבחינתה והיא מיהרה להגיב בהצעה לרכישת גולן טלקום. את הסוף כולם זוכרים: הוט לא הצליחה לרכוש את פרטנר, הרבה בגלל הקורונה ומעט בשל האיטיות של פרטנר, שבהיעדר בעל שליטה גילתה שהחיים נפלאים כשהדירקטוריון עצמאי. אבל סלקום השלימה את העסקה לרכישת גולן ובכך היא למעשה "סגרה את השוק" למיזוגים עתידיים.

צריך להגיד ביושר שמבחינת אבי גבאי, שעוד לא הספיק לחמם את כיסא המנכ"ל בסלקום, זה מהלך מבריק. סלקום הגיעה למסקנה הפשוטה שבניגוד לדעה הרווחת, עסקה לרכישת גולן טלקום איננה ברורה מאליה מבחינת הרשויות, אך היא הדבר שיש לו סבירות מימוש גבוהה יותר. זה אומר שאולי יהיו תנאים לעסקה, אך בשוק כה תחרותי שנמצא בכזה שפל מחירים ובמשבר עמוק, הרשות תתקשה לסרב, מה גם שכל ההערכות מדברות על כך שמשרד התקשורת יתמוך וגם אנשי האוצר צפויים לא להתנגד לאחר שבניסיון המיזוג הקודם בין שתי החברות היו הרוח החיה שסיכלה אותו.

4. חוב גבוה, גיוס מוצלח

בשוק יש הרבה שמועות לגבי יכולתה של סלקום לממן את העסקה. חברה עם חוב של 3.5 מיליארד שקל בשוק שהתחרות בו לא נבלמת, שצריכה פתאום לשלם 750 מיליון שקל, וזה עוד לפני שדיברנו על השקעות בדור החמישי, כל זה מייצר באזז שלילי. יחד עם זאת, צריך לזכור שההנפקה האחרונה של סלקום הצליחה מעל ומעבר למצופה. גיוס של 200 מיליון שקל באמצע הקורונה, בשוק קודר ועם צפי לפגיעה משמעותית בהכנסות, מעיד שהשוק מאמין שסלקום יכולה לעמוד באתגר ושהיא שחקן תשתיות לטווח ארוך, מה שאי אפשר לומר על גולן טלקום, שמהיום שהוקמה היא רק מחפשת להימכר.

5. רוצים את הגזרה של גולן

אבל יש כאן שתי נקודות נוספות שצריך לשים לב אליהן בהיבט של סלקום והצורך שלה בביצוע העסקה. ראשית, אם סלקום תיסוג בה, מה שלא סביר שיקרה, היא יוצרת פתח לרכישת גולן על ידי מתחרותיה. פלאפון גם הייתה שמחה לקנות את גולן וסביר להניח שפרטנר בעיקר הייתה מסתערת על ההזדמנות. קשה להאמין שסלקום תאפשר דבר כזה.

הנקודה השניה היא שסלקום עוברת עכשיו תהליך ארגון מחדש. בתהליך הזה גולן טלקום, למרות שטרם הושלמה העסקה, היא האלטר אגו. בסלקום מסתכלים על גולן ורואים חברת סלולר רזה ושרירית וכמוה הם רוצים להיראות. 

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה