גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חולי קורונה יש באמת בישראל? הסקר הסרולוגי הגדול יצא לדרך וזה כל מה שצריך לדעת עליו

הסקר הסרולוגי שקופות החולים מתחילות לבצע אמור לתת תשובה לשאלה - כמה אנשים חלו בקורונה בישראל, ולאתר את מי שכבר מוגנים מפניה • האם מי שיימצא כבעל נוגדנים לנגיף יהיה מוגן מהדבקה חוזרת והאם דגימת האוכלוסייה תיתן תמונה אמיתית? • "גלובס" עושה סדר

תחנת סקר סרולוגי של קופת חולים לאומית באשדוד. כמה חולים באמת פספסנו? / צילום: משרד הבריאות
תחנת סקר סרולוגי של קופת חולים לאומית באשדוד. כמה חולים באמת פספסנו? / צילום: משרד הבריאות

בימים האחרונים החלו קופות החולים בהנחיית משרד הבריאות לבצע את הסקר הסרולוגי הישראלי. הסקר הזה, אחד מבין הראשונים מסוגו בעולם, אמור לתת תשובה מקורבת על שאלה טריוויאלית לכאורה אך כזו שבאופן מפתיע אין לה שום תשובה עדיין: כמה אנשים חלו עד כה בקורונה בישראל. מעבר ל-25 אלף המאומתים, האם פספסנו 25 אלף נוספים, או אולי עוד 250 אלף? אנחנו לא יודעים אפילו את סדרי הגודל, אם כי ההימור כרגע הוא שדווקא האופציה השנייה היא הסבירה.

ד"ר שרון חרמוני אלון, מנהלת פרויקט הבדיקות הסרולוגיות במכבי שירותי בריאות ומומחית לרפואת משפחה, מעריכה כי "על פי בדיקות סקר שנערכו במדינות דומות לנו, כנראה על כל חיובי מאומת, ישנם עשרה שלא סבלו מתסמינים או שהיו להם תסמינים קלים, או שעברו את התסמינים אך לא את הבדיקה, ולא בטוחים שמה שהיה להם אכן היה קורונה".

כך מעריך גם פרופ שי בן שחר, מנהל המחלקה לרפואה מותאמת אישית, מערך החדשנות, שירותי בריאות כללית והאחראי על הסקר מטעם קופת חולים כללית. "אנחנו מאמינים שנגלה כי נדבקו חמישה או עשרה אנשים על כל חולה מאומת שזיהינו".

האם נגיע למצב של חסינות עדר?
חרמוני-אלון: "אם אמנם ההערכות הן נכונות, זה לא קרוב לכך אפילו. בגל הראשון שמרנו היטב על המבוגרים וגם על הילדים, כי בתי הספר והגנים היו סגורים. אלה שתי אוכלוסיות שהן עדיין נאיביות מאוד. ובאופן כללי מדיניות הסגר הייתה מועילה מאוד במניעת הדבקה, גם אם מבחינה כלכלית היא הייתה פחות מוצלחת".

בן שחר מעריך כי חיסוניות עדר מתחילה להיווצר לאחר חשיפה של כ-50% מהאוכלוסיה לווירוס. כלומר, גם אם נגלה אפילו כי 2-3 אחוזים מן האוכלוסייה כבר נדבקו, מידע זה לא אמור לשנות את הציפיות שלנו לגבי קצב התפשטות הווירוס בהמשך.

מה בעצם בודקים בסקר?
בן שחר: "אנחנו מבצעים בדיקת דם כדי לחפש נוגדנים מסוג IGG, שהם נוגדנים שמתפתחים בשלב מאוחר יותר במחלה. הבדיקה עצמה מבוצעת באמצעות ערכה של חברת אבוט, שנחשבת למדויקת מאוד, ואם אנחנו מקבלים תוצאה חיובית, אנחנו מאמתים זאת באמצעות ערכה נוספת. הבדיקה היא איכותנית, כלומר אנחנו רואים אם נוצרו נוגדנים או לא, אבל לא את כמות הנוגדנים".

אדם שיצא חיובי בבדיקה יכול להשתתף בלב שקט במסיבת כרבולים?
חרמוני-אלון: "בהחלט לא. אנחנו לא יודעים בוודאות שהנוגדנים הללו אכן מגינים מהדבקה חוזרת, ואנחנו גם לא יודעים כמה זמן הם שורדים בדם. אני ממליצה גם למי שיש לו נוגדנים, להמשיך בכל ההגנות כמו מסכה, היגיינה וריחוק. אולי הוא מוגן, ואולי לא".

בן שחר: "ברוב הווירוסים, נוגדני IGG מקנים עמידות בפני הדבקה חוזרת למשך שנים רבות, אפילו לכל החיים. בווירוסים מסוימים, חלקם דווקא ממשפחת הקורונה, ההגנה היא קצרה יותר, למשך כמה חודשים. אנחנו לא יודעים עדיין איזו הגנה ייתנו נוגדני ה-IGG מפני וירוס הקורונה".

כלומר, על פי דברים אלה, ישנה אפילו אפשרות תיאורטית שמי שחלה בקורונה בתחילת המגפה, יימצא שלילי בבדיקה משום שהנוגדנים שלו כבר דעכו. מצב כזה יפגע אפילו ביכולת לתת תשובה מדויקת לשאלה העיקרית - כמה אנשים כבר חלו בקורונה בישראל. 

בן שחר מוסיף כי: "אף שהנוגדנים הללו מתפתחים בשלב מאוחר במחלה, אנחנו עדיין מבקשים מכל מי שקיבל תשובה חיובית ואין לו תסמינים, ללכת גם לבדיקת PCR כדי לוודא שהוא לא חולה קורונה פעיל כרגע".

האם אדם יוכל לומר לעצמו לפחות - אם באמת חליתי בקורונה ולא הרגשתי נורא כל כך, כנראה שקורונה לא כל כך מסוכנת בשבילי?
בן שחר: "לאו דווקא, כי ייתכן שאותו אדם נחשף לכמות קטנה של הווירוס, ובפעם הבאה ייחשף לכמות גדולה יותר".

האם אפשר יהיה לדעת מהסקר משהו לגבי דפוס ההתפשטות של המחלה?
חרמוני-אלון: "הבדיקה כשלעצמה לא נותנת מידע לגבי מי נדבק ממי, באילו נסיבות, איך התרחשה ההתפשטות. אולם, בנוסף לבדיקת הדם, כל משתתף ממלא שאלון שכולל פירוט תסמינים, מגעים עם חולים מאומתים, משלח יד, שהות בחו"ל. אנחנו מקווים כי ניתוח של הנתונים הללו יגלה לנו לא מעט מידע לגבי אופן התפשטות המחלה". 

מהי תוכנית הדגימה של הסקר? הייתה ביקורת של הסטטיסטיקאי הראשי בישראל, פרופ' דני פפרמן, שאמר שתוכנית הדגימה לא טובה ולא תאפשר לענות על השאלות.
בן שחר: "התוכנית נקבעה על ידי משרד הבריאות בעזרת מכון גרטנר, והיא מגדירה מכסות לדגימה שמייצגות את המדינה, תוך פיזור דומה לפיזור במדינה של נדבקים ממגזרים שונים, גילאים שונים, מצבים רפואיים שונים ועוד". יש לציין כי בתחילת הדרך דובר על סקירה של כ-250-200 אלף איש, אך הוחלט להפחית את המספר כדי להאיץ את התהליך.

חרמוני-אלון: "ישנם יישובים, למשל - נס ציונה - שהמכסה שלהם בסקר גבוהה מהגודל שלהם יחסית לאוכלוסייה, כי האוכלוסייה בהם מייצגת היטב חלקים נוספים באוכלוסיית ישראל".

חרמוני-אלון מוסיפה כי: "במכבי, כאשר מטופל מגיע לבדיקת דם והוא מתאים לאחד הפרופילים שאנחנו מחפשים על פי תוכנית הדגימה, אנחנו פונים אליו ומציעים לו להשתתף בסקר. בינתיים ההיענות מאוד יפה. הצלחנו בכמה ימים לסקור כבר כמעט רבע מהמכסה שמשרד הבריאות הקצה לנו".

בן שחר מציין כי בכללית הדגימה היא מתוך מי שמגיע לרופא ולא מי שמגיע לבדיקות הדם, וכמובן כל אחת מן הקופות חושבת שהשיטה שלה היא המוטה פחות. הביקורת של פפרמן ציינה כי בכל מקרה מדובר בקהל עם בעיה רפואית כלשהי, שמודע לבעיה ומטפל בה, ועצם זה יכול להטות את תוצאות הניסוי. לדבריו יש להגריל אקראית אנשים מן הציבור הרחב.

חרמוני-אלון מודה כי "יכולה להיות הטיה מסוימת משום שאנחנו בוחרים את האנשים שמגיעים לבדיקת דם, אבל זו כרגע הברירה הטובה ביותר. שום שיטה היא לא מושלמת".

מתי צפויות התוצאות?
חרמוני-אלון: "אנחנו מאמינים שהבדיקות עצמן ידרשו לפחות כמה שבועות ואז ניתוח התוצאות ידרוש עוד כמה שבועות לפחות".

בן שחר: "התוצאות האלה לא דחופות ברמה של ימים, הן לא קריטיות לקביעת מדיניות מהיום להיום, כפי שקריטי המעקב אחר השינוי היומי במספר החולים. חשוב לזכור שבתהליך של הניתוח הסטטיסטי יש גם רכיב של תיקון טעויות במגוון שיטות מתוחכמות. אנחנו מקווים שאף אחד לא יתפתה לפרסם 'תוצאות ביניים', כי ככל שהמספרים קטנים כך יותר קשה לתקן את הטעויות".

נשמעו טענות כי חלק מהבדיקות הן כבר פגות תוקף ויהיה צורך לזרוק אותן לפח.
חרמוני-אלון: "אף בדיקה עוד לא הגיעה לתאריך פג התוקף שלה. חלק קטן מהבדיקות יגיעו לתאריך פגות התוקף באמצע יולי וזו אחת הסיבות לכך שמיהרנו להוציא לפועל את הסקר. אם נגיע למצב שבו אנחנו מעריכים שלא נצליח להשתמש בבדיקות לפני שיפוג תוקפן, ביקשנו שיאפשרו לנו לבדוק את הצוותים שלנו. הרי הם בחזית הלחימה בווירוס והם מאוד רוצים לדעת מה מצבם. זו אחת הדרכים שבהן אפשר להעניק להם משהו בחזרה". 

עוד כתבות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים