גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות ריבוי התקלות בלווייתן: משרד האנרגיה הורה לנובל אנרג'י לעצור עבודות להגדלת הפקת הגז

הממונה הודיע לחברה כי חל עליהם איסור להתקדם בהרצת/בדיקת/בחינת המתקן, וכי רק לאחר בחינה מעמיקה של משרד האנרגיה יחד עם חברת ייעוץ, יוחלט על המשך פעילותו של המתקן

לפיד החירום דולק מעל אסדת לוויתן / צילום: איריס אשוח
לפיד החירום דולק מעל אסדת לוויתן / צילום: איריס אשוח

הממונה על הנפט במשרד האנרגיה הודיע לחברת נובל אנרג'י, מפעילת אסדת לוויתן, כי לאור ריבוי התקלות באסדת לוויתן בתקופה האחרונה, עליהם לעצור כל פעילות במתקני הטורבו אקסדפנדר (TEX), מערכת שמאפשרת להגדיל את כמות הגז הטבעי המטופלת באסדה, הנמצאת בשלבי התקנה באסדה.

הממונה הודיע לחברה כי חל עליהם איסור להתקדם בהרצת/בדיקת/בחינת המתקן, וכי רק לאחר בחינה מעמיקה של משרד האנרגיה יחד עם חברת ייעוץ, יוחלט על המשך פעילותו של המתקן. במשרד מדגישים כי הפקת הגז הטבעי למשק ממשיכה כסדרה, אך משמעות הדבר היא שאסדת לוויתן לא תוכל להפיק עד לכשיתבררו הדברים כמות גדולה יותר של גז מזו שהופקה עד היום, ולא תפעל בתפוקה מלאה.

הודעת משרד האנרגיה מגיעה לאחר שבמהלך היום, הופעל הלפיד על אסדת לוויתן, בזמן עבודות מתוכננות על האסדה במערכת הטורבו אקסדפנדר. משרד האנרגיה הודיע בצהריים כי מדובר בתקלה, אך זמן קצר לאחר מכן, הוציאה חברת נובל אנרג'י הודה כי מדובר באירוע שנצפה מראש ("בהמשך לעבודות מתוכננות שמבוצעות על אסדת לוויתן הופעל הלפיד לצורך פינוי הגז באופן בטיחותי. נובל אנרג'י עדכנה את כל הגורמים הרלבנטיים").

בנובל אנרג'י טענו כי "משרד האנרגיה מודע לכך שאנחנו בעבודות על ה- TEX . הלפיד היום הופעל כתוצאה מהעבודות הללו. הודענו מראש כבר לפני מספר שבועות שיש אפשרות שהלפיד יופעל כתוצאה מהן וזה מה שקרה היום". ואולם, למרות הודעתה של נובל - הגירסה של משרד האנרגיה מנוגדת לכך, והוא מבהיר כי במסגרת העבודות, לא אמור היה להידלק הלפיד על האסדה, ומדובר בתקלה הנמצאת בבירור.

הלפיד באסדת הגז פועל כאשר ישנה תקלה באסדה, ושורף את פליטות הגז לאוויר באופן שיפחית את הזיהום הסביבתי. לפי היתר הפליטה של החברה, "בעל מקור הפליטה יפעיל את הלפיד רק בעת פעילות לא שגרתית הכוללת מקרי חירום, תחזוקה והשבתה מתוכננת של האסדה. הפעלת הלפיד בעת תחזוקה תהיה בהתאם לתוכנית שתוגש לאישור רכז איכות אוויר מראש ובכתב."

נובל אנרג'י, לפי היתר הפליטה שלה, נדרשת לעדכן את משרד האנרגיה ואת המשרד להגנת הסביבה בכל שימוש בלפיד, המעיד, כאמור, על תקלה. לאחרונה עדכן המשרד להגנת הסביבה כי ייפתח בהליך הפרה מול נובל אנרג'י, בשל עיכוב את הליך החיבור הדיגיטלי של מערכות הניטור הרציף באסדת לווייתן למשרד. במסגרת היתר הפליטה לאוויר של חברת נובל אנרג'י עבור אסדת לוויתן, נדרשה החברה להתקין מערכות לניטור רציף ובקרה על פליטות מזהמים לאוויר בארובות וכן בלפידי האסדה, ולחבר את הנתונים למערכות הארציות של המשרד, על-מנת להבטיח העברת נתונים ולאפשר למשרד פיקוח מיטבי בזמן אמת ובאופן שוטף. אולם החברה לא מילאה אחר הוראות אלו במועדים שקיבלה, ורק לאחרונה, החל המשרד לקבל נתונים אלו לצורך פיקוח.

בנוסף, לאחר שבאסדה התרחשו תקלות רבות מאז החלה לפעול, הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הוא "מבצע בדיקה של עמידת החברה בהיתרי הפליטה, בסיומה יקבל החלטה ויפרסם אותה לציבור. כדי שלא לפגוע בהליך, המשרד מנוע מלפרסם פרטים נוספים בשלב זה על הליכי אכיפה ובדיקה נוספים". הפעלות הלפיד אינן אמורות להיות אירוע שמתרחש בשגרה, אך עד כה, בתקופת הפעלתה של האסדה, טוענים בעמותת שומרי הבית כי הלפיד הופעל 21 פעמים. לפי הערכות אחרות, הלפיד הופעל פעמים רבות יותר.

יו"ר איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק, מברך על החלטת משרד האנרגיה: "עצירת הפעילות במתקני הטורבו אקסדפנדר (TEX) באסדה הינה החלטה מקצועית נכונה ומתבקשת, המשקפת את עמדת האיגוד - עליה חזרנו שוב ושוב בחודשים האחרונים - לביצוע תחקירים מעמיקים אודות הסיבות לתקלות באסדת לוויתן ומסירת דיווח מקיף לאנשי המקצוע ולציבור. תפקידנו הוא לפעול למען איכות חיי התושבים וכך נעשה".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", אומר כי אחת ממטרות המערכת היא להפחית את הפליטות לסביבה, וטוען כי "לאורך כל שלב הקמת האסדה, נובל אנרג'י, משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה התייחסו למערכת הטורבו-אקספנדרס כאל מערכת להפחתת פליטות לאוויר, אשר אמורה להתחיל לפעול טרם פעילותה המסחרית של האסדה ( לצד מערכת ה-FGRU). מטעם זה, נדהמנו כאשר הודיעה נובל אנרג'י ב-26.4.2020 כי היא מתכוונת להחל בפעילות לצורך הפעלת מערכת זו ופנינו במכתב לראש אגף איכות אוויר ושינויי אקלים במשרד להגנת הסביבה, בדרישה לפתוח בהליכי אכיפה כנגד נובל אנרג'י בשל הפרת הוראות היתר הפליטה של האסדה, טרם נקיטתנו בהליכים משפטיים.

"מכתבנו זה טרם נענה. שוב עינינו החוזות כיצד נובל אנרג'י מהתלת במשרדי הממשלה וברגולטור, בשל פערי הידע המקצועיים לטובתה. שוב אנו רואים כיצד מבטיחים לציבור הבטחות שווא ומרגיעים אותו במתק שפתיים ובדיעבד מסתבר כי לא זו בלבד שהמערכת לא הותקנה במועד ולא פעלה כל העת במטרתה המקורית - הפחתת פליטות לאוויר, אלא גם הביאה להפעלות לפיד מרובות ששחררו גזים מזהמים. גזים אלו חמקו טרם שריפתם, נפלטו בעת שריפתם (שכן היעילות של הלפיד אינה מוחלטת) וכן תוצרי השריפה המזהמים נפלטו אף הם לאוויר, תוצרים שהינם אף גזי חממה. זהו חטא על פשע.

"אני מזכיר את האמירות של המדענית הראשית לשעבר במשרד להגנת הסביבה סיניה נתניהו, כי חסר ידע מקצועי במשרד בתחומי תעשיית הגז והנפט וכי יש לקלוט ידע זה מתוך התעשייה פנימה למשרדי הממשלה ולחתום על הסכמי ידע בינלאומיים מתאימים. אני מפציר במשרדי הממשלה לעשות זאת, על מנת שנובל אנרג'י תחדל מלהטוטיה, דבר שישרת את טובת, בריאות ורווחת הציבור בישראל".

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גיאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר הולכים צפונה ודרומה", כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים