גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: זה לא הימין שעומד למשפט, זו הפוליטיקה

משפט נתניהו הוא שיאו של תהליך ארוך בו מבקשות רשויות החוק לסרס את הפוליטיקה, לשעבד אותה ולהכפיף אותה לכללים משפטיים ● אלא שנתניהו, המבקש לחפות על פגמים שנפלו בהתנהלותו האישית, מבקש לצבוע את המאבק הצודק הזה בצבעי ימין ושמאל ● הטעות הזו טרגית

נתניהו באולם בית המשפט / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
נתניהו באולם בית המשפט / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

דייק אתמול בנימין נתניהו כשטען בנאומו, דקות לפני פתיחת משפטו, כי לא הוא שיעמוד עוד רגע לדין. אלא שבאותה נשימה ממש גם טעה לחלוטין. למרות ניסיונו העז לשכנע בכך - אין לקבל את טענתו של נתניהו לפיה המחנה הלאומי כולו הוא שהצטופף אתמול על ספסל הנאשמים הצר בבית המשפט המחוזי בירושלים. הוא לא. לא רצון הבוחר (כלשונו של נתניהו), לא הימין (כלשונו של השר אמיר אוחנה), לא הליכוד (כלשונו של ח"כ מיקי זוהר) ולא ישראל השנייה (כלשונו של אבישי בן חיים) הם שעמדו אתמול למשפט.

רצון הבוחר לא שתה את השמפניה וישראל השנייה לא עישנה את הסיגרים. הליכודניקים לא ענדו את עגילי הזהב שיועדו לגברת הראשונה, ובוודאי שבמעשיהם של בוחרי הימין לא נפל כל רבב. בכל הנוגע לתיק 1,000 נתניהו עומד למשפטו לבדו. תיק המתנות הוא תיק לגיטימי לבירור משפטי והוא שאמור להתברר כמו כל תיק פלילי אחר.

הפוליטיקאי האחרון

אלא שבכל הנוגע לתיקי 2000 ו-4000 צודק נתניהו כשהוא טוען שספסל הנאשמים רחב בהרבה ממידותיו שלו. נתניהו אומנם עומד בו למשפט על מעשיו בפרשות "ידיעות אחרונות" ו"וואלה-בזק", אלא שמה שבאמת יעמוד למשפט בבית המשפט המחוזי בירושלים הוא עניין אחר לחלוטין: גבולותיה הלגיטימיים של הפוליטיקה הישראלית. במובן זה צודק נתניהו הרואה בעצמו בובת וודו המוחזקת בידיה של הפרקליטות. הפגיעה בו מכוונת לפגיעה במה שהוא מייצג, גם אם לאו דווקא לפגיעה בעמדות הימין הספציפיות אותן הוא מתיימר לייצג. תיקי נתניהו הם התיקים בהם מבקשת מערכת המשפט לאלף את הפוליטיקה. לא בהכרח את הימין.

משפט נתניהו שנפתח אתמול הוא שיאו של תהליך ארוך שנים שבו מבקשות רשויות החוק למשפט את הפוליטיקה. לשעבד אותה. להפוך אותה לכזו הפועלת תחת כללים והנחיות משפטיים. להפוך את יחסי התן והקח הלגיטימיים שיש בה, והמצויים בלבתה, לכאלה האמורים להיבחן תחת עדשת המיקרוסקופ המשפטי.

אם יורשע נתניהו בתיקים 2,000 ו-4,000 הוא יהיה הפוליטיקאי האחרון שעומד לדין פלילי על מעשים מעין אלה. אחריו לא יהיו עוד נאשמים כאלה. לא בגלל אפקט ההרתעה העז שיהיה לפסק הדין. נתניהו יהיה הפוליטיקאי האחרון שעומד לדין פלילי כי אחריו לא יהיו עוד פוליטיקאים. לא במובן שאנחנו תופסים היום את התפקיד הזה. הפוליטיקה תשנה את פניה ללא הכר, ובמובנים רבים לא תתקיים עוד. נבחרי הציבור ישמשו כמעין פרוקסי של מוסד היועץ המשפטי לממשלה ולא יוכלו עוד לשאת ולתת, באופן חופשי, במשאבים הפוליטיים שבידם.

פקק האמבטיה

איני יודע אם יש בפרקליטות גורמים המבקשים לסלק את נתניהו מהשלטון בגלל שהוא נתפס כימני בעיניהם. בעיני, בכל אופן, נתניהו אינו מנהיג ימני. מלבד העובדה שבתקופתו נתלה שלט הטוען כי בשכונת ארמון הנציב קיימת שגרירות אמריקאית, טרם נתקלתי מצדו בהישג "ימני". לא בכלכלה. לא במשפט, לא בביטחון ולא בהתיישבות. הסנטימנט שלו במקום הנכון. ההישגים שלו, ולמען האמת - גם המאמצים מצדו - אפסיים.

בחלק מהתחומים קיימת נסיגה גדולה. בחלק אחר - דיבורים בלתי פוסקים, במשך שנים, על משהו שעומד להתרחש בעוד רגע. ובחלק המרכזי של התחומים - סטטוס קוו מאופק ועד סוף. ההתבוססות הזו בהווה בלתי נסלחת לפוליטיקאי שמדבר במשך שנים על עוולות היסטוריות ועל הצורך לשנותן. אלא שנתניהו מציג את עצמו בתור פקק האמבטיה. שלוף אותו מעמדת הכוח שבה הוא מצוי ותראה איך נוצרות מערבולות וסחף מכל עבר. הפחד הזה מכשיר את המשך החידלון מצדו לצד התחושה שאין עוד מלבדו.

אולי הדיבורים מצדו של נתניהו מספיקים לפרקליטות כדי לראות בו מנהיג ימני ואולי לא, אך המוקד כלל אינו שם. אחרי שני עשורים וחצי בהם כל ראש ממשלה שכיהן כאן "זכה" לטעום מנחת זרוען של רשויות התביעה גם נתניהו הפך אתמול לנאשם. אך נתניהו אינו נאשם כי הוא מנהיג הימין. הוא נאשם כי הוא מנהיג. כי הוא עוסק בפוליטיקה ברמה הכי גבוהה שלה, על ההיבטים הנעימים שבה ועל אלה שפחות.

כשהפרקליטות תסיים לטפל בנתניהו תהפוך הפוליטיקה באופן סופי לשדה הנשלט בידי יועצים משפטיים המגדירים לנבחרי הציבור גבולות גזרה צרים במיוחד. זה התחיל בסירוסה של הפוליטיקה בהקשרה המנהלי בשנות השמונים. החוק עמד אז לצד הפוליטיקאים, אך הסבירות נפלה בשבי הפקידות המשפטית. זה המשיך בסירוסה החוקתי של הפוליטיקה במחצית שנות התשעים, כשחלק מהחוקים הפכו ללא לגיטימיים בשל המהפכה החוקתית אותה הנהיג נשיא העליון לשעבר, השופט אהרן ברק. וזה מגיע לשיאו כעת כשהפוליטיקה עצמה הופכת לעניין שאינו לגיטימי.

הטענה לפיה מתן סיקור חיובי מעולם לא נתפס כעבירת שוחד היא לא רק טענה דוקטרינרית משפטית. היא קודם כל טענת-מטא. היא אומרת משהו מאוד עמוק על יחסי פוליטיקה ומשפט. היא מבהירה שמעולם לא נכנס המשפט הפלילי לתוככי ההליך הפוליטי ובחן את צורת התנהלותו לפי קריטריונים המתאימים לזירות עברייניות. זו בדיוק הסיבה שהתקדימים המשפטיים אינם קיימים. זו כנראה הפעם הראשונה, ברמה עולמית, שהפוליטיקה מתחילה להיבחן באופן הזה.

נתת פעם שקל לילד שלך?

זה המאבק הראוי שנתניהו מנהל כעת. מאבק על שחרורה של הפוליטיקה מלפיתתו של המשפט הפלילי. אלא שהטרגדיה היא שנתניהו הוא הדוגמן הכי פחות מוצלח למאבק הזה. העירוב של פרשת 1000 האישית, שעניינה נהנתנותו האישית של נתניהו, יחד עם פרשות 2000 ו-4000, שעניינן גבולה הלגיטימי של הפוליטיקה, מזהם את המאבק. האישי מתערבב בציבורי והאופורטוניזם נשפך כמים. זה לא רק נתניהו. זה גם רשימת התומכים בו שנראית כאילו נבחרה על ידי סוכנות שחקנים שביקשה ללהק את הכי פחות כשירים לתפקיד.

כששמעתי אתמול את מיקי זוהר, יו"ר הקואליציה, מסביר למראיינת באולפן הטלוויזיה שאין מה להתבייש בקבלת מתנות אסורות במאות אלפי שקלים, בתיק 1000, כי עבור ארנון מילצ'ן, העשיר המופלג, הסכומים האלה הם " שום דבר" - שפשפתי את אוזניי בהשתוממות. אבל זוהר המשיך בדברי הסניגוריה שלו ומשל משליו - "זה כמו שאת תתני לילד שלך שקל; נתת פעם שקל לילד שלך?". ההסבר המופרך הזה ניתן לצד ההתנצלות מצדו של זוהר על כך שהוא אינו נמצא פיזית בבית המשפט יחד עם נתניהו. מישהו, הסביר זוהר, חייב להיות באולפנים כדי לייצג את הקייס של נתניהו בתקשורת. ולאסונו של נתניהו את הקייס שלו הוא אכן ייצג.

ומי בכל זאת היה עם נתניהו בבית המשפט בשעה שזוהר הפעיל אש רתק רטורית באולפנים? טיפוסים מסוגו של גדי יברקן, סגן השר לביטחון פנים - דוגמה ומופת לסרגל ערכים ישר. יברקן התייצב אתמול בבית המשפט צמוד צמוד לנאשם מספר אחת וחיזק אותו. רק לפני חודשים ספורים כשהאופק הפוליטי שלו היה עדיין בכחול-לבן תקף את עצם האפשרות שנאשם בפלילים ישמש כראש ממשלה, אבל כעת חשוב לו לחזק. לא מהבית. בבית המשפט עצמו. הוא עשה זאת יחד עם שורת טיפוסים החולקים איתו את אותה מערכת מוסר מתוחכמת, מורכבת ובעיקר - משומנת.

ההתנהלות הזו מביכה. אבל היא בעיקר טרגית. היא מערבת בין מאבק לגיטימי וראוי שנתניהו מוביל נאמנה אל מול רשויות התביעה והייעוץ המשפטי, עם מאבק אישי ונמוך, כזה הנובע מהצדדים הפחות מלבבים באישיותו של נתניהו. מהתהומות האישיותיות המוכרות לכולנו בהם אין הוא שולט ביצריו. אלה הצדדים שמפילים את נתניהו פעם אחר פעם. כעת הם גם מזהמים את המאבק הראוי שלו.

במקום שנתניהו ייצג בעניין זה את כל מי שרואה את החשיבות הגדולה שבהותרת הפוליטיקה משוחררת מכבלי המשפט, מימין וגם משמאל, מוצא את עצמו נתניהו נתמך על ידי חבורה אחרת לחלוטין. שילוב של ביביסטים ואופורטוניסטים. איזו טרגדיה.

הכותב הוא תלמיד לתואר שלישי בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית. שימש בעברו בתפקידי ייעוץ שונים בכנסת ובממשלה בתקופתה של איילת שקד כשרת המשפטים. מעניק כיום ייעוץ משפטי ורגולטורי לגופים שונים, וביניהם בנק הפועלים

***חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו, איריס ושאול אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מדד פוטסי עולה ב-1%


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%