גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השב"כ לא מסתפק במעקב אחר חולים, הוא רוצה לקבל החלטות

במסגרת דיון בוועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים התברר כי בשב"כ מתנגדים לנסיונות לקבוע כי מי שיחליט על ביצוע איכונים לטלפונים של חולי קורונה יהיו גורמים בכנסת ● היועץ המשפטי של משרד המשפטים והיועץ המשפטי של השב"כ טענו שהשב"כ לא יסכים להיות רק קבלן ביצוע

ועדת חוץ ובטחון  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ועדת חוץ ובטחון / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

במסגרת דיון בוועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים אתמול (ג') בכנסת בנושא המשך איכון ניידים על ידי השב"כ כאמצעי להתמודדות עם מגפת הקורונה - התברר שהשב"כ אינו מסתפק יותר בהיותו צד להליך הרפואי, אלא שנציגי השב"כ דורשים להיות חלק ממקבלי ההחלטות הרפואיות.

אחרי כשלוש שעות של דיונים, בהם עלו הטונים מדי פעם, באשר לאופן שבו השב"כ אמור לפעול, הצטרף לשיחה באמצעות תוכנת הווידיאו זום, משתתף מטעם השב"כ. "שלום, אני ניצן, אינכם יכולים לראות את תמונתי", הוא אמר. "אני סגן היועץ המשפטי של השב"כ ואני לא מסכים לחלק מן הסעיפים בהם אתם דנים, צריך להבין שהשב"כ לא יכול להיות מופעל בלי שתתקבל דעתו של ראש השב"כ. ההחלטות צריכות להיות בתיאום עם ראש השירות".

את הדיון ניהל היו"ר החדש של ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צבי האוזר מסיעת דרך ארץ. האוזר החליף בתפקיד את ח"כ גבי אשכנזי שנכנס לממשלה לתפקיד שר החוץ לפני עשרה ימים. מאז פרץ משבר הקורונה, הדיונים בוועדה הזו התאפיינו בניסיונות לרסן את השב"כ ואת הממשלה ולאפשר לוועדה הספציפית הזו לפקח באופן הדוק על מהלכי הממשלה, שהנם חריגים במיוחד.

צבי האוזר / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

הוועדה קוצבת זמנים, ואז מעניקה הארכות


אין מדינה דמוקרטית אחת ברחבי העולם, למעט ישראל, שהחליטה להפעיל את השירות החשאי שלה כדי לאתר חולי קורונה או אנשים שנמצאו בסמוך לחולי קורונה. גם כעת, בחלוף חודשים מפרוץ המגפה, אף מדינה לא אימצה את השיטה הדרקונית בה אנשי שב"כ מקבלים הסמכה לפרוץ למכשירים ניידים וזאת על מנת להודיע לבעליהם כי עליהם להיכנס לבידוד כיוון שחלפו ליד אדם שנודע כחולה קורונה.

הממשלה החליטה על השימוש בכלי הקיצוני הזה באמצעות תקנות שעת חירום, תוך עקיפת הכנסת מיד אחרי התפרצות המגפה בישראל בחודש מרץ. תוך זמן קצר הוגשו מספר עתירות לבג"ץ על כך שהרשות המבצעת לא אמורה להכשיר, באמצעות תקנות שעת חירום, מהלכים קיצוניים שלא עברו הליך חקיקה מסודר. בעקבות פסק דין של בג"ץ הממשלה ביטלה את התקנות לשעת חירום, והעבירה החלטת ממשלה שעברה שינוי ופיקוח על ידי ועדת חוץ וביטחון.

ב-26 באפריל פסק בג"ץ כי על הממשלה להביא את הנושא לחקיקה ראשית בכנסת. הממשלה אמורה הייתה להתניע את הליך החקיקה תוך 4 ימים, אך העניין התעכב, ולכן ועדת המשנה בכנסת, בפעם השלישית, האריכה את המועד שבו ניתן להמשיך ולהשתמש בתקנות שעת החירום.

אתמול, ג', אמור היה להסתיים פרק הזמן שבו לשב"כ מותר היה להמשיך ולבצע מעקבים באמצעות איכון טלפונים, ולכן הוועדה התכנסה כדי לדון בנוהל עבודה של השב"כ בפרק הזמן עד להשלמת החקיקה. יצוין שהממשלה הכינה תזכיר חקיקה, אך לא קידמה את החוק מעבר לכך.

בסוף הדיון אתמול אישרה ועדת המשנה לשב"כ להמשיך ולאכן טלפונים עד 16 ביוני, כאשר עד למועד זה הכנסת אמורה להשלים את הליך החקיקה. הוועדה קבעה כי אם עד ה-8 ביוני לא תונח על שולחן הכנסת הצעת החוק המסדירה את הנושא, יפקע תוקף החלטה בעניין הסמכת שב"כ. אולם הניסיון מן החודשים האחרונים מלמד שהוועדה קוצבת את לוחות הזמנים הללו, פעם אחר פעם, ואז מתכנסת כדי להעניק לממשלה הארכות. בינתיים, האיכונים של השב"כ נמשכים, והכל מתבצע מכוח החלטת ממשלה ללא חקיקה ראשית. המחלה דעכה, אך השב"כ מחזיק בסמכות חריגה להיכנס לניידים של כל אזרחי ישראל, מטעמים של הגנה על בריאות הציבור - מעשה שחורג לגמרי מן הסמכויות שיש לשב"כ לפי חוק השב"כ. 

בחלק מן הדיון בוועדת המשנה אתמול, השתתפו המשנים ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי ועו"ד דינה זילבר, ולאחר מכן, גם סגן היועץ המשפטי לשב"כ עו"ד ניצן (לֹלא שם משפחה), ואז התבהר שהשב"כ לא מוכן להיות שחקן משנה בפעילות הזו, כזה שיושב ומקבל הנחיות ממשרד הבריאות.

אם בראשית הדברים בחודש מרץ, ראש השב"כ פרסם הודעה לפיה, העיסוק של מעקב אחרי ישראלים שלא למטרות הגנה מפני טרור נכפה על השב"כ, וזה התרחש רק מפני החשש הגדול מאימת המגפה וכי הם יהיו מעורבים רק במצבים בהם אין כל ברירה אחרת - בדיון  אתמול הדברים נראו אחרת.

"ניסיון ליצור דיקטטורה דמוקרטית"


נציגי החברה האזרחית שהשתתפו בדיון, פרופ' קרין נהון מהמרכז הבינתחומי הרצליה, ד"ר תהילה אלטשולר שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, עו"ד עמיר כהנא מהאוניברסיטה העברית, טענו כי בתקופת המעבר, עד לחקיקה, חייבת הוועדה בכנסת להיות עם הידיים על ההגה, ולוודא שביצוע האיכונים יהיה במקרים חריגים בלבד כגון במצב שבו אדם לא יכול לעבור חקירה אפידימיולוגית מפאת מצבו הרפואי או כאשר מדובר בחולה המסרב לשתף פעולה עם המחקר האפידימיולוגי. לכך נוסף סעיף שלישי - סעיף סל - לפיו ראש שירותי הבריאות של משרד הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, יוכלו לקבוע שגם בנוגע לחולים נוספים, יבצע השב"כ איכון.

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד מירי פרנקל שור, התנגדה לנוסח המקורי של החלטת הממשלה שבו נכתב שהנוהל יקבע על ידי מנכ"ל משרד הבריאות, ראש המל"ל וראש השב"כ ובדיון ציינה כי אמות המידה: מה הם אותם המצבים חריגים, בהם השב"כ יכול לבצע איכון לפי החלטת משרד הבריאות, צריכים להיקבע על ידי הכנסת. לדבריה, בשל המצב החריג, כאשר אין חקיקה ראשית של הכנסת, העבודה של הממשלה מתוך "נוהל" כלשהו, המגדיר את הפריצה לניידים אישיים של האזרחים, חייבת להיות בפיקוח של הוועדה.

מטעם היעוץ המשפטי של משרד המשפטים, נזרי וזילבר, וגם מטעם היועץ המשפטי של השב"כ, טענו שהשב"כ לא מסכים להיות במקרה הזה רק קבלן הביצוע של משרד הבריאות. הם רוצים להיות חלק ממקבלי ההחלטות.

עוד במהלך הדיון טענו נהון, אלטשולר שוורץ וכהנא, כי מאחר וכל המגבלות במשק הוסרו כמעט לחלוטין, וישנן התקבצויות מרובות של אנשים ברחבי המדינה, הרי שכלי האיכון על ידי השב"כ איבד לחלוטין מן האפקטיביות שלו, שכן ליד כל אדם נמצאים בו זמנית אנשים רבים, כלי האיכון עשוי לשלוח רבים לבידודים מיותרים, וכי אחוז הטעות הוא גדול.

ח״כ אלי אבידר, ישראל ביתנו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מרבית חברי הכנסת של הוועדה, צידדו בעמדת משרד המשפטים והשב"כ. ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו), היה היחיד שהצביע נגד. "אני מלווה את נושא איכון הטלפונים ע"י השב"כ מהדיון הראשון ועד היום. ראש הממשלה דהר להכניס את השב"כ, וגם את המשטרה, ללא קשר למצב החולי. הדיון היום הוא על צמצום, כשכבר שבועיים אחרי ההסמכה המקורית דיברנו שיש מקום לבטל אותה. אנשים לא מבינים, ולא רוצים להבין כנראה, שלראש הממשלה אין כוונה להפסיק את האיכונים. כשדנו בחוק הסמכת המשטרה קיימנו דיון מהותי ומצוין, והתברר שהמשטרה נכנסה לעשרות אלפי טלפונים של אזרחים ומצאה רק שלושה חולים שהפרו את חובת הבידוד. כל הדיבורים על גל שני הם רק כדי להכשיר את אמצעי השב"כ על האזרחים וניסיון ליצור דיקטטורה דמוקרטית", אמר אבידר.

גורם ביטחוני הבקיא בפרטי התהליך ודרש להישאר בעילום שם, מסר כי בניגוד לנטען בכתב, בדיון הבהירו נציגי השבכ ומשרד המשפטים, כי תכלית הבקרה הנדרשת של השב״כ היא צמצום השימוש בכלים הטכנולוגיים של השב"כ למקרים החריגים המפורטים בהחלטת הממשלה. זאת תוך בחינה מקצועית, טרם החלטה על שימוש בכלים אלו ובדבר ההתאמה לנסיבותיו של החולה הקונקרטי.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי