גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין חדשות 13 לרשת מגיע לשיאו: מה באמת הנהלת החברה רוצה להשיג?

ככל שמתקרב המועד שבו הנהלת רשת 13 תוכל להתחיל ליישם את תוכנית הקיצוצים, הולכים ומתבהרים המספרים שמאחורי התוכנית ● ברשת, כך נראה, מאמינים כי הקרב על החדשות הוכרע מזמן לטובת חדשות 12, ומוכנים לסבול בדרך לקיצוץ גם פגיעה תדמיתית ושיבושים

אסיפת עובדי רשת ערוץ 13 / צילום: דוברות ההסתדרות
אסיפת עובדי רשת ערוץ 13 / צילום: דוברות ההסתדרות

לאחר שבוע בדיוק שבו נשמרה דממה תקשורתית בכל הנוגע למשא-ומתן בין הנהלת רשת 13 והנהלת חדשות 13 עם עובדי חברת החדשות, אתמול (ב') החלו לזלוג החוצה סימנים תקשורתיים ראשונים שהמשא-ומתן תקוע.

תחילה היה זה ועד העובדים שעדכן את אנשי חברת החדשות ואת התקשורת כי גם לאחר שבוע לא הוצגה להם תוכנית הקיצוצים המלאה שההנהלה מתכננת, והובע החשש כי ההנהלה "מורחת" אותם; ואז שחרר מנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו הודעה משלו, בה טען כי במשא-ומתן דווקא הושגה התקדמות, וכי הסבת נזקים רק תפגע בהישגים שכבר הושגו.

זמן קצר לאחר מכן יצאה הודעה מהוועד על כך שעורכי הווידאו יסיימו את המשמרת שלהם שעתיים לפני הזמן - מהלך ששיבש את הכנת הכתבות למהדורה; ולאחר מכן הגיעה תגובה נזעמת של הנהלת רשת, שהודיעה כי הוועד חצה קו אדום, וכי התוצאה של זה עלולה להיות נזק מסחרי שבעטיו יוגדל הקיצוץ.

במהלך הערב היו גם מיני-דרמות מאחורי הקלעים: למעט שני עורכי וידאו של רשת מהתוכנית "המרוץ למיליון", סירבו הקולגות להיכנס לנעליים של העובדים שנוקטים עיצומים, וכפועל יוצא מכך לא הושלמו כל הכתבות שנועדו למהדורה, ובשידור הופיעה כתבה בשידור חוזר.

ההנהלה מצידה חששה שהעובדים ינסו להשתמש במסך לצורך המאבק שלהם, ולכן שומר הכניסה הונחה שלא לאפשר כניסה של עובדי חברה שאינם אמורים להיות באולפן. הדממה של השבוע לפני הופרה, ואת מקומה תפסו קולות מלחמה, שבשלב הזה נראה כי הולכת ומסלימה מרגע לרגע.

יעד ההנהלה - פיטורי 130 עובדים

למעשה גם כעת - שלושה שבועות לפני התאריך בו ההנהלה יכולה לפטר ללא ההגבלות של ההסכם הקיבוצי - מעטים יודעים באמת מה מתוכנן ביום שאחרי, למעט הקיצוץ המאסיבי. עד עתה דובר על קיצוץ מכלל התקציב - 35% מכלל ההיקף הכספי של תקציב החברה, אולם אי-אפשר היה לפרוט זאת למספר מפוטרים, כי את הקטנת ההוצאה הכספית אפשר להשיג ממקורות נוספים - למשל, המעבר של חברת החדשות מבית הוורד לאולפני רשת אמור לחסוך כמה מיליוני שקלים בשנה מתוך כלל התקציב.

אולם ככל שמתקרב 5 ליולי - המועד בו הנהלת רשת 13 תוכל להתחיל ליישם בפועל את תוכנית הקיצוצים שלה - הולכים ומתבהרים המספרים שמאחורי התוכנית, לפחות במה שקשור לצמצום כוח-האדם. ל"גלובס" נודע כי ברשת מבקשים לפטר כ-130 עובדים - לא ברור עדיין סופית כמה מתוכם עיתונאים. יש להניח כי מדובר במספר לצורך משא-ומתן, אך כך או כך, ברור שבחברה עומדים לחטוף מכה כואבת שלא תאפשר להם להתמודד כיריב שווה מול המתחרים הוותיקים בחדשות 12.

אולם ייתכן כי הנחת העבודה של חדשות 13 בנושא התחרות שגויה, ובהנהלת רשת כלל לא מתכוונים להמשיך להילחם מול קשת - לפחות לא בכל מה שקשור לשידור החדשות. ברשת, כך נראה, מאמינים שהקרב על החדשות הוכרע מזמן, שחדשות 12 הם מדורת השבט, ולכן כל שקל שיושקע שם מיותר.

על-פי הערכות של גורמים בתעשייה, רשת צמצמה למינימום את משקל החדשות, לרבות קיצור המהדורה באופן משמעותי, ובמקום זאת תעשה ניסיון לייצר תכנים אלטרנטיביים לאלה של קשת כדי לקחת ממנה קהלים שמחפשים אלטרנטיבה לחדשות. ייצור תכנים אלטרנטיביים זולים לצד קטרי הרייטינג הקיימים כמו "הישרדות" ו"האח הגדול" במטרה לייצר לוח שידורים שאיננו מבוסס חדשות.

עובדי חדשות 13 רואים כמובן תמונה שונה לחלוטין, לשיטתם, החדשות הן התוכן הזול ביותר להפקה, אנשי חברת החדשות הם המיומנים ביותר ליצירת חדשות, ולכן הדרך לחיסכון וייעול הערוץ עוברת דווקא דרכם, לרבות רצועות הפרה-פריים שחלקן מופק היום ברשת.

בשורה התחתונה: לשולחן המשא-ומתן מגיעים הצדדים משני נקודות הסתכלות הפוכות: רשת רואה בחדשות מעמסה; ואנשי חברות החדשות רואים בחדשות את אבן-הבסיס של הערוץ - האמצעי הכמעט יחידי שיאפשר לו לשרוד.

כרוניקה של הסלמה

משני הצדדים מתייצבים כעת כוחות מנוסים במלחמות, וכל צד משוכנע שאין לו מה להפסיד. הוועד של עובדי החדשות - שמותן עד עתה על-ידי קולות שביקשו הזדמנות לבנות אמון עם הצד השני ולמצות משא-ומתן רגוע - חזר עם תחושה שמשכו אותו, שברשת נחושים לבצע קיצוץ משמעותי שישנה את חברת החדשות לחלוטין, והשבוע שחלף נועד להרוויח זמן, ליצור מראית-עין. בוועד מאמינים שזמן הדיבורים חלף, ושעתה הגיע זמן המעשים שיבהיר להנהלה כי היא אינה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה מבלי להתחשב בעיתונאים.

בהנהלה משדרים שגם להם אין ממש מה להפסיד, שכן ללא קיצוץ משמעותי הסיכוי של הערוץ לשרוד אפסי. בגלל שהחדשות הן לא לגמרי נכס מבחינתם, הם מוכנים להסתכן בימים של מהדורות משובשות או בשידורי תוכן שיחליף את החדשות - במקרה שההסלמה תביא לפגיעה משמעותית במסך מעבר להכרח לשדר כתבה בשידור חוזר.

נראה כי בהנהלה מניחים ששעון החול במשא-ומתן אוזל, וכי סביר שמרגע שרשימות המפוטרים יתחילו לצאת, מה שיקרה הרבה לפני סיום התקופה שמגינה מפיטורים, אז, גם אם לא כולם יאמרו זאת בריש-גלי, יהיה הבדל בין המוטיבציה להילחם בין מי שאמור להישאר לבין מי שאמור ללכת.

בינתיים עסקו ברשת בסגירת חזית אחרת - מול ועד עובדי רשת. נזכיר כי לעובדי רשת יש ועד נפרד מזה של חברת החדשות. בעוד חברת אנשי חברת החדשות מאוגדים בארגון העיתונאים (שנפרד לפני כחצי שנה מההסתדרות), אנשי הערוץ עצמו מאוגדים בהסתדרות, והיא זו שליוותה את הוועד במשא-ומתן מול ההנהלה.

אומנם המאבק של חברת החדשות הוא זה שעושה כותרות, אבל גם בערוץ עצמו נערכו ליישום תוכנית התייעלות אגרסיבית. כבר בתקופת הקורונה קוצץ שכרם של עובדי רשת, וחלקם גם נשלח לחל"ת. במקביל החל להתנהל משא-ומתן מול הוועד על תוכנית ההתייעלות שנמשך לאורך כל תקופת הקורונה.

הסכמות בין רשת 13 לוועד עובדי הערוץ; 47 עובדים יעזבו

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת הערוץ הגיעה להסכם עם ועד עובדי רשת, ולפיו יעזבו את הערוץ 47 עובדים מתוך 260 העובדים של רשת. לעובדים תוצע תוכנית של פרישה מרצון, ורק לאחר שיתברר כמה מוכנים להצטרף אליה יתברר סופית מספר המפוטרים, אולם גם העובדים שיפוטרו יהיו תחת המתווה של פרישה מרצון.

נציין כי פרט לקיצוצים בחברת רשת אמורים להתרחש פיטורים גם בחברות ההפקה שמפיקות לערוץ את שעות הבוקר - חברות אלו יושבות בבניין רשת אך הן חברות עצמאיות.

חזית אחת כאמור נסגרה להנהלת רשת, אך הקרב האמיתי שלה מול חברת החדשות עדיין מחכה מעבר לפינה. אלה קרבות דומים לכאורה, אך הם שונים משמעותית: ברשת העבודה תלויה בכמות ההפקות שמתבצעת, ולכן השינוי בכוח-האדם הוא לא נעים אך לא משנה את ה-DNA של החברה.

בחברת החדשות המצב שונה לחלוטין: העובדים נלחמים על דמותה של החברה כפי שהם מאמינים שצריכה להתקיים וכפי שההנהלות הקודמות אפשרו לה להתקיים. ממולם מתמודד יריב בלי סנטימנטים, ולכן לא ברור כיצד ייגמר הסיפור.

דבר אחד בטוח - הימים הקרובים צופנים בחובם עוד הרבה דרמות.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי