גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של פקידי האוצר: מה עומד מאחורי סיבוב הפרסה בעניין התקציב

הדרג המקצועי באוצר בראשות שאול מרידור נערך להעברת תקציב דו–שנתי, אבל אחרי שחודש שלם עבר ללא התקדמות בעניין - החליטו הבכירים לאמץ את רצון הדרג הפוליטי שהוביל ראש הממשלה ● מבחינתם, המשך השיתוק גרוע יותר מבחירה בתקציב דו–שנתי או חד–שנתי

שאול מרידור, רוני חזקיהו / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות, תמר מצפי
שאול מרידור, רוני חזקיהו / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות, תמר מצפי

בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו חיככו ידיים בהנאה למקרא חוות הדעת שהעבירו החשב הכללי רוני חזקיהו והממונה על התקציבים שאול מרידור בנושא תקציב המדינה. בשורה התחתונה העניקו שני הפקידים הבכירים תוקף מקצועי להצעה של נתניהו לפצל את תקציב 2020-2021 לשני תקציבים נפרדים - שאחד מהם יאושר בחודשים הקרובים, והשני רק בתחילת 2021.

"זמן נוסף הינו קריטי על מנת להביא להתבהרות מסויימת בתמונת המצב הכלכלית", כתב מרידור בהסבר לתמיכתו בדחיית תקציב 2021. "לעמדתנו, זה אינו הזמן המתאים להעברת תקציב 2021", הצטרף אליו חזקיהו. הנימוק המקצועי של שניהם: ככל שנמתין עם תקציב 2021 כך תתבהר מידת הפגיעה של המגפה.

למרות ההנמקות המקצועיות קשה להשתחרר מהרושם שמרידור וחזקיהו הלכו כברת דרך, במסגרת יחסי התן וקח בין הדרג המקצועי ושר האוצר. מרידור וחזקיהו יישרו למעשה קו עם נתניהו, לא משום שהם מאמינים בדרכו אלא בשל הרצון להעביר תקציב מהר - חד-שנתי, דו-שנתי, כל מה שיתאפשר. אחרי שחודש שלם הלך כבר לאיבוד מבלי שהתקבלה החלטה על תקציב המדינה הבא, המשך השיתוק הוא הדבר הרע ביותר שיכול לקרות במצב המשק.

המהפך: כך נרקם הפיצול

מה בעצם הוביל למהפך המפתיע שהתרחש? תהליך אישור תקציב המדינה (חד-שנתי או דו-שנתי) הוא ממושך ובחלקים ממנו אין דרכי קיצור: האוצר חייב פרק זמן מינימלי של חודש כדי להגיש תקציב לאישור הממשלה. עוד חודש לפחות נדרש לאחר מכן לאישור הממשלה ועד להצבעה הראשונה על התקציב בכנסת, ולאחר מכן נדרשות ועדות הכנסת לשישה שבועות לפחות כדי לדון בסעיפים השונים בתקציב וברפורמות של חוק ההסדרים, לפני שהתקציב יחזור לכנסת להצבעות הסופיות בקריאה השנייה והשלישית.

את התקדים המושלם לכך סיפקה ממשלתו הקודמת של נתניהו, שהצליחה להביא לאישור תקציב מדינה דו-שנתי, כלומר לשנים 2015 ו-2016 בתחילת נובמבר 2015, כלומר חודש וקצת לפני תום שנת התקציב הראשונה.

התקדים הזה עמד לנגד הדרגים המקצועיים באוצר והרגיע במידה רבה את הלחץ. המתווה שעליו התבססו באוצר נקבע בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן: "לא יאוחר מ-90 יום ממועד השבעת הממשלה, תבטיח הקואליציה העברה מסודרת של תקציב המדינה, לרבות תקציבים מיוחדים להתמודדות עם משבר הקורונה. התקציב יהא דו-שנתי, לשנים 2021-2020".

ההסכם מדבר אמנם על 90 יום - פרק זמן לא-ריאלי לאור לוחות הזמנים שפירטנו קודם, אבל באוצר יכלו לחיות עם זה - בהסכם לא כתוב שהתקציב יאושר סופית בכנסת בתוך 90 יום אלא רק שהקואליציה תבטיח העברה מסודרת שלו.

מכשלה אחרת עורר חוק יסוד הכנסת (סעיף 36א) שקובע כי הכנסת תתפזר אם חוק התקציב לאותה שנה לא יתקבל בתוך 100 יום מיום השבעתה. אבל את חוק היסוד אפשר לשנות, והממשלה הנוכחית גם עשתה זאת, כשהוסיפה לחוק סעיף מיוחד הקובע שנתניהו יוכל להישאר ראש ממשלה עד לבחירות הבאות, במקרה שבו תקציב 2022 לא יעבור עד 1 ביולי 2022.

ואז לא קרה דבר. שום ישיבת הכנה להצגת מסגרות תקציב המדינה לראש הממשלה לא נקבעה. תהליך העבודה הסדור וההכרחי שקודם להגשת תקציב לממשלה - לא החל לנוע. חודש שלם עבר מאז השבעת הממשלה - וכלום.

לפני שבועיים שוחרר לאוויר בלון ניסוי שיצא מסביבת נתניהו: פיצול תקציבי 2020 ו-2021. אישור תקציב 2020 כעת, ודחייה באישור תקציב 2021 לתחילת 2021. באוצר לא יזמו את הרעיון הזה. גם לא במועצה הלאומית לכלכלה. בממשלה משוכנעים שמדובר במהלך שמניעיו פוליטיים טהורים, ובין מטרותיו לאתגר את ראש הממשלה החליפי גנץ ולבחון את יכולתו להגן על ההסכם הקואליציוני.

בנוסף, קיים כאן שיקול אלקטורלי מובהק: תקציב 2020 אמור להיות נדיב ורחב, אבל תקציב 2021 יהיה תקציב של הידוק חגורה. אם הבחירות הבאות יוקדמו לתחילת 2021, אף אחד לא יוכל להאשים את ממשלת נתניהו בהטלת מסים וגזירות כואבות על הציבור.

הזמן: השעון ממשיך לתקתק

השיקולים הפוליטיים ברורים. הרבה פחות ברור השיקול של הדרג המקצועי שמצדד ומגבה את המהלך הפוליטי של נתניהו.

ראשית, ובניגוד לאמירות שנשמעו בסוף השבוע מצד פרשנים פוליטיים, בדרג המקצועי באוצר לא אוהבים תקציבים דו-שנתיים. נקודה. כל התקציבים הדו-שנתיים בעבר נכפו על פקידי האוצר על-ידי שניים - הוגה הרעיון ושר האוצר בעבר יובל שטייניץ, שמשוכנע שכך צריכים להתנהל תקציבי מדינה בכל העולם, ולאחר מכן ראש הממשלה בנימין נתניהו שזיהה את היתרונות הפוליטיים הגלומים בו.

מבחינת הפקידים, תקציבים דו-שנתיים הם מתכון בטוח לצרות, פשוט בגלל הקושי לצפות שלוש שנים מראש את ההוצאות וההכנסות של המדינה. גם הניסיון האמפירי שנצבר בשנים האחרונות מראה שזה נגמר בבכי, כלומר בדוחות של מבקר המדינה.

אבל במקרה הנוכחי לפחות, מה שהניע את הפקידים היה הרבה יותר מסלידתם מעוד תקציב דו-שנתי. מה שהניע אותם היה הפחד מהשיתוק הממשלתי והניסיון לזרז את מקבלי ההחלטות בממשלה לקבל סוף-סוף הכרעה. "יש להדגיש כי הביצוע של המתווה המתואר מחייב קבלת החלטה סופית עד מחר, יום חמישי" כתב מרידור בשבוע שעבר. בינתיים חלפו ארבעה ימים ושום החלטה לא התקבלה. 

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח