גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי זה מאשימים את הציבור בהתרופפות: התוצאות הבלתי צפויות של חוסר שקיפות

לדברי מומחים, כשהציבור אינו יכול להעריך את הוראות המדינה במאבק בקורונה, הסקפטיות מביאה לביצוע חלקי של ההוראות ומעוררת תיאוריות קונספירציה ● "גלובס" בעקבות הפרוטוקולים האבודים של הקורונה

צעירים מפרים את הוראות הריחוק החברתי בתל אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס
צעירים מפרים את הוראות הריחוק החברתי בתל אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס

רגעים בודדים לאחר צאת השבת, לפני פחות משבועיים, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו מסיבת עיתונאים. לאחר תקופה ארוכה של ירידה בהדבקות חדשות בישראל, נרשמה עלייה במספר החולים המאומתים במשך מספר ימים. ראש הממשלה הגדיר את הימים הבאים "תקופת מבחן", כשהוא מצהיר: "המגפה בפירוש לא מאחורינו, לא מוקדם מדי לומר שיש התרופפות במשמעת. נגביר את האכיפה, ואם לא תהיה ברירה נחזור להגבלות".

היציאה של ישראל מהסגר הייתה מהירה - לאחר תקופה ארוכה של דיונים באסטרטגיות יציאה שונות, לאחר מסמכים על גבי מסמכים שהונחו על שולחן הממשלה - אושרה סדרה של הקלות מהירות, שאפשרו לציבור לחזור אל המרחב הציבורי. אך ההחלטות הובילו לא אחת לביקורת ציבורית, כשבעלי עסקים ואזרחים שואלים עצמם מדוע אישרה הממשלה לפתוח עסקים מסוג מסוים, אך לא מסוג אחר. התשובות נותרו חבויות. הפרוטוקולים של ישיבת הממשלה אינם שקופים, והיא לא נימקה את צעדיה.

לאורך הדרך, חזרה הביקורת הציבורית: החלטות "מונחתות" מלמעלה, לא ברור כיצד הן התקבלו, לא ניתן לדעת מה השיקולים שהובילו להנחיות שהתקבלו ומהו הרציונל האפידמיולוגי שלהן.

בזמן שהציבור נדרש ליישם בשטח את החלטות הממשלה, גם במשרד הבריאות לא מיהרו להסביר לציבור או לעיתונאים מדוע התקבלה החלטה מסוימת ועל בסיס אילו נתונים.

הצייתנות יורדת עם חוסר האמון

כיום, מומחים מצביעים על כך שבלי שיתוף ציבור אמיתי ושקיפות בנוגע להליך קבלת ההחלטות, הדרך ל"התרופפות המשמעת" קצרה, ומזהירים כי התמודדות עם גל שני עלולה להיתקל בחוסר שיתוף-פעולה מצד הציבור, אם הליך קבלת ההחלטות לא יהפוך שקוף ושיתופי יותר.

"בארץ, ברירת המחדל היא שתהליכים ותוצרים של קבלת החלטות הם סגורים וחשאיים, והחריג הוא הפתוח. בעידן המידע - זה צריך להיות בדיוק הפוך. ברירת המחדל צריכה להיות פתוח ושקוף, אלא אם יש חריגים שמצריכים לסגור״, אומרת פרופ' קרין נהון, מומחית לפוליטיקה של המידע, המרכז הבינתחומי הרצליה. "אזרחים ועיתונאים לא צריכים להתחנן כדי לקבל מידע שזכותם לקבל באופן שוטף. כשאנחנו רואים את מסיבות העיתונאים של נתניהו ומנכ"ל משרד הבריאות היוצא, משה בר סימן טוב, אנחנו שואלים את עצמנו מה גרם לקבלת ההחלטות.

"בהתחלה הישראלים היו מאוד צייתניים, אבל רמת האמון במערכת ירדה, בין השאר, בגלל חוסר השקיפות. כתוצאה מכך הצייתנות ושיתוף-הפעולה עם ההנחיות פחתו. אנשים אמרו לעצמם - 'תהליך קבלת ההחלטות מתנהל כמו קופסה שחורה, התהליך נראה מאוד ריכוזי, ולא מסודר, ואנחנו לא יודעים מה הגורמים שנלקחו בחשבון, מה גרם לקבלת החלטה זו או אחרת׳. השקיפות היא לא משהו שנחמד או כדאי שיהיה, היא קריטית בתקופות כאלו".

נהון תומכת בעתירה אותה שהגישו "גלובס" בשיתוף עם כלי תקשורת נוספים וארגונים אזרחיים, ומבהירה כי לשקיפות בצומת קבלת ההחלטות ישנה חשיבות מכרעת בזמן אמת - ולא בדיעבד.

"החוכמה בשקיפות היא לא לתת את המידע חמש שנים אחרי שהדברים מתרחשים, כדי לספק הסתכלות היסטורית, אלא לדעת איך לנהל דברים בצורה טובה יותר בשלב הבא. דווקא עכשיו, כשאנחנו לפני הגל השני וצריכים לקבל החלטות מושכלות ומאוזנות, יש לפתוח את הפרוטוקולים. פתיחתם תעלה את רמת האמון של הציבור, ותאפשר למומחים ובעלי עניין רלוונטיים להבין את המצב יותר טוב, להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות ולהציע דרך פעולה טובה.

"כשאדם לפני ניתוח הולך לרופא לקבל חוות-דעת שאומר לו שצריך לקטוע את רגליו, סביר להניח שילך לשמוע חוות-דעת שנייה ושלישית. אותו דבר בזמן חירום. הכלת קולות ופרספקטיבות שונות ומגוונות היא קריטית לקבלת החלטה איכותית ברמה הלאומית-אסטרטגית. ההליך המסתמך על קבלת החלטות המרוכזת בידי מספר מצומצם של אנשים היא מסוכנת ביותר".

עוד מוסיפה נהון כי "ממשלות, בעבר הרחוק, לא שיתפו את הציבור כי ידע נחשב לכוח, והן פחדו שמידע יחשוף אותן במערומיהן. זו חשיבה מסוכנת. זה אומר: 'אני מקבל את ההחלטות בלי לתת דין וחשבון לאף אחד'. מבקר המדינה וועדות הכנסת בודקים את עבודת הממשלה בעיקר בדיעבד. לגופים שונים בחברה, עיתונאים, מומחים והציבור, צריכה להיות את האפשרות לתת קלט בזמן שההחלטות מתקבלות. אי-אפשר להסתמך על גישה יחידה כשאין מישהו שמייצג גישות אחרות".

בתקופת משבר הקורונה, מאחורי הקלעים, כשהפרוטוקולים נסתרים מעיניי הציבור והתקשורת והליך קבלת ההחלטות לא שקוף, נשמעה לאורך הדרך הטענה על פורום מצומצם מאוד שבו 'נסגרו' החלטות חשובות.

לעיתים, אומרים גורמים, מי שנותר בסוף הדיון בחדר עם ראש הממשלה - הצליח להטות את הכף. במקרים אחרים נתניהו ובר סימן טוב ניהלו בריכוזיות רבה את המשבר. גם במקרה הזה, כאשר המידע איננו חשוף - לא ניתן לדעת מה היה אופיו של תהליך קבלת ההחלטות.

"רק מספר מצומצם של אנשים קיבלו החלטה"

"בתחילת התפשטות המגפה לא הייתה כנסת, והחלטות התקבלו על בסיס תקנות לשעת חירום. העבודה נעשתה ברשות המבצעת, ובהרבה מהמקרים בצורה מאוד מצומצמת, וללא איזונים לדרישות מערכת הבריאות. הרבה אנשים שהיו צריכים להיות רלוונטיים לתהליך, כלל לא היו חלק מההחלטה או הפכו למינוריים ", אומרת נהון. "לא יכול להיות שבתקופת חירום רק מספר מצומצם של אנשים יקבל את ההחלטה. זה מזיק למדינה בסופו של דבר".

לדבריה, "אתה מקבל החלטות תוך הסתכלות מחרך מאוד צר, אתה לא באמת בודק חלופות. הדרך הכי קלה היא לומר 'אנחנו סוגרים ומעדיפים לא להיות שקופים'. במקרה של הפעלת אמצעים טכנולוגיים על ידי השב"כ, ועדת החוץ והביטחון באופן חריג הנגישה את הישיבות שלה, ומצד שני המדינה לא קיימה דיון מהותי בנושא החלופות להפעלת השב״כ. הדברים מורכבים, וצריך לשמוע עוד דעות".

לאורך החודשים האלו, בנקודות מסוימות, עלתה סברה לפיה החלטות התקבלו בשל שיקולים פוליטיים, על פני שיקולים אפידמיולוגיים.

"זאת בדיוק הבעייתיות. אם לא יחשפו את הפרוטוקולים, אנחנו לא נדע לעולם".

עד כמה שקיפות משפיעה על שיתוף-הפעולה של הציבור? ארגון ה-OECD טוען כי "פתיחות ושקיפות הם מרכיבים מרכזיים לבניית אחריות ואמון, ונחוצים לתפקוד הדמוקרטיות וכלכלות השוק". גם במחקר שביצעו באוניברסיטת הרווארד, טענו החוקרים כי כשמדינה פועלת בשקיפות, רמת האמון והנכונות של הציבור לשתף פעולה - נמצאות בעלייה.

יותר מעורבות ציבורית, יותר אמון במערכת

מאידך, ככל שהאמון בממשלה נמצא בירידה, התסכול הציבורי עולה, וכך גם הקשב פוחת. במסגרת המחקר, תושבים בבוסטון עקבו באפליקציה באופן שקוף אחר פעילות השלטון המקומי לאור בעיות שצפו מצד הציבור. במחקר הראשון שבדק את תוצאות הניסוי, נמצאה עלייה של 60% באמון ובמעורבות הציבור בטווח של שנה, ואילו המחקר השני ביצע סקר נוסף ומצא עלייה של 14% באמון במנהיגים ו-12% בתמיכה בהם. המחקר השלישי שבוצע במסגרת הניסוי, מצא שהציבור נטה יותר לשתף פעולה בזכות אותה שקיפות.

בחודש פברואר, התפשטות נגיף הקורונה בסין שודרה מעל מסכי הטלוויזיה ברחבי העולם, ונראתה כמו סרט אימה הוליוודי בהילוך איטי. מהשכונות המסוגרות והכבישים הריקים, להתנפלות הציבורית על המזון במרכולים, ועד לצוותים רפואיים הקורסים בבתי החולים תחת הנטל הרב, כשהם לא מצליחים לבלום את שצף החולים הבאים בשעריהם, חלקם מתים מבלי שהצליחו להגיש להם סיוע רפואי.

תסריטי האימה שפקדו מספר מדינות נוספות בעולם, לא 'עשו עלייה' לישראל. בתי החולים לא קרסו תחת העומס, ומספר הקורבנות נותר נמוך לעומת מדינות אחרות. אך המחלה כאן, והיא נוכחת. בזמן שהממשלה נדרשת לנצל את החודשים הקרובים בכדי להגות תוכנית סדורה להתמודדות עם הגל הבא, עליה לשקוד גם על תוכנית שקיפות ושיתוף הציבור בהחלטותיה.

כשציבור נדרש לשנות את שגרת חייו ולעמוד בכללים נוקשים, להם השפעה על מרקם החיים החברתי והעסקי - לא נראה שיש מנוס מכך. 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה