גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל השני כבר כאן: איך תיראה השגרה הכלכלית בצל הקורונה?

אחרי ההלם הראשוני, העולם מגיע לשלב ההסתגלות למגפה ● הווירוס צפוי להמשיך לפגוע בהכנסותיהן של חברות רבות בעולם המתועש, בגלל ירידה בצריכה הפרטית

מטוס 737 Max במפעל של בואינג בוושינגטון, ארה”ב / צילום: LINDSEY WASSON, רויטרס
מטוס 737 Max במפעל של בואינג בוושינגטון, ארה”ב / צילום: LINDSEY WASSON, רויטרס

הגל הראשון של מגפת הקורונה הוביל את רוב העולם המתועש לסגור את הכלכלות שלו בניסיון למנוע את התפשטות הווירוס, מוות המוני וקריסה של מערכות הבריאות. עם זאת, כמה מדינות בחרו שלא ללכת בכיוון של סגירה כללית של המשק, ובמקום זאת בחרו להסתמך על "חיסון עדרי" או על ההנחה שהווירוס הוא פשוט שפעת חדשה, ולא יותר מזה.

ההבדל בצעדים הממשלתיים הביא להבדל בתוצאות: במדינות כמו גרמניה, איטליה או ספרד, סגירת המשק הביאה לירידה במספר החולים החדשים, וכיום המדינות האלה התחילו בפתיחה הדרגתית של המשק. בברזיל ובמקסיקו, לעומת זאת, התעלמות מהמגפה בשלביה הראשונים והיעדר פעילות תקיפה מצד הממשלה הביאו לכך שהמדינות נמצאות עדיין בשיא המשבר, עם מספר חולים יומי שרק עולה.

בארה"ב, בשל אופיו של הממשל האמריקאי, התגובה למחלה היתה שונה בין מדינה למדינה, כאשר חלקן ממהרות לסגור את המשק, וחלקן איטיות בתגובה. עכשיו, כשמדינות ניו יורק וניו ג'רזי רואות ירידה במספר המקרים של נשאי קורונה ומתחילות לפתוח את הכלכלה שלהן מחדש, מדינות אחרות, כמו קליפורניה, נבאדה ופלורידה, רואות אצלן עלייה חדשה במספר המקרים היומיים. ההפגנות הנוכחיות ברחבי ארה"ב כנראה רק יתרמו לקפיצה נוספת במספר המקרים במדינה.

גם מדינות שהשתלטו על הגל הראשון של המגפה, צריכות עכשיו להתמודד עם התפרצויות חדשות. בסין, צפון מזרח המדינה נמצא בעוצר זה שבועיים. בסוף השבוע של 12 ביוני נכנס מרכזה של עיר הבירה בייג'ינג גם הוא לעוצר, אחרי התפרצות של מקרים חדשים. בסיאול, בירת קוריאה הדרומית, חודשה מדיניות הריחוק החברתי עד להודעה חדשה עקב התפרצות המחלה.

ארה"ב תמשיך לנסות לשמור על כלכלה פתוחה

לא יהיה מוגזם לומר שמבחינה גלובלית, גל שני של קורונה כבר התחיל, כאשר עוצמת ההתפרצות שלו משתנה בין מדינות שונות.

מהן ההשלכות של מצב כזה? עבור מדינות שהצליחו להשתלט על ההתפרצויות אצלן, הדבר החשוב ביותר יהיה למנוע יבוא של מקרים חדשים מן החוץ. הניסיון של סין מראה כי הדבר כמעט בלתי אפשרי, כשמקרים חדשים התחילו להגיע לסין מחו"ל, בעיקר ממקומות כמו רוסיה או איראן. מדינות האיחוד האירופי, למשל, יצטרכו להגביל את הטיסות אליהן מחוץ לאיחוד ולאכוף נהלים מדוקדקים של טיהור מטוסים, רישום ומעקב אחר נוסעים לכל מי שעלול להיות נשא של הווירוס.

מדינות כמו ארה"ב, ברזיל ומקסיקו ימשיכו לנסות ולשמור על הכלכלה פתוחה, גם כשמספר החולים והמתים יעלה. כאן חשוב להבחין בטעות שרבים עושים: עצם העובדה שהכלכלה תישאר "פתוחה", לא אומרת שהמדינות האלה ימנעו מעצמן נזק כלכלי.

אף ששבדיה שמרה על עסקים כרגיל, הצריכה הפרטית בה צנחה, מכיוון שאנשים נוטים שלא להתקהל כשיש ווירוס שמסתובב בחוץ. מקסיקו, ברזיל וארה"ב יחוו גם הן ירידה בצריכה, ללא קשר לשאלה אם הכלכלה "פתוחה" או לא. המשמעות היא, בין השאר, ירידה בהכנסות לחברות בתחומי המסעדנות, המלונאות והתיירות.

השאלה המעניינת, וזו שתיבחן בחודשים הקרובים כשהמדינות האלה ינסו לשמור על "עסקים כרגיל", היא האם היקף התחלואה יעלה עד כדי יצירת משבר בריאותי, שיביא לקריסה של מערכת הבריאות. זה היה החשש המרכזי שהביא לסגירה מלכתחילה של הכלכלות בעקבות הגל הראשון.

אם ניתן לפתוח את הכלכלה ולהגן על בתי אבות, כך שמערכת הבריאות אינה קורסת, ייתכן כי מדינות נוספות יעדיפו לשמור על הכלכלה פתוחה, תוך צמצום החשיפה לאוכלוסיות בסיכון. הפתיחה לא תעלים את הנזק הכלכלי מהווירוס, אבל הנזק כנראה יהיה פחות חמור מסגירה כוללת של המשק.

אם לעומת זאת, יתגלה כי המודל של "עסקים כרגיל" הוא טעות, ארה"ב תהיה הכלכלה המשמעותית ביותר לסבול מהנזק, ומשום המרכזיות שלה לכלכלה הגלובלית - הנזק שלה יקרין גם על כלכלות אחרות.

בקיץ הקרוב אנחנו נראה איך המדינות שבחרו לשמור על העוצר שלהן מתמודדות עם עולם שבו חלק מהמדינות עדיין חוות התפרצויות חוזרות של המחלה, ואיך מדינות אחרות מתמידות ב"עסקים כרגיל" גם עם עלייה בשיעור התחלואה.

בשורות מעורבות לחברות האמריקאיות

וירוס הקורונה ימשיך לפגוע בהכנסות של חברות רבות בגלל צריכה פרטית נמוכה יותר, וידחוף את ארה"ב להמשיך ולהפעיל לחץ על סין להגדיל את היבוא של סחורה אמריקאית, בעוד שהיא תביא את הסינים להגביר את מאמציהם לעידוד צריכה מקומית (או לכל הפחות צמיחה מקומית, על ידי הקמת תשתיות והלוואות לעסקים).

המתיחות בין סין לארה"ב מביאה עמה בשורות מעורבות לחברות אמריקאיות: חלקן ירוויחו מן המתיחות, בעוד אחרות יפסידו ממנה. שתי דוגמאות מובהקות לדואליות הזו הן החברות בואינג ולוקהיד-מרטין.

חברות סיניות ביטלו באפריל הזמנות למטוסי 737 Max של בואינג - חוזים בשווי כולל של לפחות 2.9 מיליארד דולר. באותו חודש זכתה לוקהיד-מרטין בחוזה ל-78 מטוסי F-35 ממשרד ההגנה האמריקאי - הזמנה בשווי 4.7 מיליארד דולר. כאחד מהספקים הגדולים ביותר של משרד ההגנה האמריקאי, תראה לוקהיד-מרטין קרוב לוודאי עלייה בהזמנות, ככל שארה"ב תמשיך ותעצים את נוכחותה במזרח אסיה במטרה להרתיע את סין.

ההבנה שצריכה להיות היא שאנו איננו אחרי משבר הקורונה, אלא פשוט בשלב הבא שלו. אחרי שלב ההלם הראשוני, מגיע עכשיו שלב ההסתגלות והעיכול. מדינות יבחרו דרכים שונות להתמודד עם הנוכחות של הקורונה, והכלכלה הגלובלית תמשיך לסחוב את משקל הווירוס על גבה עד להגעתו של חיסון יעיל למחלה. 

הכותב הוא אנליסט גיאופוליטי בכיר בבית ההשקעות אינפיניטי ומייסד אתר "המשחק הגדול" המתמחה בניתוחי הזירה הבינלאומית. המידע בטור הוא על דעתו של הכותב בלבד. כל החומר בטור ניתן כמידע כללי בלבד, ואין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או נכסים פיננסיים ו/או מוצרים פנסיוניים מכל סוג. הטור אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס