גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירות לקיבעון: שקיעת הליברליזם המערבי מתחילה באקדמיה

האקדמיה הפכה ממעוז של חירות הבעה ומודרניות למוסד מסוגר ועריץ מחשבה שבו אין מקום למחלוקת • כיום האקדמיה מתפקדת כמוסד שמפעיל צנזורה, אינדוקטרינציה ואת התופעה האנטי–ליברלית ביותר: השתקה

אוניברסיטת הר הצופים ירושלים / צילום: איל יצהר
אוניברסיטת הר הצופים ירושלים / צילום: איל יצהר

עורך מדור הדעות של ה"ניו-יורק טיימס", ג'יימס בנט, נאלץ להתפטר אחרי שפרסם מאמר של הסנטור הרפובליקני טום קוטון, שסבר כי הצבא צריך לסייע בהשתלטות על המהומות האלימות שפרצו בארה"ב. הדעה הזו איננה רדיקלית; יש להתערבות הצבא תקדימים בעבר וגיבוי בדעת הקהל האמריקאית. אבל בטיימס, שפרסם בעבר מאמרים של בכיר מבוקש בטאליבן (חקאני), מרוואן ברגותי וולדימיר פוטין, החליטו שדווקא הפעם בנט חצה את הגבול.

ובזמן שבעיתון "מתפוטר" העורך, המפגינים ברחוב משחיתים פסלים של צ'רצ'יל, קולומבוס, ואפילו אברהם לינקולן, הנשיא שבכהונתו בוטלה העבדות ב-1865. מה מקור התרבות האנטי-ליברלית הזו?

חלק ניכר מן ההצלחה של המערב - שחלחלה לעולם שחווה היום שפע ושגשוג בממדים שנחשבו לדמיוניים רק לפני כמה עשרות שנים - נובעת מפריצת הדרך שעשה מחשיבה מיתית ודוֹגמטית, שאפיינה את רוב ההיסטוריה האנושית (כולל במערב עצמו) לחשיבה פתוחה, ביקורתית ומדעית. גיבורי הרנסנס, המודרניות המוקדמת, ההשכלה, המהפכה המדעית והעידן הליברלי שאנו חיים בו, נאבקו על הדרישה והזכות לחשוב, להתבטא, לחקור בחופשיות, לאתגר דעות מקובלות, להתווכח ולהעמיד תיאוריות חליפיות.

במידה רבה, מי שנשאו את לפיד חירות המחשבה וחופש המחקר, בוודאי מאז הקמת המדינות המודרניות, היו האוניברסיטאות. האקדמיה - הקרויה על שם בית הספר שהקים אפלטון ביוון העתיקה - הלכה והתמסדה במערב כמעוז המחקר והחיפוש הלא מתפשר אחר האמת, כשהיא נישאת על גבי האידאה הליברלית של הדיון החופשי. האוניברסיטאות שאבו את מיטב המוחות, והישגיהן המדעיים והאינטלקטואליים היו יוצאי דופן.

כך עד 1968, כאשר גלי המהפכה של תנועת "השמאל החדש" שטפו את העולם המערבי. מהומות הסטודנטים שהתחוללו ברחבי המערב, שבחלקן היו אלימות והשביתו אוניברסיטאות רבות, שיקפו שינוי תודעתי רדיקלי שעמד להתרגש על העולם האקדמי. הסטודנטים דרשו לשנות את תוכניות הלימודים כך שישקפו את תפיסותיהם, שהיו במידה רבה אנטי-מערביות, ולעזאזל המסורת של הסובלנות, הדיון הפתוח והוויכוח בין השקפות.

האוניברסיטאות הפכו לקהילה סגורה, אחידה ורדיקלית

הסטודנטים של סוף שנות ה-60 הצליחו מעבר למשוער בדרישותיהם, ואלו מהם שנותרו באקדמיה הפכו בשנות ה-90 למובילה. ואמנם, הנתונים מראים כי בשנים הללו חל מפנה מובהק באקדמיה, שקיבל בימינו ממדים מדאיגים מאוד. למשל, שלושה חוקרים אמריקאים פרסמו ב-2016 מחקר מקיף שבחן את הסגל האקדמי בחמישה חוגים, ב-40 האוניברסיטאות המובילות בארה"ב. ההטיה שמצאו לטובת השמאל הייתה מוחלטת. בחוגים לכלכלה היו 4.5 דמוקרטים על כל רפובליקני, במשפטים היחס היה 8.6 ל-1; בפסיכולוגיה 17.4 ל-1; בתקשורת 20 ל-1; ובהיסטוריה 33.5 ל-1. פילוח לפי גיל הראה ככל שהסגל היה צעיר יותר, כך ההטיה הלכה וגדלה. האוניברסיטאות הפכו לקהילה סגורה, אחידה ורדיקלית.

כולנו סובלים מתופעה קוגניטיבית הידועה כ"הטיית אישוש" (confirmation bias) - אנו נוטים לראות את מה שמחזק את דעותינו ולהתעלם ממה שמאתגר אותן. הוסיפו לנטיה טבעית זו סביבה אנושית הומוגנית, שבה כולם מאמינים באותם דברים, וכוח לצנזר דעות אחרות - ותקבלו דוֹגמה עם מאפיינים דתיים.

באירוניה היסטורית, האקדמיה הפכה ממעוז של חירות, הבעה ומודרניות למוסד מסוגר ועריץ מחשבה, שבו אין יותר מקום למחלוקת, וכל דעה שחורגת מהדוֹגמה הפרוגרסיבית נחשבת לכפירה. חופש הדעה והמחקר גדולים היום הרבה יותר בחברה האזרחית ובפוליטיקה, בעוד שהאקדמיה הפכה למוסד שמפעיל צנזורה, אינדוקטרינציה, חשיבה קבוצתית, והתופעה האנטי-ליברלית ביותר: השתקה. וכמו כל קהילה סגורה שמתחרים בה על "וירצ'ו סיגנלינג", גם היא עוברת הקצנה ניכרת.

התרבות הקנאית הזו מוקנית למיליוני סטודנטים מדי שנה. הם נדרשים להפנים שאסור להשמיע דעות "לא נכונות", שחופש הביטוי הוא "מסוכן" ו"פוגעני", ושהעמדות הרדיקליות של מרציהם הן אמת בלתי מעורערת. במקום דיון פתוח, רציונלי ועובדתי, שמטרתו חתירה לאמת, הם חווים מלחמה בין טובים לרעים, שיש חובה מוסרית לנצח בה.

איך מנצחים במלחמה הזו? כבר בשיעורים הראשונים באוניברסיטה הסטודנטים לומדים את עיקרי הדת החדשה: מצנזרים את היריב ומחריבים את סמליו. כשהם מסיימים את התואר, הסטודנטים החרוצים הולכים לעבוד, בין השאר, בניו-יורק טיימס, וכמו אינקוויזיטורים מצטיינים הם מעלים על המוקד את עורך הדעות שהעז לתת ליריב פתחון פה, או שועטים לרחוב בבולמוס של זעם מוסרני כדי לנתץ את סמלי העבר של האומה האמריקאית והמערב.

אסור להקל ראש בתרבות הימי-ביניימית שהתפתחה באקדמיה המערבית. ממקור של פתיחות, סובלנות ומחקר היא הופכת לסמל של סגירות מחשבה, צדקנות דתית-פרוגרסיבית ואלימות נגד בעלי דעה שונה. המערב שומט את יתרונותיו העיקריים ואת הישגיו ההיסטוריים של מחקר חופשי ותרבות של חירות, שעוצבו במאבק ממושך נגד מוסדות מדכאים. דווקא בשל מרכזיות האקדמיה, ההידרדרות המוסרית והאינטלקטואלית הזו מסוכנת. "לא לעולם חוסן" נכתב בספר מִשְלֵי, אבל הלקח הזה כנראה שמרני מדי מכדי לשרוד את הצנזורה של ה"פרוגרס" האקדמי. 

הכותב כיהן כראש מערך ההסברה הלאומי ומייסד אתר "מידה"

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

הגדר הפרוצה בנחל עוז / צילום: ap, Sam McNeil

יממה לפני מתקפת הפתע: "ידיעת הזהב" שהתעלמו ממנה באמ"ן

צה"ל מתחיל את מחזור הגיוס לחודשי נובמבר-דצמבר. 100 מהמתגייסים מגיעים ממשפחות שנפגעו מהמלחמה ●  הצוות לקביעת המנדט של ועדת החקירה הלא ממלכתית למחדל 7.10 מתרחב - גם השרה עידית סילמן והשר שלמה קרעי צורפו  ● לאחר שאמש חיזבאללה אישר כי חוסל רמטכ"ל הארגון, עלי טבטבאי בישראל ערוכים לתגובה חריפה בלבנון - אם חיזבאללה יתקוף ● עדכונים שוטפים

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

מדד הניקיי, אתמול. רשם את התשואה היומית הגבוהה ביותר מאז 2008 / צילום: ap, Willy Kurniawan

מגמה חיובית באסיה; בורסת הונג קונג עולה במעל ל-1%

ביפן לא מתקיים היום מסחר ●ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הבוקר עליות בבורסות בעולם ● רוב הכלכלנים סבורים שבנק ישראל יוריד אחה"צ את הריבית, אך בספק לגבי הורדות נוספות בהמשך ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה ● במיטב מציעים אלטנטיבות מפתיעות לשוק האמריקאי היקר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם