גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופס, הביטחונות התכווצו: סיכונים חדשים בשוקי החוב

בשנים האחרונות, איכות הביטחונות והתנאים המשפטיים בשוקי ההלוואות והאג"ח בעולם עברו שחיקה מתמשכת ● איזה שילוב מסוכן שמתקיים בחברות מסוימות ראוי לבחינה מעמיקה בתיקי ההשקעות?

חנות רשת J.Crew. כעת, כשהיא בחדלות פירעון, ההפסד לבעלי החוב הוותיקים גבוה יותר / צילום: Gene J. Puskar, Associated Press
חנות רשת J.Crew. כעת, כשהיא בחדלות פירעון, ההפסד לבעלי החוב הוותיקים גבוה יותר / צילום: Gene J. Puskar, Associated Press

קריסתה בחודש שעבר של רשת האופנה האמריקאית J.Crew בצל משבר הקורונה, הטילה זרקור על פרקטיקות בעייתיות שהתפתחו בשנים האחרונות בחלקים משוק החוב בעולם. כעת, שורת הלוואות ואג"ח קונצרניות, שאפשרו תנאים מקלים ללווים, עלולות לספוג הפסדים כבדים.

עוד לפני המשבר, חברות רבות בעולם נשאו מינוף גבוה וסיכונים פיננסיים ניכרים. כעת, מרביתן חוות פגיעה דרמטית בעסקיהן ובתזרימי המזומנים שהן מייצרות, וזקוקות למימון כמו אוויר לנשימה. ואולם שילוב תנאים זה הופך גיוס חוב חדש ללא ביטחונות למורכב במיוחד.

לכן, היכולת של חברות רבות לגייס בעתיד הקרוב חוב חדש, תלויה ביכולתן להעמיד ביטחונות ראויים. אולם, לרבות מהן אין נכסים חופשיים הניתנים לשעבוד, או שהסכמי החוב הקיימים כוללים שעבוד שלילי גורף (התחייבות של החברה לבעל החוב שלא לשעבד נכסים ללא הסכמתו).

לפיכך, חברות בעולם החלו לבחון מהלכים פיננסיים ומשפטיים חדשניים, כדי לנסות "לשחרר" ביטחונות מאחיזתם של נושים קיימים. חלקן עושות זאת תוך ניצול פרצות בהסכמי הלוואות ושטרי אג"ח, שניתנו בימים יפים יותר.

אין גבול לחדשנות המשפטית והפיננסית

הבעיות העסקיות ב-J.Crew החלו הרבה לפני שנגיף הקורונה כפה עליה לסגור את 500 סניפיה. כבר מ-2015 מצויות מכירות החברה בירידה.

ב-2016 נדרשה J.Crew לגייס מימון חדש להתמודדות עם אתגריה העסקיים וכדי "לגלגל" חוב שהגיע לפירעון. אולם, במצבה לא היה מעשי לגייס חוב ללא ביטחונות ולא עמדו לרשותה נכסים פנויים לשעבד. כמענה לכך, החברה ניצלה "חורים" במסמכי הלוואות בכירות שלה כדי ליצור 'יש מאין' נכסים פנויים לשעבוד.

תנאי ההלוואות התירו לה להשקיע 250 מיליון דולר בחברה בת שאינה כפופה להסכם ההלוואה של החברה האם ונכסיה אינם מיועדים לשירות החוב (חברה בת "לא מוגבלת"). בהתאם, J.Crew העבירה "קניין רוחני" בשווי 250 מיליון דולר של שמות מותגים בבעלותה, דרך מספר חברות בנות, לחברה בת לא מוגבלת. אותה חברה גייסה חוב חדש, המובטח בקניין רוחני זה ואף בתמלוגים שהחברה האם החלה לשלם לחברה הבת.

התוצאה של מהלך פיננסי זה היא שהסיכון בחוב הקיים עלה. זאת, מאחר שהוא הפך נחות לחוב החדש ומפני שהעברת הקניין הרוחני לחברה הבת הקטינה את היקף הנכסים שגיבו את פירעונו.

להמחשת הבעייתיות, ניתן להמשיל את הסיטואציה ללווה משכנתה המעביר את הדירה שבבעלותו לבנו, ומותיר את הבנק ללא בטוחה.

בעלי החוב הבכיר, בסך של 1.5 מיליארד דולר, התרעמו על המהלך. אולם העיגון של מהלכיה של J.Crew בהסכם ההלוואה הפכו אותם למאתגרים לתקיפה משפטית. כך, נוצר בוול-סטריט מטבע לשון חדש לפגיעה "משפטית" בבעלי חוב - "J Screwed".

כעת, כאשר J.Crew הגיעה לחדלות פירעון, אותם בעלי חוב ותיקים צפויים לספוג הפסד גבוה יותר, מאחר שערך השיקום (Recovery) שיקבלו ירד בשל הביטחונות החסרים.

ב-2017 נקטה גם רשת בתי הכלבו ניימן מרקוס מהלך דומה, עת העבירה את המותג MyTheresa לחברה בת. מאז, גם ניימן מרקוס הגיעה לחדלות פירעון, וגם שם העברת המותג צפויה לפגוע בהיקף פירעון החוב החלקי שיקבלו נושיה.

דוגמה עדכנית ומתפתחת לפרקטיקה הזו מספקת חברת הטכנולוגיה לתחום התיירות Travelport, שמתמודדת עם משבר לאור ביטול עסקה מהותית, בסכום של 1.7 מיליארד דולר, בשל משבר הקורונה. כמענה לבור התזרימי שנוצר לה, החברה עשויה לגייס חוב חדש. כהכנה לכך, Travelport הגדירה שתי חברות בנות שלה - המחזיקות בקניין רוחני בשווי כ-2.8 מיליארד דולר - כ"בלתי מוגבלות". כך, הן הוצאו מהישג ידם של בעלי החוב הקיימים, כדי לגייס חוב חדש שיובטח באותו קניין רוחני.

דילול הביטחונות המגבים את הלוואות

תובנות למשקיעים: מודעות, ניתוח והעמקה

המהלך שנקטה J.Crew מהווה דוגמה פרטית למגמה כללית יותר. בשנים האחרונות, איכות הביטחונות והתנאים המשפטיים בשוקי ההלוואות והאג"ח בעולם עברו שחיקה מתמשכת.

מחקר שפרסמה לפני כשנה סוכנות הדירוג S&P מצא שגם לאחר המהלך שנקטה J.Crew, בשנתיים שלאחר פברואר 2017 נכללו סעיפים מפורשים המונעים העברת נכסים לחברות בנות לא מוגבלות ב-17% מהמקרים בלבד ממדגם של 120 הסכמי הלוואות שהועמדו.

סיכונים דומים מתקיימים גם בשוק האג"ח הקונצרניות, למרות שבהן לא נהוג להעמיד ביטחונות ראשונים ספציפיים. זאת, מאחר שבעלי אג"ח חשופים לכך שנכסים מהחברה יועברו מחוץ להישג ידם, תוך גיוס מובטח חדש שיהיה בכיר מהם וייפרע על חשבונם. כך, היקף הנכסים שיעמדו לרשותם בחדלות פירעון ייפגע.

המצב הנוכחי מחייב את המשקיעים להגביר מודעות לנושא. בעיקר, עליהם לבחון לעומק את חשיפותיהם לחברות בהן מתקיים שילוב בין קשיים פיננסיים, היעדר נכסים חופשיים לשעבוד והסכמי מימון רעועים המאפשרים העברת נכסים.

הסיכונים הגבוהים ביותר למהלכים דומים מתקיימים בענפים המאופיינים בהיקף משמעותי של קניין רוחני, בראשם: קמעונות, אופנה, טכנולוגיה ומוצרי צריכה.

ואולם, הסיכונים אינם מוגבלים רק למשקיעים "ישירות" בחוב. ראוי שהמשקיעים יבחנו לעומק גם את הסיכונים בהשקעה במכשירי חוב מנוהלים, בדגש על קרנות אשראי פרטי.

להערכתנו, לאחר עשור של מחזור חיובי בשווקים, התוצאות בצל משבר הקורונה צפויות להציף את איכות ניהול ההשקעות בתחום.

טריליון הדולר שזרמו בעשור האחרון לקרנות אשראי פרטי, יצרו לחץ על מנהלי ההשקעות לרדוף אחר תשואות. כדי לפתות משקיעים, חלק מהקרנות הציבו יעדי תשואה גבוהים במיוחד, שלעיתים עמדו על 10% ויותר. לשם כך, חלק מהקרנות העמידו הלוואות ללווים בסיכון גבוה, לרוב ללא פיזור מספק, תוך שהמנהלים מוותרים בהסכמי ההלוואות על הגנות מסורתיות רבות. כדי להגביר עוד יותר את התשואה, קרנות נטלו חשיפות נחותות וממונפות לאותן חברות.

כעת, יום הדין עלול להגיע. להערכתנו, רבות מקרנות החוב הפרטי לחברות שהציגו למשקיעיהן תשואה גבוהה, עלולות להפגין ביצועי חסר מהותיים.

לעומתן, קרנות חוב פרטי סולידיות, שהשקיעו באופן שמרני בהלוואות בכירות כנגד ביטחונות איכותיים, ושלאורך המחזור הניבו תשואות נמוכות יותר - עשויות כעת להניב ביצועי יתר משמעותיים לזמן ממושך.

הצמיחה המהירה של קרנות החוב הפרטי

לצידן, איגוחי הלוואות בנקאיות לחברות מסוג CLO, חשופים גם הם לירידה בסטנדרטים בשוק ההלוואות הבנקאיות. עם זאת להערכתנו, משקיעי החוב בהם חשופים פחות לסיכונים אלה, משום שהעסקאות כוללות כריות לספיגת הפסדים בדמות שכבת אקוויטי ושכבות חוב נחותות, כמו גם עודף ביטחונות משמעותי. זאת, בניגוד לקרנות, שבהן המשקיעים חשופים להפסד מהדולר הראשון. יתרה מזאת, מנהלי ה-CLO מחויבים בפיזור רחב על פני לווים וסקטורים ולמגבלות על רמות הסיכון שביכולתם ליטול. אלה מוגדרים על ידי חברות הדירוג וכן מדווחים ונמדדים רבעונית.

לסיכום, להערכתנו, לאשראי פרטי ישנו מקום משמעותי בתיקי ההשקעות של גופים מוסדיים ומשקיעים מתוחכמים, במיוחד בואכה תקופה ארוכה נוספת של ריביות נמוכות. אולם ראוי שהדבר ייעשה תוך ניתוח מעמיק של הנכסים ותוך שימוש במכשירים וסוגי נכסים המקנים עמידות למשבר, גם על חשבון תשואה גבוהה בימי שגרה. 

הכותבים הם רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ומור לוין, מייסד ושותף, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

* גילוי מלא: CoAF מייעצת למנהלי נכסים בינלאומיים המנהלים, בין השאר, השקעות באשראי פרטי וב- CLO.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו