גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע ביטל משרד האוצר במפתיע מכרז החלף של חוב בהיקף מיליארדי שקלים

לאחר שב"גלובס" נרמז יום קודם על פעילות ספקולנטים שהקפיצה את מחיר האג"ח, נסוג האוצר מהמהלך, ובתגובה ירד המחיר ● לאומי: "לא מן הנמנע כי הרקע להחלטה הנדירה הזו הוא העובדה שהאג"ח עלתה ב-1.35% בחודש האחרון"

בצעד חריג ביטל משרד האוצר אתמול את מכרז ההחלף החודשי, שבמסגרתו תכנן לרכוש מהשוק איגרות חוב קצרות תמורת אג"ח ארוכות יותר בהיקף של מיליארדי שקלים. ל"גלובס" נודע כי המכרז, שהיה אמור להיסגר בשעות הצהריים, בוטל ברגע האחרון, וזאת לאחר שהוגשו עבורו הזמנות מהשוק בהיקף כולל של 4.5 מיליארד שקל.

פעילים בשוק הגיבו אתמול בכעס למהלך של האוצר, וטענו כי ביטול המכרז יגרום לייקור עלויות הגיוס של המדינה במכרזים הבאים. גורמים בשוק טענו, כי החלטת האוצר הייתה מושפעת מפרסום ב"גלובס" יום קודם לכן, על עליות במחיר האג"ח בימים האחרונים, שעשויות להיות מוסברות בפעילות ספקולטיבית של סוחרים.

אתמול (ב') דיווח "גלובס" כי בימים האחרונים עלה מחירה של האג"ח בחדות, וכי ההסבר ההגיוני היחיד לעליות מחירים אלה הוא כוונתם של ספקולנטים לעשות סיבוב על המדינה .

במסגרת המכרז ביקש האוצר - באמצעות יחידת החוב הכפופה לחשב הכללי רוני חזקיהו - לרכוש מהציבור אג״ח צמודת מדד 1020, שמועד הפדיון שלה חל באוקטובר 2020. במכרז דומה שערך בחודש שעבר רכש האוצר אג"ח מאותה סדרה בהיקף של 2.2 מיליארד שקל (כך שכל 0.1% תנודה במחיר הייתה שווה 22 מיליון שקל), בעוד שהביקושים מהשוק הגיעו ל-16 מיליארד שקל.

היחידה לניהול החוב באגף החשכ"ל מפרסמת מדי חודש את מכרזי ההחלף, שבמסגרתם היא מבקשת הצעות מחיר לאג"ח שבכוונתה לרכוש ולאיגרות שבכוונתה להנפיק. 

במסגרת העסקה שבוטלה אתמול התכוון האוצר להנפיק למוכרים בתמורה לאג"ח הקצרה איגרות חוב במח"מ ארוך יותר מארבע סדרות, שתיים צמודות ושתיים שקליות, שמועד פירעונן חל בין 2024 ל-2027 בהיקף שלא נקבע.

איגרת חוב במחיר מופקע

יום לפני המכרז המתוכנן, שכאמור לא ייצא לפועל, חשף "גלובס" כי בימים האחרונים עלה מחירה של האג"ח 1020 בחדות, וכי עליות אלה הוסברו בכוונתם של ספקולנטים "לעשות סיבוב" על המדינה, ולמכור לה את איגרת החוב במחיר מופקע.

האג"ח נסחרה בפתיחת המסחר ביום שלישי במחיר גבוה בכ-70 נקודות בסיס (0.7%) מהערך המתואם (פארי) של האיגרת. מחיר זה גילם ציפיות לאינפלציה של 0.65% בחמשת החודשים הקרובים עד למועד הפדיון בסוף אוקטובר.

תחזיות האנליסטים, כמו זו של מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, הן לאינפלציה של 0.3% בחמשת החודשים הקרובים. בעקבות ביטול המכרז נרשמה ירידה של 20 נקודות בסיס (0.2%) במחיר האג"ח, וכעת היא נסחרת במחיר המגלם ציפיות לאינפלציה של 0.5% בלבד, סטייה שנחשבת כבר לסבירה.

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, אמר בתגובה לביטול מכרז ההחלף, כי "מדובר באירוע לא שגרתי, אך לא חסר תקדים. על פי תנאי המכרז, האוצר לא חייב לקבל הצעות, והדבר נתון לשיקולו".

רזניק הוסיף, כי "לא מן הנמנע כי הרקע להחלטה נדירה זו הוא העובדה שהאג״ח שהיתה אמורה להירכש מהציבור עלתה ב-1.35% בחודש האחרון. אתמול פורסמו בתקשורת הערכות שלפיהן הסדרה עלתה משמעותית והיא יקרה. לפיכך, האוצר כנראה החליט לא לקבל הצעות. כתוצאה מכך, הסדרה יורדת בבורסה לרמות תמחור סבירות יותר".

"המחיר זינק ממש לפני נעילת המסחר"

"בימים האחרונים שמתי לב שלא פעם זינק המחיר של אג"ח 10/2020 ממש לפני נעילת המסחר", אמר השבוע ל"גלובס" פעיל בשוק ההון, טרם המכרז המתוכנן. לתחושתו מדובר היה בפעילות בנוסח זו של המעורבים בפרשת פסגות, שהורשעו ב-2016 במניפולציות בהיקף נרחב שביצעו בעסקאות החלף של האוצר.

גורמים בשוק טענו מנגד, כי מחיר הנייר לא היה מופרז, משום שלטענתם ביטא עלייה בציפיות האינפלציה בימים האחרונים. בנוסף טענו, כי "מחיר הנייר עלה דרמטית פשוט כי לא היו מוכרים. מי שמחזיק בנייר הם רק מוסדיים ונוסטרו של בנקים, שחייבים להאריך את המח"מ שלהם, ושחיכו לביצוע עסקת ההחלף כדי לקבל בתמורה את איגרות החוב הארוכות יותר שהאוצר הציע.

"אין שם ספקולנטים. האוצר לא רצה לבטל את המכרז הזה, אבל נוצר הרושם שיש כאן מעשה ספקולציה. הנייר הזה לא מעניין את השחקנים בשוק - מה שמעניין אותם זה הניירות הארוכים שהם מקבלים בתמורה. גם מבחינת האוצר, לא מעניין אותם שהם קונים את הנייר בתשואה שלילית, האוצר מבצע את העסקה רק כי הוא רוצה להאריך את החוב.  ביטול המכרז יביא לכך שמדינת ישראל תגייס בחודש הבא במחיר יותר יקר".

בהתייחס לפרשת פסגות הוסיפו אותם גורמים, כי "השוק בישראל היום מאוד עמוק ומשוכלל, והפיקוח של רשות ניירות ערך הוא כזה שאי אפשר לעשות בו מניפולציות כפי שנעשו בפרשת פסגות. אף אחד לא ייקח היום סיכון שיכנס לכלא".

מדיניות החוב של האוצר עוררה בשבועות האחרונים ביקורת, שהתמקדה בשני גיוסי חוב שהאוצר ביצע בחו"ל בעיצומו של משבר הקורונה. במסגרת הגיוסים, בהיקף 5 מיליארד דולר כל אחד, גייסה המדינה חוב לטווחים ארוכים, של 10, 40 ו-100 שנה בריביות גבוהות יחסית, שהגיעו ל-4.5% באג"ח ל-100 שנה.

באוצר טענו, כי הצורך לגייס סכומים כה גדולים בטווח זמן קצר הוביל אותם לשווקים בחו"ל, בין היתר מחשש שהשוק המקומי לא יצליח לספוג את ההיצעים. מצד שני טענו כלכלנים בכירים, כי בעיצומו של משבר כה עמוק היה על האוצר לגייס חוב לזמן קצר, כדי לא לקבע את הריביות הגבוהות יחסית בשווקים כיום לעשרות שנים קדימה. 

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר