גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

פרשנות: העלייה במספר החולים - האם המדינה התרשלה בצעדי החזרה לשגרה

בניגוד למדינות אחרות, שבהן הוסר הסגר באופן הדרגתי ובשילוב עם מערך בדיקות משמעותי, בישראל הוסר הסגר כמעט באחת ● איך בכל זאת היה ניתן לפעול אחרת?

משה בר סימן טוב  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
משה בר סימן טוב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

במשרד הבריאות התבוננו בימים האחרונים על העלייה במספר מקרי ההדבקה ברחבי הארץ בדאגה. היום, לאחר שבשעות הבוקר חלה עליה משמעותית במספר המקרים - הוחלט לכנס מסיבת עיתונאים בכדי להסביר לציבור את חומרת המצב ולהורות לו להקפיד הקפדה יתרה על ההנחיות. רגע לפני חג השבועות, כשהציבור חוזר לשגרת הקורונה החדשה, יצא משרד הבריאות בקמפיין; "נהיה בסדר, או נהיה בסגר". אך דבר אחד בלט בחסרונו בימים האחרונים - אחריותה של המדינה והצעדים שמבצעת הממשלה כדי לאתר במהירות מוקדי תחלואה, לבודד את החולים ולהבטיח את יכולתו של הציבור להמשיך בשגרה.

מטבע הדברים, העלייה במקרי התחלואה איננה מפתיעה. בין אם מדובר בתפילה אחת בהיכל סגור בגרמניה שהובילה להדבקתם של 107 בני אדם, או במסיבה במועדון לילה סגור בדרום קוריאה שהוביל להדבקתם של יותר מ-100 תושבים, ברחבי העולם היציאה מן הסגר הובילה לצבירים חדשים של הדבקה, אותן שואפות המדינות לאתר ולבודד ביעילות מבלי לחזור לסגר הדוק. גם ישראל איננה חסינה מכך.

בניגוד למדינות אחרות, דוגמת ניו זילנד וגרמניה שהסרו את הסגר באופן הדרגתי ובשילוב עם מערך בדיקות משמעותי ושיטתי בכדי לספק "מודיעין" לממשלות ולהעיד על תוצאות החזרה על השגרה בסקטורים ובתחומי החיים השונים, בישראל הוסר הסגר כמעט באחת. ומערך הבדיקות? משרד הבריאות טען שהציבור לא ניגש להיבדק, והן פחתו מיום ליום. אם לקראת סוף הסגר בוצעו למעלה מ-10,000 בדיקות ביום, החזרה לשגרה דווקא הובילה לצניחה משמעותית במספר הבדיקות; אתמול בוצעו 5,312 בדיקות, ביום רביעי 6,618, ביום ראשון 3,805, ובשבת - רק 704. ההבטחה ל-30 אלף בדיקות ביום? היא נותרה הרחק מאחור, והמשק חזר לפעולה בלי מערך ניטור משמעותי שיגבה את יכולתו לפעול בבטחה.

ארגון הבריאות העולמי מבהיר לאורך הדרך שחזרה לשגרה חייבת להיות מגובה במערך בדיקות יעיל ובמעקב אפידמיולוגי מוקפד. האם הדבר מתרחש בישראל? ספק רב. גם הבדיקות הסרולוגיות שהגיעו לארץ שוכבות במחסנים באין דורש, כשתוקפן יפוג ב-15 ביולי. אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים הביוכימאים ועובדי המעבדות, הזהירה הערב מפני 'שאננות הממשלה' ואמרה כי היקף הבדיקות והאבחון ירד, כאשר במקביל - המעבדות אינן ערוכות כרגע לערוך בדיקות רבות מפני שברובן הן אינן עובדות בלילות ובסופי שבוע, ומתפקדות במחסור בכוח אדם. בשעה שהממשלה מדברת על מניעת גל שני, האם מלבד הוראות לאזרחים בנוגע למסכות והתקהלויות היא עצמה מבצעת את חלקה?

חלק ניכר ממקרי ההדבקה החדשים, התבצעו בבתי ספר. ואמנם, ישנו חוסר במידע; מהיכן הגיעו החולים לבתי הספר? היכן התבצעה ההדבקה הראשונית, והאם ניתן היה למנוע את ההתפשטות או לאתר אותה לפני שהגיע הגל הגדול. איגוד רופאי בריאות הציבור מתריע מן הרגע הראשון ודורש זיהוי מוקדם של מוקדי תחלואה על ידי מערך בריאות הציבור - הן ברמת הפרט (איתור מקרים ומגעים) והן ברמת האזור (ניטור). לא רק בדיקה של מגעים עם חולים, אלא בדיקה מדגמית באזור/מסגרת חשודה להתפרצות. זהו כלי חיוני לקבלת החלטות בהתאם לסיכונים, ודאי בימי השגרה המתוחים.

אגב כך, משרד הבריאות מחזיק בנתונים הרבים והמלאים באשר להתפשטות המחלה בישראל, ולאפידמיולוגים אין נגישות לנתונים הגולמיים במלואם, והם לא יכולים לבחון את ההחלטות בראי הנתונים, או להסתמך על הנתונים עבור מחקר. החלטות הממשלה, כעת, מחייבות התנהלות זהירה ומדודה. חזרה לסגר עלולה להשפיע באופן חסר תקדים על המשק ועל מרקם החיים האזרחיים. ניטור, בידוד ובדיקות מרובות לצד שקיפות מלאה בנתונים - אינם פריווילגיה, אלא חובת מציאות הכרחית.

עוד כתבות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

דיווח: 800 ק"ג חומר נפץ בדרך לדאחיה: הסיכול הדרמטי בלבנון

מחבלי חיזבאללה נשאו חומרי נפץ חזקים במיוחד שנועדו לשימוש צבאי ● צה"ל והשב"כ השמידו תשתיות של חמאס ברחבי רצועת עזה ● לאחרונה פורסמו דיווחים על התעצמות צבאית מחודשת של איראן, גם בתחום הגרעין ● ב"ניו יורק טיימס" מדווחים: לפחות 12 הרוגים ו-309 פצועים בתקיפה של החות'ים בנמל התעופה הבינלאומי המלך ח'אלד בריאד שבסעודיה ● פגיעות נרשמו גם במתקני אנרגיה, בעוד שחיל האוויר הסעודי ממשיך לתקוף בתימן ● עדכונים שוטפים

תמר יסעור, יו''ר ישראכרט, בכנס משקיעות גלובס / צילום: כדיה לוי

יו"ר ישראכרט על המעבר של מועדון הנוסע המתמיד: "יש אל על אחת. הבנו שאסור לנו למצמץ"

בשיחה עם הילה ויסברג בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, התייחסה יו"ר ישרכארט, תמר יסעור, לשנים הסוערות שעברו על חברת כרטיסי האשראי, לרכישתה בידי קבוצת דלק ולמאבק על מועדון הנוסע המתמיד של אל על ● "כשנפתחת הזדמנות כזו בשוק, מצופה מאיתנו להילחם עליה עד הסוף"

כנס משקיעות הדור הבא: כלים מעשיים ואסטרטגיה פיננסית

הכנס, בשיתוף הפניקס ובנק לאומי, עוסק בבניית הון פיננסי ומקצועי וקבלת החלטות בעולם השקעות משתנה ● הכנס יתמקד בסיפורי קריירה מעוררי השראה, במצב השוק וכמובן בסוגיות עומק שונות הקשורות בהשקעות

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

העסקה שהלחיצה את אמזון וגרמה לה להאיץ את המשא ומתן עם החברה הישראלית

לאחר כישלון העסקה עם אנתרופיק, סטארט-אפ הבינה המלאכותית דקארט, שהוקם לפני שלוש שנים, מנהל מגעים לרכישה על ידי אמזון ב-7 מיליארד דולר ● שתי החברות משתפות פעולה כבר מעל לשנה, והמשא ומתן תפס תאוצה לאחר עסקת ענק של המתחרה אנבידיה עם AMD ● אם תצא לפועל, העסקה עשויה לתת לאמזון את הקפיצה קדימה לה היא זקוקה

תוספת מרפסות. נדרש רוב של 75% מבעלי הדירות בבניין / אילוסטרציה: תמר מצפי

השכנים בנו מרפסות ויצטרכו להרוס אותן: הלקח מפסק דין של המחוזי

המפקחת על המקרקעין הורתה להרוס מרפסות שבנייתן הושלמה, לאחר שהתברר כי הן נבנו לפני שניתן היתר בנייה וללא הסכמה של השכנים ● ערעור שהגישו הנתבעים נדחה גם הוא ● השופטים: יש להוכיח הסכמה של השכנים

אלונה בר און מו''ל גלובס, כנס משקיעות הדור הבא / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "חלקן של נשים בשליטה בהון הפיננסי נמצא בקפיצה"

"חלק מהנשים פה הן יחידות בתעשייה שלהן. הן נלחמות בתוך תעשיות גבריות, וצריכות לקבל המון ביטחון בקבלת החלטות", אמרה אלונה בראון בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא מספיק בהרבה מקומות, אבל כן רואים שינוי"

גיל שויד / צילום: שלומי יוסף

1.2 מיליון דולר בחודש אחד: התרומה של גיל שויד

לפי דיווח ל-SEC, היו"ר הפעיל ואחד ממייסדי צ'ק פוינט תרם באוגוסט 9,000 מניות של החברה לעמותות ששמותיהן לא פורסמו ● דלק ישראל משקיעה כ-3 מיליון שקל בקמפיין לציון 75 שנות פעילותה ● חברת הדירוג S&P מעלות אישרה את הדירוג של הפניקס ברוקרס ● אירועים ומינויים

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

ONE ZERO יצא לסבב פיטורים שלישי בגלל ה־AI. והוא לא היחיד

גל הקיצוצים של אחרי החגים מכה גם בעובדי המחקר והפיתוח של ההייטק, שנחשבו מוגנים יחסית ● חברות התוכנה מקצצות עשרות אחוזים מהצוותים ומעבירות את העבודה לכלים אוטומטיים

דנזה. מרכבי הפרימיום שיוצגו בתערוכה, והמחיר הצפוי בישראל / צילום: יח''צ

ישירות מתערוכת הרכב היוקרתית בעולם: דגמי הפרימיום שבדרך לשוק הישראלי

תערוכת פריז אמורה הייתה להציג את הקאמבק האירופי מול החשמליות הסיניות המוזלות, אך בפועל היא ממחישה בעיקר את הפיגור הדרמטי של המערב ● כעת, כשהסינים מסתערים גם על סגמנט הפרימיום ומתחרים במרצדס, אאודי ולנדרובר, הצרכן הישראלי עשוי להרוויח

המאבק בשותפויות לא רשומות עולה מדרגה / איור: Shutterstock

עורכי דין, רואי חשבון ורופאי שיניים: המאבק בשותפויות לא רשומות עולה מדרגה

בעקבות ביקורת חריפה של מבקר המדינה על אובדן מאות מיליוני שקלים במסים, רשמת השותפויות ורשות המסים יצאו במבצע אכיפה נרחב ● עסקים לא רשומים נדרשים כעת להסדיר את מעמדם תוך 45 יום

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הגירעון צפוי להצטמצם עד סוף השנה, וזה קשור לביצועים של אנבידיה

בלידר שוקי הון מעריכים כי הגירעון בסוף השנה יעמוד על 4% בלבד, לעומת יעד 4.9% ● הסיבה: הזינוק בייצוא של אנבידיה הוביל לגידול חריג בגביית המסים ● אלא שלמרות חבל ההצלה הפיסקלי, בשוק מעריכים כי מדובר בפלסטר זמני שלא ימנע לבדו את התייקרות החוב

סניף של סטופמרקט / צילום: אתר החברה

קבוצת דודו עזרא השלימה את רכישת סטופמרקט ב-680 מיליון שקל

רשות התחרות אישרה את העסקה, ובנק הפועלים יעמיד מימון של כ-500 מיליון שקל לרכישת סטופמרקט לפי שווי של כ-680 מיליון שקל ● לאחר המיזוג תחזיק קבוצת דודו עזרא ב-23 סניפים עם מחזור מכירות מוערך של כ-1.5 מיליארד שקל בשנה, לצד תוכנית להתרחבות ופתיחת עשרה סניפים נוספים

פרופ' יצחק ברלוביץ' / צילום: אוריה תדמור

הלך לעולמו פרופ' יצחק (ברלו) ברלוביץ', בעבר מנכ"ל וולפסון והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות

ברלוביץ' נחשב למי שהציל את בית החולים וולפסון, ובתקופה בה עבד במשרד הבריאות היה שותף בניסוח "חוק ביטוח בריאות ממלכתי" ו"חוק זכויות החולה" ויזם את הסדרת הביטוח הרפואי לילדים חסרי ביטוח ● דורון אובז'נק, שניהל עמו פורום לשינוי במערכת הבריאות: "מעולם לא פגשתי אדם שידע כמוהו לגשר בין אנשים, להקשיב, להרגיע ולמצוא את המשותף"

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

לא רק אזהרה חריפה: לריי דליו יש גם כמה עצות פרקטיות לתיק ההשקעות

ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם הזהיר השבוע בסינגפור כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● ואיך הוא מציע להיערך לתקופה המסוכנת?

עמוס לוזון / צילום: People Photography

"בוננזה רצינית": עמוס לוזון התעשר מרכישת עסק בקשיים, וינסה לעשות זאת גם בארה"ב

עשור לאחר שקנה בנזיד עדשים את קבוצת הבנייה הקורסת א.דורי והביא אותה לשווי של 2 מיליארד שקל, ינסה לוזון לשחזר את ההצלחה עם קוהאן פרופרטיז, שנקלעה לסחרור לאחר שבעליה נטל ממנה כספים ● מקורב לעסקה: "מהלך חד ומהיר, שיש לו פוטנציאל אינסופי"

יפעת אורון, מנכ''לית בלקסטון ישראל, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

יפעת אורון, מנכ"לית בלקסטון ישראל: "אנחנו לא בבועת AI"

"אם מסתכלים על הדאטה סנטרים בעולם, הם פחות מ-1% - צריך המון כסף", כך אמרה יפעת אורון, שותפה בכירה בבלקסטון ומנהלת הפעילות של החברה בישראל, בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא רק משקיעים, אלא עובדים קשה מאוד ומנסים לייצר סינרגיה בין כל החברות שאנחנו משקיעים בהן"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות הוואטסאפ של יונתן אוריך דלפו לרשת לכאורה, והוא מאיים בתביעות

דליפת התכתבויות שיוחסו ליועץ ראש הממשלה, יונתן אוריך, הציתה סערה ברשת, עם דגש על שיחותיו עם עמית סגל ● אוריך מכחיש את אמינות החומרים וטוען כי חלקם שונו, בעודו מאיים בשורת תביעות נגד מפיצי הפרסומים

 

רפאל מציגה בסלון האווירי של מרקש / צילום: דוברות רפאל

ממערכות הגנה אווירית ועד לווייני ריגול: כך הפכה מרוקו לרוכשת מרכזית של נשק ישראלי

המו"מ שמנהלת מרוקו לרכישת מערכת "קלע דוד" מרפאל מצטרף לשורה של שת"פים בין המדינות ● מאז הסכמי אברהם, ישראל מספקת יותר נשק למרוקו מאשר צרפת עם כרבע מהעסקאות ● בכיר באלביט: "במרוקו רוצים להעמיק את השותפות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת במסחר בתל אביב; הדולר ממשיך להתחזק

המסחר מתנהל במגמה מעורבת, כאשר מניות התקשורת מובילים את הירידות; מדדי הביומד והקלינטק נסחרים בירוק ● טבע מזנקת בעקבות קבלת אישור FDA לתרופה לסכיזופרניה ● אלקו תזרים לאלקטרה נדל"ן 95 מיליון שקל ● מספנות ישראל מטפסת בעקבות דיווח על עסקת ענק לאספקת כלי שיט ● וול סטריט נושקת לשיאים, פתיחת עונת הדוחות תעמיד אותה למבחן ● במט"ח, הדולר מתחזק

אייל חומסקי, אדלר חומסקי ועמית משיח, מקאן ת''א / צילומים: איל יצהר

אייל חומסקי ייפגש עם 100 מיליון שקל. האם עמית משיח צריך לדאוג?

לאומי פרטנרס ודיסקונט קפיטל עשויות לרכוש 30% מקבוצת אדלר חומסקי, לפי שווי של כחצי מיליארד שקל ● מי ירוויח, מה יקרה לתקציבי הפרסום של הבנקים ואיך מגיבים בענף