גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא הנחת סלב: מה עומד מאחורי הסדר הטיעון של בר וציפי רפאלי עם רשויות המס?

הדוגמנית בר רפאלי תשלם למדינה קנסות במיליונים, תודה בעבירות מס ותישלח לעבודות שירות; ואילו אמה, שייצגה אותה במשך השנים, תישלח ל-16 חודשי מאסר בפועל • האם הסדר הטיעון משקף הנחה לדוגמנית-העל, ולמה דווקא האם היא שתישא בעונש המאסר?

בר וציפי רפאלי / צילום: אביב חופי
בר וציפי רפאלי / צילום: אביב חופי

ב-2007 פרצה הדוגמנית הישראלית בר רפאלי אל העולם הגדול. היא הייתה בת 21 בלבד והתהדרה בחבר סלב עולמי, ליאונרדו דה קפריו, ובקמפיינים בארה"ב. התקופה הזאת סימנה את תחילתה של סאגת מס אזרחית ופלילית שליוותה את הדוגמנית למעלה מעשור, ובסיומה כעת היא מודה ב-12 עבירות מס, צפויה לשלם עשרות מיליוני שקלים מס וקנסות למדינה ולבצע תשעה חודשי עבודות שירות; אמה, ציפי רפאלי, ששימשה הסוכנת שלה, הודתה בביצוע עשרות עבירות מס ותישלח ל-16 חודשי מאסר בפועל, בנוסף לתשלום קנס. 

את סיומה של הסאגה סימן הסדר טיעון עם הפרקליטות הנוגע להעלמות המס שיוחסו למשפחת רפאלי בגין הכנסותיה של רפאלי בחו"ל ב-2009-2012 וכן העלמת מס על הכנסות בישראל. ההסדר כולל פרק חסוי שמתייחס לסכום המס המלא שעל הדוגמנית לשלם, בנוסף למס בסך 8 מיליון שקל שחויבה לשלם על-ידי בית המשפט המחוזי בגין הכנסותיה בחו"ל ב-2010-2009.

רפאלי הרוויחה 25 מיליון שקל מעבודתה בחו"ל במשך ארבע שנים - 2009 עד 2012 - וסכום המס הידוע עד כה מתייחס לכמחצית מההכנסות בלבד. במסגרת ההסדר רפאלי צפויה לשלם סכום מס כפול, ככל הנראה כ-15 מיליון שקל בסך-הכול, בנוסף לקנס בסך 2.5 מיליון שקל שהוטל עליה, וקנס בסך 2.5 מיליון שקל שהוטל על אמה.

אבל הסיפור האמיתי פה הוא לא הכסף. הסיפור האמיתי הוא הענישה הפלילית שבמסגרתה רפאלי "חמקה" לכאורה ממאסר, ואמה תיכנס ל-16 חודשים מאחורי סורג ובריח.

סביב הסדר הטיעון והמשא-ומתן שנוהל בחודשים האחרונים נשמעו לא מעט אמירות כמו "רפאלי מקבלת הנחת סלב" או "מוותרים לה" וטענות כי מדובר בכישלון מבחן "בוזגלו", הקובע כי כל החשודים/נאשמים בפלילים שווים ללא קשר למינם, גזעם, מעמדם וייחוסם; וגם על כך שהאם ציפי שוכבת על הגדר עבור בתה.

אם נעצור רגע את רכבת ההתלהמות הדוהרת ונסתכל סביב, נגלה כי הנוף של הפרשה הזאת לא בהכרח תואם את הטענות נגד ההסדר.

יחס מועדף: בר הביאה את הכסף, אך ציפי צבעה אותו בשחור

המבקרים טוענים כי הפרקליטות נותנת יחס מועדף לסלבס, וכי אנשיה "הסתנוורו" מהזוהר של רפאלי. אבל מה שהפרקליטים שהכריעו בתיק ראו לנגד עיניהם לא היה "הזוהר" של בר רפאלי, הגם שזוהרה בהחלט משמעותי לתיק ולנסיבות העובדתיות. הם ראו את תמונת המציאות שהצביעה על כך שבר רפאלי אומנם הייתה האווז שמטיל את ביצי הזהב, זאת שהביאה את הכסף הגדול, אך אמה ציפי הייתה זו שצבעה אותו בגוונים של שחור. 

ככל שהתבהרו הפרשה ועובדותיה, התברר כי העבריינית העיקרית בתיק, המבצעת של העבירות הפליליות ששינו את מסלול התיק ממחלוקת אזרחית בין רשות המסים לבר רפאלי אל חדרי החקירות הפליליות - היא האם ציפי. 

וזו השאלה היחידה שבאמת מעניינת כשמגיעים להסדר טיעון שלכאורה מקל עם אחת הנאשמות - מי "העבריין" העיקרי בתסריט הפלילי שכתבו רשות המסים והפרקליטות. זה לא סיפורה של אם לביאה המגנה על בתה תוך הקרבה עצמית. זה סיפור של אם שניהלה את עסקיה של הבת ואת כספה והייתה הנציגה שלה גם בפני רשויות המס, ושם היא עשתה את המעשים הפליליים. 

מי שניהל את ענייני הכלכליים של הדוגמנית, הן בזירה הכלכלית והן בזירת המס, הייתה האם ציפי רפאלי ולא הבת בר. מי שהציג את מצגי-השווא בפני רשות המסים בנוגע לתושבותה של הדוגמנית, המהווים את הבסיס לאישום הפלילי נגדה, הייתה האם ציפי. בר כלל לא הייתה בפגישות הגורליות שבהן הוצגה התרמית הגדולה המיוחסת לה באשר לתושבותה בארץ או בחו"ל. רוב ההצהרות בפני הרשות הם של האם. אז כשהאם והמדינה אומרות "האם היא האחראית" - הן בסך-הכול משקפים את המציאות.

מקום המגורים: האם רשמה את דירות הבת בארץ על-שם אחרים

הנתיב שהוביל את בר רפאלי אל הזירה האזרחית והפלילית עבר דרך הפריצה שלה לזירה הבינלאומית בתחילת שנות ה-20 לחייה, הכסף הגדול שהרוויחה והזוגיות המתוקשרת עם הכוכב ההוליוודי ליאונרדו דיקפריו. הוא גם סובב סביב אותה שאלה: האם בפרק זמן משמעותי בחייה היא התגוררה בארצות-הברית - או שתמיד הייתה תושבת ישראל, ומגוריה בארצות-הברית היו בגדר גיחות קצרות לחו"ל. 

עד בר רפאלי לא הועמדו לדין נישומים אחרים על רקע מחלוקת סביב הצהרותיהם בנוגע לתושבותם, וכל המחלוקות שנדונו סביב הנושא הוכרעו בזירה האזרחית. אז למה רפאלי הגיעה לחדרי החקירות? זה המפתח לפתרון חידת הסדר הטיעון. בעיצומם של הדיונים מול רשות המסים פעלה האם, ציפי רפאלי, כדי להסתיר את זיקותיה של בתה לישראל בדרכים שונות (רישום דירותיה של בר רפאלי בארץ על-שם אחרים ועוד).  

עם זאת, צריך לזכור כי הדוגמנית עצמה המשיכה את מצגי-השווא בדיונים ברשות המסים, ולכן היא גם מודה כיום באחריותה ל-12 עבירות של מצג-שווא, אך בין זה לבין לשלוח אותה למאסר בפועל ולומר שכל התיק צריך להיות על ראשה - יש מרחק רב.

מראשית הדרך היו גורמים ברשות המסים שסברו כי התיק נגד רפאלי היה יכול להיגמר בהסדר אזרחי, וגם בפרקליטות היו כאלה שהביעו עמדה המציעה הסדר עם אישומים פליליים פחותים בשלבים מוקדמים של התיק. אז במקום שהתיק הזה יסתיים כך לפני כמה שנים, הוא מסתיים כך היום.

הסטטוס: מרווקה עם חיים נוצצים לאם שגרה במושב

ועוד דבר שכנראה עמד לנגד עיניהם של הפרקליטים שחתמו על ההסדר: בר רפאלי של היום היא לא אותה בר רפאלי של 2012-2009. את החבר הנוצץ והדירה ההוליוודית החליפו בן זוג - איש עסקים ישראלי, בית במושב (יוקרתי) וילדים. הגם שלכאורה זה לא אמור להיות גורם מכריע, במציאות כמו במציאות - זה כן. 

גם התפיסה שלפיה אם רפאלי הייתה מורשעת בבית המשפט, בטוח היא הייתה נשלחת למאסר בפועל, היא תפיסה שגויה. בית המשפט לא נוטה לשלוח בקלות אימהות למאסר, ושופט העליון יצחק עמית אף עמד על כך באחד מפסקי הדין שלו. "איני משוכנע כי הגיעה העת ל'שוויון' מלא בין נשים וגברים בתחום המעצרים והמאסרים. גלוי וידוע כי עבריינות נשים אינה שכיחה כעבריינות גברים, מספר האסירות והעצורות בישראל קטן עשרת מונים ממספר האסירים והעצורים, וטוב שכך. גם אם שופטי ישראל ‘חוטאים’ ביחס לקולא כלפי נשים, הרי שהדבר נובע מההכרה במאפיינים ובצרכים הייחודיים של נשים עברייניות ואסירות. מחקרים מלמדים על הפרופיל הייחודי של נשים עברייניות, השונה מזה של העבריין, לרבות ההיסטוריה האישית הקשה מאחורי אחוז ניכר מביניהן. השפיטה, הענישה, הטיפול ודרכי השיקום של נשים עברייניות הוא מושא לכתיבה ענפה בקרימינולוגיה, ולא זה המקום להרחיב".

מה כולל ההסדר עם ציפי רפאלי

■ הודאה בביצוע עשרות עבירות מס

■ ריצוי 16 חודשי מאסר בפועל

■ תשלום 2.5 מיליון שקל קנס

מה כולל ההסדר עם בר רפאלי

■ הודאה ב-12 עבירות מס

■ תשלום מסים בכ-15 מיליון

■ תשלום קנס של 2.5 מיליון שקל

■ תשעה חודשי עבודות שירות

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה-קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

"ניסיונות נואשים": כך איראן מנסה לשכנע את אזרחיה שהמתקפה על ישראל הייתה הצלחה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

ישראל נפרדת ממערכת הפטריוט: כמה יירוטים היא רשמה ומי המחליפה?

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה