גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין חדשות 13 לרשת מגיע לשיאו: מה באמת הנהלת החברה רוצה להשיג?

ככל שמתקרב המועד שבו הנהלת רשת 13 תוכל להתחיל ליישם את תוכנית הקיצוצים, הולכים ומתבהרים המספרים שמאחורי התוכנית ● ברשת, כך נראה, מאמינים כי הקרב על החדשות הוכרע מזמן לטובת חדשות 12, ומוכנים לסבול בדרך לקיצוץ גם פגיעה תדמיתית ושיבושים

אסיפת עובדי רשת ערוץ 13 / צילום: דוברות ההסתדרות
אסיפת עובדי רשת ערוץ 13 / צילום: דוברות ההסתדרות

לאחר שבוע בדיוק שבו נשמרה דממה תקשורתית בכל הנוגע למשא-ומתן בין הנהלת רשת 13 והנהלת חדשות 13 עם עובדי חברת החדשות, אתמול (ב') החלו לזלוג החוצה סימנים תקשורתיים ראשונים שהמשא-ומתן תקוע.

תחילה היה זה ועד העובדים שעדכן את אנשי חברת החדשות ואת התקשורת כי גם לאחר שבוע לא הוצגה להם תוכנית הקיצוצים המלאה שההנהלה מתכננת, והובע החשש כי ההנהלה "מורחת" אותם; ואז שחרר מנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו הודעה משלו, בה טען כי במשא-ומתן דווקא הושגה התקדמות, וכי הסבת נזקים רק תפגע בהישגים שכבר הושגו.

זמן קצר לאחר מכן יצאה הודעה מהוועד על כך שעורכי הווידאו יסיימו את המשמרת שלהם שעתיים לפני הזמן - מהלך ששיבש את הכנת הכתבות למהדורה; ולאחר מכן הגיעה תגובה נזעמת של הנהלת רשת, שהודיעה כי הוועד חצה קו אדום, וכי התוצאה של זה עלולה להיות נזק מסחרי שבעטיו יוגדל הקיצוץ.

במהלך הערב היו גם מיני-דרמות מאחורי הקלעים: למעט שני עורכי וידאו של רשת מהתוכנית "המרוץ למיליון", סירבו הקולגות להיכנס לנעליים של העובדים שנוקטים עיצומים, וכפועל יוצא מכך לא הושלמו כל הכתבות שנועדו למהדורה, ובשידור הופיעה כתבה בשידור חוזר.

ההנהלה מצידה חששה שהעובדים ינסו להשתמש במסך לצורך המאבק שלהם, ולכן שומר הכניסה הונחה שלא לאפשר כניסה של עובדי חברה שאינם אמורים להיות באולפן. הדממה של השבוע לפני הופרה, ואת מקומה תפסו קולות מלחמה, שבשלב הזה נראה כי הולכת ומסלימה מרגע לרגע.

יעד ההנהלה - פיטורי 130 עובדים

למעשה גם כעת - שלושה שבועות לפני התאריך בו ההנהלה יכולה לפטר ללא ההגבלות של ההסכם הקיבוצי - מעטים יודעים באמת מה מתוכנן ביום שאחרי, למעט הקיצוץ המאסיבי. עד עתה דובר על קיצוץ מכלל התקציב - 35% מכלל ההיקף הכספי של תקציב החברה, אולם אי-אפשר היה לפרוט זאת למספר מפוטרים, כי את הקטנת ההוצאה הכספית אפשר להשיג ממקורות נוספים - למשל, המעבר של חברת החדשות מבית הוורד לאולפני רשת אמור לחסוך כמה מיליוני שקלים בשנה מתוך כלל התקציב.

אולם ככל שמתקרב 5 ליולי - המועד בו הנהלת רשת 13 תוכל להתחיל ליישם בפועל את תוכנית הקיצוצים שלה - הולכים ומתבהרים המספרים שמאחורי התוכנית, לפחות במה שקשור לצמצום כוח-האדם. ל"גלובס" נודע כי ברשת מבקשים לפטר כ-130 עובדים - לא ברור עדיין סופית כמה מתוכם עיתונאים. יש להניח כי מדובר במספר לצורך משא-ומתן, אך כך או כך, ברור שבחברה עומדים לחטוף מכה כואבת שלא תאפשר להם להתמודד כיריב שווה מול המתחרים הוותיקים בחדשות 12.

אולם ייתכן כי הנחת העבודה של חדשות 13 בנושא התחרות שגויה, ובהנהלת רשת כלל לא מתכוונים להמשיך להילחם מול קשת - לפחות לא בכל מה שקשור לשידור החדשות. ברשת, כך נראה, מאמינים שהקרב על החדשות הוכרע מזמן, שחדשות 12 הם מדורת השבט, ולכן כל שקל שיושקע שם מיותר.

על-פי הערכות של גורמים בתעשייה, רשת צמצמה למינימום את משקל החדשות, לרבות קיצור המהדורה באופן משמעותי, ובמקום זאת תעשה ניסיון לייצר תכנים אלטרנטיביים לאלה של קשת כדי לקחת ממנה קהלים שמחפשים אלטרנטיבה לחדשות. ייצור תכנים אלטרנטיביים זולים לצד קטרי הרייטינג הקיימים כמו "הישרדות" ו"האח הגדול" במטרה לייצר לוח שידורים שאיננו מבוסס חדשות.

עובדי חדשות 13 רואים כמובן תמונה שונה לחלוטין, לשיטתם, החדשות הן התוכן הזול ביותר להפקה, אנשי חברת החדשות הם המיומנים ביותר ליצירת חדשות, ולכן הדרך לחיסכון וייעול הערוץ עוברת דווקא דרכם, לרבות רצועות הפרה-פריים שחלקן מופק היום ברשת.

בשורה התחתונה: לשולחן המשא-ומתן מגיעים הצדדים משני נקודות הסתכלות הפוכות: רשת רואה בחדשות מעמסה; ואנשי חברות החדשות רואים בחדשות את אבן-הבסיס של הערוץ - האמצעי הכמעט יחידי שיאפשר לו לשרוד.

כרוניקה של הסלמה

משני הצדדים מתייצבים כעת כוחות מנוסים במלחמות, וכל צד משוכנע שאין לו מה להפסיד. הוועד של עובדי החדשות - שמותן עד עתה על-ידי קולות שביקשו הזדמנות לבנות אמון עם הצד השני ולמצות משא-ומתן רגוע - חזר עם תחושה שמשכו אותו, שברשת נחושים לבצע קיצוץ משמעותי שישנה את חברת החדשות לחלוטין, והשבוע שחלף נועד להרוויח זמן, ליצור מראית-עין. בוועד מאמינים שזמן הדיבורים חלף, ושעתה הגיע זמן המעשים שיבהיר להנהלה כי היא אינה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה מבלי להתחשב בעיתונאים.

בהנהלה משדרים שגם להם אין ממש מה להפסיד, שכן ללא קיצוץ משמעותי הסיכוי של הערוץ לשרוד אפסי. בגלל שהחדשות הן לא לגמרי נכס מבחינתם, הם מוכנים להסתכן בימים של מהדורות משובשות או בשידורי תוכן שיחליף את החדשות - במקרה שההסלמה תביא לפגיעה משמעותית במסך מעבר להכרח לשדר כתבה בשידור חוזר.

נראה כי בהנהלה מניחים ששעון החול במשא-ומתן אוזל, וכי סביר שמרגע שרשימות המפוטרים יתחילו לצאת, מה שיקרה הרבה לפני סיום התקופה שמגינה מפיטורים, אז, גם אם לא כולם יאמרו זאת בריש-גלי, יהיה הבדל בין המוטיבציה להילחם בין מי שאמור להישאר לבין מי שאמור ללכת.

בינתיים עסקו ברשת בסגירת חזית אחרת - מול ועד עובדי רשת. נזכיר כי לעובדי רשת יש ועד נפרד מזה של חברת החדשות. בעוד חברת אנשי חברת החדשות מאוגדים בארגון העיתונאים (שנפרד לפני כחצי שנה מההסתדרות), אנשי הערוץ עצמו מאוגדים בהסתדרות, והיא זו שליוותה את הוועד במשא-ומתן מול ההנהלה.

אומנם המאבק של חברת החדשות הוא זה שעושה כותרות, אבל גם בערוץ עצמו נערכו ליישום תוכנית התייעלות אגרסיבית. כבר בתקופת הקורונה קוצץ שכרם של עובדי רשת, וחלקם גם נשלח לחל"ת. במקביל החל להתנהל משא-ומתן מול הוועד על תוכנית ההתייעלות שנמשך לאורך כל תקופת הקורונה.

הסכמות בין רשת 13 לוועד עובדי הערוץ; 47 עובדים יעזבו

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת הערוץ הגיעה להסכם עם ועד עובדי רשת, ולפיו יעזבו את הערוץ 47 עובדים מתוך 260 העובדים של רשת. לעובדים תוצע תוכנית של פרישה מרצון, ורק לאחר שיתברר כמה מוכנים להצטרף אליה יתברר סופית מספר המפוטרים, אולם גם העובדים שיפוטרו יהיו תחת המתווה של פרישה מרצון.

נציין כי פרט לקיצוצים בחברת רשת אמורים להתרחש פיטורים גם בחברות ההפקה שמפיקות לערוץ את שעות הבוקר - חברות אלו יושבות בבניין רשת אך הן חברות עצמאיות.

חזית אחת כאמור נסגרה להנהלת רשת, אך הקרב האמיתי שלה מול חברת החדשות עדיין מחכה מעבר לפינה. אלה קרבות דומים לכאורה, אך הם שונים משמעותית: ברשת העבודה תלויה בכמות ההפקות שמתבצעת, ולכן השינוי בכוח-האדם הוא לא נעים אך לא משנה את ה-DNA של החברה.

בחברת החדשות המצב שונה לחלוטין: העובדים נלחמים על דמותה של החברה כפי שהם מאמינים שצריכה להתקיים וכפי שההנהלות הקודמות אפשרו לה להתקיים. ממולם מתמודד יריב בלי סנטימנטים, ולכן לא ברור כיצד ייגמר הסיפור.

דבר אחד בטוח - הימים הקרובים צופנים בחובם עוד הרבה דרמות.

עוד כתבות

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גיאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; מניות הנדל"ן מזנקות, מניות התוכנה שוב נופלות

מדד הבנייה מזנק ב-3.5% ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן זאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר