גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של אקזיט השוברים הגדול של BUYME; היזמים המיליונרים החדשים: "אנחנו ברגשות מעורבים"

המחלוקת עם טלכלל, המשקיעה מתחילת הדרך, המריצה את יזמי חברת שוברי המתנות BUYME למכור לה את מניותיהם בחברה • בראיון ל"גלובס" מייסד החברה מיכה ברכוז כבר מסתכל קדימה, על גיפטד - המיזם בארה"ב: "אנחנו רואים פוטנציאל בשוק האמריקאי שהוא מעבר למתנות לארגונים"

מיכה ברכוז, ממייסדי BUYME / צילום: ענת ליטבק
מיכה ברכוז, ממייסדי BUYME / צילום: ענת ליטבק

"אנחנו ברגשות מעורבים. לשחרר פרויקט של עשר שנים - איך שאתה לא הופך את זה, זה לא קל. זה להתרגל למציאות חדשה", אמר ל"גלובס" בראיון בלעדי מיכה ברכוז, מייסד חברת שוברי המתנות הישראלית BUYME על רקע חשיפת האקזיט שעשה יחד עם שני המייסדים הנוספים - שי דרין וטל צורי, במסגרתו קיבלו אתמול השלושה 81 מיליון שקל במזומן עבור מכירת חלקם (32.45%) ממניות החברה לשותפתם בחברה - טלכלל מקבוצת מאיר שבהובלת יעקב (יענקל'ה) שחר וישראל קז. האקזיט משקף לחברה שווי של 250 מיליון שקל.

BUYME שהוקמה לפני כעשור היא פלטפורמה להענקת מתנות באמצעות שוברים דיגיטליים, שכוללת מסעדות, חופשות, סדנאות, הצגות, טיפולי ספא ועוד. החברה הוקמה בעידן בו התחום של אונליין בישראל היה עדיין בחיתוליו, כשהיום מחזור מכירותיה נאמד לפי הערכות לא רשמיות בלמעלה מ-500 מיליון שקל.

שי דרין  / צילום: דיתה שרצקי

מי שהגה את הרעיון שמאחורי החברה הוא ברכוז, 40, שגדל ביסוד המעלה שבגליל העליון. בתחילת דרכו ברכוז פנה לכיוון אחר לחלוטין, כששימש כשחקן כדורסל בגליל עליון והפך לספורטאי מצטיין. בשלב מסויים הוא שינה כיוון, עבר להיות מפתח, ואף עבד בחברת אבטחת המידע צ'ק-פוינט, אך עזב לטובת דרך עצמאית. הוא חבר לדרין התל אביבי שהגיע עם רקע של מסעדנות, נדל"ן, משפטים ופיתוח עסקי, והשניים החלו להתגלגל עם הרעיון להקים את BUYME, וצירפו אליהם את צורי, במקור ממושב חרות, כצלע הפיננסית.

בניגוד לסטארט-אפים אחרים שנדרשים לעבור כברת דרך ארוכה על מנת לגייס הון ראשוני, במקרה של BUYME החיבור עם הרוכשת - טלכלל - קרה כבר בתחילת הדרך. "הכרתי את יואב בן יקר (מנכ"ל ושותף בטלכלל ויו"ר BUYME - ש"מ) כלקוח בפעילות אחרת. כשניסינו להסתובב בין הקרנות ולגייס כסף ממשקיעים, עשיתי פיץ' ליואב ומשם נבנתה מערכת יחסים".

מה היו האתגרים ב-BUYME לאורך השנים?

"BUYME זו אחת החברות המוזרות והמורכבות שיצא לי להתמודד איתה" עונה ברכוז, "זו פלטפורמה שעובדת עם גם עם בעלי עסקים, גם עם צרכנים, וגם עם ארגונים.

"כשהחברה קמה, לא היה הרבה אונליין בישראל, ובמהלך העשור האחרון היה שינוי אדיר במוכנות של ישראלים לסלוק כרטיסי אשראי באינטרנט. הגענו בשיאה של מהפכת אתרים כמו גרופון או באליגם, שאפשרה לדלג על החסם של להכניס פרטי אשראי לאינטרנט".

מיכה ברכוז - תעודת זהות
(40) מנכ"ל GIFTED  ● היה המייסד ואיש הטכנולוגיה המוביל של חברת BUYME, בעבר ייסד וניהל את חברת בניית האתרים UPSITE, לאחר מספר שנים שבהן שימש ראש צוות מוצר בחברת צ'ק פוינט ● גדל ביסוד המעלה בגליל העליון ובתחילת הדרך בכלל היה ספורטאי מצטיין ושיחק כדורסל

מה הבידול בין BUYME לבין חברות קופונים כמו באליגם שקרסה, או גרופון שנרכשה?

"כשהקמנו את החברה, היינו צריכים להסביר שהצעת הערך היא לא הנחה או הטבה, אלא לספק תוכן טוב כשאתה קונה מתנה. כשהתחלנו, הרעיון של מסעדות שף היה חלום רחוק. הצעת הערך לא דרשה מהעסקים הנחות עמוקות כמו חברות הדילים היומיים, והדרך שלנו הייתה לבנות מערכות יחסים ארוכת טווח. לא רצינו להיות במודל של דיסקאונט".

גיפטד: חיבור אישי מצד המעסיק

האקזיט המשמעותי הזה, תשע שנים לאחר שהקימו השלושה את החברה, מתרחש לדבריו, על רקע פערי גישה בינם (המייסדים) לבין טלכלל, שנוגעים לחזון שרואה כל אחד מהצדדים לחברה, אותו הם מתכוונים לממש במיזם מקביל לשוק הבינלאומי אותו הקימו לפני שלוש וחצי שנים בארה"ב תחת השם גיפטד (GIFTED). "אנחנו ראינו את BUYME הופכת לפלטפורמה שמתרחבת מעבר לעולם המתנות, ומגיעה למערכות היחסים בין הארגון לעובדים שלו, שזה הכיוון אליו הולכת גיפטד" מספר ברכוז.

את גיפטד מפתחים השלושה בחו"ל בימים אלה ממטה שנמצא בפאלו אלטו בסן פרנסיסקו ומועסקים בה כיום 7 עובדים בנוסף למייסדים. אגב, העצמאות העסקית של גיפטד מתאפשרת בין היתר בזכות דיבידנדים בהיקף לא ידוע שמשכו מ-BUYME לאורך השנים.

"המודל הוא מעט שונה, אבל אנחנו רואים פוטנציאל בשוק האמריקאי שהוא מעבר למתנות לארגונים. למשל, פיתחנו פלטפורמת לעיירות שיכולות לייצר גיפטקארד מקומי לעסקים הקטנים שלהם. אז הרעיון לייצר רשת תוכן מקומית שתאפשר לא רק קמעונאים בינלאומיים, אלא גם מקומיים".

כדי להבין את העולמות אליהם מכוונים השלושה, שמטרתה להגדיל את הפוטנציאל של המכירות ושל הזיקה של ארגונים, מסביר ברכוז: "בהנחה שיש עובד בחברה שנולדה לו ילדה, היכולת של המערכת שלנו ב-BUYME היא לשלוח מתנה. זו רמת חיבור טובה, אבל תארו לעצמכם, שבעוד שנה המערכת שלנו תוכל לשלוח הודעה שתעדכן את המעסיק של אותו עובד שהבת שלו חוגגת יום הולדת שנה. זה דבר שמאפשר למעסיקים לתת חיבור אישי יותר כארגון דרך המערכת שלנו". 

"אנחנו מבינים את הפוטנציאל הקיים בחברה"

"אנחנו פועלים יחד עם המייסדים כמעט עשור ומבינים את הפוטנציאל הקיים בחברה" אומר ל"גלובס" יואב בן יקר, מנכ"ל החברה הרוכשת, טלכלל מקבוצת מאיר, והיו"ר של BUYME, שמשמש גם כמנכ"ל החברה עד למינוי מנכ"ל קבוע. העסקה בין הצדדים אמנם נחתמה בתחילת פברואר, אך משבר הקורונה הביא לדחיית מימושה עד לתחילת השבוע האחרון, וזאת במקביל להקפאת הפעילות ויציאה של חלק ניכר מהעובדים לחל"ת, ממנו שבו רובם בימים האחרונים.

יואב בן יקר, מנכ"ל טלכלל ויו"ר BUYME / צילום: אסף ארנרייך

בתחילת הדרך האמנתם שהחברה תגיע לשווי כזה?

"נכנסנו בחוסר ודאות מוחלט. כשבא אליי היזם וסיפר לי על הרעיון, לא הבנתי מה הוא אומר לי. ההשקעה הייתה נמוכה כי היא נעשתה באמצעות מתן שירותים של טלכלל. אפילו הכנסנו את ynet כשותפים בשליש מהחברה בתחילת הדרך. אחרי תקופה קצרה ynet ראו שזה לא מתפתח והחליטו לצאת. אצלנו זו ריצה למרחקים ארוכים. ויש הערכה גדולה מאוד כלפי המייסדים על המקום אליו החברה הגיעה".

חברת BUYME - תעודת זהות
מטה: גבעתיים  עובדים: 80 ● שווי החברה בעסקה: 250 מיליון שקל ● בעלים: טלכלל מקבוצת מאיר ● מייסדים: מיכה ברכוז (40), שי דרין (52) וטל צורי (49)

כיצד הקורונה השפיעה על הפעילות העסקית שלכם?

"הקורונה יצרה סימן שאלה להרבה מאוד עסקים, אבל מצד שני היא האיצה בצורה ניכרת תהליכים בתחום האונליין. מה שצריך היה לקרות עוד ארבע שנים, יקרה תוך שנה או שנתיים. לפני הקורונה ראינו שעיקר הרכישות היו בעולם המסעדות והבילויים, זה היה התחום המועדף על הצרכנים. בתקופת הקורונה הלקוחות הלכו באופן מובהק על מימושים שניתן לבצע באופן מיידי, בעיקר על מוצרי צריכה ועל מוצרי ספורט, וכעת המגמה חוזרת, ושבים לתת מתנות בתחומים של מסעדות, ואופנה וכד'. לעולם התיירות ייקח תקופה יותר ארוכה"

מה החזון שלכם לצמיחה בשנים הבאות?

 "BUYME היא פלטפורמה שמחברת בין אנשים לבין ארגונים, והכוונה היא לצמוח לעוד הרבה תחומים. אין ספק שהקורונה גרמה לנו לחשוב טוב טוב לאן BUYME הולכת. יש לנו כ-20 מפתחים שעובדים בלהשביח את המוצר הבא. אנחנו משקיעים וגדלים בשוק העסקי; מחברה שלא הכירו אותה, היום תוך שנה וחצי אנחנו 30% בלקוחות עסקיים.

  אתם עובדים בעיקר מול עסקים, מה הנתח של הצרכנים הפרטיים והאם בכוונתכם להגדיל אותו?

"היום אנחנו עובדים עם למעלה מ-5,000 ארגונים. כשהתחלנו את הפעילות, 80% מתוכה היו עסקים ו-20% לקוחות פרטיים, אך היום כבר יש 60% לקוחות עסקיים ו-40% לקוחות פרטיים. אני מאמין שנראה את זה גדל עד לכדי ל-70% לקוחות פרטיים".

מי המתחרים שלכם?

"אם מבודדים את השירותים שאנחנו נותנים, יש את נופשונית שמוכרת חוויות, או קבוצות כמו פוקס שנותנת מתנות לחגים. אבל אנחנו עושים את זה כאריזה דיגיטלית מעולם של חוויות ומתנות. בכל נישה יש מתחרה, ואנחנו עטפנו את זה לפלטפורמה האחת". 

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון