גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הנרטיב: ועד חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים להחליף האשמות

מנכ"ל רשת 13 אבי בן טל שלח מייל לעובדים, בו הבהיר כי הימנעות מקיצוצים פירושה פשיטת רגל, והתייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו ● ועד חדשות 13 לא נשאר חייב והוציא מיד מכתב תגובה חריף בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה

אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל
אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל

המלחמה על הנרטיב: ועד עובדי חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים בהתנצחות מילולית ובהעברת תשדורות באמצעות מיילים והודעות. מנכ"ל רשת 13, אבי בן טל, העביר היום (א') מייל לעובדים, שעיקרו הצהרה על מחויבות עמוקה שלו לחופש העיתונות - ומנגד הבהרה כי הערוץ לא יוכל להתקיים בהיקף כוח-האדם הנוכחי, והצהרה כי הימנעות מתוכנית הקיצוצים פירושה פשיטת רגל.

בן טל התייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שתסוקר בסופו של דבר על-ידי חברת החדשות, ובתגובה, דקות ספורות לאחר מכן הוציא ועד חדשות 13 מכתב תגובה חריף, בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה, תוך שהוועד חושף חלק ממה שהתרחש לשיטתו מאחורי הקלעים בחברת החדשות בימים האחרונים. 

"אין ברירה - הקיצוצים יבוצעו" 

ראשון כאמור שיגר בן טל מכתב, שהפתיחה שלו היא שיר הלל לחדשות 13: "בעיניי", כתב בן טל, "חדשות 13 מורכבת מנבחרת העיתונאים מצוינת. אני גאה בכם, אנשי חדשות 13, על ההישגים האדירים לאורך השנים, על העיתונות הלוחמת, על יכולתכם להיאבק למען הצדק והאמת".

כהוכחה למחויבותו לסוג כזה של עיתונות, הציג בן טל את המאבק שניהל על הישארותו של רביב דרוקר בערוץ, לאחר שזה קיבל הצעה לעבור לעבוד בתאגיד השידור הציבורי.

"לי, כמנכ"ל החברה, יש מחויבות עמוקה לחופש העיתונות של כתבי, פרשני ועורכי חדשות 13. חופש העיתונות והעצמאות העיתונאית הם סוד הקסם של חדשות 13, ובכוונתי לעשות הכול על-מנת שחופש זה יישמר באופן מלא ומוחלט", כתב בן טל. 

נזכיר כי בימים אלה מוביל בן טל תוכנית התייעלות אגרסיבית שמטרתה לקצץ 35% מהוצאות חברת חדשות 13 - מהלך שמשמעותו פיטורים המוניים, גם של עיתונאים. בן טל נדרש לנושא במכתב והסביר: "פעולותיי בעניין תוכנית ההתייעלות נובעים מדאגה למצבה הכספי החמור של החברה. כמי שחשוף לנתונים כולם, אני נאלץ להגיד לכם מפורשות כי לצערי, בהיקף כוח-האדם הנוכחי, הן ברשת 13 והן בחדשות 13, החברה לא תוכל להמשיך ולהתקיים".

"כפי שידוע לכם", הוסיף בן טל, "מאז המיזוג ועד כה הזרים בעל השליטה בחברה, מר לן בלווטניק, סכומי עתק לחברה, ואת משכורות חודש אפריל הצלחנו לשלם רק בזכות הזרמה נוספת מצידו.

"לי, כמנכ"ל החברה, אין מנוס אלא להתאים את מבנה ההוצאות של החברה להיקף ההכנסות. הימנעות מלעשות כך - פירושה פשיטת רגל, על כל המשתמע מכך. לפיכך, אין לנו ברירה - והקיצוצים יבוצעו".

לדברי בן טל, "אנו נמצאים בפני החלטות קשות, אשר לא יהיה מנוס מלבצען. אני מאמין כי איתנות כלכלית היא הערובה הטובה ביותר לשידור חופשי ועמיד ללחצים, ולאחר שנתאים את מבנה ההוצאות להיקף ההכנסות ונביא את החברה לחוף מבטחים, נוכל לצמוח, לשגשג ולהתחזק, ומעל הכול - נוכל כך להבטיח את החופש העיתונאי המלא הנחוץ לעשייה הברוכה של אנשי חדשות 13". 

"אי-ודאות לשידור רציף" 

כאמור, בן טל מתייחס לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו, סוגיה שהגיעה בסוף השבוע האחרון לבג"ץ, לאחר שברשת ביקשו להעביר את השידור באמצעות חברת הפקה חיצונית ולא באמצעות חברת חדשות 13. הסיבה לכך הייתה פתיחת קבוצת חמ"ל לעובדי חברת החדשות בלבד, ללא עובדי רשת, זאת לאחר שבחדשות 13 הבינו כי ההנהלה מתעתדת בקרוב להותיר בידי חדשות 13 רק את הפקת המהדורות והמבזקים. חמישה עיתונאים בכירים פנו בתגובה לבג"ץ, ורשת בתגובתה טענה כי הסיבה לכך שהוחלט על העברת השידור לחברה חיצונית היא אי-ודאות לשידור רצוף, כלומר חשש שהעובדים ישבשו את השידור.

בן טל נדרש במכתבו לנושא זה, ותוך שהודה למנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו, "אשר פעל במהלך השבת על-מנת להביא לפשרה בסוגיית שידור משפט ראש הממשלה", הוא גלגל שוב את האשמה לעובדים: "החלטתנו שלא לאפשר לאנשי חדשות 13 לבצע שידור זה, הייתה לי קשה מאוד. עם זאת, היא הייתה הכרחית נוכח החשש שלנו שהשידור ישובש כחלק ממאבק העובדים. משהתחייבה נציגות הוועד לישראל כי השידור לא ישובש, החלטנו לאפשר קיום השידור, כפי שהיה צריך להיות לכתחילה, על-ידי אנשי חדשות 13".

כאמור, ועד עובדי חדשות 13 וארגון העיתונאים הגיבו מיד במייל תקיף משלהם: הם הזכירו כי בעקבות העתירה שהגישו חמישה מכתבי חברת החדשות וארגון העיתונאים, בג"ץ העניק תוקף של פסק דין להחזרת המשדר לידי חדשות 13, וציין כי גם בעתיד - "חברת החדשות היא שתפיק, כמתחייב בחוק, שידורים בעלי אופי חדשותי". הוועד עדכן כי "בקשת החברה למחוק את העתירה, כדי להימנע מיצירת תקדים, נדחתה". 

"נקמה קטנונית" 

"קשה שלא לתמוה על מכתבו של מנכ"ל רשת, אבי בן טל, הרצוף למרבה הצער אי-דיוקים במקרה הטוב וניסיונות הטעיה של ממש במקרה הגרוע", הוסיף הוועד. "מר בן טל קיבל אתמול העתק מהמכתב ששיגרנו למנכ"ל חברת החדשות, ובו הובהר מעל לכל ספק כי לאיש מבין עובדי החברה לא הייתה מעולם כוונה לשבש בדרך כלשהי את משדר הדגל שלקראתו היא מתכוננת זה שבועות.

"היוזמה הבלתי חוקית להפקיע את המשדר מחברת החדשות נבעה מנקמה קטנונית על צעדים ארגוניים לגיטימיים של הוועד, ורק משהתברר כי בג"ץ צפוי להתערב - רשת חזרה בה מההחלטה וניסתה לתלות את הפקעת המשדר ב'חשש', מומצא לחלוטין, מ'אי-רציפות לכאורה של השידור'".

לדברי הוועד, "חמור בעינינו כי גם לאחר שמנכ"ל רשת קיבל מאיתנו את ההבהרות הללו בכתב, וגם לאחר שבכירים בחברה הודו באופן בלתי רשמי כי אין בטענות מאומה, מר בן טל ממשיך להדהד בתפוצת המייל של החברה (ולא רק בה) את ההכפשות השקריות נגד העובדים. ההתנהלות בפרשה כולה מדליקה נורת אזהרה בוהקת בדבר החובה המוטלת עלינו כעובדים לעמוד על המשמר גם בעתיד".

הוועד מתייחס גם להישארותו של רביב דרוקר בערוץ וכתב: "מר בן טל מציין את ההישג החשוב בהישארותו של רביב דרוקר בחדשות 13. אנו מברכים על התפתחות זו, שהיא לכל הדעות אסטרטגית בשימור עוצמתה העיתונאית של החברה, ושמחים מאוד על ההחלטה שקיבל רביב. עם זאת, קשה שלא לתמוה על הזמן הרב שנדרש לרשת להודיע כי תקיים את החוזה שכבר נחתם עם מערכת 'המקור' עד סוף 2020, תוך קיצוץ תקציבי במשאבי התוכנית. גם לאחר העיכוב הניכר, שכמעט והסתיים על-פי הפרסומים בעזיבה של נבחרת התחקירים הטובה בישראל, אין לתוכנית עדיין חוזה לשנה הבאה.

"אנו מצפים כי 'המקור', שזקוקה מטבעה לאופק ארוך-טווח על-מנת למצות את יכולותיה, תזכה מכאן ואילך לוודאות ולתקופת התקשרות התואמות את הצרכים הללו. בהזדמנות זו אנו מבקשים לברך את חברינו ב'המקור' על ההישגים יוצאי הדופן עם פתיחת עונת השידורים הנוכחית - הן במישור העיתונאי והן בטבלאות הרייטינג".

הוועד מדגיש כי עובדי חדשות 13 אינם אדישים למצבה הכספי הקשה של החברה ומוכנים להירתם כתמיד להתמודדות עם המשבר. "בעבר הוכחנו פעמים רבות כי אנו שותפים מלאים גם לתוכניות הבראה מאתגרות - כל עוד אלה נעשים באופן מידתי, שקוף ובשיתוף העובדים. מכאן ועד לחיסולה של חברת החדשות, במתכונת שהוצעה עד כה על-פי תוכנית הקיצוצים של רשת - הדרך ארוכה מאוד".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע