גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולה במעלית ויורדת במדרגות: לאבטלה חוקים משלה

מעבר לאתגר הכלכלי העצום, עליית האבטלה במשק מציבה אתגר משמעותי גם בפני עולם ההשקעות ● סביר להניח כי נראה בקרוב מעבר מהחלפה של מוצרים פיננסיים כל שנתיים-שלוש אל תחזוקה שלהם, בניסיון לחסוך בהוצאות השוטפות

מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס
מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס

משפט בלתי נשכח מהסרט "מבצע סבתא" הוא זה שבו השחקן רמי הויברגר נותן טיפ של אלופים: "אתה מתחיל הכי מהר שלך, ולאט לאט אתה מגביר". זהו משפט מוצלח עבור סרט קאלט - הבעיה היא שבשווקים הפיננסיים מתחילים להאמין באמיתות המשפט הזה. 

כשמצפים שהכלכלה תתאושש מהקורונה במהירות שיא, וכששוק ההון כבר מתמחר את ההתאוששות של הכלכלה לרמת הפעילות של טרום הקורונה עד לסוף השנה - מדובר למעשה באמונה שהשוק יתאושש הכי מהר שאפשר, ולאט לאט יתאושש מהר יותר.

בשוק ההון נהוג לומר שהרווחים זה כמו עלייה במדרגות, והנפילות זו ירידה במעלית. בשוק הריאלי, לעומת זאת, זה בדיוק הפוך. לבנות עסק זה תהליך ארוך ומורכב, לתפעל לאורך שנים עסק שמעסיק ומפרנס עשרות ומאות משפחות זה תהליך שלוקח זמן רב. לסגור את העסק ולהביא לפיטוריהם של אותן עשרות משפחות זה תהליך מהיר - אבל להחזיר את אותם מפוטרים לשוק התעסוקה זה כבר תהליך ארוך שנמשך זמן רב.

מבחינה זו, שיעורי האבטלה עולים מהר מאוד, בקצב של עלייה במעלית, כשמתרגש משבר כלכלי מכל סוג שהוא, אבל חזרה לרמת האבטלה של טרום המשבר אורכת שנים, במקרה הטוב. ניתן לראות זאת בתרשים המוצג בטור זה, המציג את שיעור האבטלה בארה"ב ב-30 השנים האחרונות. לאחר כל משבר, בתקופה של חודשים ספורים ועד שנה, שיעור האבטלה זינק בחדות, ולאחר מכן נדרשו בממוצע 6-8 שנים כדי לחזור לרמות האבטלה של לפני המשבר.

האבטלה בארהב ב30 השנים האחרונות

הציפייה שמשבר הקורונה יהיה שונה, נסמכת על הנחה אופטימית מאוד. כשמדברים על התאוששות של שווקים לאחר משברים, מדובר בהתאוששות שהולכת יד ביד עם הנתונים הכלכליים. כך למשל, ההתאוששות של השווקים הפיננסיים ממשבר 2008 נמשכה שנים, כאשר מדד S&P 500 חזר לרמת השיא של טרום משבר 2008 רק לאחר 5.5 שנים. מדד הנסד"ק חזר לרמתו מלפני משבר הדוט.קום של שנת 2000 רק לאחר כמעט 15 שנים.

השוק הפיננסי אכן צופה פני עתיד, אבל נדמה כאילו המעורבות הפעילה של הבנקים המרכזיים בשווקים מייצרים תחושה של "הפעם זה יהיה אחרת", כשלא ברור שיש לאמירה הזו על מה להסתמך.

אפקט טראמפ, ולמה השוק נופל?

ביום חמישי 11 ביוני נפלו שוקי המניות בארה"ב בכ-7% ביום. הסיבה הרשמית לכך היתה חששות מגל שני של הקורונה - אבל הקורונה מלווה אותנו כבר תקופה, אז האם רק ביום חמישי גילו המשקיעים כי ייתכן שיהיה גל שני של המגפה?

מבחינת מסחר בשוק המניות, הסיבה פשוטה יותר: כמה גופים החליטו לממש את הרווחים, ולמרות הרצון הטוב של הבנקים המרכזיים, אין להם יכולת להתמודד עם גלי פדיונות, אלא לכל היותר לייצר אופטימיות וביטחון בשווקים כדי למנוע את גלי הפדיונות.

כך גם בהגנה על המערכת הפיננסית. בנק מרכזי יכול לטעת ביטחון במשקיעים שהמערכת הפיננסית יציבה, אבל מרגע שאלפי אנשים עומדים בתור לסניפי הבנקים ולכספומטים כדי למשוך את כספם, בנק מרכזי כבר יתקשה לסייע.

הנפילה של יום חמישי "האדום" מתקשרת גם ל"טרייד" שכולם מנסים לסחור על הבחירות לנשיאות בארה"ב: לקנות עד לבחירות, שצפויות להיערך ב-3 בנובמבר, כי הנשיא דונלד טראמפ "יחזיק" את השווקים - ואז למכור.

הבעיה בגישה הזו היא שאף אחד לא יוכל לדעת מתי לממש. אם כולם חושבים שהשוק יעלה עד לבחירות וייפול אחריהן, אז יהיו משקיעים שיקדימו לממש את הרווחים לסוף אוקטובר, אולי בכלל לסוף ספטמבר לפני סיכום הרבעון השלישי, או כל מועד אחר שמגיע לפני 3 בנובמבר. לאור זאת, "טרייד טראמפ" רלוונטי רק אם יש כדור בדולח, שיגיד לנו מה הזמן האופטימלי לממש את הרווחים (אם יהיו) של אותו "טרייד".

אחת מיני השפעות רבות של משבר הקורונה היא שמשקי בית ומועסקים רבים נכנסו לחרדה אמיתית בהקשר לשאלת פרנסת המשפחה, יכולתם לצלוח אירוע כלכלי משמעותי והיקף החסכונות שיאפשרו לצלוח תקופה קשה ("מטבע לבן ליום שחור"). העסקאות שרואים כיום בשוק הרכב ובשוק הדירות, לא משקפות את ההשפעה הזו, מכיוון שמדובר בעסקאות שהתגבשו כבר לפני הקורונה.

כך למשל, אם מישהו מכר את המכונית או את הדירה שהיתה לו, הוא יצטרך לרכוש רכב חלופי או דירה אחרת. את החרדות הכספיות של היום נגלה רק בעוד חצי שנה, כשכבר כיום משפחות שחשבו להחליף את הרכב יחכו עד שהמצב הכלכלי יתבהר, וכך גם לגבי משפרי דיור. אף אחד לא ממהר עכשיו להתחייב להוצאה משמעותית, לפני שיהיה ברור מעל לכל ספק שהקורונה מאחורינו ואין סיכון לכושר ההשתכרות.

התובנה הזאת מובילה, בהיבט ההשקעתי, להבנה שרצוי לבחון השקעה בחברות שתפקידן לתחזק את הקיים. כך למשל, אם ההנחה לעיל נתפסת כהגיונית, אז חברות המייצרות ומשווקות חלקי חילוף לרכב אמורות להשיא תשואה עודפת ולהציג צמיחה בתקופה הקרובה, משום שירידה בקצב הרכישות של מכוניות חדשות משמעותה עלייה בצורך לתחזק את המכוניות הקיימות.

רעיון השקעה: חברת חלקי החילוף Lear

ואם כבר מדברים על תחום חלקי החילוף לרכב, החברה האמריקאית Lear, העוסקת בתחום, נסחרת לפי שווי שוק של כ-6.6 מיליארד דולר, דירוג האשראי שלה הוא Baa2 על ידי חברת מודיס (שדירגה את איגרות החוב של החברה ב- 12 ביוני עם אופק שלילי). נכון ל-4 באפריל, לחברה מזומן ושווה מזומן בהיקף של 2.45 מיליארד דולר, שיעור ההון העצמי עומד על כ-33% והחוב נטו על 1.4 מיליארד דולר בלבד.

ל-Lear יש לוח סילוקין נוח מבחינת התמודדות עם משבר הקורונה, כשאין פירעונות משמעותיים לפני 2024 - פירעון הלוואה בהיקף של מיליארד דולר (לפני כן, פירעונות קרן החוב עומדים על 11 מיליון דולר עד לסוף השנה הנוכחית, 14 מיליון דולר ב-2021 ו-206 מיליון דולר ב-2022). איגרות החוב של החברה נסחרות בטווח התשואה 4%-5.3% בהתאם למועד הפדיון (2027-2049).

התקופה הנוכחית מאופיינת בתנודתיות גבוהה, הנובעת מאי-ודאות ביחס לעתיד. ההתאוששות הכלכלית צפויה להימשך זמן רב יותר מפרק הזמן שבו התאוששו השווקים הפיננסיים ממרבית הירידות. בתקופה כזו, כדאי להיחשף לתחומי פעילות שימשיכו להיות תזרימיים ולחברות שהמינוף בהן סביר.

גם בתקופות של אי-ודאות אפשר להשקיע, אבל מומלץ להפחית את הסיכון בהשקעות. האג"ח של חברת Lear וחברות אחרות בתחום חלקי החילוף לרכב שבו היא פועלת, יכולות לענות על הצורך של משקיעים בעת הנוכחית. רק בריאות.  

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי