גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף רחוק ואי אפשר לראות כלום: מה יהיה עם "יהיה בסדר”?

בין הנאום המיתולוגי של רבין, לציוץ האבסורדי של נתניהו, הזמן מוכיח שהוא בלתי ניתן לאילוף

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א. מה יהיה עם "יהיה בסדר", תגידו? לדעתי, כבר שבועות שלא השתמשתי או שמעתי שיהיה בסדר, ואני חושש לגורלו של צמד המילים הישראלי האהוב והשנוא הזה שמלווה את חיינו כל-כך הרבה זמן. שהפך לאחד מהסמלים הגדולים, האהובים והשנואים ביחד, שלנו היושבים בציון, עד שהקורונה תפסה גם אותו והיום הוא מורדם, ספק אם מונשם - מי עוד משתמש ביהיה בסדר? מה עוד תבקשי מאיתנו, מגפה? עד לא מזמן זו הייתה המסקנה של רוב הדיונים שניהלתי והפתרון המוחץ לרוב הבעיות שבהן נתקלתי. יהיה בסדר הייתה פחות או יותר ראיית העולם שלי והתפיסה האסטרטגית שלפיה ניהלתי את חיי. יש לומר שעד עכשיו, יהיה בסדר הוכיח את עצמו ברוב המקרים; לא רוב מוחץ, ובכל זאת - הכול היה די בסדר, ואם הייתם שואלים אותי מה יהיה, הייתי אומר לכם במידה מסוימת של ביטחון שיהיה בסדר.

אבל עכשיו, מי יודע מה יהיה, וגם הבסדר הולך ומתרחק כמו ספינת מפרש בערפל. אני עדיין מנסה לומר שיהיה בסדר, אבל המילים חסרות את הניגון העולץ ומלא התקווה. טעמן מר והן כחצץ בפי. יהיה בסדר פינה את מקומו למה יהיה, כמו בנבואה של מיכה שטרית מהאלף הקודם: "נתונים סטטיסטיים, אנשים עם משקפיים. עצבים כמו מסטיק, הפחדים חדים עדיין, ושאלה אחת קטנה שנשאלת פעמיים: מה יהיה מה יהיה".

"הסוף רחוק והגרוע ביותר עוד לפנינו", פרסם השבוע חברי רועי ברק ב"גלובס" את הערכות ארגון הבריאות העולמי במלאת חצי שנה למגפה, וחבר נוסף, עמירם ברקת, פרסם ב"גלובס" באותו היום - כן, זה היה יום טוב! - את התחזיות האחרונות של בנק ישראל וגופים אחרים, שלפיהן "שוק העבודה לא יחזור למצבו מלפני המשבר לפחות עד סוף 2021", ולא שמצבו היה מי-יודע-מה קודם. גם שאר התחזיות מתחרות ביניהן מי תצליח לשאוב הכי הרבה שמחת חיים מהחדר. מאות אלפי מובטלים שעוד לא איבדו את הזכאות לדמי אבטלה, יאבדו אותה בקרוב אם המדינה לא תפתח את אגרופה הקפוץ ותפסיק להתעלל באזרחיה ולהחזיק רבים כל-כך בחוסר ודאות ועל הקצה.

הסוף הרחוק והגרוע ביותר שעוד לפנינו הם האויבים הכי גדולים של יהיה בסדר, וכרגע הברכיים שלהם על הצוואר שלו והוא לא יכול לנשום.

מה יהיה עם "יהיה בסדר"? / איור: תמיר שפר

ב. אני נזכר בנאומו המיתולוגי של יצחק רבין בטקס סיום מחזור של בית הספר לפיקוד ומטה של צה"ל באוקטובר 1992, קצת לאחר שנבחר וקצת לפני שנרצח - אז ממש האמנתי שיהיה בסדר; 1992 הייתה שנה נהדרת לרוקנרול הישראלי. בנאומו, כתש רבין את היהיה בסדר הישן והטוב, נכנס באמ-אמא שלו בלי בג"ץ ובלי בצלם. בואו נחזור לנאום ההוא ונבחן אם המילים מצליחות לעמוד במבחן הזמן.

"אחת הבעיות הכואבות שלנו", הוא קורא שם ליהיה בסדר, "צירוף מילים בלתי נסבל" שמאחוריו "חבוי כל מה שלא בסדר: יהירות, תחושת ביטחון עצמי מופרז, כוח ושררה, בטלנות. חוסר סדר ומשמעת, סממן לאווירת החפיף הגובלת בחוסר אחריות, אותה טפיחת כתף חברה'מנית, אותה קריצת עין, אותו 'סמוך עליי'".

אז נכון שהוא לא מדבר על אותו יהיה בסדר אזרחי שלנו אלא על הבן דוד שלו שנשאר בקבע, ובכל זאת - קצת רחמים. בלתי נסבל? באמת, רבין, הגזמת. ובכלל, אני לא יודע מה איתכם, אבל בעיניי נקראות המילים ההן עכשיו כגלויה מתוקה מארץ רחוקה-רחוקה שקוראים לה ישראל. היהירות ותחושת הביטחון העצמי המופרז אומנם ספגו מהלומה כשהבנו שאף אחד לא באמת יודע משהו אף שכולם מומחים להכול, אבל הכוח והשררה עדיין איתנו למרבה הצער ונראה שהם רק מתחזקים.

לגבי השאר, הם זיכרונות מתוקים - מאוד חסר לי חוסר משמעת, נמאס לי מכל הפקחים וההנחיות; חוסר אחריות הוא חלום שחלמתי אחר צהריים אחד לא מזמן על ימים בלי מסכה וריחוק חברתי. האבטלה המעיקה החליפה את הבטלנות המתוקה, ולא יודע מה איתכם, אבל אני מוכן לחתום על חודשיים-שלושה של אווירת חפיף - הכול נהיה כבד ורציני הרבה יותר מדי. ולא, לשים את המסכה על הסנטר זה בקושי תחליף עלוב מאין כמותו לחפיף הישן והטוב, חפיף של ממש. חפיף שיוצא מהלב ונכנס אל הלב. טפיחה על הכתף? תביאו! שלא לדבר על "סמוך עליי"; על מי אפשר לסמוך בדיוק?
אז כן, המילים עומדות במבחן הזמן. זה הזמן שלא עומד במבחן המילים.

ג. החיים בלי הנוכחות המתמדת, האמונה התמימה והתקווה הלא מבוססת בזה שיהיה בסדר, הם הרבה יותר קשים ממה שאפשר לשער. רק מילים, כן, אבל מהן המילים אם לא הכול. בין יהיה בסדר לבין הגרוע ביותר עוד לפנינו פעורה תהום שאין לה סוף (או שהסוף עוד רחוק). ברגע שאתה מפסיק להאמין שיהיה בסדר, אתה כמו וייל אי קיוטי, זאב הערבות המצויר שרודף אחרי הרוד ראנר. כל עוד הוא מאמין שיהיה בסדר, יש לו את היכולת לרוץ באוויר. בלעדיה, הוא נופל לתהום. הדרך הארוכה למטה היא האבסורד שאנחנו חיים בו.

"עולם שאפשר להסבירו אפילו בנימוקים גרועים", כתב אלבר קאמי, "הוא עדיין עולם מוכר. לעומת זאת, בעולם שניטלו ממנו פתאום האשליות והמאורות, אדם מרגיש עצמו זר. גלות זו אין לה תקנה, מפני שהיא חסרה את זיכרונות המולדת האבודה, או את תקוות הארץ המובטחת. פירוד זה בין האדם לבין חייו, בין השחקן לתפאורה שלו, הוא-הוא תחושת האבסורד".

את תחושת האבסורד סיכם השבוע ראש הממשלה בצורה נפלאה. "העיתוי לא היה בזמן הנכון", צייץ בטוויטר בנוגע לדיון בוועדת הכספים על הטבות המס שלו. אם מתעלמים מההקשר ומנכשים מהמשפט את האטימות והניכור, נשארים עם אחד מגדולי משפטיו אי פעם. בואו נצלול לעומקו לרגע.

המשפט "העיתוי לא היה בזמן הנכון" אומנם נראה עילג במבט ראשון, אבל אם מתעכבים עליו לעוד רגע, מבינים שהוא מנסה, אולי באופן לא מודע, למתוח קו - לעיתים מפריד, לעיתים מחבר - בין הזמן, אותו נהר נצחי ואדיש שנע בכיוון אחד בלי הפסקה, איתנו או בלעדינו, מלפנינו ואחרינו, הנהר היחיד שאליו באמת אי אפשר להיכנס פעמיים, ובין העיתוי, התזמון - אותו ניסיון אנושי כל-כך, אמיץ ומכמיר לב באותה מידה, לתפוס טיפה אחת ולהגיד, זו שלי, עכשיו נכון. להיאחז במשהו, ולו לשבריר. הזמן כבר הוכיח שוב ושוב שאי אפשר לאלף אותו, הוא לא נכון והוא לא לא נכון, הוא פשוט הוא. כל מה שהיה זה לתפוס תזמון נכון פה ולהצטער על עיתוי לא נכון שם. עכשיו גם אלה זרוקים בצד הנהר. העיתוי של כל מה שקורה פשוט לא היה בזמן הנכון.

ד. דרך הפריזמה האבסורדית, של עולם נטול מאורות ואשליות, אפשר להבין הרבה יותר טוב את מה שקורה בעולם. זה מה שמשותף לכל שבירות הפסלים, שינויי השמות, והאווירה הכללית של מחיקת כל השגיאות והטעויות והעוולות כאילו לא היו. אמנים מתנערים מיצירתם ועמים מתנערים מעברם.

זה אחד מסימני הזמן: קשה מאוד להסתכל קדימה, הרי הסוף רחוק וכל זה, אי אפשר לראות כלום ואף אחד לא בדיוק יודע מה לעשות, אז מסתכלים אחורה - את העבר אנחנו עוד יכולים לתקן, איכשהו, את העבר עוד אפשר לשפר, בערך.

אם אנחנו לא יכולים לומר שיהיה בסדר, לפחות נעשה כאילו שהיה בסדר. 

הרהור: חוסר משמעת, אווירת חפיף, סמוך עליי: המילים עומדות במבחן הזמן. זה הזמן שלא עומד במבחן המילים.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"