גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה מוליד תקווה לעולם טוב יותר

השינויים הטכנולוגיים המואצים בעקבות המשבר עשויים להוביל לעלייה בפריון - ובסופו של דבר, לתרום לשיפור ברווחה הכלכלית ● הצמיחה שבאה בעקבות מלחמות העולם במאה שעברה, היא תרחיש סביר גם למשבר הנוכחי

עצרת Juneteenth במיניאפוליס, ארה"ב / צילום: Eric Miller, רויטרס
עצרת Juneteenth במיניאפוליס, ארה"ב / צילום: Eric Miller, רויטרס

בניתוחים ובתחזיות כלכליות נהוג לחפש דמיון בין אירועים עכשוויים לאלה שהיו בעבר. ואולם, אף משבר מאלה שהיו ב-100 השנים האחרונות לא דומה למשבר הנוכחי.

הדמיון מתפוגג כבר בסיבות למשבר. במשברים הקודמים, "משהו" שהתקלקל במערכת הכלכלית גרם למשבר. המיתון הגדול של שנות ה-30 במאה שעברה נוצר בגלל התחממות יתר של הכלכלה והתפוצצות הבועה בבורסה האמריקאית, על רקע משק עמוס חובות. המצב החמיר בעקבות מדיניות כלכלית מוטעית בתגובה למשבר, והסתבך עוד יותר עם נקיטת צעדי פרוטקציוניזם בסחר החוץ.

לעומת זאת, הסיבה למשבר הקורונה היא רפואית. לכן, כל השוואה של המשבר הנוכחי למשברי העבר היא בעייתית למדי, במיוחד מכיוון שתרחישים שונים לגבי ההתפתחות העתידית של הווירוס והיכולת לחזור לשגרה כלכלית תלויים במידה רבה בגורם לא כלכלי.

ובכל זאת, אף שאין תקדימים זמינים של משברים שקרו בגלל מגפה, היו תקופות בהיסטוריה המודרנית שבאופן די מפתיע יש להן קווי דמיון רבים למצב העולם כיום. אלה הן התקופות שאחרי סיום מלחמות העולם במאה ה-20. לא שאנחנו משווים את מגפת הקורונה למלחמות העולם, שנמשכו שנים והיו הרסניות הרבה יותר גם במונחים של חיי אדם וגם במונחי רכוש. ובכל זאת, תנאי הרקע הכלכליים של האירועים וצעדי המדיניות של הרשויות השלטוניות, בזמן ואחרי המלחמה, היו דומים עד מאוד לאלה הקיימים היום.

בחינת הנסיבות שבזכותן הכלכלה העולמית עברה לצמיחה מואצת, במיוחד אחרי מלחמת העולם השנייה, מובילה למסקנות מעניינות לגבי ימינו כיום.

העולם בשיאה של המהפכה הטכנולוגית

גם אחרי מלחמת העולם הראשונה, ובמיוחד אחרי השנייה, התרחשה קפיצת מדרגה עולמית בחדירה של טכנולוגיות מהפכניות לשימוש על ידי עסקים וצרכנים - טכנולוגיות שהעלו את הפריון בתעשייה ושיפרו את רמת החיים של משקי הבית. חלק מהסיבות לכך היו קשורות לפיתוחים שבמקורם נעשו כחלק מהמאמץ המלחמתי, ואחרי המלחמה הוסבו לטכנולוגיות אזרחיות, וחלקן נבעו מבשלות הטכנולוגיות שהתחילו להתפתח עוד לפני המלחמה.

אחרי מלחמת העולם השנייה חלה קפיצה באוטומציה של תהליכי הייצור, שיטות תעשייתיות חדשות נכנסו לשימוש, סלילת כבישים מהירים נתנה דחיפה להתקדמות של ענפי הובלה, אחסנה ולוגיסטיקה. ענף החקלאות עבר לשימוש בדשנים כימיים ולאוטומציה נרחבת. הופיע השבב האלקטרוני הראשון, שממנו התחילה ההתפתחות של תעשיית האלקטרוניקה.

וכיום, המגפה של 2020 תפסה את העולם בשיאה של המהפכה הטכנולוגית. הטכנולוגיות החדשות של אוטומציה, רובוטיקה, בינה מלאכותית, התפתחויות מהפכניות בתחומי הרפואה, החינוך, הבידור ועוד. האצה מסחררת בטכנולוגיות בתחומים שונים ושילוב שלהם עומדים לשנות מן היסוד ענפים שלמים בעשור הקרוב, כולל ענפים מסורתיים ביותר, כמו מסחר, שירותים, פנאי ותחבורה. ב-250 השנים האחרונות היו רק מספר קטן של מהפכות טכנולוגיות בסדר גודל כמו זו שהעולם חווה כעת.

משבר הקורונה צפוי להקפיץ חלק מהטכנולוגיות לשלב חדש. הטכנולוגיות שקשורות לפעילות מרחוק, כולל עבודה, מסחר, חינוך ולמידה וגם בידור יעלו מדרגה מבחינת השימוש בהן. כמו כן, תחום הרפואה והביוטכנולוגיה יאיץ שינוי טכנולוגי בעקבות האירועים האחרונים. המשבר יהיה זרז לשינויים, יוביל לעלייה בפריון - ובסופו של דבר, יתרום לשיפור ברווחה הכלכלית ובבריאות של האנושות.

להאצה של חדירת הטכנולוגיה יכולה להיות השפעה משמעותית על שוק העבודה. זה יכול לקרות בעוצמה גדולה במיוחד, בגלל שהרבה טכנולוגיות שמסוגלות להחליף עובדים הגיעו לבשלות, והמשבר צפוי לייצר להן ביקוש רב. בשורה זו טובה לחברות, אבל כמובן, הרבה פחות לעובדים. יידרש זמן עד שכל העובדים שנפלטו משוק העבודה בעקבות המשבר, ימצאו את מקומם מחדש.

הפתרונות: שילוב בין מדיניות פיסקלית ומוניטרית

בזמן מלחמת העולם השנייה, הממשל האמריקאי, כמו כל ממשלה בזמן מלחמה, הגדיל בצורה חדה את הוצאותיו וגרם לעלייה דרמטית בגירעון. כדי לממן את הגירעון הממשלתי בעלויות סבירות, הוריד הבנק המרכזי את הריבית לרמה נמוכה מאוד, ובאמצעות רכישות של איגרות חוב דאג לכך שעלויות המימון של הממשל לא יעלו.

מדיניות זו נמשכה גם אחרי מלחמת העולם. הממשל, לא רק שהצליח לממן את הוצאות המלחמה, אלא גם מימן את השיקום שאחריה, כולל שיקום הכלכלה האירופית באמצעות "תוכנית מרשל" - מהלך שהיו לו גם תוצאות גיאופוליטיות מרשימות בארה"ב.

והנה, המדיניות הכלכלית בתקופת הקורונה מזכירה מאוד את "כלכלת המלחמה". הממשלות הרחיבו באופן חד את הגירעונות, והבנקים המרכזיים, לא רק שהורידו ריביות, אלא שהם גם קונים בהיקפים גדולים מאוד את האג"ח הממשלתיות ואג"ח אחרות.

בהיעדר אינפלציה גבוהה, הבנקים המרכזיים יוכלו לסייע לממשלה להמריץ פעילות כלכלית בשנים הקרובות על ידי קידום השקעות בתשתיות, בריאות, חינוך וטכנולוגיה, ולהבטיח יציאה מהירה מהמשבר, תוך האצה בצמיחה.

כמובן נותרנו עם השאלה מי ישלם על הגירעונות התקציביים שמייצרות הממשלות בתקופה זו? החובות שנוצרו בזמן ואחרי המלחמה, שולמו רק במידה קטנה באמצעות העלאת שיעור המס. הירידה בחובות התרחשה בעיקר בזכות שילוב של האצה בצמיחה, שהעלתה את סך המסים ששולמו, ושחיקה אינפלציונית של החובות לאורך זמן. זה עשוי להיות התסריט גם בימים אלה.

חשיבותו של שיתוף פעולה בינלאומי

מה שסייע להתאוששות הכלכלית אחרי מלחמת העולם, היה הירידה שנרשמה במחירי הסחורות, ובמיוחד הידוק של שיתוף הפעולה הבינלאומי בזירות שונות אחרי שנות איבה וחורבן נוראים.

מבחינה זו, העולם הגיע לשפל עמוק לקראת המשבר הנוכחי, עם מחלוקות ויריבויות בין השותפים במערב, ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. גישה אחרת, שתעדיף פתרון בעיות במשא ומתן ולא באיומים, יכולה להחזיר את העולם מהשפל שאליו הידרדר בשנים האחרונות, ולתרום רבות לצמיחה כלכלית.

בזכות החוקים שהתחילו לחוקק בארה"ב עוד לפני מלחמת העולם השנייה והמשיכו אחריה, אי השוויון בארה"ב ירד לשפל עד לאמצע שנות ה-60. בשנים האחרונות, עוד הרבה לפני משבר הקורונה, הנושא של הרחבת פערי ההכנסות וההון הגיע לכותרות. המשבר הנוכחי צפוי לחזק את הכוחות הפוליטיים הפרוגרסיביים, שתומכים בהעצמת הממשלות ובמעורבות גדולה יותר שלהן, בפרט בנושאים הכלכליים. הפגיעה הכלכלית כתוצאה מהמשבר, במיוחד בשכבות החלשות יותר, צפויה להפוך את הקריאות להקטנת האי-שוויון לשינוי מעשי במדיניות.

המדיניות להקטנת פערים יכולה להביא עמה הזדמנות גדולה, אבל גם איום גדול - תלוי באופי הצעדים שיינקטו . צעדים פופוליסטיים יפגעו בצמיחה, מהלכים נכונים ושקולים יוכלו להאיץ את הצמיחה.

ניסיונות לחפש תקדימים היסטוריים סובלים תמיד מחסרונות רבים. לעתים המשותף, שבולט לעין, מסתיר את השוני המהותי. ההיסטוריה חוזרת כל פעם בצורה חדשה ומפתיעה. ולכן, צריכים להיות זהירים עם הסקת מסקנות לגבי העתיד על סמך אירועי העבר.

ובכל זאת, קיים דמיון רב בין מצבו של העולם אחרי מלחמות העולם, במיוחד השנייה, לבין מצבו אחרי מגפת הקורונה. באווירה הפסימית ששוררת כיום, הניסיון המוצלח של התאוששות מופלאה שקרתה לפני יותר מ-70 שנה אחרי מוות והרס נוראיים, יכול להפיח בנו תקווה. האם היא תתממש? הכל תלוי בנו ובמנהיגינו. 

הכותבים בעלי בית ההשקעות מיטב דש והכלכלן הראשי של מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

סעודיה מזהירה את ישראל מפעולה רפיח: "להפסיק את מעשי הטבח והפרת החוק הבין לאומי"

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל