גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה מוליד תקווה לעולם טוב יותר

השינויים הטכנולוגיים המואצים בעקבות המשבר עשויים להוביל לעלייה בפריון - ובסופו של דבר, לתרום לשיפור ברווחה הכלכלית ● הצמיחה שבאה בעקבות מלחמות העולם במאה שעברה, היא תרחיש סביר גם למשבר הנוכחי

עצרת Juneteenth במיניאפוליס, ארה"ב / צילום: Eric Miller, רויטרס
עצרת Juneteenth במיניאפוליס, ארה"ב / צילום: Eric Miller, רויטרס

בניתוחים ובתחזיות כלכליות נהוג לחפש דמיון בין אירועים עכשוויים לאלה שהיו בעבר. ואולם, אף משבר מאלה שהיו ב-100 השנים האחרונות לא דומה למשבר הנוכחי.

הדמיון מתפוגג כבר בסיבות למשבר. במשברים הקודמים, "משהו" שהתקלקל במערכת הכלכלית גרם למשבר. המיתון הגדול של שנות ה-30 במאה שעברה נוצר בגלל התחממות יתר של הכלכלה והתפוצצות הבועה בבורסה האמריקאית, על רקע משק עמוס חובות. המצב החמיר בעקבות מדיניות כלכלית מוטעית בתגובה למשבר, והסתבך עוד יותר עם נקיטת צעדי פרוטקציוניזם בסחר החוץ.

לעומת זאת, הסיבה למשבר הקורונה היא רפואית. לכן, כל השוואה של המשבר הנוכחי למשברי העבר היא בעייתית למדי, במיוחד מכיוון שתרחישים שונים לגבי ההתפתחות העתידית של הווירוס והיכולת לחזור לשגרה כלכלית תלויים במידה רבה בגורם לא כלכלי.

ובכל זאת, אף שאין תקדימים זמינים של משברים שקרו בגלל מגפה, היו תקופות בהיסטוריה המודרנית שבאופן די מפתיע יש להן קווי דמיון רבים למצב העולם כיום. אלה הן התקופות שאחרי סיום מלחמות העולם במאה ה-20. לא שאנחנו משווים את מגפת הקורונה למלחמות העולם, שנמשכו שנים והיו הרסניות הרבה יותר גם במונחים של חיי אדם וגם במונחי רכוש. ובכל זאת, תנאי הרקע הכלכליים של האירועים וצעדי המדיניות של הרשויות השלטוניות, בזמן ואחרי המלחמה, היו דומים עד מאוד לאלה הקיימים היום.

בחינת הנסיבות שבזכותן הכלכלה העולמית עברה לצמיחה מואצת, במיוחד אחרי מלחמת העולם השנייה, מובילה למסקנות מעניינות לגבי ימינו כיום.

העולם בשיאה של המהפכה הטכנולוגית

גם אחרי מלחמת העולם הראשונה, ובמיוחד אחרי השנייה, התרחשה קפיצת מדרגה עולמית בחדירה של טכנולוגיות מהפכניות לשימוש על ידי עסקים וצרכנים - טכנולוגיות שהעלו את הפריון בתעשייה ושיפרו את רמת החיים של משקי הבית. חלק מהסיבות לכך היו קשורות לפיתוחים שבמקורם נעשו כחלק מהמאמץ המלחמתי, ואחרי המלחמה הוסבו לטכנולוגיות אזרחיות, וחלקן נבעו מבשלות הטכנולוגיות שהתחילו להתפתח עוד לפני המלחמה.

אחרי מלחמת העולם השנייה חלה קפיצה באוטומציה של תהליכי הייצור, שיטות תעשייתיות חדשות נכנסו לשימוש, סלילת כבישים מהירים נתנה דחיפה להתקדמות של ענפי הובלה, אחסנה ולוגיסטיקה. ענף החקלאות עבר לשימוש בדשנים כימיים ולאוטומציה נרחבת. הופיע השבב האלקטרוני הראשון, שממנו התחילה ההתפתחות של תעשיית האלקטרוניקה.

וכיום, המגפה של 2020 תפסה את העולם בשיאה של המהפכה הטכנולוגית. הטכנולוגיות החדשות של אוטומציה, רובוטיקה, בינה מלאכותית, התפתחויות מהפכניות בתחומי הרפואה, החינוך, הבידור ועוד. האצה מסחררת בטכנולוגיות בתחומים שונים ושילוב שלהם עומדים לשנות מן היסוד ענפים שלמים בעשור הקרוב, כולל ענפים מסורתיים ביותר, כמו מסחר, שירותים, פנאי ותחבורה. ב-250 השנים האחרונות היו רק מספר קטן של מהפכות טכנולוגיות בסדר גודל כמו זו שהעולם חווה כעת.

משבר הקורונה צפוי להקפיץ חלק מהטכנולוגיות לשלב חדש. הטכנולוגיות שקשורות לפעילות מרחוק, כולל עבודה, מסחר, חינוך ולמידה וגם בידור יעלו מדרגה מבחינת השימוש בהן. כמו כן, תחום הרפואה והביוטכנולוגיה יאיץ שינוי טכנולוגי בעקבות האירועים האחרונים. המשבר יהיה זרז לשינויים, יוביל לעלייה בפריון - ובסופו של דבר, יתרום לשיפור ברווחה הכלכלית ובבריאות של האנושות.

להאצה של חדירת הטכנולוגיה יכולה להיות השפעה משמעותית על שוק העבודה. זה יכול לקרות בעוצמה גדולה במיוחד, בגלל שהרבה טכנולוגיות שמסוגלות להחליף עובדים הגיעו לבשלות, והמשבר צפוי לייצר להן ביקוש רב. בשורה זו טובה לחברות, אבל כמובן, הרבה פחות לעובדים. יידרש זמן עד שכל העובדים שנפלטו משוק העבודה בעקבות המשבר, ימצאו את מקומם מחדש.

הפתרונות: שילוב בין מדיניות פיסקלית ומוניטרית

בזמן מלחמת העולם השנייה, הממשל האמריקאי, כמו כל ממשלה בזמן מלחמה, הגדיל בצורה חדה את הוצאותיו וגרם לעלייה דרמטית בגירעון. כדי לממן את הגירעון הממשלתי בעלויות סבירות, הוריד הבנק המרכזי את הריבית לרמה נמוכה מאוד, ובאמצעות רכישות של איגרות חוב דאג לכך שעלויות המימון של הממשל לא יעלו.

מדיניות זו נמשכה גם אחרי מלחמת העולם. הממשל, לא רק שהצליח לממן את הוצאות המלחמה, אלא גם מימן את השיקום שאחריה, כולל שיקום הכלכלה האירופית באמצעות "תוכנית מרשל" - מהלך שהיו לו גם תוצאות גיאופוליטיות מרשימות בארה"ב.

והנה, המדיניות הכלכלית בתקופת הקורונה מזכירה מאוד את "כלכלת המלחמה". הממשלות הרחיבו באופן חד את הגירעונות, והבנקים המרכזיים, לא רק שהורידו ריביות, אלא שהם גם קונים בהיקפים גדולים מאוד את האג"ח הממשלתיות ואג"ח אחרות.

בהיעדר אינפלציה גבוהה, הבנקים המרכזיים יוכלו לסייע לממשלה להמריץ פעילות כלכלית בשנים הקרובות על ידי קידום השקעות בתשתיות, בריאות, חינוך וטכנולוגיה, ולהבטיח יציאה מהירה מהמשבר, תוך האצה בצמיחה.

כמובן נותרנו עם השאלה מי ישלם על הגירעונות התקציביים שמייצרות הממשלות בתקופה זו? החובות שנוצרו בזמן ואחרי המלחמה, שולמו רק במידה קטנה באמצעות העלאת שיעור המס. הירידה בחובות התרחשה בעיקר בזכות שילוב של האצה בצמיחה, שהעלתה את סך המסים ששולמו, ושחיקה אינפלציונית של החובות לאורך זמן. זה עשוי להיות התסריט גם בימים אלה.

חשיבותו של שיתוף פעולה בינלאומי

מה שסייע להתאוששות הכלכלית אחרי מלחמת העולם, היה הירידה שנרשמה במחירי הסחורות, ובמיוחד הידוק של שיתוף הפעולה הבינלאומי בזירות שונות אחרי שנות איבה וחורבן נוראים.

מבחינה זו, העולם הגיע לשפל עמוק לקראת המשבר הנוכחי, עם מחלוקות ויריבויות בין השותפים במערב, ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. גישה אחרת, שתעדיף פתרון בעיות במשא ומתן ולא באיומים, יכולה להחזיר את העולם מהשפל שאליו הידרדר בשנים האחרונות, ולתרום רבות לצמיחה כלכלית.

בזכות החוקים שהתחילו לחוקק בארה"ב עוד לפני מלחמת העולם השנייה והמשיכו אחריה, אי השוויון בארה"ב ירד לשפל עד לאמצע שנות ה-60. בשנים האחרונות, עוד הרבה לפני משבר הקורונה, הנושא של הרחבת פערי ההכנסות וההון הגיע לכותרות. המשבר הנוכחי צפוי לחזק את הכוחות הפוליטיים הפרוגרסיביים, שתומכים בהעצמת הממשלות ובמעורבות גדולה יותר שלהן, בפרט בנושאים הכלכליים. הפגיעה הכלכלית כתוצאה מהמשבר, במיוחד בשכבות החלשות יותר, צפויה להפוך את הקריאות להקטנת האי-שוויון לשינוי מעשי במדיניות.

המדיניות להקטנת פערים יכולה להביא עמה הזדמנות גדולה, אבל גם איום גדול - תלוי באופי הצעדים שיינקטו . צעדים פופוליסטיים יפגעו בצמיחה, מהלכים נכונים ושקולים יוכלו להאיץ את הצמיחה.

ניסיונות לחפש תקדימים היסטוריים סובלים תמיד מחסרונות רבים. לעתים המשותף, שבולט לעין, מסתיר את השוני המהותי. ההיסטוריה חוזרת כל פעם בצורה חדשה ומפתיעה. ולכן, צריכים להיות זהירים עם הסקת מסקנות לגבי העתיד על סמך אירועי העבר.

ובכל זאת, קיים דמיון רב בין מצבו של העולם אחרי מלחמות העולם, במיוחד השנייה, לבין מצבו אחרי מגפת הקורונה. באווירה הפסימית ששוררת כיום, הניסיון המוצלח של התאוששות מופלאה שקרתה לפני יותר מ-70 שנה אחרי מוות והרס נוראיים, יכול להפיח בנו תקווה. האם היא תתממש? הכל תלוי בנו ובמנהיגינו. 

הכותבים בעלי בית ההשקעות מיטב דש והכלכלן הראשי של מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות