גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזקקות הפסדים: הירידה החדה במחירי הנפט הובילה את בזן ופז להפחתות מלאי ולהפסדים כבדים

בזן הציגה ברבעון הראשון השנה הפסד של כ-146 מיליון דולר, ואצל פז הסתכם ההפסד ב-97 מיליון שקל - החלה לבחון דרכי היפרדות מבית הזיקוק ● שתי חברות הזיקוק ביצעו ברבעון הראשון הערכות שווי לבתי הזיקוק שבבעלותן, שהיו גבוהות מהשווי הרשום בספריהן, ולכן הן לא נדרשו לבצע הפחתות בגין פעילות הזיקוק

משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press
משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press

קריסת מחירי האנרגיה בעולם ברבעון הראשון של 2020, בעקבות התפרצות משבר הקורונה, הובילה להפסדים כבדים במגזרי זיקוק הדלקים של שתי חברות הזיקוק הישראליות, בזן  ופז . הפסדים אלו הובילו את בזן להציג ברבעון הראשון השנה הפסד של 145.7 מיליון דולר, בעוד שאצל פז הסתכם ההפסד ב-97 מיליון שקל.

לשם השוואה, ברבעון הראשון אשתקד רשמה בזן רווח נקי של 62.6 מיליון דולר (ורווח נקי של 99.3 מיליון דולר ב-2019 כולה). פז הציגה ברבעון המקביל אשתקד רווח נקי של 85 מיליון שקל, אולם סיכמה את 2019 כולה עם הפסד של 262 מיליון שקל, עקב הפרשות של 566 מיליון שקל בגין ירידת ערך מוניטין שנאלצה לרשום.

בזן, שבשליטת עידן עופר, מחזיקה ומפעילה בתי זיקוק בחיפה, בעוד שפז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, מחזיקה ומפעילה את בית הזיקוק באשדוד. יש לציין כי הן בזן והן פז ערכו ברבעון הראשון הערכות שווי לבתי הזיקוק שבבעלותן; הערכת השווי של ארנסט אנד יאנג קבעה לפעילות הדלקים של בזן שווי של 1.7 מיליארד דולר, ואילו הערכת השווי של BDO זיו האפט קבעה לבית הזיקוק באשדוד שווי של 805 מיליון דולר.

הערכות שווי אלו היו גבוהות מהשווי הרשום בספרים, ולכן שתי החברות לא נדרשו לבצע הפחתות בגין פעילות הזיקוק ברבעון הראשון.

בזן: הפסד של 177 מיליון דולר במגזר הדלקים

ברבעון הראשון של 2020 רשמה בזן ירידה של 9.5% בהכנסות מגזר הדלקים שלה ל-1.23 מיליארד דולר, והפסד מגזרי של 177 מיליון דולר. הפסד מגזרי זה כלל EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) שלילי של 150 מיליון דולר, וכן הוצאות פחת והפחתות בהיקף של 27 מיליון דולר. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד רשמה בזן רווח של 66 מיליון דולר במגזר הדלקים שלה, ואילו ב-2019 כולה רשם מגזר זה רווח של 130 מיליון דולר.

אצל פז מהווה מגזר הזיקוק פעילות מצומצמת יותר, ומשכך גם השפעתו על הדוחות הכלליים הייתה מתונה יותר. ברבעון הראשון ירדו הכנסות מגזר הזיקוק של פז ב-12% ל-2.3 מיליארד שקל, והובילו להפסד מגזרי של 179 מיליון שקל. הפסד מגזרי זה כלל EBITDA שלילי של 119 מיליון שקל, וכן הוצאות פחת והפחתות בהיקף של 60 מיליון שקל. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד רשמה פז הפסד של 4 מיליון שקל בלבד במגזר הזיקוק שלה, וב-2019 כולה רשם מגזר זה הפסד של 65 מיליון שקל.

בבזן מציינים כי בעקבות הירידה במחירי הנפט הגולמי בעולם, ובהתאם לכך גם במחירי מוצרי הדלק, הכירה החברה ברבעון הראשון בהפסד של 106 מיליון דולר מירידת ערך מלאי, מתוכו כ-36 מיליון דולר בגין מלאי נפט גולמי, כ-67 מיליון דולר בגין מלאי מוצרי דלק וכ-3 מיליון דולר בגין מלאי מוצרים ארומטיים. כך, שללא ירידה זו בערכי המלאי, רשמה החברה איזון בשורת ה-EBITDA המנוטרל.

במהלך הרבעון הראשון ירד מחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט (נפט המופק בים הצפוני) בשיעור חד עד ל-18 דולר לחבית בסוף מרץ, בשל ירידה בביקוש העולמי והיקפי הפקה גבוהים. מאז סיכמו מדינות אופ"ק ורוסיה (אופ"ק+) על קיצוץ תפוקות חריג, שהעלה את מחיר נפט ברנט לכ-36 דולר לחבית היום.

נפילת מחיר הנפט הגולמי הובילה לירידה בערכי המלאים של בזן ולמחיקת המלאים הגדולה. עם זאת, בחברה מדגישים כי למחיר נפט גולמי נמוך לאורך זמן יש באופן כללי השפעות חיוביות על תוצאותיה הכספיות, בזכות ירידה בעלויות תפעול מסוימות (לרבות אובדנים) וכן בהפחתת עלויות מימון הון חוזר.

בבזן גם מדגישים כי ברבעון הראשון טרם הורגשה אצלה ירידה משמעותית במכירות המוצרים בישראל, למעט בהתייחס למכירות הדלק הסילוני (דס"ל). עם זאת, באפריל כבר הורגשה ירידה משמעותית במכירות בישראל, כאשר מכירות הדלק הסילוני צנחו ב-80% לעומת אפריל אשתקד, ואילו מכירות הבנזין והסולר ירדו בכ-30%.

בחודש מאי החלה התאוששות במכירות, ולהערכת הנהלת החברה התאוששות זו תימשך גם בחודש הבא, ותביא את מכירות הדלקים בשוק המקומי לכ-90% מהיקפן בחודש יוני 2019.

שלומי בסון, מ"מ מנכ"ל קבוצת בזן, אמר היום כי "בזן מסכמת את הרבעון הראשון של השנה על רקע התפרצות משבר הקורונה, שגרם לשחיקה חריגה במרווח הזיקוק המנוטרל. החברה נכנסה למשבר כשהיא איתנה מבחינה פיננסית - מחזיקה ביתרות מזומנים גבוהות ולאחר שהפחיתה משמעותית את החוב הפיננסי נטו בשנים האחרונות, ועם היערכות טובה מבחינת נזילות".

בסון גם הדגיש, כי על פי תחזיות של חברת הייעוץ הבינלאומית IHS Markit, משבר הקורונה אינו צפוי להשפיע באופן מהותי על תעשיית הזיקוק. לדבריו, הביקושים לדלקי תחבורה בעולם צפויים לעלות בהדרגה החל מהמחצית השנייה של שנת 2020, ולחזור בשנת 2022 לרמתם טרום משבר הקורונה. מרווחי הזיקוק של בזן צפויים להשתפר בהדרגה, ואף לעלות בטווח הבינוני-ארוך.

פז בוחנת היפרדות מבית הזיקוק

בחברת פז, שרכשה את בית הזיקוק אשדוד בשנת 2006 תמורת 3.25 מיליארד שקל, ציינו היום כי החברה החלה לבחון דרכי היפרדות מבית הזיקוק. "לאחרונה החליט דירקטוריון החברה לבחון חלופות שונות בקשר עם תחום הזיקוק. לשם כך התקשרה החברה לאחרונה עם יועצים בינלאומיים, ודירקטוריון החברה הנחה לקדם בחינה של החלופות, בסיועם, לרבות בחינה של אפשרויות בשוק הקונים והמוכרים של בתי זיקוק בעולם, ובמקביל, לגבש צעדים פרקטיים ליישום החלופות הרלוונטיות", מסרה פז.

בפז ציינו כי התפשטות נגיף הקורונה החריפה את הירידה במרווחי הזיקוק, מחיר הנפט וכמויות המכירה. עם זאת, לפז רגל משמעותית נוספות בדמות חטיבת הקמעונות והסחר (קו"מ), שכוללת את תחנות התדלוק וחנויות הנוחות (yellow). לדברי החברה, בחטיבה זו חלה ירידה משמעותית בהיקפי מכירת הדלקים - החל מן המחצית השנייה של חודש מרץ ובחודשים אפריל-מאי 2020. במקביל, חלה באותה תקופה ירידה חדה מאוד ונמשכת בביקוש לדלקים לתעופה. עם זאת, רשת YELLOW שמרה על היקף מכירות גבוה, בדומה לרבעון המקביל.

פעילות הזיקוק הציגה ברבעון הראשון הפסד מדווח של 179 מיליון שקל, או הפסד מתואם של 82 מיליון שקל, כאשר ההפרש נובע בעיקר מהשפעת הפרשי עיתוי בגין הגנות מלאי ושינויים בערך המלאי. פעילות הקמעונות והסחר הציגה רווח מדווח של 35 מיליון שקל, או רווח מתואם של 63 מיליון שקל, כאשר ההפרש ביניהם נובע מנטרול הפסד בגין גידור עסקאות הגנה על מלאי.

בפז ציינו, כי השלכות משבר הקורונה נמשכו גם לתוך הרבעון השני לשנת 2020, ובחלק מתחומי הפעילות שלה, באופן מקיף וחד יותר מאשר ברבעון הראשון, כאשר במאי מזהים מגמה של חזרה לרמות הצריכה בתקופה מקבילה אשתקד. "יחד עם זאת, החברה מעדכנת כי אינה יכולה להעריך את מלוא ההשלכות של התפשטות הנגיף על התוצאות הכספיות המלאות שלה בהמשך, לאור האי-ודאות הקיימת בקשר עם השפעת ההתפרצות על היקף הצריכה הפרטית, הביקוש לדלקים ולתזקיקים, היקף התנועה, הנסועה והתעופה בתקופה הקרובה, ובקשר עם התפרצות אפשרית מחודשת של מגפת הקורונה".

"ההתאוששות במשק ניכרת, ומתבטאת בעלייה לשיעור של למעלה מ-90% מכמות צריכת הדלקים הממוצעת במחצית השנייה של חודש מאי, ואנו וצופים כי בחודש יוני נהיה קרובים לצריכה רגילה", ציין ניר שטרן, מנכ"ל פז הטרי, שנכנס לתפקידו באמצע חודש דצמבר 2019.

במקביל לאישור הדוחות החליט דירקטוריון פז על חלוקת דיבידנד של 60 מיליון שקל ועל תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 200 מיליון שקל. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד